Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felcsúton nem rúgott labdába a Svájci Gárda
2016-05-12 06:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
„Puskás Öcsivel ültem az irodámban az MLSZ székházában 1994-ben, amikor benyitott hozzánk Mezei István, és arra kért, mint a szövetség elnökét, hogy alapítsuk meg a magyarországi cigány válogatottat. Megtetszett az ötlet, teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltam” – elevenítette fel Benkő ­László korábbi MLSZ-elnök a magyarországi cigány válogatott megalakulásának körülményeit.

Roma csapat, Svájci Gárda

 

Míg ő főként támogatóként szolgálta az ügyet, addig Mezei lényegében a mindenese lett a csapatnak: menedzserként, szervezőként, olykor még edzőként is irányította az együttest. A válogatott, amelyet a magyar futball és a Vasas legendájának, a szintén roma származású Farkas Jánosnak a nevét viselő alapítvány működtet, rendszeresen nemzetközi tornákon szerepel, és túlzás nélkül végigverte a világot: 146 eddigi mérkőzése közül 136-on győzött.

 

 „Tíz éve a finn fővárosban megnyertük a húsz ország nyolcvan csapatát felvonultató Helsinki Kupát, Európa legnagyobb ifjúsági futballtornáinak egyikét, amelyen magyar csapat azelőtt nem aratott dia­dalt. Előzőleg – 1996 és 2001 között – zsinórban hatszor lettünk elsők Brüsszelben, az évente megrendezett húszcsapatos vetélkedőn. Három meccsen éppen három győzelmet értünk el Brazíliában 2008-ban” – veszi leltárba a legnagyobb sikereket a Prima Primissima-díjas Mezei István.

  

Sztorikban sincs hiány: 1997-ben, Szófiában az éremátadás előtt a riválisok egyikének játékosai felkapták a trófeát, elszaladtak vele, és soha többé nem került elő a serleg; a szervezők utólag postáztak egy másikat Magyarországra. Egy évvel később nem ért oda a prágai torna nyitómeccsére a csapat, mert a szlovák határon a határőrök nem akarták átengedni a buszt, csak ha a hangszereket nem viszik magukkal, márpedig azoktól nem akartak megválni. Végül ez a probléma is megoldódott, mint minden a csapat életében.

 

Pedig sejthetjük, nem könnyű a léte egy efféle válogatottnak a mai Magyarországon. Ám Mezei pozitív szemléletű személyiség, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy a futballcsapat a többségi és kisebbségi társadalom közötti megértés, közeledés eszköze legyen. Megannyi mérkőzést szervezett meg az évek során a rendőrség csapatai ellen, az antirasszista világnap futballtornáin is rendre részt vesz a cigány válogatott.

 

Korábban a Népstadion ­melletti gyakorlópályán edzett az együttes; most éppen Kazincbarcikán tréningezik. A válogatott „sztárja” Lakatos Béla, a Kazincbarcika NB III-as labdarúgója, de megfordult a csapatban Lázok János, a Békéscsaba, a Vasas és az MTK profija is. 

 

 

 

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán cigány származásúak játszanak a csapatban; Mezei igyekszik a kezdeményezéssel rokonszenvező magyarokat is beépíteni, hiszen ez is a társadalmi megbékélést szolgálja. Jószolgálati tevékenysége miatt még a Vatikánba is bejáratos a magyar cigány válogatott. A csapat először 2010-ben utazott Rómába, ahol megmérkőzött a pápa testőrségét alkotó Svájci Gárdával. Mezei egy cigányhegedűvel ajándékozta meg XVI. Benedek pápát, aki akkor odasúgta neki:

 

„Verjétek el jól a gárdát...!”

 

A cigány válogatott 18-0-ra nyert, ez pedig visszavágóért kiáltott, így Magyarországra utazott a testőrsereg, pedig az a középkor óta el sem hagyhatta a Vatikán területét. Mondanunk sem kell: a felcsúti meccsen sem rúgott labdába a Svájci Gárda, s mivel épp a napokban indul el a már hagyományosnak mondható újabb római meccsre a Mezei-csapat, sejt­hető: máris imára kulcsolódhatnak a vatikáni kezek.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

Forrás:  

C-PRESS / MNO

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Mit mond a Tarot a Harmonet 19. születésnapján?
  19-szer gördült át az Évkör nagy szekere a nyári napfordulón. 19 éves a Harmonet! Ezt nem hittem volna. Úgy jártam vele, mint az ismerős gyerekekre nézve: már ekkora? Hiszen szinte tegnap született... Nézzük hát meg a Tarot nyelvén, mi volt a sikerekhez vezető út eddig, mi a helyzet most, és mi javasolt a jövőre nézve. Vagyis, csináltam egy gyors kirakást, három kártyalappal a Crowley-féle kártyacsomagból.
  image
 • Heti általános horoszkóp 2018.június 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2018-06-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a lazaságnak, minden feladatunkat pontosan végezzük el. Örülünk, ha hasznosnak érezhetjük magunkat, szívesen túlórázunk, vagy járunk főnökünk kedvében némi pluszmunkával. Ma tarthatunk víznapot, ami egészségünknek is jót tehet, hiszen tehermentesítheti az emésztőrendszerünket. Készíthetünk zöldségleveket is, vagy fogyaszthatunk salátákat. A lényeg, hogy keveset együnk, és főleg rostban gazdag táplálékokat.
 • Heti munkahoroszkóp 2018.június 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2018-06-18
  Ma nem vágyunk a társaságra, nem szeretnénk elmenni otthonról. Ha mégis programot szervezünk, akkor legyen intellektuális jellegű. Jó ötlet egy kiállítás, vagy egy kis beszélgetés a barátokkal. Gondoljuk végig, hogy emésztőrendszerünket mennyire tesszük ki megterhelésnek. Ha emésztési problémákkal küzdünk, akkor célszerű táplálkozási szokásainkon változtatnunk. A sok ülő munka nem kedvez a belek természetes működésének.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek