Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hosszú éremlista
2016-08-26 09:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Az úszás volt a riói olimpián legeredményesebb sportágunk hét érmével – ebből három arany –, az önkéntes számkivetettként készülő Hosszú Katinka pedig betempózott az örökkévalóságba. Hogy a többiek eközben mire mentek, arról is szól alábbi elemzésünk.

 Hosszú Katinka majdnem mindentől és mindenkitől függetlenül készült, de aranyai magyar aranyak

 

Egy napjainkban nem túl eredményes sportágunk tisztességben megőszült elnökétől hallottam először: a sikert nem kell, a kudarcot nem lehet megmagyarázni. Ha ezt az alapvetést elfogadjuk, akkor úszóinknak nem kell mást tenniük, mint büszkén kidülleszteni a mellüket, és az eredményjelzőre mutatni: Nézzetek a táblára!

 

Ami ugyanis ott látható, az nem szorul magyarázatra: hét riói érem, ebből három arany, kettő-kettő ezüst és bronz, a magyar küldöttség teljes medáltermésének 47 százaléka. A XXXI. nyári olimpián felmutatott produkciónál csak a barcelonai, a szöuli és a helsinki éremmennyiség volt kiemelkedőbb, s bátran kijelenthetjük: három arany- és egy ezüstérmével Hosszú Katinka a brazil metropolisban felvételt nyert abba a szűk körű sportági panteonba, ahol Magyarországot eddig csak az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és a négyszeres aranyérmes Darnyi Tamás képviselte.

 

Gyorsan le kell szögeznünk azt is, hogy a 27 éves bajai hölgy már-már nyomasztó – de roppant örvendetes – fölénye ellenére korántsem egyszemélyes a magyar úszósport. Mert bár igaz, hogy még pár napig a Vasas, illetve szeptember elsejétől önmaga „alkalmazottja” Argentínával holtversenyben 27. lett volna, ha létezne „Hosszú Katinka” nevű ország, azért a többiek is kitettek magukért: Cseh László ezüst, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás bronzérme jelzi, több lábon áll idehaza a sportág. Sőt, még ennél is több lábon, hiszen joggal számítottunk további érmekre, mondjuk Verrasztó Dávidtól vagy Gyurta Dánieltől, sőt, titkon még Szilágyi Liliánától is, csakhogy ők – ilyen, olyan okokból – nem hozták a remélt eredményt.

 

És ezzel meg is érkeztünk a magyar úszás riói teljesítményét elemző írás azon részéhez, amelyben mégiscsak magyarázni, sőt, magyarázkodni kell. Ez pedig a formaidőzítés. Egy kezünkön megszámolható vérprofit (Hosszú, Kapás, részben Cseh, s bizonyos értelemben Kenderesi, bár az ő esetében még ne beszéljünk vérprofiról, sokkal inkább egy szikrázóan tehetséges, gátlásoktól szerencsére még mentes, romlatlan gyerekről) leszámítva a válogatottat a májusi, londoni Európa-bajnokságra „hegyezték ki”. Itt persze ne tessék arra gondolni, hogy Hargitay András szövetségi kapitány parancsba adta volna, mindenki pihenjen rá a londoni kontinensbajnokságra, már csak azért sem, mert olyan, hogy egységes úszóválogatott, valójában nincs. Minden egyes műhely (UTE, Kőbánya, Vasas, BVSC, Honvéd, Jövő SC, Győr, Pécs, Kecskemét stb.) a saját elképzelései, programja szerint, más-más edzővel készül, a szövetségi kapitánynak nincs egyéb dolga, mint… Alaposan el kell töprengenie az elemzőnek, hogy mi is a dolga a kapitánynak egy egyéni sportágban. Ahol például az a versenyző, aki egymaga többet nyom a latban, mint az összes többi együttvéve, a szövetségtől száz százalékig külön készül, még érdemi kommunikáció sem folyik a felek között. (Persze a függetlenség csak látszólagos, hiszen Hosszú Katinka nem a saját, kétségkívül tetemes bevételeiből fedezi felkészülését, hanem szövetségi, ha úgy tetszik, állami forrásból.)

 

Annak, hogy a sportág igazán nagyot három hónappal az olimpia előtt, Londonban, vagy például (Késely Ajna) a hódmezővásárhelyi ifjúsági kontinensvetélkedőn villantott, annak több oka is lehet. Néhányan nyilván bölcsen felmérték, hogy ami a mi kontinensünkön elég lehet az éremhez, az Rióban még a döntőbe jutáshoz sem, s úgy okoskodtak, hogy inkább májusban járatják csúcsra magukat.

 

De a formák látványos elcsúszásának lehet még egy oka. Dacára annak, hogy a többség már jóval a júliusi határidő előtt biztosította az olimpiai részvételhez szükséges szintidőt, bizonyos műhelyek versenyzői szinte naponta tettek kísérletet a szint teljesítésére. Akadt olyan fiatalember, akinek nyolcadik (!) nekifutásra sikerült mindez, azon a bizonyos, Budapest Bajnokság Open néven elhíresült viadalon, június 29. és július 2. között, a Tüskecsarnokban. Képzeljük el, miként úszik az illető augusztus közepén Rióban, ha előzőleg – ahelyett, hogy gőzerővel készülne az olimpiára – pár hónap leforgása alatt nyolcszor kényszerül felkönnyíteni, vagyis alkalmazni azt a szakzsargonban taperingnek nevezett módszert, ami a terhelés visszavételét jelenti. Ezeknél a versenyzőknél a célkeresztbe nem az olimpia került, hanem az olimpiára kijutás. Óriá­si különbség.

 

Sajnos, ők úgy is szerepeltek Rióban… Már ha egyáltalán szerepeltek, hiszen volt féltucatnyi olyan úszónk, aki vízbe sem ugrott az olimpián, legfeljebb edzésen…

 

Persze akad olyan eset is, amelyre nincs racionális magyarázat. Még a fentiek ismeretében sincs. A 400 m vegyesen éremesélyesnek elkönyvelt Verrasztó Dávid betlijére gondolunk. Az úszóhoz nagyon közeli forrásból tudom, tehát nincs okom megkérdőjelezni az információ igazságát: a Jövő SC 28 esztendős klasszisa kirobbanó formában volt, az előfutamot megelőző bemelegítésnél edzője azt hitte, ebből világcsúcs körüli idő lesz. Egészen addig, amíg Dávid be nem ment a „last call roomba”. Onnan már összetört emberként jött ki, s csak 4:15.04 perces időre volt képes, amivel 12. lett, nem jutott döntőbe, holott egy évvel azelőtt a kazanyi vb-n 4:09.90-nel szerzett ezüstérmet… Verrasztó állítólag pánikbeteg – bár ő maga azt nyilatkozta, olimpiafóbiája van.

 

Jövő ilyenkor Budapest rendezi a világbajnokságot. Reméljük, ezzel a versennyel kapcsolatban nincsenek komplexusai…

 

 

     

C-PRESS szavazás kérdése a főoldalon!   


Ön támogatja az Európai Unió kötelező betelepítési kvótáját?

Országgyűlés döntése nélkül, Nem

Igen támogatom az EU döntést

Nem érdekel, külföldi vagyok

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESSmagyaridok.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2019.január 21-től 27-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-01-21
  Ma örömmel játsszunk együtt gyermekeinkkel, a nagyobbakkal pedig jó program lehet a közös mozi. Töltsünk együtt velük egy délutánt. Használjuk ki az alkalmat, hogy megkérdezzük őket a problémáikról! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor valószínűleg találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, ami enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.január 20-tól 26-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-01-20
  Ma a családi időtöltések napja van. Figyeljünk jobban egymásra, az sem árthat, ha alaposan kipanaszkodjuk magunkat egymásnak! A mély, szeretetteljes beszélgetések mindig megerősítik a kapcsolatot! Érdemes törődnünk legnőiesebb testrészünkkel, a mellünkkel is. A mai napon alkalmazott mellápoló krémek remekül felszívódnak, és egészen látványos eredményeket produkálnak. Nagyobb szükségünk van a friss levegőre is, - tegyünk egy nagy sétát!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.január 19-től 25-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek