Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felcsúton nem rúgott labdába a Svájci Gárda
2016-05-12 06:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
„Puskás Öcsivel ültem az irodámban az MLSZ székházában 1994-ben, amikor benyitott hozzánk Mezei István, és arra kért, mint a szövetség elnökét, hogy alapítsuk meg a magyarországi cigány válogatottat. Megtetszett az ötlet, teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltam” – elevenítette fel Benkő ­László korábbi MLSZ-elnök a magyarországi cigány válogatott megalakulásának körülményeit.

Roma csapat, Svájci Gárda

 

Míg ő főként támogatóként szolgálta az ügyet, addig Mezei lényegében a mindenese lett a csapatnak: menedzserként, szervezőként, olykor még edzőként is irányította az együttest. A válogatott, amelyet a magyar futball és a Vasas legendájának, a szintén roma származású Farkas Jánosnak a nevét viselő alapítvány működtet, rendszeresen nemzetközi tornákon szerepel, és túlzás nélkül végigverte a világot: 146 eddigi mérkőzése közül 136-on győzött.

 

 „Tíz éve a finn fővárosban megnyertük a húsz ország nyolcvan csapatát felvonultató Helsinki Kupát, Európa legnagyobb ifjúsági futballtornáinak egyikét, amelyen magyar csapat azelőtt nem aratott dia­dalt. Előzőleg – 1996 és 2001 között – zsinórban hatszor lettünk elsők Brüsszelben, az évente megrendezett húszcsapatos vetélkedőn. Három meccsen éppen három győzelmet értünk el Brazíliában 2008-ban” – veszi leltárba a legnagyobb sikereket a Prima Primissima-díjas Mezei István.

  

Sztorikban sincs hiány: 1997-ben, Szófiában az éremátadás előtt a riválisok egyikének játékosai felkapták a trófeát, elszaladtak vele, és soha többé nem került elő a serleg; a szervezők utólag postáztak egy másikat Magyarországra. Egy évvel később nem ért oda a prágai torna nyitómeccsére a csapat, mert a szlovák határon a határőrök nem akarták átengedni a buszt, csak ha a hangszereket nem viszik magukkal, márpedig azoktól nem akartak megválni. Végül ez a probléma is megoldódott, mint minden a csapat életében.

 

Pedig sejthetjük, nem könnyű a léte egy efféle válogatottnak a mai Magyarországon. Ám Mezei pozitív szemléletű személyiség, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy a futballcsapat a többségi és kisebbségi társadalom közötti megértés, közeledés eszköze legyen. Megannyi mérkőzést szervezett meg az évek során a rendőrség csapatai ellen, az antirasszista világnap futballtornáin is rendre részt vesz a cigány válogatott.

 

Korábban a Népstadion ­melletti gyakorlópályán edzett az együttes; most éppen Kazincbarcikán tréningezik. A válogatott „sztárja” Lakatos Béla, a Kazincbarcika NB III-as labdarúgója, de megfordult a csapatban Lázok János, a Békéscsaba, a Vasas és az MTK profija is. 

 

 

 

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán cigány származásúak játszanak a csapatban; Mezei igyekszik a kezdeményezéssel rokonszenvező magyarokat is beépíteni, hiszen ez is a társadalmi megbékélést szolgálja. Jószolgálati tevékenysége miatt még a Vatikánba is bejáratos a magyar cigány válogatott. A csapat először 2010-ben utazott Rómába, ahol megmérkőzött a pápa testőrségét alkotó Svájci Gárdával. Mezei egy cigányhegedűvel ajándékozta meg XVI. Benedek pápát, aki akkor odasúgta neki:

 

„Verjétek el jól a gárdát...!”

 

A cigány válogatott 18-0-ra nyert, ez pedig visszavágóért kiáltott, így Magyarországra utazott a testőrsereg, pedig az a középkor óta el sem hagyhatta a Vatikán területét. Mondanunk sem kell: a felcsúti meccsen sem rúgott labdába a Svájci Gárda, s mivel épp a napokban indul el a már hagyományosnak mondható újabb római meccsre a Mezei-csapat, sejt­hető: máris imára kulcsolódhatnak a vatikáni kezek.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

Forrás:  

C-PRESS / MNO

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2018.október 15-től 21-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2018-10-15
  Ma komoly hangulatban leszünk, nem foglalkozunk "léhaságokkal". Szinte kizárólag a munkánk érdekel minket, talán még a saját igényeinkre sem vagyunk hajlandóak odafigyelni. Ne kövessük el a hibát, hogy egész nap nem eszünk, nem iszunk, csak dolgozunk! Ma reggel nehezebben kászálódunk ki az ágyból, megmagyarázhatatlanul ólmosnak érezhetjük a tagjainkat. Gyanús kis fájdalmakat érezhetünk az izmainkban, s ennek oka, hogy a merevség egész testünkre jellemző lehet.
 • Heti wellness horoszkóp 2018.október 14-től 20-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2018-10-14
  Ma nyitott hangulatban leszünk, kreativitásunk is nagyobb, mint máskor. Talán az unalmas, monoton munkáknak nem örülünk, sőt teljesen alkalmatlannak érezhetjük magunkat arra, hogy ilyesmivel foglalkozzunk. Ma ne erőltessük meg túlságosan az izmainkat, hiszen különösen a combunkban található izmok sérülékenyebbek. Ezen a tájon rengeteg izom található, s így hajlamosabbak vagyunk a sportsérülésekre is. Ha tornázni támadna kedvünk, akkor inkább a kevésbé megerőltető gyakorlatokat válasszuk.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2018.október 13-tól 19-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek