Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Molotov-koktélokat dobtak egy cigány család házáraPDF Print E-mail
Monday, 31 October 2011
Molotov-koktélokat dobtak egy cigány közösség házára péntek éjszaka a dél-lengyelországi Krosnicában. A szlovák-lengyel határhoz közel fekvő településen mind a helyiek, mind a romák értetlenül állnak az eset előtt. Lengyelországban nő a cigányellenesség.
 
Számos roma számlálóbiztos segíti az összeírás lebonyolításátPDF Print E-mail
Monday, 31 October 2011
Számos roma számlálóbiztos is segíti az összeírás lebonyolítását - tájékoztatta az MTI-t pénteken az "Ide tartozunk! - Népszámlálás 2011 kampány" csapata, amely fontosnak tartja, hogy ne maradjanak ki a romák által lakott utcák, településrészek a népszámlálásból.
 
A Fidesz-kormány oktatáspolitikája ellopja a cigány gyerekek jövőjét!PDF Print E-mail
Monday, 31 October 2011
Bár tagadják, hogy a közoktatási törvény tervezetéhez készült egy, a kormány szegény ellenes gazdaság- és társadalompolitikájáról lényegében mindent eláruló titkos dokumentum, a „nem létező" iromány világos képet ad arról, mi vár cigány gyerekek ezreire, ha a javaslat a mostani formájában emelkedik törvényerőre.
 
Felreppent a hír, hogy a Bács- Kiskun megyei Cigány Önkormányzat feloszlatta önmagát.PDF Print E-mail
Monday, 31 October 2011
Mint érintett az alábbi reagálást teszem: Október 11.-én Rostás László összehívott egy rendezvényt Kiskunhalasra. Ezen a rendezvényen érdekes módon az ellenzékhez tartozó MCF-es Kolompár Orbán is jelen volt a vele szimpatizáló barátai körével. Valószínűleg itt határozták el, hogy feloszlatják a BMCÖ-t, mert ezzel a dátummal rendkívüli ülés összehívását kezdeményezték,, a levél keltének helye pedig Kiskunhalas.
 
Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik KanadábaPDF Print E-mail
Friday, 28 October 2011
Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába, a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre és kér menedékjogot. A reptéri személyzet alig győzi.
 
Uniós támogatással korszerűsítik a Huszár-telepetPDF Print E-mail
Friday, 28 October 2011
Jövőre megkezdődik Nyíregyháza szegénynegyedének szociális célú városrész-rehabilitációja. Az Európai Unió támogatásával közel félmilliárd forintot fordítanak a döntően romák lakta Huszár-telep korszerűsítésére, vagy ahogy hivatalosan mondják "területi és társadalmi reintegrációjára". Az ott lakók életminőségének átfogó javításával a "nyomortelepként" is emlegetett településrész társadalmi-gazdasági leszakadását szeretnék megállítani, illetve további felzárkóztató programokkal változtatni az érintettek nehéz sorsán.
 
KSH: több melós, ugyanannyi munkanélküliPDF Print E-mail
Friday, 28 October 2011
Többen dolgoztak a harmadik negyedévben: a foglalkoztatottak száma 3 millió 856 ezer fő volt, 33 ezer fővel, azaz 0,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 462 ezer fő volt, ami 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.
 
"Cigány itt nem ehet, nem ihat!"PDF Print E-mail
Friday, 28 October 2011
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) egy kis józsefvárosi irodában működik, Muhi Erika igazgató sem tagadja, hogy nem reklámozzák magukat, leginkább szájról szájra száll a nevük, bár a kisebbségi önkormányzatok jól ismerik őket. Már húsz éve, hogy Furmann Imre vezetésével elkezdtek dolgozni. Tavaly 91 ügyben jártak el.
 
Balog Zoltán: megfelelő arányban részesüljenek a romák a felzárkóztató programokbólPDF Print E-mail
Thursday, 27 October 2011
Balog Zoltán fontosnak tartja, hogy a romák megfelelő arányban részesüljenek a felzárkóztató programokból, ugyanakkor tudni kell, hogy nem csak a romák között súlyos probléma a mélyszegénység; a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára erről szerdán, a Roma Koordinációs Tanács második ülésén beszélt Budapesten.
 
Jobbik: a kormány romastratégiája totális kudarcPDF Print E-mail
Thursday, 27 October 2011
A Jobbik szerint a kormány romastratégiája totális kudarc és ma Magyarországon egyre gyakoribb a cigányság felől a magyarság felé irányuló rasszizmus - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Apáti István.
 
Megtartotta alakuló ülését a "Legyen jobb a gyermekeknek!" nemzeti stratégia új értékelő bizottságaPDF Print E-mail
Wednesday, 26 October 2011
Balog Zoltán elnökletével megtartotta alakuló ülését a "Legyen Jobb a Gyermekeknek!" nemzeti stratégia új értékelő bizottsága - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.
 
A rendőrség őrizetbe vette Tornanádaska polgármesterétPDF Print E-mail
Wednesday, 26 October 2011
Uzsora-bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Tornanádaska polgármesterét és feleségét, valamint a polgármester unokatestvérét; a bíróságnál kezdeményezik előzetes letartóztatásukat - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel.
 
A cigányokat kint hagyják, ugye?PDF Print E-mail
Wednesday, 26 October 2011
A romákkal szembeni diszkrimináció napjaink egyik legkényesebb kérdése. A politikai csatározások közepette azonban könnyen előfordul, hogy a paragrafusok között nem vesszük észre az embert: aki mindennapjaiban éli meg mindazt, amiről odafent vitatkoznak. A delmagyar.hu-nak egy roma fiatalember mesélt arról, mit is jelent ma Magyarországon, ahogyan ő fogalmaz, barnának lenni.
 
Fórum a cigányság felemelkedéséértPDF Print E-mail
Wednesday, 26 October 2011
Három héttel meghosszabbították a Nemzeti Roma Stratégia társadalmi vitáját, a kisebbségi önkormányzatok szakmai fórumon mondhatják el véleményüket. A mai kaposvári ülésen Somogy, Zala és Baranya megye képviselői tehették meg javaslataikat.
 
Megmutatjuk az első magyarországi cigány éttermetPDF Print E-mail
Wednesday, 26 October 2011
Tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, sült farhát krumpli móringgal - egyebek mellett ezt kínálja az ország első cigány étterme.
 
Mintegy felére csökkentette a bíróság a vádlottak börtönbüntetésétPDF Print E-mail
Tuesday, 25 October 2011
Mintegy felére csökkentette a Fővárosi Bíróság hétfőn jogerősen annak a hét vádlottnak a börtönbüntetését, akiket korábban azzal vádolt meg az ügyészség, hogy magyarsága miatt bántalmaztak egy diákot a fővárosban két évvel ezelőtt.
 
A Terror Házában is jártak a roma vezetőkPDF Print E-mail
Tuesday, 25 October 2011
Kiránduláson vettek részt a Paks térségében működő cigány önkormányzatok képviselői.
 
Szembefordultak a képviselők kisebbségi vezetőjükkelPDF Print E-mail
Tuesday, 25 October 2011
Írásban jelezte a helyi cigány önkormányzat három képviselője, nem ért egyet elökük, az Alföldi-Lakatos Gábor által jegyzett szegregációs kártérítési követeléssel.
 
1956 cigány hőseire emlékeztek a Corvin közbenPDF Print E-mail
Monday, 24 October 2011
Negyven-ötvenen emlékeztek délelőtt 10 órakor a szakadó esőben Szabó Ilonka 17 évesen agyonlőtt forradalmár cigány lány emléktáblája előtt a Corvin közben. Az esemény néhány beköszöntő szó után a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.
 
Vona Gábor: 56 harcát mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságértPDF Print E-mail
Monday, 24 October 2011
Ötvenhat harcát nem pusztán megemlékezéseken kell felelevenítenünk, azt mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért - mondta Vona Gábor vasárnap Gyöngyöspatán, a helyi önkormányzat ,56-os ünnepségén.
 
Pártot alapít Gyurcsány FerencPDF Print E-mail
Monday, 24 October 2011
Demokratikus Koalíció néven létrejövő új, nyugatos, polgári balközép párt megalakítását jelentette be Gyurcsány Ferenc szombaton Budapesten. Azt is közölte, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját, de jelezte, emiatt még vitákra számítanak.
 
Hiába tanulsz, úgyis cigány maradszPDF Print E-mail
Monday, 24 October 2011
Azt hallottam, Bogyiszlón jó viszony van nem cigányok és cigányok között, hogy itt sok romának van magas szintű képzettsége.
 
Nekünk bezzeg semmi sem tetszik: ez volt a hétPDF Print E-mail
Monday, 24 October 2011
Nem tetszik a rendszer, Orbán lelépése, az LMP költségvetési tervezete, a cigányintegráció csődje, a kertévék zuhanó színvonala, a szlovák politika, a magyar foci és mezőgazdaság, sőt még a nem tetszés sem tetszik. Posztszdszes-mindent fikázás? Mit fizetett a Fidesz? A hét publicisztikái.
 
Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a perPDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
A tiszalöki emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Pest Megyei Bíróságon.
 
A Kormány és az ORÖ keretmegállapodás végrehajtására vonatkozó részletes intézkedési tervPDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
Orbán Viktor kormányfő és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke által 2011 májusában megkötött keretmegállapodás nyomán százezer romát kíván bevonni a kormány a munkaerőpiacra 2015-ig, átfogó oktatási változtatások nyomán több ezer cigány fiatal diplomázhat, illetve érettségizhet.
 
Szegedre érkezik a Budapest BárPDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
Kedden a Szegedi Ifjúsági Házban mutatja be legújabb koncertszínházi előadását a Budapest Bár. A májusban megjelent, immár dupla platinalamez Hoppá! album dalaira épül majd a darab. Az egyre népszerűbb, 2007-ben alapított együttes igazi kuriózum: a cigány temperamentumot ötvözik a magyaros dallamvilággal és a modern zenével.
 
Ítélet és kártérítési követelés: Hajdúhadházon kiéleződött a szegregáció-vitaPDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
Hetvennégymillió forint szegregáció miatti kártérítést követel Hajdúhadház önkormányzatától a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke; kezdeményezésétől saját kisebbségi önkormányzati képviselői is elhatárolódnak - közölte Csáfordi Dénes (Fidesz), a hajdú-bihari település polgármestere pénteken, hangsúlyozva, elutasítja a követelést.
 
A háromszéki romák eltávolodhatnak a magyarságtólPDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szerint a romániai Kovászna megyében a magyar anyanyelvű roma közösség eltávolodhat a magyarságtól, mivel a helyi cigányság vezetői Bukarestbe járnak kiképzésekre - jelentette ki Nemes Előd, az EMNT sepsiszéki ügyvezető igazgatója.
 
A Jobbikot (is) látja az auschwitzi "nácizás" mögött az MSZPPDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
Már szégyen az is, hogy a szélsőségek teret nyertek az országban, sőt, parlamenti képviseletet szereztek és az ország házában is zsidóznak, cigányoznak - így az MSZP.
 
"Cigány és sittes ne legyen a szomszédom"PDF Print E-mail
Saturday, 22 October 2011
A júniusban megkezdett és múlt héten befejezett vizsgálat során több mint ezer kecskeméti fiatalt kérdeztek meg kérdőívek segítségével.
 
A bőröm színe nem változikPDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2011
300 ezer? 400? 600? Azt, hogy a népszámláláson a 2001-es 190 ezerrel szemben idén hányan vallották magukat romának, valamikor 2012-ben közli majd a KSH. Borsodban egyetlen olyan romával sem találkoztunk, aki félt volna cigánynak mondani magát, de elsősorban azért, mert mint mondják, értelmetlen tagadni.
 
Kétezer roma nő kap asszisztensi képzéstPDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2011
A szociális területen zajló átalakítások egyik fontos célja, hogy a valóban rászorulók kapják a támogatást, alapelv azonban, hogy ennek fejében együttműködés várható az érintettektől - közölte Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán Szegeden, a témában rendezett nemzetközi tanácskozáson.
 
Soltész: a valóban rászorulókat kell támogatásban részesíteniPDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2011
A szociális területen zajló átalakítások egyik fontos célja, hogy a valóban rászorulók kapják a támogatást, alapelv azonban, hogy ennek fejében együttműködés várható az érintettektől - közölte Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán Szegeden, a témában rendezett nemzetközi tanácskozáson.
 
Tanúmeghallgatással folytatódott a tiszalöki támadás bizonyítási eljárásaPDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2011
A tiszalöki emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.
 
Hány cigány él Alsószentmártonban?PDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2011
 Nehezen beazonosítható házak nehezítik a népszámlálást a csodatévő, fénylő keresztről elhíresült Alsószentmártonban és Pécs külterületén. Van, ahol a helyiek bizalmatlansága, máshol a bizonytalan válaszok nehezítik a népszámlálók dolgát, akik munka után gyűjtik, esténként pedig ellenőrzik az adatokat. Képriport Baranya megyéből a népszámlálásról.
 
Cigánynak lenniPDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2011
Összevitatkoztam egy barátommal. Azt mondta, hogy cigánynak lenni számára egyet jelent azzal, hogy kiközösítve él, hogy amikor kilép az utcára, megbélyegzik, hogy korlátozott lehetőségekkel kell megelégednie, szegénységben, nélkülözésben kénytelen élni.
 
A tiszalöki támadás bizonyítási eljárásával folytatódott a tárgyalásPDF Print E-mail
Wednesday, 19 October 2011
A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere kedden a Pest Megyei Bíróságon.
 
Megnyílt az ország első roma vendéglőjePDF Print E-mail
Wednesday, 19 October 2011
Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában.
 
Babarczy Eszter: Hoffmann Rózsa esete gyermekeinkkelPDF Print E-mail
Wednesday, 19 October 2011
Aki látott már iskolát, pláne „problémás" iskolát közelről, csak a legvadabb paranoia sugallatára képzelheti, hogy a fő probléma itt az, politikai kinevezett-e az igazgató. Naná, hogy az. Akkor is politikai kinevezett, ha az önkormányzat nevezi ki (valamilyen, gyakran elég álságos, választás vagy konzultáció után).
 
Rétvári: könnyebb lesz elítélni az uzsorásokatPDF Print E-mail
Tuesday, 18 October 2011
A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára arra számít, hogy a jövőben megnő azoknak a száma, akiket felelősségre lehet vonni az uzsora-bűncselekmények elkövetői közül.
 
OGY - Az egyszeri uzsorázást is büntetik ezutánPDF Print E-mail
Tuesday, 18 October 2011
Az Országgyűlés hétfőn a kormánypárti, a jobbikos, az LMP-s és a független képviselők támogatásával úgy döntött, hogy az egyszeri uzsorázást is büntethetővé teszi.
 
Albizottság alakul a képviselői fizetések ügyébenPDF Print E-mail
Tuesday, 18 October 2011
Az országgyűlési képviselők fizetéséről szóló új szabályozás előkészítésére albizottság megalakításáról döntött a parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn.
 
F E L H Í V Á SPDF Print E-mail
Tuesday, 18 October 2011
Kedves Barátaink! Október 23-a nemzeti ünnep. A magyarországi cigányság minden magyar szabadságküzdelemből kivette a részét, azoknak aktív résztvevője volt a történelem folyamán.
 
Gyurcsány aláírta a nyilatkozatotPDF Print E-mail
Monday, 17 October 2011
Volt, aki feltételekhez kötötte annak a nyilatkozatnak az aláírását, amelyet Mesterházy Attila pártelnök kérésére kellene szignálni minden szocialista képviselőnek, hogy megerősítsék, a jövőben is az MSZP-frakcióban kívánnak politizálni. Úgy tudjuk, a dokumentumot Gyurcsány Ferenc is aláírta. Információink szerint kérdéses a volt kormányfő és követőinek kilépése a pártból, mert vélhetőleg nem tartana annyi ember Gyurcsánnyal, amennyi egy új frakció alapításához kellene.
 
Roma fiatalok léptek be a rendőrség állományábaPDF Print E-mail
Monday, 17 October 2011
Roma fiatalok léptek a rendőrség állományába, a 2010/2011-es tanévre 75 szerződést kötöttek középiskolás fiatalokkal - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a tárca ünnepségén pénteken.
 
Nyúltenyésztési mintaprogram hátrányos helyzetű településekenPDF Print E-mail
Monday, 17 October 2011
Országszerte tizenkét település mintegy kétszáz hátrányos helyzetű családját vonták be abba a nyúltenyésztési mintaprogramba, amellyel a háztáji állattartásra ösztönöznék a résztvevőket.
 
Bodagtól a káposztás tyúkig - romagasztronómia testközelbőlPDF Print E-mail
Monday, 17 October 2011
Csanádpalota - Közel fél tucat bográcsban rotyogott a gulyás, pörkölt, töltött káposzta: a megyei cigány kisebbségi önkormányzat gasztronómiai fesztiválján jártunk.
 
Integrációt, ne asszimilációt!PDF Print E-mail
Monday, 17 October 2011
Minden korábbinál vehemensebben merül fel sokak részéről az igény: a roma kisebbség asszimilálódjék. Legyenek a cigányok olyanok, mint mi, és azzal minden probléma megoldódik.
 
Helycserék a kormányzásban - a nap hírePDF Print E-mail
Sunday, 16 October 2011
Meg nem erősített- FIDESZ- es- források szerint Farkas Flórián veszi át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumi Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkári pozícióját Balogh Zoltántól, aki Réthelyi Miklóst váltja majd a minisztérium élén.
 
Bújtatott szegregáció a köznevelési törvénybenPDF Print E-mail
Friday, 14 October 2011
Az integrálás helyett a diákok szegregálása olvasható ki az új köznevelési törvény tervezetének abból a részéből, amely az iskolaéretlen gyerekeket nem további egy évre tartaná bent az óvodában, hanem kislétszámú fejlesztő pedagógiai osztályba küldené. Hétévesen mindenképpen kötelező lesz iskolába menni, viszont az oktatáspolitikai szakértő úgy látja, azok a gyerekek, akik két évig járnak felzárkóztató osztályba, őket később talán képtelenség lesz integrálni a normál általános iskolába.
 
Balog Zoltán: nemzeti érdek az előrelépés a romaügybenPDF Print E-mail
Friday, 14 October 2011
Nemzeti érdek, hogy sikerüljön előrelépni a romaügyben - jelentette ki Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.
 
Hoppá, ez a színpad! - A Budapest Bár színre lépPDF Print E-mail
Friday, 14 October 2011
A nép rászokott a Budapest Bárra, annak tagjai meg a kávéházi cigányzenével körített, régi dalokra.
 
Berényi László: minden roma töltse ki a kérdőívetPDF Print E-mail
Friday, 14 October 2011
Munkahelyteremtés és oktatás: a cigányság életkörülményeinek javításában, társadalmi beilleszkedésében ez döntő szerepet játszik.
 
Luxushajón zenélt a 100 Tagú CigányzenekarPDF Print E-mail
Friday, 14 October 2011
A L'Austral luxushajón zenélt a Hungaricumnak számító 100 Tagú Cigányzenekar 10 szólistája Buffó Rigó Sándor és Lendvai Csócsi József vezetésével, Xavier Dubuc francia menedzser szervezésében.
 
Roma kisebbség integrációja kulturális veszteségek nélkülPDF Print E-mail
Friday, 14 October 2011
A fenti címmel szervezett konferenciát és kiállítást a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége. Mivel a téma sok kérdést vet fel, a DRVSZ a témában járatos, felkészült szakemberek segítségével közösen kereste a választ az alábbi kérdésekre.
 
Orbán és Kövér vitájától függ a kisebbségek ügyePDF Print E-mail
Thursday, 13 October 2011
Komoly dilemmát okoz a Fideszben, hogyan teljesítse a párt a hazai kisebbségeknek - többek között a cigányságnak, németeknek, szlovákoknak, horvátoknak - a kedvezményes mandátumról tett ígéretét. A hvg.hu úgy tudja, a párt elnökségének hétfő ülésén Orbán Viktor és Kövér László között élénk vita folyt a kérdésről. A házelnök szerint félmegoldás lenne, ha csak a legnagyobb közösségek jutnának képviselethez a parlamentben.
 
A kormány megmondja, hány gyereknél mekkora lakás kellPDF Print E-mail
Thursday, 13 October 2011
A jelenleginél szélesebb, a korábbinál lényegesen szűkebb körnek jár az állami támogatás - ez derül ki az Orbán Viktor és Matolcsy György által bejelentett új programból, amely visszahozza a szocpolt és bevezeti az állami kamattámogatást. Kiszámoltuk, mit jelentenek az előírások azoknak, akik a támogatást szeretnék igénybe venni.
 
Závada Pál és Korniss Péter közös könyve példaadó életű romákrólPDF Print E-mail
Thursday, 13 October 2011
Egy sor cigány címmel került a napokban a boltokba Korniss Péter fotográfus és Závada Pál író közös könyve. Mint utóbbi az MTI-nek szerdán elmondta, a kötetben huszonnégy példaadó életű, roma kötődésű honfitársunk pályáját ismerhetik meg az olvasók.
 
Tömegessé vált a rezsitartozásPDF Print E-mail
Thursday, 13 October 2011
Családok tucatjainak teszi tönkre az életét, ha egy-egy társasházban valaki notóriusan nem fizet lakbért, rezsit: a szolgáltató előbb-utóbb megelégeli a folytonos tartozást, s nagyobb nyomatékot adva követelésének, lekapcsolja a lépcsőházi világítást, nem viszi el a szemetet, vagy kiköti az áramot egy tízemeletes épületben, s ezzel leáll a lift.
 
Pattanásig feszült a helyzet egy kárpátaljai település roma és ukrán lakói közöttPDF Print E-mail
Thursday, 13 October 2011
A kárpátaljai Szőlősvégardó (Pidvinohradiv) roma és ukrán lakossága között élesedő feszültségről számolt be sugárzott helyszíni riportjában az Inter országos ukrán tévécsatorna.
 
A szülő kérésére is megbukhat a gyerekPDF Print E-mail
Thursday, 13 October 2011
A tanulmányi követelmények sikeres teljesítése esetén is megismételtethető a gyerekkel az évfolyam a szülő kérésére - derül ki a köznevelési törvény tervezetének tegnap nyilvánosságra hozott, kodifikált változatából. A javaslat szerint a nem tanköteles tanuló jogviszonya megszűnik, ha másodszor is megbukik ugyanazon az évfolyamon.
 
Orbán: 2014-re a legversenyképesebbé kell válnunkPDF Print E-mail
Wednesday, 12 October 2011
Magyarországnak készen kell állnia arra, hogy 2014-re a legversenyképesebb környezetet biztosítsa a vállalkozások számára egész Európában - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel közösen tartott a Parlamentben.
 
A romaügy felé is nyit az egyedülálló intézményPDF Print E-mail
Wednesday, 12 October 2011
A korábbi évekkel szemben nyitni szeretnének a különféle pártok szakértői felé is a Politikusképző Iskola idei szemeszterében - mondta el az MNO-nak Szabó Krisztina, a SISZA Kommunikációs Intézet ügyvezető igazgatója. Arról is tájékoztatott, hogy hangsúlyosabb szerepet fognak kapni a gazdasági kérdések, továbbá a romaügy is.
 
Gyurcsányék már nem hisznek a megújulásbanPDF Print E-mail
Wednesday, 12 October 2011
Varju László, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform igazgatója az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában azt mondta: lemondtak az MSZP megújításáról.
 
Járulékmentességet kaphatnának a rokkantakat foglalkoztató munkaadókPDF Print E-mail
Wednesday, 12 October 2011
A következő években 195 ezer rokkant embert segítenének vissza itthon a munkaerőpiacra. Ezt egyebek mellett azzal ösztönöznék, hogy a munkáltatójuk teljes járulékmentességet kapna, illetve megszüntetnék a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatást - derül ki egy kormánypárti feljegyzésből, amelyet az MTI közölt szerdán.
 
Balog Zoltán: egyértelmű, hogy provokáció történt a településenPDF Print E-mail
Wednesday, 12 October 2011
A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint egyértelmű, hogy provokáció történt Gyöngyöspatán idén tavasszal. Balog Zoltán az Országgyűlés eseti bizottságának keddi ülésén ugyanakkor arról is beszélt, voltak akik jóhiszeműen, és voltak, akik rosszhiszeműen vettek részt az eseményekben.
 
Etnikai tisztogatássá fajul Orbánék mintaprogramja?PDF Print E-mail
Tuesday, 11 October 2011
"Gyöngyöspatán a helyzet tarthatatlan (...) a cinizmus, az önkény ünnepli magát" - írta néhány napja az ottani közmunkaprogramról Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező. Állításait megerősítette a helyi cigány önkormányzat vezetője is, míg a jobbikos polgármester szerint jól halad a közmunka.
 
Szép, igaz és drámaiPDF Print E-mail
Tuesday, 11 October 2011
Ritkaságot kínál a közönségnek kedden este a Café Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál: a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban három különböző stílusú és karakterű cimbalmos, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa és Lukács Miklós zenél.
 
Fókuszban az Európai Roma StratégiaPDF Print E-mail
Tuesday, 11 October 2011
Közösen kell gondolkodnunk a cigányság kontinentális méreteket öltött problémájáról. A megoldáshoz össztársadalmi összefogásra van szükség, az integráció elengedhetetlen - fogalmazta meg a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság szervezte XXI. Nemzetközi Tudományos Konferencia. A konferencia egyik tematikus blokkja az egyházak és a cigányság kapcsolatának vizsgálatáról szólt. foglalkozott.
 
Ha Ti vagytok a cigányok, nem tartozom közétekPDF Print E-mail
Tuesday, 11 October 2011
Nem fogok a többségi társadalomra azért haragudni, mert sokan közületek ezt várják el tőlem. És aki elvárja ezt, az azért teszi, mert akkor magam is beleolvadhatnék a cigány „testvériségbe", amit amúgy most semmi más nem tart össze, mint hogy mindenért a többségieket okoljuk.
 
Három helyrepofozott lakás élteti a magyar gettólakók reményétPDF Print E-mail
Tuesday, 11 October 2011
A cigánytelepek lakóinak felzárkóztatását ígérte a kormány, egyelőre három lakás felújításánál tartanak. Nem sikerült tartani a határidőket, amit a kormányzati felelős az uniós források lehívásának nehézségeivel magyaráz. Ha tényleg beindul a program, akkor olyan romáknak akarnak segíteni, akik maguk is hajlandók tenni a helyzetük javulásáért.
 
Balog Zoltán: a munkaerőhiány megoldása fontos érv a romastratégia mellettPDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011
A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a sokszor elutasító többségi társadalomnak fel kellene ismernie, hogy a jövőjét nagyban érinti a romák integrációja.
 
Választójog - Áder János: minden listát állított kisebbségnek lesz parlamenti képviseletePDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011
A Fidesz tervei szerint az új választójogi rendszerben létrejönne a kisebbségi szószólói intézménye, ezzel minden a választásokon indult kisebbségnek lenne valamilyen parlamenti képviselet is - mondta el az MTI-nek Áder János a Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken Budapesten.
 
Nem cigányellenes a "haljatok meg, cigányok" fenyegetés?PDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011
A rendőrség szerint nem volt cigányellenes motívuma annak a három gyöngyöspatai esetnek, amelyben a TASZ tett feljelentést. A Heves megyei rendőrök alapvető eljárási hibákat vétettek az ügyek kivizsgálásakor a jogvédők szerint, akik panasszal éltek.
 
Negyvenhárom gyermeket neveltekPDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011
A nevelőszülőkről az a hír járja, csak a pénzért végzik a dolgukat. Negyvenhárom gyermeket felnevelni, megszeretni, majd elengedni munkaköri kötelességből, már nem ilyen egyszerű képlet, pláne mondjuk olyan településen, ahol romák korábban nem éltek.
 
Kárpátalja cigányzenészeiről jelent meg könyv UngváronPDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011
Magyar roma szerzők által írt könyv jelent meg Kárpátalja cigányzenészeiről Ungváron, a kötetet pénteken mutatták be a Kárpátalja Megyei Könyvtárban.
 
"A romakérdést csak a cigány autonómia oldhatja meg"PDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011
A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg - jelentette ki Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus pénteken Budapesten.
 
Vona tudja, mi kell a cigányság problémájának megoldásáhozPDF Print E-mail
Friday, 07 October 2011
A cigányság kérdését a jelenlegi jogi környezetben is lehet kezelni, a helyzet megoldását hazánkban így elsősorban akarati problémák hátráltatják - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke pártja csütörtöki, Jászberényben tartott rendezvényén.
 
Felmentették a megvádolt cigány vezetőketPDF Print E-mail
Friday, 07 October 2011
A Heves Megyei Bíróság nem találta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy az országos és a Heves megyei cigány kisebbségi önkormányzat két volt vezetője elkövette a választás rendje elleni bűncselekményt. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett.
 
Népszámlálás és a nemzetiségekhez való viszonyulásPDF Print E-mail
Friday, 07 October 2011
Az összeírás eredményei megmutatják, miként viszonyul a társadalom a nemzetiségekhez, a népszámlálás lebonyolításának módja pedig sokat elmond a mindenkori politikai elit velük kapcsolatos szándékairól is – mondta Tóth Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a Népszámlálások egykor és ma című konferencián, szerdán Budapesten.
 
Bizottság kezeli majd a cigány-magyar konfliktusokatPDF Print E-mail
Friday, 07 October 2011
Konfliktuskezelő bizottság jött létre Kiskőrösön a Délibáb utcai, magyarok és cigányok közötti problémák kezelésére. A rendszert most tesztelik. Hetekbe telik mire kiderült, hogy hatékony-e.
 
Morvai Krisztina könyvet ír a cigány-magyar együttélésrőlPDF Print E-mail
Friday, 07 October 2011
Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő a cigány-magyar együttélésről és az önfenntartó gazdálkodásról kíván tapasztalatokat gyűjteni, ezért találkozót, beszélgetést kezdeményez, környezettanulmányhoz keres partnereket ezekben a kérdésekben.
 
Kanada "nem zárja ki" a vízum visszaállítását a roma menekültek miattPDF Print E-mail
Thursday, 06 October 2011
Csaknem megduplázódhat az idén az előző évekhez képest a kanadai magyar menekültkérelmek száma. Mind a hatóságok, mind a kérdéssel foglalkozó szakemberek úgy tudják, hogy döntő többségükben romákról van szó. .
 
KSH-konferencia: az összeírás eredményeiben tükröződik a nemzetiségekhez való viszonyulásPDF Print E-mail
Thursday, 06 October 2011
Az összeírás eredményei megmutatják, miként viszonyul a társadalom a nemzetiségekhez, a népszámlálás lebonyolításának módja pedig sokat elmond a mindenkori politikai elit velük kapcsolatos szándékairól is - mondta Tóth Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a Népszámlálások egykor és ma című konferencián, szerdán Budapesten.
 
Esélyeink a XXI. századbanPDF Print E-mail
Thursday, 06 October 2011
Reggeli készülődés közben általában fél füllel a Ma reggel műsorára figyelek. Egy idő után feltűnt, hogy ha bármely jobbikos politikus kerül a kérdező célkeresztjébe, a kérdés tartalmától függetlenül mindig elhangzik ez a szó: cigánybűnözés. Mindenről az jut az eszükbe.
 
A kormány konzerválja az elmúlt tíz év zsákutcás cigánypolitikájátPDF Print E-mail
Thursday, 06 October 2011
Mirkóczki Ádám (Jobbik) túlzottan derűlátónak nevezte azt az "egyes sajtótermékekben megindult propagandát", miszerint modellértékű, vagy történelmi siker lenne a kormány társadalmi felzárkózási és romastratégiája.
 
Ötödik tanévét kezdte meg a hallgatói mentorprogram SzegedenPDF Print E-mail
Thursday, 06 October 2011
Az iskolán kívüli foglalkozásokat segítő tanodával is bővül a halmozottan hátrányos helyzetű, többségében cigány tanulók beilleszkedését segítő szegedi hallgatói mentorprogram, amely a 2007-2008-as tanévben indult el, és az ötödik tanévét kezdte meg - jelentette be Solymos László (MSZP) alpolgármester kedden.
 
Vállról indítható közönnyel és száraz kenyérrel harcolunk?!PDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
Félelmetes fegyver lehet a közöny és a száraz kenyér a magyarországi cigányok és a politikai elit kezében, ha a szegénységet, a munkanélküliséget, a gazdasági elmozdulás hiányát nézzük, vagy azt, hogy a nagyon erős társadalmi presszió mellett meg kell küzdenünk a parlamentben már szabadon, szentesíthető szélsőséges náci politikai párt fasiszta ideológiáival, annak ki- és beszólásaival, gazdasági, politikai javaslataival és rasszista előítéletességeivel.
 
Bemutatták a roma felzárkózás európai modelljétPDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
A romákat foglalkoztató cégek társadalmi felelősségvállalásán, a munkaerő-kölcsönzés egyszerűsítésén, illetve az egyénre szabott mentoráláson alapul a roma felzárkózás európai modellje, amelyet hétfőn mutattak be Budapesten.
 
OGY (napirend előtt: önkormányzatok, romák, vörösiszap, arzén)PDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
Az önkormányzatokról, a kormány romastratégiájáról és a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójáról beszéltek azok a képviselők, akik kedden napirend előtt szólaltak fel az Országgyűlésben.
 
Ribizliálom: Palya Bea személyes hangú esszékönyvet írtPDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
Személyes hangú esszékönyvet írt napjaink egyik legtöbbre tartott magyar énekese, Palya Bea: a hétfőn a fővároi Kossuth Klubban bemutatott kötetben a művész eddigi életéről, a zenéről, szerelmekről és sok minden másról vall.
 
"Konzerválódik az elmúlt tíz év zsákutcás cigánypolitikája"PDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
Mirkóczki Ádám (Jobbik) túlzottan derűlátónak nevezte azt az "egyes sajtótermékekben megindult propagandát", miszerint modellértékű, vagy történelmi siker lenne a kormány társadalmi felzárkózási és romastratégiája.
 
Romák elkülönítése: jogellenes a kialakult helyzet GyőrbenPDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
A megyei bíróság elsőfokon megállapította, hogy spontán szegregáció alakult ki a Kossuth-iskolában. A győri önkormányzatot a jogellenesség megszüntetésére kötelezik.
 
Indul az őszi színházi szezon ÓbudánPDF Print E-mail
Tuesday, 04 October 2011
Az Óbudai Teátrum ebben az évadban is új darabokkal kedveskedik a látogatóknak. Az őszi Turay Ida Bérletben a Sári bíró, az Elveszett paradicsom és a Cigányprímás kerül előadásra a szokásos módon délután 15 és este 19 órakor.
 
Pintér: a közmunkaprogram nem cél, hanem eszköz a gazdaság élénkítése érdekébenPDF Print E-mail
Monday, 03 October 2011
A januártól induló közmunkaprogram nem cél, hanem eszköz a gazdaság élénkítése, valamint a munkanélküliség jelentős csökkentése érdekében - mondta Pintér Sándor belügyminiszter szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán.
 
Pártot alapítottak volt jobbikos politikusok Magyar Főnix Mozgalom névenPDF Print E-mail
Monday, 03 October 2011
Pártot alapítottak volt jobbikos politikusok Magyar Főnix Mozgalom (MFM) néven; a párt célja a nemzeti radikális oldal teljes lefedése - közölte Bíber József Tibor, az MFM elnöke pénteken Budapesten.
 
Tapasztalataink, félelmeink és a rögvalóságPDF Print E-mail
Monday, 03 October 2011
Nagyon fontos és igaz elemzést olvashattunk a Hétvége mellékletben Révész Sándor tollából arról, hogy milyen módon válnak hamis, ellenőrizetlen, a valósággal ellentétes állítások úgymond „köztudomásúvá" a cigányokról
 
Visszarántanák a cigány nőket a szakadék szélérőlPDF Print E-mail
Monday, 03 October 2011
Magyarországon közel 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, közülük félmilliót tíz év alatt ki kell segítenie a kormánynak a mélyszegénységből egy uniós megállapodás szerint. A felzárkózásért felelős államtitkárság terve szerint a szegénység elleni harc célpontjai a cigány nők lesznek, mert az ő helyzetük különösen sanyarú.
 
Régi roma regék is elhangzottak a rendezvényenPDF Print E-mail
Monday, 03 October 2011
Egyre több roma rendezvényen esik szó arról, hogy fel kellene dolgozni a cigányság történetét, papírra kéne vetni a vándorlás évei során keletkezett meséket, mondákat.
 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk