Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Europa Hungary Program

C-PRESS-PR-LOGO.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hosszú éremlista
2016-08-26 09:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Az úszás volt a riói olimpián legeredményesebb sportágunk hét érmével – ebből három arany –, az önkéntes számkivetettként készülő Hosszú Katinka pedig betempózott az örökkévalóságba. Hogy a többiek eközben mire mentek, arról is szól alábbi elemzésünk.

 Hosszú Katinka majdnem mindentől és mindenkitől függetlenül készült, de aranyai magyar aranyak

 

Egy napjainkban nem túl eredményes sportágunk tisztességben megőszült elnökétől hallottam először: a sikert nem kell, a kudarcot nem lehet megmagyarázni. Ha ezt az alapvetést elfogadjuk, akkor úszóinknak nem kell mást tenniük, mint büszkén kidülleszteni a mellüket, és az eredményjelzőre mutatni: Nézzetek a táblára!

 

Ami ugyanis ott látható, az nem szorul magyarázatra: hét riói érem, ebből három arany, kettő-kettő ezüst és bronz, a magyar küldöttség teljes medáltermésének 47 százaléka. A XXXI. nyári olimpián felmutatott produkciónál csak a barcelonai, a szöuli és a helsinki éremmennyiség volt kiemelkedőbb, s bátran kijelenthetjük: három arany- és egy ezüstérmével Hosszú Katinka a brazil metropolisban felvételt nyert abba a szűk körű sportági panteonba, ahol Magyarországot eddig csak az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és a négyszeres aranyérmes Darnyi Tamás képviselte.

 

Gyorsan le kell szögeznünk azt is, hogy a 27 éves bajai hölgy már-már nyomasztó – de roppant örvendetes – fölénye ellenére korántsem egyszemélyes a magyar úszósport. Mert bár igaz, hogy még pár napig a Vasas, illetve szeptember elsejétől önmaga „alkalmazottja” Argentínával holtversenyben 27. lett volna, ha létezne „Hosszú Katinka” nevű ország, azért a többiek is kitettek magukért: Cseh László ezüst, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás bronzérme jelzi, több lábon áll idehaza a sportág. Sőt, még ennél is több lábon, hiszen joggal számítottunk további érmekre, mondjuk Verrasztó Dávidtól vagy Gyurta Dánieltől, sőt, titkon még Szilágyi Liliánától is, csakhogy ők – ilyen, olyan okokból – nem hozták a remélt eredményt.

 

És ezzel meg is érkeztünk a magyar úszás riói teljesítményét elemző írás azon részéhez, amelyben mégiscsak magyarázni, sőt, magyarázkodni kell. Ez pedig a formaidőzítés. Egy kezünkön megszámolható vérprofit (Hosszú, Kapás, részben Cseh, s bizonyos értelemben Kenderesi, bár az ő esetében még ne beszéljünk vérprofiról, sokkal inkább egy szikrázóan tehetséges, gátlásoktól szerencsére még mentes, romlatlan gyerekről) leszámítva a válogatottat a májusi, londoni Európa-bajnokságra „hegyezték ki”. Itt persze ne tessék arra gondolni, hogy Hargitay András szövetségi kapitány parancsba adta volna, mindenki pihenjen rá a londoni kontinensbajnokságra, már csak azért sem, mert olyan, hogy egységes úszóválogatott, valójában nincs. Minden egyes műhely (UTE, Kőbánya, Vasas, BVSC, Honvéd, Jövő SC, Győr, Pécs, Kecskemét stb.) a saját elképzelései, programja szerint, más-más edzővel készül, a szövetségi kapitánynak nincs egyéb dolga, mint… Alaposan el kell töprengenie az elemzőnek, hogy mi is a dolga a kapitánynak egy egyéni sportágban. Ahol például az a versenyző, aki egymaga többet nyom a latban, mint az összes többi együttvéve, a szövetségtől száz százalékig külön készül, még érdemi kommunikáció sem folyik a felek között. (Persze a függetlenség csak látszólagos, hiszen Hosszú Katinka nem a saját, kétségkívül tetemes bevételeiből fedezi felkészülését, hanem szövetségi, ha úgy tetszik, állami forrásból.)

 

Annak, hogy a sportág igazán nagyot három hónappal az olimpia előtt, Londonban, vagy például (Késely Ajna) a hódmezővásárhelyi ifjúsági kontinensvetélkedőn villantott, annak több oka is lehet. Néhányan nyilván bölcsen felmérték, hogy ami a mi kontinensünkön elég lehet az éremhez, az Rióban még a döntőbe jutáshoz sem, s úgy okoskodtak, hogy inkább májusban járatják csúcsra magukat.

 

De a formák látványos elcsúszásának lehet még egy oka. Dacára annak, hogy a többség már jóval a júliusi határidő előtt biztosította az olimpiai részvételhez szükséges szintidőt, bizonyos műhelyek versenyzői szinte naponta tettek kísérletet a szint teljesítésére. Akadt olyan fiatalember, akinek nyolcadik (!) nekifutásra sikerült mindez, azon a bizonyos, Budapest Bajnokság Open néven elhíresült viadalon, június 29. és július 2. között, a Tüskecsarnokban. Képzeljük el, miként úszik az illető augusztus közepén Rióban, ha előzőleg – ahelyett, hogy gőzerővel készülne az olimpiára – pár hónap leforgása alatt nyolcszor kényszerül felkönnyíteni, vagyis alkalmazni azt a szakzsargonban taperingnek nevezett módszert, ami a terhelés visszavételét jelenti. Ezeknél a versenyzőknél a célkeresztbe nem az olimpia került, hanem az olimpiára kijutás. Óriá­si különbség.

 

Sajnos, ők úgy is szerepeltek Rióban… Már ha egyáltalán szerepeltek, hiszen volt féltucatnyi olyan úszónk, aki vízbe sem ugrott az olimpián, legfeljebb edzésen…

 

Persze akad olyan eset is, amelyre nincs racionális magyarázat. Még a fentiek ismeretében sincs. A 400 m vegyesen éremesélyesnek elkönyvelt Verrasztó Dávid betlijére gondolunk. Az úszóhoz nagyon közeli forrásból tudom, tehát nincs okom megkérdőjelezni az információ igazságát: a Jövő SC 28 esztendős klasszisa kirobbanó formában volt, az előfutamot megelőző bemelegítésnél edzője azt hitte, ebből világcsúcs körüli idő lesz. Egészen addig, amíg Dávid be nem ment a „last call roomba”. Onnan már összetört emberként jött ki, s csak 4:15.04 perces időre volt képes, amivel 12. lett, nem jutott döntőbe, holott egy évvel azelőtt a kazanyi vb-n 4:09.90-nel szerzett ezüstérmet… Verrasztó állítólag pánikbeteg – bár ő maga azt nyilatkozta, olimpiafóbiája van.

 

Jövő ilyenkor Budapest rendezi a világbajnokságot. Reméljük, ezzel a versennyel kapcsolatban nincsenek komplexusai…

 

 

     

C-PRESS szavazás kérdése a főoldalon!   


Ön támogatja az Európai Unió kötelező betelepítési kvótáját?

Országgyűlés döntése nélkül, Nem

Igen támogatom az EU döntést

Nem érdekel, külföldi vagyok

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESSmagyaridok.hu

 

 

 

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

Ajánlott zenei oldalak

Ajánlott zenei oldalak

Magyar Idők

magyaridok.jpg

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Türr István Képző és Kutató intézet

Blogstar

Blogstar
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2017.március 27-től április 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-03-27
  Ma csak a saját fejünk után akarunk menni, még akkor is, ha eredménytelenek a megoldásaink. Nem hallgatunk másokra, bármilyen jó tanácsokat kapjunk is. Fontos, hogy ne hozzunk meggondolatlan döntéseket! Ma a fogaink rendetlenkedhetnek. Ha már hosszabb ideje halasztgattuk a fogorvosnál tett látogatást, akkor ma biztosan megfájdul valamelyik fogunk. Megtehetjük, hogy konzultálunk a szakorvossal, de a gyökérkezelést, foghúzást ne a mai napon ejtsük meg!
 • Két dolog, amit az angyalok mindig megtesznek Neked!
  Vannak pillanatok (időszakok) az életben, amikor nagy szükségét érezheted az angyali segítségnek. B.Nagy Magdi gyermekkora óta kommunikál az angyalokkal, és most azt a két dolgot osztja meg velünk, amit feltétlen tudnod kell neked is, ha szeretnél angyali üzeneteket kapni. Ismerd meg!
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2017.március 26-tól április 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-03-26
  Ma érzékenyebbek leszünk, egész nap álmodozni vágyunk. Romantikus hangulatunk kedvez a párkapcsolatunknak. Művészi hajlamaink is erőteljesebbek, fotózzunk vagy festegessünk! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 

Bulvár hírek

Csak a család lehet ott Klapka ravatalánál

2017. January 12.

article thumbnailBudapest — Teljesül Klapka György vágya (†88): cigányzenével kísérik utolsó útjára a népszerű üzletembert.
Teljes cikk

A cigánykártya üzenete 2017 re

2017. January 10.

article thumbnailMire figyeljünk a következő tizenkét hónapban?
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Gyász: váratlanul elhunyt a fiatal magyar sportoló

2017. January 24.

article thumbnail A birkózó tehetség mindössze 17 éves volt. Halálhíre mindenkit váratlanul ért.  
Teljes cikk

Ismét Szabó Lászlót jelölik a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének

2016. December 07.

article thumbnailA Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításainak megfelelően, 2016. december 12-én nyilvános közgyűléssel megkezdi köztestületi átalakulását. Az...
Teljes cikk

További hírek