Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Europa Hungary Program

C-PRESS-PR-LOGO.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az Ember feladja?
2017-04-02 15:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Van egy ember. Akinek álmai voltak. Már egészen kicsi kora óta vonzotta a labdarúgás. Játszott is korosztályos csapatokban, de nem volt meg benne az a tehetség, hogy mint játékos, igazán magasra eljuthasson. Ezt hamar be kellett látnia. De igazi nagy szerelmét ennek ellenére nem akarta elhagyni, ott akart lenni mindig mellette. Ezért aztán kitanulta a játékvezetői szakmát.

 Jónás Kornél

 

Nem volt könnyű, keményen kellett dolgoznia érte és mindezt persze munka mellett tehette. De megoldotta és igazán jó játékvezetőnek ismerhették meg a csapatok, aki szigorú a pályán, de hagyja a játékot és igazságos. Soha nem akart főszereplője lenni a mérkőzésnek, általában észre se nagyon vették a pályán, ami a legjobb bírók jellemzője. 

 

Jónás Kornél imádja és mélyen tiszteli a labdarúgást. Úgy gondolja, hogy a labdarúgás az nem csak egy sport, hanem annál lényegesen több is. Jónás Kornél, pontosan érti a sport üzenetét. Amiben ott van a szolidaritás, a fair play, a küzdelem, a tisztelet és a pozitív értelembe vett alázat is. Jónás Kornél Nógrád megyében vezetett mérkőzéseket.

 

Akkor kapta fel igazán a nevét a média, amikor elsőként – és sajnos egyben utolsóként, is- amikor szűnni nem akaró rasszista hangok szóltak a lelátón, volt bátorsága és tisztessége beszüntetni ezek miatt a mérkőzést.

 

Vállalva ennek minden kockázatát. Azt hitte, elindíthat valamit. Valamit, amire nagyon nagy szükség lenne a hazai labdarúgásban. De tévedett. Ez a közeg, ami körbe veszi a magyar labdarúgást, nem vevő úgy fest az emberségre és a tisztességre. Ami a legnagyobb baj, hogy erősen úgy fest, hogy nem csak a szurkolók egy vállalhatatlan csoportjában vannak itt komoly bajok, hanem sajnos ez a probléma, ez a vállalhatatlanság rendszerszintű a magyar labdarúgásban. 

 

Hányszor tapasztalhattunk már a magyar lelátókon antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat és ezeknek a legtöbb esetben semmi következménye nem volt. Pedig a mérkőzéseken ott van az MLSZ ellenőre is, akinek hallania kell ezeket, és aki ha nem tesz ellene, ha nem lép fel az bizony azt is üzeni, hogy nincs ezzel semmi baja. És amikor az MLSZ nem lép fel azért, mert ellenőre nem lépett fel, amikor illett volna, az bizony azt mutatja, hogy az MLSZ maga nem tartja az antiszemitizmust, rasszizmust vállalhatatlannak a játék szellemiségétől teljesen idegennek. 

 

Jónás Kornélnak nem csak a lelátókról kellett elszenvednie a rasszista megnyilvánulásokat, hanem saját kollégái részéről is. Jónás Kornél roma származású ember. Nem tudná, de soha nem is akarta titkolni cigány származását.

 

A Borsnak adott interjújában ilyenekről számolt be: 

„Néhány hete tettem újabb sikeres játékvezetői vizsgát, majd egy Magyar Kupa-meccsen bíráskodtam. Ám néhány napra rá a küldő tájékoztatott, hogy hét-nyolc társam jelezte felé, a roma származásom miatt a jövőben nem szeretnének velem meccset vezetni.” 

 

„A Cooper-teszten a velem egy csoportba beosztott társaim azt mondták, velem még futni sem fognak, mert cigány vagyok. Tényleg nem futottak velem, mégsem volt ennek következménye.”

 

Hiába fordult a rasszista támadások okán panasszal Gaál Gyöngyihez az MLSZ játékvezetői bizottság irodavezetőjéhez, nem voltak hajlandóak az ügyben vizsgálatot kezdeményezni, nem foglalkoztak ezzel a dologgal. 

 

Jónás Kornél most feladja. Hiába a szerelem a játékvezetés iránt, ilyen légkörben, ilyen körülmények között úgy döntött, hogy szegre akasztja a sípját és nem vezet több mérkőzést. A rasszisták nyilván most örülhetnek, hiszen győztek, lekergethették a cigányt.

 

De ebben a történetben nem Jónás lett az igazi vesztes ismét, hanem az elvek és maga a magyar labdarúgás. Még akkor is, ha ez sem fogja nyilván az MLSZ-t érdekelni. 

 

Rózsa Mihály: "  A hétköznapi rasszizmus gyilkos kór, amelyik lassan öl, de annál biztosabban. A hétköznapi rasszizmus az elején még nem is látszik igazán veszélyesnek, de amikor már látjuk mit okoz, nagyon nehéz megfékezni, megálljt parancsolni neki. Ma még talán lehetne tenni ellene. Abban az országban, ahol cigányokra vadásztak nem rég, csupán származásuk okán gazemberek, nem lehet az ilyen esetek mellett szó nélkül elmenni. Tiltakozni kell és kiállni a megtámadottak mellett mindig."  

 

  Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS  - SPORTMINDIG

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Legyél pénzt vonzó és magabiztos!

  image
 • Heti munkahoroszkóp 2017.május 29-től június 4-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-05-29
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2017.május 28-tól június 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-05-28
  Ma a családdal való törődés napja van. A közös, vasárnapi családi ebéd remek alkalom az élmények megbeszélésére, megosztására. Törődjünk többet idős családtagjainkkal is, legalább egy telefon erejéig tiszteljük meg őket! Ma a gyomrunk lesz érzékenyebb, a nehezebb, vagy túl zsíros ételek nagyon megterhelik emésztőrendszerünket. A hangulatunknak is jót tesz, ha inkább csak könnyű ételeket fogyasztunk. Együnk inkább kevesebbet, de naponta többször, így megkönnyíthetjük emésztésünket.
 

Bulvár hírek

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

Kósa titkára elismerte, hogy ő szervezte a Jobbik-plakátok átragasztását

2017. April 25.

article thumbnailA személyi titkár aktivistákat toborzó levelében azt írta korábban, hogy „szeretnék különféle szövegekkel feldíszíteni” a Jobbik óriásplakátjait.
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

Gyászol a magyar sport, elhunyt az olimpiai bajnok

2017. April 23.

article thumbnailMeghalt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka.
Teljes cikk

További hírek