Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék *** Az EMMI minisztere helyet biztosít a roma hős emléktáblájának *** Nem engedte a MÁV a roma hős emléktáblájának felavatását *** A cukiság és a cigányok *** Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felcsúton nem rúgott labdába a Svájci Gárda
2016-05-12 06:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
„Puskás Öcsivel ültem az irodámban az MLSZ székházában 1994-ben, amikor benyitott hozzánk Mezei István, és arra kért, mint a szövetség elnökét, hogy alapítsuk meg a magyarországi cigány válogatottat. Megtetszett az ötlet, teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltam” – elevenítette fel Benkő ­László korábbi MLSZ-elnök a magyarországi cigány válogatott megalakulásának körülményeit.

Roma csapat, Svájci Gárda

 

Míg ő főként támogatóként szolgálta az ügyet, addig Mezei lényegében a mindenese lett a csapatnak: menedzserként, szervezőként, olykor még edzőként is irányította az együttest. A válogatott, amelyet a magyar futball és a Vasas legendájának, a szintén roma származású Farkas Jánosnak a nevét viselő alapítvány működtet, rendszeresen nemzetközi tornákon szerepel, és túlzás nélkül végigverte a világot: 146 eddigi mérkőzése közül 136-on győzött.

 

 „Tíz éve a finn fővárosban megnyertük a húsz ország nyolcvan csapatát felvonultató Helsinki Kupát, Európa legnagyobb ifjúsági futballtornáinak egyikét, amelyen magyar csapat azelőtt nem aratott dia­dalt. Előzőleg – 1996 és 2001 között – zsinórban hatszor lettünk elsők Brüsszelben, az évente megrendezett húszcsapatos vetélkedőn. Három meccsen éppen három győzelmet értünk el Brazíliában 2008-ban” – veszi leltárba a legnagyobb sikereket a Prima Primissima-díjas Mezei István.

  

Sztorikban sincs hiány: 1997-ben, Szófiában az éremátadás előtt a riválisok egyikének játékosai felkapták a trófeát, elszaladtak vele, és soha többé nem került elő a serleg; a szervezők utólag postáztak egy másikat Magyarországra. Egy évvel később nem ért oda a prágai torna nyitómeccsére a csapat, mert a szlovák határon a határőrök nem akarták átengedni a buszt, csak ha a hangszereket nem viszik magukkal, márpedig azoktól nem akartak megválni. Végül ez a probléma is megoldódott, mint minden a csapat életében.

 

Pedig sejthetjük, nem könnyű a léte egy efféle válogatottnak a mai Magyarországon. Ám Mezei pozitív szemléletű személyiség, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy a futballcsapat a többségi és kisebbségi társadalom közötti megértés, közeledés eszköze legyen. Megannyi mérkőzést szervezett meg az évek során a rendőrség csapatai ellen, az antirasszista világnap futballtornáin is rendre részt vesz a cigány válogatott.

 

Korábban a Népstadion ­melletti gyakorlópályán edzett az együttes; most éppen Kazincbarcikán tréningezik. A válogatott „sztárja” Lakatos Béla, a Kazincbarcika NB III-as labdarúgója, de megfordult a csapatban Lázok János, a Békéscsaba, a Vasas és az MTK profija is. 

 

 

 

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán cigány származásúak játszanak a csapatban; Mezei igyekszik a kezdeményezéssel rokonszenvező magyarokat is beépíteni, hiszen ez is a társadalmi megbékélést szolgálja. Jószolgálati tevékenysége miatt még a Vatikánba is bejáratos a magyar cigány válogatott. A csapat először 2010-ben utazott Rómába, ahol megmérkőzött a pápa testőrségét alkotó Svájci Gárdával. Mezei egy cigányhegedűvel ajándékozta meg XVI. Benedek pápát, aki akkor odasúgta neki:

 

„Verjétek el jól a gárdát...!”

 

A cigány válogatott 18-0-ra nyert, ez pedig visszavágóért kiáltott, így Magyarországra utazott a testőrsereg, pedig az a középkor óta el sem hagyhatta a Vatikán területét. Mondanunk sem kell: a felcsúti meccsen sem rúgott labdába a Svájci Gárda, s mivel épp a napokban indul el a már hagyományosnak mondható újabb római meccsre a Mezei-csapat, sejt­hető: máris imára kulcsolódhatnak a vatikáni kezek.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

Forrás:  

C-PRESS / MNO

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Merj változni és meglesz a jutalmad!
  Ma lép a Nap a Nyilas jegyébe, ezzel az idei naptári év utolsó előtti jegyváltásához értünk. Advent idején szinte mindenkit megérint majd a közelgő ünnepek hangulata, főként a Nyilasokat. A Nap jegyváltásának köszönhetően a következő pár hétben többet idealizálgatsz, filozofálgatsz, tervezed majd a jövődet, új célok, ötletek születhetnek meg benned. De ez még nem minden! Hogy mire lehet számítani a következő időszakban, most megtudhatod.
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2017.november 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2017-11-24
  Ma igényt tartunk az önállóságra, azt szeretnénk, ha senki sem szólna bele, hogy miként intézzük az ügyeinket. Az érzelmesség nem jellemző ránk, nem vagyunk oda a romantikáért. Ne mára időzítsük az első randit! Ma érdemes olajos magvakat fogyasztanunk. A dió minden más olajos magnál több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a vér olyan káros zsírszintjeit, mint a koleszterin. Meggátolja az érfalakon később érelzáródást okozó plakkok növekedését.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2017.november 23-tól 29-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2017-11-23
  Ma összeszedett hangulatban, rendkívüli összpontosítással indul a munkahét. Képesek vagyunk arra is, hogy főnökünk követelményeit az utolsó pontig, maradéktalanul teljesítsük. Ma kivívhatjuk az elismerését! Ma jobban hasznosulnak szervezetünkben az ásványi anyagok, fel kell töltődnünk nyomelemekkel. A legjobb, ha a mai menü zöldségekből áll, egy könnyű saláta nagyon egészséges lehet. Használhatunk táplálék kiegészítőket is, vagy szedhetünk C vitamint.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek