Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felcsúton nem rúgott labdába a Svájci Gárda
2016-05-12 06:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
„Puskás Öcsivel ültem az irodámban az MLSZ székházában 1994-ben, amikor benyitott hozzánk Mezei István, és arra kért, mint a szövetség elnökét, hogy alapítsuk meg a magyarországi cigány válogatottat. Megtetszett az ötlet, teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltam” – elevenítette fel Benkő ­László korábbi MLSZ-elnök a magyarországi cigány válogatott megalakulásának körülményeit.

Roma csapat, Svájci Gárda

 

Míg ő főként támogatóként szolgálta az ügyet, addig Mezei lényegében a mindenese lett a csapatnak: menedzserként, szervezőként, olykor még edzőként is irányította az együttest. A válogatott, amelyet a magyar futball és a Vasas legendájának, a szintén roma származású Farkas Jánosnak a nevét viselő alapítvány működtet, rendszeresen nemzetközi tornákon szerepel, és túlzás nélkül végigverte a világot: 146 eddigi mérkőzése közül 136-on győzött.

 

 „Tíz éve a finn fővárosban megnyertük a húsz ország nyolcvan csapatát felvonultató Helsinki Kupát, Európa legnagyobb ifjúsági futballtornáinak egyikét, amelyen magyar csapat azelőtt nem aratott dia­dalt. Előzőleg – 1996 és 2001 között – zsinórban hatszor lettünk elsők Brüsszelben, az évente megrendezett húszcsapatos vetélkedőn. Három meccsen éppen három győzelmet értünk el Brazíliában 2008-ban” – veszi leltárba a legnagyobb sikereket a Prima Primissima-díjas Mezei István.

  

Sztorikban sincs hiány: 1997-ben, Szófiában az éremátadás előtt a riválisok egyikének játékosai felkapták a trófeát, elszaladtak vele, és soha többé nem került elő a serleg; a szervezők utólag postáztak egy másikat Magyarországra. Egy évvel később nem ért oda a prágai torna nyitómeccsére a csapat, mert a szlovák határon a határőrök nem akarták átengedni a buszt, csak ha a hangszereket nem viszik magukkal, márpedig azoktól nem akartak megválni. Végül ez a probléma is megoldódott, mint minden a csapat életében.

 

Pedig sejthetjük, nem könnyű a léte egy efféle válogatottnak a mai Magyarországon. Ám Mezei pozitív szemléletű személyiség, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy a futballcsapat a többségi és kisebbségi társadalom közötti megértés, közeledés eszköze legyen. Megannyi mérkőzést szervezett meg az évek során a rendőrség csapatai ellen, az antirasszista világnap futballtornáin is rendre részt vesz a cigány válogatott.

 

Korábban a Népstadion ­melletti gyakorlópályán edzett az együttes; most éppen Kazincbarcikán tréningezik. A válogatott „sztárja” Lakatos Béla, a Kazincbarcika NB III-as labdarúgója, de megfordult a csapatban Lázok János, a Békéscsaba, a Vasas és az MTK profija is. 

 

 

 

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán cigány származásúak játszanak a csapatban; Mezei igyekszik a kezdeményezéssel rokonszenvező magyarokat is beépíteni, hiszen ez is a társadalmi megbékélést szolgálja. Jószolgálati tevékenysége miatt még a Vatikánba is bejáratos a magyar cigány válogatott. A csapat először 2010-ben utazott Rómába, ahol megmérkőzött a pápa testőrségét alkotó Svájci Gárdával. Mezei egy cigányhegedűvel ajándékozta meg XVI. Benedek pápát, aki akkor odasúgta neki:

 

„Verjétek el jól a gárdát...!”

 

A cigány válogatott 18-0-ra nyert, ez pedig visszavágóért kiáltott, így Magyarországra utazott a testőrsereg, pedig az a középkor óta el sem hagyhatta a Vatikán területét. Mondanunk sem kell: a felcsúti meccsen sem rúgott labdába a Svájci Gárda, s mivel épp a napokban indul el a már hagyományosnak mondható újabb római meccsre a Mezei-csapat, sejt­hető: máris imára kulcsolódhatnak a vatikáni kezek.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

Forrás:  

C-PRESS / MNO

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2019.január 21-től 27-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-01-21
  Ma örömmel játsszunk együtt gyermekeinkkel, a nagyobbakkal pedig jó program lehet a közös mozi. Töltsünk együtt velük egy délutánt. Használjuk ki az alkalmat, hogy megkérdezzük őket a problémáikról! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor valószínűleg találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, ami enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.január 20-tól 26-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-01-20
  Ma a családi időtöltések napja van. Figyeljünk jobban egymásra, az sem árthat, ha alaposan kipanaszkodjuk magunkat egymásnak! A mély, szeretetteljes beszélgetések mindig megerősítik a kapcsolatot! Érdemes törődnünk legnőiesebb testrészünkkel, a mellünkkel is. A mai napon alkalmazott mellápoló krémek remekül felszívódnak, és egészen látványos eredményeket produkálnak. Nagyobb szükségünk van a friss levegőre is, - tegyünk egy nagy sétát!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.január 19-től 25-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek