Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Olimpiai közvetítés az MTV mögül kihátrált a MOB?
2008-07-25 10:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Olimpiai közvetítés az MTV mögül kihátrált a MOB?Korábban jeleztük: a Nyájas Olvasónak, nem érdemes számítania különösebben sokszínű beszámolókra az olimpia eseményeiről, mivel a közszolgálati csatornák gyakorlatilag minden jogot fenntartanak maguknak. A helyzet szerencsésen megváltozott, de azért van még mit ezen a témán gondolkozni. Tovább vizsgáltuk a faramuci helyzetet.

 

 

 

Már nem csak 48 óra

Kezdjük a jó hírrel: Önök hallhatnak, olvashatnak bármely orgánumon híreket, interjúkat a sportolókkal, 48 óránál hamarabb is. A Magyar Olimpiai Bizottság egy elnökségi ülésén ugyanis módosította a korábbi – sokak szemében riasztóan alkotmányellenes -, általuk önkényesen hozott szabályt. Állítólag – nem meglepő módon – a média képviselőinek nyomására. Ha nem emlékeznének: korábban még arról volt szó, hogy a sportolók csak a közszolgálati tévének és rádiónak nyilatkozhatnak, illetve csak 48 óra elteltével más sajtóorgánumoknak. A helyzet annyiban lett egyszerűbb, hogy a királyi csatornák „csupán” elsőbbséget élveznek. Hogy ez a közlések sorrendjét tekintve pontosan mit jelent, egyelőre nem tudjuk pontosan. Mindenesetre a sportolók nyilatkozhatnak, ha a közszolgálati csatornák munkatársaival már beszéltek. Azt pedig csak remélni lehet, hogy ők hamar kérdezik őket.

 

Strasszer aggályosnak tartja

Próbáltuk kideríteni a jogászok álláspontját is a kérdésben: valóban letudható ennyivel az újságírók helyzete?

Olimpiai közvetítés az MTV mögül kihátrált a MOB?Dr. Strasszer Tibor ügyvéd szerint a legérdekesebb kérdés az, hogy a bizonyos 48 órás korlát a MOB tudtával volt-e. A jelek szerint igen, de ettől a tervtől viszonylag hamar elálltak. Az információk ilyen mértékű korlátozása a jogász szerint is aggályos lett volna – a meglepő az a történetben, hogy erre a felek maguktól nem jöttek rá, hanem kiadták a tájékoztatást. Azzal a bevált gyakorlat szerint nincs probléma, hogy az egyidejű közvetítés jogát fenntartják a csatornának, bár ez nem jelenti azt, hogy hír jelleggel nem lehet beszámolni az események aktuális állásáról.

 

 

Az egyidejűség exkluzív jogát viszont megvették. Azt megint hosszasan lehetne vizslatni, pontosan miért is teheti ezt meg az olimpiai bizottság. A nagy halak esete a kisebb halakkal: az üzleti érdekek hajlamosak felülírni a kollegialitást és az alapvető szakmai érdekeket, talán a jogot is: a tájékoztatás szép, a bevétel sokkal szebb. A nézőt pedig illetlen módszerekkel elérni sem ciki.

 

Az alkotmányjogász szerint a hírek szabadok

 

Olimpiai közvetítés az MTV mögül kihátrált a MOB?Dr. Kolláth György alkotmányjogász szerint sem annyira szigorú a helyzet, mint azt a csatornák szeretnék. A szerinte is ezer sebből vérző médiatörvény ugyanis erre a kérdésre épp ad szabályozást.

A törvény szerint legfeljebb ötven másodpercben kivonatos tudósítást lehet adni az eseményekről. Ebbe a közszolgálati csatornák nem szólhatnak bele. Ha ebben az ötven másodpercben összefoglalható a lényeg, az az ő bajuk. Továbbá a történésekről, hírműsorokban és hírjelleggel, akár folyamatosan is lehet tájékoztatni.

 

A szervezők és a csatornák közt létrejött szerződés ugyanis vélhetőleg csak közvetítési jogokról szól, tehát nem zárhatja ki más csatornák jogát arra, hogy tájékoztassanak.

A médiatörvény ugyanis előírja, hogy a közérdekű információknak ingyenesen hozzáférhetőnek kell lenniük, és ezt a feladatot „nagyjából” ki lehet elégíteni a hírekkel – legalábbis abban az értelemben, hogy az információ adott.

Nézzük tehát a dolog jó oldalát: azért többet is megtudhatunk a versenyzőktől, mint amit a közszolgálatiak kérdeznek. Azért a témát még folytatjuk…

Többszöri megkeresésünkre sem tudtuk még elérni a Magyar Televízió sportfőszerkesztőjét, hogy az ügyben nyilatkozzon, reméljük a MOB-féle pálfordulás őket is nyíltabb véleményformálásra készteti.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2019.február 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-02-17
  Ábrándos hangulatban töltjük a mai napot. Ma a mellkasunk lesz érzékenyebb, érdemes friss levegőről gondoskodnunk. Ne dohányozzunk túlságosan sokat, s olyan helyeken se tartózkodjunk, ahol vágni lehet a füstöt. Lakásunk illatát, pedig felfrissíthetjük egy kiadós szellőztetéssel!
 • A színek mágiája
  A színeknek fontos szerepük van a mágiában, varázslásban, ezzel minden mágus tisztában van! A színeket több mindenre lehet használni: védelemre, gyógyításra, szerelemre, pénzvonzásra, de a kellékek lehetnek különbözőek, pl. színes gyertyák, papírok, fonalak és cérnák, ceruzák és tollak.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.február 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-02-16
  Ma már érzelmesebb, romantikusabb hangulatban leszünk. Szívesen töltjük az időnket kedvesünkkel. A gyerekekkel való foglalkozás is örömmel tölt el, lepjük meg őket valamilyen közös programmal! Ma érzékenyebb a gyomrunk! A saláta, gomba, kelbimbó jó választás lehet. Az uborkának megvan az előnye, hogy magas víztartalommal rendelkezik, kalóriában viszont szegény. Ma óvakodjunk a túlfűszerezett, nehéz ételektől!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek