Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
VOLT Fesztivál - Kerekasztal az európai romastratégiárólPDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
A romák felzárkóztatásához elengedhetetlen a szegénység kezelése - hangoztatta Balog Zoltán államtitkár a soproni VOLT Fesztiválon szerdán rendezett kerekasztal-megbeszélésen, hozzátéve: ha nem oldják meg a problémát, az sokkal többe kerül.
 
Cigány népdalokra bulizott TarlósPDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
Rendhagyó ünnepi koncerttel búcsúzott Magyarország szerda este Berlinben az uniós elnökségtől.
 
Elkülönítve integrálni - ez a kormány cigánypolitikája?PDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
Hogy a cigányság ügye Magyarországon egy igen összetett, komoly erőforrásokat igénylő kérdés, azt senki sem vitatja. Ezért is volt előremutató kezdeményezés, hogy a kormány létrehozta a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságot.
 
Cigánygyilkosságok: videót mutattak bePDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
A tarnabodi és a nagycsécsi támadás helyszínelésén készített rendőrségi felvételek bemutatásával folytatódott a cigánygyilkosságok pere a Pest Megyei Bíróságon. A tarnabodi esetet a vádlottak magukra vállalták. Azt viszont következetesen tagadják, hogy a nagycsécsi kettős gyilkosságot is ők követték el.
 
Az LB szerint jogellenesen különítik el a jászladányi iskolásokatPDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
A Legfelsőbb Bíróság szerdai ítélete szerint egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak Jászladányban az alapítványi iskolába. Egy új bírósági eljárásban arról kell majd dönteni, hogy milyen lépésekkel kell megszüntetni a két iskola diákjainak elkülönítését.
 
Kósa Lajos: Kína nem Európa, a cigányoké más világPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
Mikor is volt az, amikor Budapesten véresre vertek békés tüntetőket? - kérdezhetné ezt egy kínai, Kósa szerint, ha kioktatnánk őket demokráciából.
 
A szlovák parlament újra megszavazta a kisebbségi nyelvhasználati törvénytPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A szlovák parlament kedden változások nélkül újra jóváhagyta a május végén elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvényt, amelyet azonban Ivan Gasparovic államfő megvétózott és egészében elutasításra javasolt.
 
Európa tanácsi tisztviselő: a bizalmatlanság és az előítéletek okozzák a romák gondjaitPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A romák problémáihoz az átlagemberekben kialakult bizalmatlanság és előítéletek is hozzájárulnak, és ezt a helyzetet nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni - mondta az Európa Tanács főtitkárának romaügyi különmegbízottja kedden Budapesten.
 
Palya Bea énekel, könyvet ír és mindig változikPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
Ahol énekel, ott öröm terem. Magyar, cigány, görög, bolgár dalok mellett újabban a szefárd folklórból is merít. A világzenében közeli és távoli népek kincseit fedezi fel, saját képére formálja a dallamokat. Palya Bea maga már önálló műfaj.
 
Spanyolok menthetik meg a romák kevert nyelvétPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A spanyolországi romák hagyományosan kevert nyelve, a romani szókincsű, de spanyol nyelvtanú káló veszélyeztetett, de még menthetőnek tűnik.
 
Tisztelt Választópolgárok, gyöngyöspataiak, Magyar állampolgárok!PDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A gyöngyöspatai választópolgárok és cigány kisebbségi önkormányzat felkérését elfogadom, és részt veszek a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.
 
Pokorni: rövidebb nyári szünet, több programPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Pokorni Zoltán megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet. A Fidesz alelnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, illőbb lenne a téli és tavaszi helyett a karácsonyi és húsvéti szünet kifejezést használni.
 
Visszaélés? Az ombudsman vizsgálja Orbánék lépésétPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Vizsgálatot indított Szabó Máté ombudsman, amiért szombaton, hivatali időn kívül a Magyarországon élő tibeti állampolgárokat berendelték a Bevándorlási ás Állampolgársági Hivatalba.
 
Felfüggesztették két jobbikos képviselő mentelmi jogátPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
A jobbikos Zagyva György Gyula és Rubi Gergely mentelmi jogát is felfüggesztette hétfőn este az Országgyűlés.
 
Pintér: a rendőröket fel kell készíteni az etnikai konfliktusok kezelésérePDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Olyan rendőrök képzése a cél, akik képesek felkészülten kezelni az etnikai konfliktusokat - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián (ILEA) hétfőn kezdődött kétnapos képzés megnyitóján.
 
Megafonnal kiabálta túl a fideszeseket Novák Előd a parlamentbenPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Egész napra megvonták a szót a parlamentben a jobbikos Novák Elődtől, aki egy kézi hangosbeszélővel szólalt fel, hogy így tiltakozzon a kormánypártiak folyamatos bekiabálásai, illetve a hajnalig tartó ülések ellen.
 
Sorba utasítják el a romák pályázataitPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Tavaly Bódvalenkén, a roma festőművészek által egyedivé tett faluban az árvízkárosultak mellett is kiállt a kétszázlelkes, százhetven magyar cigány által lakott falucska. Most, június 8-án azonban minden pályázatuk meghiúsult: jó a program, de nincs rá keret.
 
Balázs Péter: Magyarország elvesztegette a lehetőségetPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere szerint Magyarország elvesztegette az EU-elnökség által nyújtott lehetőséget, az ország nemzetközi megítélése ma rosszabb, mint az EU-elnökség előtt volt.
 
Horváth Aladár: a magyar társadalom idegenként kezeli a cigányokatPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
A rendszerváltás utáni összes magyar kormányt felelősség terheli a gyöngyöspatai helyzet kialakulásáért Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint, aki pénteken mintegy 30 fős közönség előtt tartott előadást Washington környékén élő magyaroknak a cigányság helyzetéről.
 
Elfogadták a romastratégiát az uniós kormányfőkPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Rábólintottak az Európai Unió állam- és kormányfői arra a romastratégiára, amely a magyar biztos közereműködésével született. Orbán Viktor szerint a magyar EU-elnökség alatt kidolgozott terv komoly esélyt ad a cigányságnak arra, hogy elismert és hasznos tagja legyen az Uniónak.
 
Kitiltaná az éttermekből a cigányokat a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjePDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Pokol Béla egy korábbi cikkében az emberek közötti, nyíltan etnikai alapú különbségtételre tesz javaslatot, ezért a Magyar Helsinki Bizottság szerint alkalmatlan arra, hogy alkotmánybíró váljon belőle. A jogvédők nyílt levélben kérik a képviselőket, hogy mondjanak nemet Pokol Béla megválasztására.
 
Magyar és cigány nyelven szavaltakPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Különleges, Choli Daróczi Józsefről elnevezett szavalóversenyen mérték össze felkészültségüket a napokban a diákok a közösségi házban
 
Értelmet nyert a kormány cigányos programjaPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
A fő célcsoport: százezer roma - Már nem cél, hogy az érintettek visszakerüljenek a piacra - Az új közfoglalkoztatási programmal számos, eleddig érthetetlennek tűnő kormányzati terv „értelmet" nyert.
 
Győri Enikő: nehéz kezdet után sikernek bizonyult a magyar EU-elnökségPDF Print E-mail
Thursday, 23 June 2011
Győri Enikő európai uniós ügyi államtitkár szerint "nem könnyű" kezdet után márciusban teljesen megváltozott Magyarország most végéhez közeledő EU-elnöki tevékenységének megítélése, a múlt heti európai parlamenti meghallgatásokon és a szerdai plenáris ülésen elhangzottak pedig egyértelműen azt igazolják, hogy a brüsszeli intézményeknél sikeresnek ítélik a magyar félévet.
 
Hallotta a tettesek kiabálását az áldozatok rokonaPDF Print E-mail
Thursday, 23 June 2011
Hallotta a romák elleni támadássorozat elkövetőinek kiabálását a nagycsécsi támadás idején a két halálos áldozat egyik rokona és a férfi élettársa is; erről szerdán tanúként beszéltek a Pest Megyei Bíróságon.
 
Ingyenes nyári tábor 800 hátrányos helyzetű gyermeknek FonyódonPDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Fontos szempont volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által 25 millió forinttal támogatott tábornál, hogy ne csak egyszerű nyaralás legyen, hanem kultúrában, sportban is valami pluszt kapjanak a gyerekek - mondta Balog Zoltán, a KIM felzárkózásért felelős államtitkára kedden Fonyódon, a hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekek számára szervezett ingyenes nyári tábor meglátogatásakor.
 
Balog: a romákat is be kell vonni az őket érintő döntésekbePDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
A romákat is be kell vonni az ügyükben hozott döntések meghozatalába, hiszen ezek őket érintik leginkább - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Budapesten.
 
Kisebbségek-cigányok Kállai Ernő biztos abban, hogy 2012. január elsejétől megszűnik tisztségePDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Kállai Ernő a jelenlegi helyzet alapján biztos abban, hogy 2012. január elsejétől megszűnik tisztsége.
 
Túlélő beszél ma a cigánygyilkosságok tárgyalásánPDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Felesége és testvére halálával végződött támadásról beszél ma a tanúk padján az a férfi, aki maga is súlyosan megsérült a romák elleni támadássorozat fordulópontjának számító nagycsécsi akcióban.
 
Roma Szakkollégium nyílik NyíregyházánPDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Az ország négy városában, köztük Nyíregyházán kezdi meg a működését szeptembertől Roma Szakkollégium, ahová olyan - elsősorban cigány származású - hallgatók jelentkezését várják, akik felsőoktatási tanulmányaik mellett azonosulni tudnak az intézmény értékrendjével, s vállalják a cigány, valamint magyar identitásra építő tanulmányi, kulturális és közösségi programokat.
 
Kolompár-per - Egy tanú körözését rendeli el a bíróságPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
Az egyik tanú körözését rendeli el a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó perben, mert a tanú a szabályszerű idézésre nem jelent meg, s a rendőrség sem tudta őt elővezetni. Ezt Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró jelentette be a per keddi tárgyalásán.
 
Egy tarnabodi sértett azt vallotta, látta a házára rálövő férfitPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
A tarnabodi támadás bizonyítási eljárásával folytatódott kedden a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat ügyének tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Egy helyi asszony, akinek a házát másodikként támadták meg, azt mondta: látta, amikor két fekete ruhás alak közül az egyik rálőtt az ablakára, de a két embert nem tudná azonosítani.
 
Nyolc polgármesterjelölt adta le az ajánlószelvényeket GyöngyöspatánPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
Nyolc jelölt adta le a szükséges számú ajánlószelvényt Gyöngyöspatán a július 17-én tartandó polgármester-választás előtt a határidő lejártáig, péntekig - tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője hétfőn az MTI-t.
 
LEMOND MENTELMI JOGÁRÓL KÉT JOBBIKOS KÉPVISELŐPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
Lemond mentelmi jogáról két jobbikos országgyűlési képviselő, Zagyva György Gyula és Rubi Gergely - derül ki a Szabó Gábornak a Jobbik pártigazgatójának és a mentelmi bizottság tagjának hétfői közleményéből.
 
Húszmillió cigány nevében! Nyílt levél Járóka Líviának!PDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Tisztelt Képviselő asszony! A Minap felröppent egy apró hír a magyar virtuális sajtóban, ami az Ön Der Standartnak adott nyilatkozatát taglalja rövid tőmondatokban.
 
A magyar EU-elnökséget értékelte Martonyi János a francia közmédiábanPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Az Európai Uniós soros magyar elnökségét értékelte a hétvégén Martonyi János külügyminiszter a külföldre sugárzó legjelentősebb francia közrádió, a Radio France Internationale (RFI) és France 24 hírtelevízió közös műsorában.
 
A cigányzene nemzeti kincsPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Berhida - Csócsi Lendvai János és zenekara tiszteletére avattak emléktáblát a napokban a kultúrházban a város vezetői és a berhidai cigány önkormányzat képviselői.
 
Cigánykerék helyett cigánykenyér - veszélyben a SárkányünnepPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Tavaly Bódvalenkén, a roma festőművészek által egyedivé tett faluban az árvízkárosultak mellett is kiállt a kétszáz lelkes, százhetven magyar cigány által lakott falucska. Most, június 8-án azonban minden pályázatuk meghiúsult: jó a program, de nincs rá keret.
 
Romát a rendőr mellé! Megvan a megoldás?PDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Minden körzeti megbízott mellé egy cigány embert állítanának dr. Soczó László Tolna megyei rendőr-főkapitány ötlete alapján.
 
Szakmai konferencia a cigánymisszió lehetőségeiről és feladatairólPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
A magyar református közösség és a lelkipásztorok cigányságról való gondolkodásának megalapozása, elmélyítése a célja annak a tanácskozásnak, amelyet a jövő héten tartanak Budapesten, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában. A kerekasztal-beszélgetéseken meghívott előadók fejtik ki nézeteiket a közösségfejlesztésről, a kultúrák közötti párbeszédről, az oktatás szerepéről, a munkahelyteremtés lehetőségeiről, valamint a cigányság és az egyházak kapcsolatáról
 
Szombaton lesz az V. Cigánymeggy Fesztivál AgárdonPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Július első szombatján ismét megrendezésre kerül az évről-évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Cigánymeggy Fesztivál az Agárdi Pálinkafőzdében. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a pálinkafőzés rejtelmeibe a Destillata 2009 nemzetközi pálinkaversenyen az Év Pálinkafőzdéje díjjal jutalmazott Agárdi Pálinkafőzdében, ahol a 2011-ben Magyarország legjobb pálinkájának választott Agárdi Miraculum Szilva pálinka is készül-
 
Járóka: a romaintegrációért a cigányoknak is tenniük kellPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Az integráció nehéz, hosszú folyamat, amelynek két oldala van - mondta az Európai Parlament egyetlen roma képviselője.
 
A romák integrációjával kapcsolatos feltáró véleményt fogadott el az EU gazdasági és szociális bizotPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
Magyar jelentéstevő tervezete alapján a romák integrációjával kapcsolatos feltáró véleményt fogadott el az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Brüsszelben tartott plenáris ülésén, csütörtökön - jelentette be az MTI-nek nyilatkozva Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki jelen volt az eseményen.
 
Így szigorodik a munkanélküli-segélyezés rendszerePDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
Alaposan átalakítaná a munkanélküli-segély kifizetésének rendszerét a kormány parlament elé terjesztett törvényjavaslata. Hosszabb munkaidőre lesz szükség a folyósításhoz, amely csak fél évig fog járni, míg a magasabb jövedelműek havonta több mint 15 ezer forinttal kevesebbet kapnak ugyanazért, mint eddig.
 
Ítélet után: Egyre többen jelentkeznek a Pécsi utcai iskolábaPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
A következő tanévre csaknem kétszer annyi diák iratkozott be a kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskolába, mint tavaly. 22 fővel indulhat az első osztály - hangzott el a Kaposvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat mai ülésén.
 
Támogatást kapott Fliegauf cigányfilmje isPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
Az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja múlt heti ülésén többek között két magyar film koprodukciós támogatásáról is döntött - közölte a magyar Eurimages magyar képviselete.
 
A romák egy százaléka diplomásPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
A felnőtt cigány lakosságnak csak a töredéke szerzett érettségit vagy középfokú végzettséget, felsőfokú végzettsége pedig csak elenyésző hányaduknak van - az előzetes eredmények alapján ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tesz egy tavalyi adatfelvételből a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet TÁMOP 5. 4. 1. programja keretében készült országos felmérés.
 
Hazánk kisebb csodát műveltPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Kilencvenkilenc százalékig biztos, hogy az Európai Unió magyar elnökségének fél évét lezáró június 24-i állam- és kormányfői csúcsértekezleten jóváhagyásra kerül az európai roma keretstratégia - mondta szerdán Párizsban Balog Zoltán.
 
Az Alapjogi Ügynökség is segíti a nemzeti romaintegrációs stratégiák kidolgozásátPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Morten Kjaerum, az Európai Alapjogi Ügynökség igazgatója volt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság vendége. Az ügynökség elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót követően Járóka Lívia fideszes EP-képviselő kérdésére válaszolva az igazgató megerősítette, hogy az ügynökség már a tervezéstől kezdve segíteni kívánja a nemzeti romaintegrációs stratégiák kialakítását.  
 
Szakkollégium cigányoknakPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Négy egyház állt össze március elején, hogy hálózatként működtesse a szakkollégiumokat: az evangélikus és a görög katolikus mellett a református és a római katolikus.
 
Dúl Géza: a pápa felhívást intézett Európához a cigányokértPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
A szombati pápai audiencián Dúl Géza, a Magyar Katolikus Püspöki Kar cigánypasztorációs referense vezette a magyar küldöttséget. A Magyar Kurír megkérte, beszéljen a zarándoklatról, a pápai fogadásról, a magyar zarándokokról.
 
Hogyan tud segíteni Caramel?PDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Hét évvel ezelőtt nyerte meg a Megasztár második szériáját, könyv készül róla. Molnár Ferenc Caramel három éve a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés jószolgálati nagykövete. Az uniós romastratégiához benyújtott nemzeti tervben lakást, munkát, átfogó oktatási reformot ígérnek. Vajon az énekes szerint ezzel megoldják a gondokat?
 
Ahol még Gyurcsány nyomja a sódert Orbánnal - kire szavaznak a határon túli magyarok?PDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Orbán Viktor legnagyobb ellenfele a "nagy gazember" Gyurcsány, az LMP szinte nem is létezik, a Jobbikra pedig szükség van a cigányok és a magyar történelem tanítása miatt, de nem komolyak - az [origo] tapasztalatai szerint nagyjából így lehet összefoglalni, hogy mit gondolnak a kárpátaljai magyarok a magyar politikáról. A kormány szavazati jogot adna nekik. Sokan szívesen részt is vennének a magyar választáson, bár nem érzik rosszul magukat a bőrükben, és a magyarországi puhányokkal sincseken kibékülve. Helyszíni riport.
 
A romák integrációjáról tartottak uniós konferenciát HágábanPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
A romák társadalmi integrációjáról szervezett tanácskozást kedden a hágai magyar nagykövetség a neves Clingendael külpolitikai kutatóintézetben, a hollandiai nagyvárosban
 
Tettlegességig fajult a jobbikos és a véderős polgármester-aspiráns egyeztetése GyöngyöspatánPDF Print E-mail
Tuesday, 14 June 2011
A Jobbik gyöngyöspatai polgármester-aspiránsa szerint vasárnap késő este megtámadta őt Eszes Tamás, aki a Véderő parancsnokaként kíván indulni a faluvezetői posztért a július 17-i időközi polgármester választáson. Utóbbit a rendőrség hétfőn hajnalban előállította.
 
Tanulmánykötet budaörsi cigány családokrólPDF Print E-mail
Tuesday, 14 June 2011
Egy korábbi országos kutatásban a válaszolók 81 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „a romák nem szeretnek dolgozni”, 90 százalékuk pedig úgy vélte: „a cigányok gondjai megoldódnának, ha végre elkezdenének dolgozni”.
 
Francia köztévében a magyarországi cigányellenességPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
A magyarországi cigányellenes megmozdulásokkal foglalkozott terjedelmes riportban a France2 francia közszolgálati televízió vasárnap esti híradója a Vatikánban tartott cigánypasztorációs találkozó kapcsán.
 
Durva: horogkereszttel gyaláztak egy tamási kápolnátPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Horogkeresztet rajzoltak, cigányellenes és Hitlert éltető feliratot írtak a tamási Rozália-kápolna falára, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.
 
Bottal támadtak egy cigány fiúra SzakálybanPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott egy szakályi fiatal egy másik helybéli fiatalembernek. A sérült cigány származású, a támadó nem roma. Megpróbáltunk utánajárni, hogy ennek a körülménynek volt-e szerepe az incidensben.
 
Cigányok a pápánálPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Tizenegy magyar roma is részt vett a Vatikánban szombaton tartott európai cigánypasztorációs találkozón. A kontinensen élő különböző cigány népcsoportok képviselőit XVI. Benedek pápa fogadta.
 
Egészségügyi és információs napok romák megsegítésére Szabolcsban és BorsodbanPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Egészségügyi és információs napok kezdődnek Szabolcs-Szatmár-Bereg nyírbátori és Borsod-Abaúj-Zemplén megye encsi térségében a roma kisebbség tagjainak megsegítésére. A nyitó rendezvényt szombaton tartják Nyírgelsén, mintegy ötszáz érintettet várnak szűrővizsgálatra, életvezetési és elsősegély-nyújtási tanácsadásra - közölte Zsadányi Gábor projektvezető az MTI-vel.
 
Lukács Tamás: új gondolkodás kell a békés együttéléshezPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Lukács Tamás (KDNP) szerint meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat, hogy jövőnk legyen Európában, az emberekre pedig nem lehet úgy tekinteni, mint problémákra.
 
Veszélyes a cigányság "államosítása"PDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
Magyarországon évtizedek óta eldöntetlen kérdés, hogy az állam gyűjtsön-e, és ha igen, milyen formában etnikai adatokat. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa és Jóri András adatvédelmi biztos 2009-ben közös ajánlást fogalmaztak meg arról, hogyan és milyen célból tartanák érdemesnek az etnikai adatok gyűjtését, ennek része a népszámlálások etnikai adatfelvétele.
 
A cigány nem a bőre színe miatt tanul rosszulPDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
A tanulmányi eredmények közötti különbségeket nem az etnikai hovatartozás, hanem jól értelmezhető társadalmi okok magyarázzák.
 
Látószög - műveltségi verseny romáknak a roma kultúrárólPDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
Nagykanizsán rendezték meg a Látószög - Roma kulturális és műveltségi verseny országos szóbeli döntőjét. A versenyt meghirdető Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége az Oktatásért Közalapítvány pályázatán nyert lehetőséget a program megvalósítására.
 
Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!PDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
Készültem erre a cikkre, de bizony komoly akadályokba ütköztem. Még roma származású néprajzosok sem akartak nekem beszélni arról, hogy mitől olyan misztikusak a roma átkok. Mindenféle - mások által megírt - könyvekre hivatkoztak, de választ szinte senki nem adott. Hisz ez egy olyan dolog, amiről épp a romák beszélnek nagyon nehezen. Napjainkban is olyan mítosz övezi, hogy félnek még csak a témát is a szájukra venni.
 
Felmentette a bíróság Aba-Horváth István hajdú-bihari roma vezetőtPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság a sikkasztás bűntettével és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolt Aba-Horváth Istvánt - közölte Figula Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
 
Európa Tanács: Komoly előrelépés a romastratégaPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi, valamint Emberi Jogi Bizottságának együttes ülése a mai napon Thomas Hammarberget, az Európa Tanács emberi jogi biztosát látta vendégül. A biztos részletesen beszámolt hivatala 2010-es tevékenységéről és Járóka Lívia fideszes EP-képviselő kérdésére nagy előrelépésnek nevezte a romák társadalmi befogadását célzó európai stratégia elfogadását.
 
CIGÁNSJ (NŐK) - SZÍNES KAVALKÁD ROMA FESZTIVÁL (POSZT OFF PROGRAM)PDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Az OSI támogatásával megvalósuló idei fesztiválunk alapvető célkitűzése a roma kultúra minél szélesebb körű megismertetése, a roma identitás erősítése és a társadalom romákkal kapcsolatos attitűdjének formálása - nyilatkozta Kelemen Zoltánné a Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület elnöke.
 
Nagy érdeklődés StrasbourgbanPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Tömeges érdeklődést keltett, és nagy sikert aratott az Európai Parlament strasbourgi székházában a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását végző Igazgyöngy Alapítvány kiállítása a rendező Göncz Kinga (MSZP) EP-képviselő közleménye szerint.
 
Huszonkétmillió forintot kapnak a kisebbségi önkormányzatokPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Huszonkétmillió forint pályázati forrást kapnak a főváros kisebbségi önkormányzatai; a tizenegy önkormányzatnak így külön-külön két-két millió forint jut.
 
Balog Zoltán a roma integrációs tapasztalatokról tájékozódott SpanyolországbanPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
A roma integráció spanyolországi tapasztalatairól tájékozódott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.
 
Újabb Kolompár-perPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Szerdán tanúk meghallgatásával folytatódott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egykori vezetője, Kolompár Orbán elleni újabb per második tárgyalása a Heves Megyei Bíróságon. Ebben a perben választás rendje elleni bűntett és egyéb bűncselekmény elkövetésével vádolják Kolompárt.
 
VészkiáltásPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Rövid időn belül két olyan kutatás eredménye is nyilvánosságra került, amely felülírja biztosnak hitt ismereteinket a cigányellenesség mibenlétéről. Eddig úgy hittük-tudtuk, hogy a magasabb társadalmi státusz (többnyire) az átlagosnál nagyobb toleranciával és empátiával jár együtt.
 
Kisebbségi vezetőt vádolnak sikkasztássalPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
A hódmezővásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat sikkasztással vádolt elnöke ellen szerdán kezdődött meg a bírósági eljárás; Ajtai Évát a gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatás elsikkasztásával vádolják.
 
Mire jutottak a romák az ajándékba kapott földeken?PDF Print E-mail
Wednesday, 08 June 2011
Az utóbbi hónapokban több önkormányzat adott ingyen földet és vetőmagot a gazdálkodni kívánó helyi romáknak. Utánajártunk, hogy mire jutottak.
 
Felállhat a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottságPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
Az Országgyűlés hétfőn eseti bizottságot állított fel a gyöngyöspatai események feltárására, illetve az úgynevezett egyenruhás bűnözés felszámolásának elősegítésére. A parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében fogadta el a testület létrehozásáról szóló fideszes javaslatot.
 
Senki nem tud biztosat a 2014-es választásrólPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
Csak pár fogódzó ismert az új választási rendszerből, annál inkább látszanak a problémás kérdések. A koncepció kidolgozásával megbízott Kövér Lászlónak és Áder Jánosnak választ kell találniuk arra, hány egyéni képviselő legyen, hogyan és hány képviselőt választhassanak a határon túliak, és mi legyen a nemzetiségek képviseletével.
 
A Le Monde írása az otthonvédelmi akciótervrőlPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
A magyar kormány akciótervet jelentett be a háztartásoknak az eladósodottsággal szembeni védelmére címmel számolt be az otthonvédelmi csomagról a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában.
 
Balog: nem rendőrökkel oldható meg a cigánykérdésPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
A hétvégén megnyitották Felsőörsön a Snétberger Ferenc viághírű gitárművész nevével fémjelzett Zenei Tehetségkutató Központot, ahol hátrányos helyzetű, zenében tehetséges gyerekeket fognak tanítani. Balog Zoltán az avatón kijelentette, hogy a kultúra segíthet a cigány-magyar együttélésben.
 
Prőhle: a törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő kérdésekrePDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
A törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő és az őket igazán érintő kérdésekre - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szombaton Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen (Kirchentag), amit idén összekapcsoltak a hatodik közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval.
 
Válasz a romák gondjaira?PDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
Lee Davis a társadalmi vállalkozások világméretű mozgalmának alapítója. Állítja: a társadalmi vállalkozások hatékonyan segíthetik a cigányok, és a munkaerőpiacról kiszorultak felemelkedését, így megoldhatják Magyarország legégetőbb szociális problémáit. A Nesst szervezet vezetőjével az EU-elnökség egyik hivatalos programján, a Társadalmi Vállalkozások Napján beszélgettünk.
 
Országos szintű felmérés a cigányság élethelyzetérőlPDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
A romák várható élettartama jelentősen elmarad a többség várható élettartamától, a háztartások 55 százalékának egyetlen dolgozó tagja sincs, a felnőtt korú romák pedig a teljes népességet meghaladó arányban élnek házas- vagy élettársi kapcsolatban - egyebek mellett e megállapításokat tartalmazza a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet átfogó kutatása.
 
A politikai elit mulasztása mérhetetlenPDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
A bankok nem a kormány beosztottjai, még kevésbé alattvalói - nyilatkozza a Nol-nak Felcsuti Péter közgazdász, aki 2009. szeptemberében mondott le a Bankszövetség vezetéséről. A magyarországi Raiffeisen ma már visszavonult vezetője szerint az a felfogás, hogy a cigányság helyzetén a közmunka fog javítani, logikai tévedés.
 
ReményrajzPDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
Ritók Nóra keveset beszél a cigányok integrációjáról és a rasszizmusról, viszont pontosan tudja, hogy a kis bihari falvakban melyik utcába kellene visszakötni a vizet, hol született kisbaba, akinek ruhára lesz szüksége.
 
Csúszik a tárgyalás az új védőügyvéd kirendelése miattPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Csak június 21-én folytatódik a romák elleni támadássorozat büntetőügye a Pest Megyei Bíróságon, mert a másodrendű vádlott kérésére új védőügyvédet rendelt ki a tanácsvezető bíró. A tárgyalás csúszása miatt a legsúlyosabb cselekmények tárgyalására ezért csak ősszel kerülhet sor.
 
Közfoglalkoztatási program kezdődhet a térségbenPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Várhatóan kiemelt kistérséggé nyilvánítja a Gyöngyöspatát és további négy környező települést magában foglaló térséget jövő keddi ülésén a kormány - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott pénteken az MTI-t.
 
Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárásPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Az egyes cselekményekhez nem kapcsolódó tanúk meghallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indult büntetőperben pénteken a Pest Megyei Bíróságon.
 
Németh Zsolt: tűzkeresztségen esett át Magyarország az uniós elnökséggelPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Nem túlzás azt állítani, hogy egy tűzkeresztségen esett át Magyarország az uniós elnökséggel, és ezzel vált teljes jogú tagjává az Európai Uniónak - fogalmazott Németh Zsolt külügyi államtitkár csütörtökön Siófokon, a Fidesz-KDNP frakciószövetség külügyi kabinetjének kihelyezett ülésén, amelyen beszélt egy új szellemiségű magyar nemzetpolitikáról is.
 
Roma Összművészeti Fesztivál a GödörbenPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Immár ötödik alkalommal, 2011-ben is athe sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, a Gödör Klubban.
 
Orbán: Házat kaphat, akinek a lakását elárvereztékPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Orbán Viktor kormányfő a hitelesek megmentéséről is beszélt, és olvasóinknak elárulta, van olyan nap, amikor ki sem kelne az ágyából.
 
Kedvezmények a családok védelméértPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Nem történik érdemi változás a családi pótlék juttatásában, de a foglalkoztatás terén nagyobb védelmet adna a gyermeket nevelő szülőknek a kormány az új családvédelmi törvényben - tudta meg lapunk. A jövőben számos támogatás elnevezése változhat, a nagykorú gyermekeket pedig arra kötelezheti az állam, hogy tartsák el szüleiket, ha azok önhibájukon kívül nem képesek erre.
 
"Cigányfórum" lesz a hajdúbagosi mozibanPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Cigányok és nem cigányok együttélésének helyi problémái kerülnek terítékre pénteken Bagoson.
 
Fabiny Tamás: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletetPDF Print E-mail
Thursday, 02 June 2011
Fabiny Tamás evangélikus püspök szerdán este Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen (Kirchentag), amelyet idén összekapcsoltak a 6. közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval, azt mondta: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletet, az antiszemitizmust, a cigányellenességet és a korrupciót.
 
Romagyilkosság: a sárga házon megy a vitaPDF Print E-mail
Thursday, 02 June 2011
A cigánysoron áll egy ház, amire a vád szerint K. Árpád rálőtt, de nem sérült meg senki. Cs. istván szerint ezt be is ismerte neki. De hogy a ház milyen színű volt, arra másképp emlékeznek.
 
Országos nemzetiségi tanulmányi versenyekPDF Print E-mail
Thursday, 02 June 2011
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012-re az alábbi kategóriákban hirdetett meg nemzetiségi tanulmányi versenyeket: görög, horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén nyelv és irodalom, valamint cigány, görög, horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén népismeret. Általános iskolák felsőtagozatos tanulói, valamint egyes kategóriákban nemzetiségi középiskolák diákjai jelentkezhetnek a versenyre.
 
Roma közéleti és kulturális nap SalgótarjánPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Szeretettel meghívja Önt a Salgótarján Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Barankovics Roma Egyesület a „Magyarországi Romák Jelene és Jövője Európai Szemmel" témájú konferenciájára.
 
A rendőrség szerint nem gyűlölet-bűncselekményPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
A rendőrség szerint nem gyűlölet-bűncselekmény Gyöngyöspatán, március elején - a romákat megfélemlítő "járőrözés" idején - fekete maszkos, ostoros, egyenruhás férfiak egy nyolc hónapos terhes roma asszonyt testközelből követtek, köpködtek rá és lihegtek a nyakába. A kismama annyira megijedt, hogy menekülőre fogta. Útközben a stressztől megindult nála a szülés, és mire a mentő kiérkezett, megszült a saját házában.
 
Uzsorások fenyegetésének gondolták a nyíradonyi sértettek megtámadásukatPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Több százezer forintos tartozásuk miatt kezdetben uzsorások fenyegetésének gondolták a nyíradony-tamásipusztai sértettek a házukra leadott lövéseket - mondták a sértettek tanúvallomásukban a romák elleni támadássorozat büntetőügyének bizonyítási eljárásán szerdán a Pest Megyei Bíróságon.
 
Pályázati felhívásPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Az Országos Rendőr-főkapitányság a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság útján pályázatot hirdet cigány származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére.
 
Roma jogi szervezet: hatékonyabb hatósági fellépésre van szükségPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Az Európai Roma Jogok Központjának (ERRC) munkatársai szerint a hatóságoknak hatékonyabban kellene fellépniük a romák ellen irányuló erőszak és az Európában a leginkább őket érintő emberkereskedelem ellen.
 
Még nincs vége a történetnek: újra megszállták GyöngyöspatátPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
A Belügyminisztérium téeszprogrammal készül, a választáson a Véderő és a cigányvajda is starthoz áll.
 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 18-tól 24-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-09-18
  Ma a társasági élet napja van, nyoma sincs már bennünk az elmúlt napok elvonult hangulatának. Örülünk az új ismeretségeknek, és meglévő kapcsolatainkat is szívesen ápolgatjuk kollégáinkkal, barátainkkal. Ma a brokkoli, valamint a karfiol napja van, - melyek jót tesznek immunrendszerünknek, egészségünknek is. Különösen a brokkoli jótékony hatású, hiszen nagyon gazdag antioxidánsokban, - a mai napon, pedig sokkal jobban hasznosul.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.szeptember 17-től 23-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-09-17
  Ma a társasági élet napja van. Örülünk az új ismeretségeknek, és meglévő kapcsolatainkat is szívesen ápolgatjuk kollégáinkkal, barátainkkal. Ma a brokkoli, valamint a karfiol napja van, - melyek jót tesznek immunrendszerünknek, egészségünknek is. Különösen a brokkoli jótékony hatású, hiszen nagyon gazdag antioxidánsokban, - a mai napon, pedig sokkal jobban hasznosul.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk