Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
VOLT Fesztivál - Kerekasztal az európai romastratégiárólPDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
A romák felzárkóztatásához elengedhetetlen a szegénység kezelése - hangoztatta Balog Zoltán államtitkár a soproni VOLT Fesztiválon szerdán rendezett kerekasztal-megbeszélésen, hozzátéve: ha nem oldják meg a problémát, az sokkal többe kerül.
 
Cigány népdalokra bulizott TarlósPDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
Rendhagyó ünnepi koncerttel búcsúzott Magyarország szerda este Berlinben az uniós elnökségtől.
 
Elkülönítve integrálni - ez a kormány cigánypolitikája?PDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
Hogy a cigányság ügye Magyarországon egy igen összetett, komoly erőforrásokat igénylő kérdés, azt senki sem vitatja. Ezért is volt előremutató kezdeményezés, hogy a kormány létrehozta a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságot.
 
Cigánygyilkosságok: videót mutattak bePDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
A tarnabodi és a nagycsécsi támadás helyszínelésén készített rendőrségi felvételek bemutatásával folytatódott a cigánygyilkosságok pere a Pest Megyei Bíróságon. A tarnabodi esetet a vádlottak magukra vállalták. Azt viszont következetesen tagadják, hogy a nagycsécsi kettős gyilkosságot is ők követték el.
 
Az LB szerint jogellenesen különítik el a jászladányi iskolásokatPDF Print E-mail
Thursday, 30 June 2011
A Legfelsőbb Bíróság szerdai ítélete szerint egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak Jászladányban az alapítványi iskolába. Egy új bírósági eljárásban arról kell majd dönteni, hogy milyen lépésekkel kell megszüntetni a két iskola diákjainak elkülönítését.
 
Kósa Lajos: Kína nem Európa, a cigányoké más világPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
Mikor is volt az, amikor Budapesten véresre vertek békés tüntetőket? - kérdezhetné ezt egy kínai, Kósa szerint, ha kioktatnánk őket demokráciából.
 
A szlovák parlament újra megszavazta a kisebbségi nyelvhasználati törvénytPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A szlovák parlament kedden változások nélkül újra jóváhagyta a május végén elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvényt, amelyet azonban Ivan Gasparovic államfő megvétózott és egészében elutasításra javasolt.
 
Európa tanácsi tisztviselő: a bizalmatlanság és az előítéletek okozzák a romák gondjaitPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A romák problémáihoz az átlagemberekben kialakult bizalmatlanság és előítéletek is hozzájárulnak, és ezt a helyzetet nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni - mondta az Európa Tanács főtitkárának romaügyi különmegbízottja kedden Budapesten.
 
Palya Bea énekel, könyvet ír és mindig változikPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
Ahol énekel, ott öröm terem. Magyar, cigány, görög, bolgár dalok mellett újabban a szefárd folklórból is merít. A világzenében közeli és távoli népek kincseit fedezi fel, saját képére formálja a dallamokat. Palya Bea maga már önálló műfaj.
 
Spanyolok menthetik meg a romák kevert nyelvétPDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A spanyolországi romák hagyományosan kevert nyelve, a romani szókincsű, de spanyol nyelvtanú káló veszélyeztetett, de még menthetőnek tűnik.
 
Tisztelt Választópolgárok, gyöngyöspataiak, Magyar állampolgárok!PDF Print E-mail
Wednesday, 29 June 2011
A gyöngyöspatai választópolgárok és cigány kisebbségi önkormányzat felkérését elfogadom, és részt veszek a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.
 
Pokorni: rövidebb nyári szünet, több programPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Pokorni Zoltán megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet. A Fidesz alelnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, illőbb lenne a téli és tavaszi helyett a karácsonyi és húsvéti szünet kifejezést használni.
 
Visszaélés? Az ombudsman vizsgálja Orbánék lépésétPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Vizsgálatot indított Szabó Máté ombudsman, amiért szombaton, hivatali időn kívül a Magyarországon élő tibeti állampolgárokat berendelték a Bevándorlási ás Állampolgársági Hivatalba.
 
Felfüggesztették két jobbikos képviselő mentelmi jogátPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
A jobbikos Zagyva György Gyula és Rubi Gergely mentelmi jogát is felfüggesztette hétfőn este az Országgyűlés.
 
Pintér: a rendőröket fel kell készíteni az etnikai konfliktusok kezelésérePDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Olyan rendőrök képzése a cél, akik képesek felkészülten kezelni az etnikai konfliktusokat - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián (ILEA) hétfőn kezdődött kétnapos képzés megnyitóján.
 
Megafonnal kiabálta túl a fideszeseket Novák Előd a parlamentbenPDF Print E-mail
Tuesday, 28 June 2011
Egész napra megvonták a szót a parlamentben a jobbikos Novák Elődtől, aki egy kézi hangosbeszélővel szólalt fel, hogy így tiltakozzon a kormánypártiak folyamatos bekiabálásai, illetve a hajnalig tartó ülések ellen.
 
Sorba utasítják el a romák pályázataitPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Tavaly Bódvalenkén, a roma festőművészek által egyedivé tett faluban az árvízkárosultak mellett is kiállt a kétszázlelkes, százhetven magyar cigány által lakott falucska. Most, június 8-án azonban minden pályázatuk meghiúsult: jó a program, de nincs rá keret.
 
Balázs Péter: Magyarország elvesztegette a lehetőségetPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere szerint Magyarország elvesztegette az EU-elnökség által nyújtott lehetőséget, az ország nemzetközi megítélése ma rosszabb, mint az EU-elnökség előtt volt.
 
Horváth Aladár: a magyar társadalom idegenként kezeli a cigányokatPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
A rendszerváltás utáni összes magyar kormányt felelősség terheli a gyöngyöspatai helyzet kialakulásáért Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint, aki pénteken mintegy 30 fős közönség előtt tartott előadást Washington környékén élő magyaroknak a cigányság helyzetéről.
 
Elfogadták a romastratégiát az uniós kormányfőkPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Rábólintottak az Európai Unió állam- és kormányfői arra a romastratégiára, amely a magyar biztos közereműködésével született. Orbán Viktor szerint a magyar EU-elnökség alatt kidolgozott terv komoly esélyt ad a cigányságnak arra, hogy elismert és hasznos tagja legyen az Uniónak.
 
Kitiltaná az éttermekből a cigányokat a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjePDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Pokol Béla egy korábbi cikkében az emberek közötti, nyíltan etnikai alapú különbségtételre tesz javaslatot, ezért a Magyar Helsinki Bizottság szerint alkalmatlan arra, hogy alkotmánybíró váljon belőle. A jogvédők nyílt levélben kérik a képviselőket, hogy mondjanak nemet Pokol Béla megválasztására.
 
Magyar és cigány nyelven szavaltakPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
Különleges, Choli Daróczi Józsefről elnevezett szavalóversenyen mérték össze felkészültségüket a napokban a diákok a közösségi házban
 
Értelmet nyert a kormány cigányos programjaPDF Print E-mail
Monday, 27 June 2011
A fő célcsoport: százezer roma - Már nem cél, hogy az érintettek visszakerüljenek a piacra - Az új közfoglalkoztatási programmal számos, eleddig érthetetlennek tűnő kormányzati terv „értelmet" nyert.
 
Győri Enikő: nehéz kezdet után sikernek bizonyult a magyar EU-elnökségPDF Print E-mail
Thursday, 23 June 2011
Győri Enikő európai uniós ügyi államtitkár szerint "nem könnyű" kezdet után márciusban teljesen megváltozott Magyarország most végéhez közeledő EU-elnöki tevékenységének megítélése, a múlt heti európai parlamenti meghallgatásokon és a szerdai plenáris ülésen elhangzottak pedig egyértelműen azt igazolják, hogy a brüsszeli intézményeknél sikeresnek ítélik a magyar félévet.
 
Hallotta a tettesek kiabálását az áldozatok rokonaPDF Print E-mail
Thursday, 23 June 2011
Hallotta a romák elleni támadássorozat elkövetőinek kiabálását a nagycsécsi támadás idején a két halálos áldozat egyik rokona és a férfi élettársa is; erről szerdán tanúként beszéltek a Pest Megyei Bíróságon.
 
Ingyenes nyári tábor 800 hátrányos helyzetű gyermeknek FonyódonPDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Fontos szempont volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által 25 millió forinttal támogatott tábornál, hogy ne csak egyszerű nyaralás legyen, hanem kultúrában, sportban is valami pluszt kapjanak a gyerekek - mondta Balog Zoltán, a KIM felzárkózásért felelős államtitkára kedden Fonyódon, a hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekek számára szervezett ingyenes nyári tábor meglátogatásakor.
 
Balog: a romákat is be kell vonni az őket érintő döntésekbePDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
A romákat is be kell vonni az ügyükben hozott döntések meghozatalába, hiszen ezek őket érintik leginkább - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Budapesten.
 
Kisebbségek-cigányok Kállai Ernő biztos abban, hogy 2012. január elsejétől megszűnik tisztségePDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Kállai Ernő a jelenlegi helyzet alapján biztos abban, hogy 2012. január elsejétől megszűnik tisztsége.
 
Túlélő beszél ma a cigánygyilkosságok tárgyalásánPDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Felesége és testvére halálával végződött támadásról beszél ma a tanúk padján az a férfi, aki maga is súlyosan megsérült a romák elleni támadássorozat fordulópontjának számító nagycsécsi akcióban.
 
Roma Szakkollégium nyílik NyíregyházánPDF Print E-mail
Wednesday, 22 June 2011
Az ország négy városában, köztük Nyíregyházán kezdi meg a működését szeptembertől Roma Szakkollégium, ahová olyan - elsősorban cigány származású - hallgatók jelentkezését várják, akik felsőoktatási tanulmányaik mellett azonosulni tudnak az intézmény értékrendjével, s vállalják a cigány, valamint magyar identitásra építő tanulmányi, kulturális és közösségi programokat.
 
Kolompár-per - Egy tanú körözését rendeli el a bíróságPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
Az egyik tanú körözését rendeli el a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó perben, mert a tanú a szabályszerű idézésre nem jelent meg, s a rendőrség sem tudta őt elővezetni. Ezt Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró jelentette be a per keddi tárgyalásán.
 
Egy tarnabodi sértett azt vallotta, látta a házára rálövő férfitPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
A tarnabodi támadás bizonyítási eljárásával folytatódott kedden a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat ügyének tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Egy helyi asszony, akinek a házát másodikként támadták meg, azt mondta: látta, amikor két fekete ruhás alak közül az egyik rálőtt az ablakára, de a két embert nem tudná azonosítani.
 
Nyolc polgármesterjelölt adta le az ajánlószelvényeket GyöngyöspatánPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
Nyolc jelölt adta le a szükséges számú ajánlószelvényt Gyöngyöspatán a július 17-én tartandó polgármester-választás előtt a határidő lejártáig, péntekig - tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője hétfőn az MTI-t.
 
LEMOND MENTELMI JOGÁRÓL KÉT JOBBIKOS KÉPVISELŐPDF Print E-mail
Tuesday, 21 June 2011
Lemond mentelmi jogáról két jobbikos országgyűlési képviselő, Zagyva György Gyula és Rubi Gergely - derül ki a Szabó Gábornak a Jobbik pártigazgatójának és a mentelmi bizottság tagjának hétfői közleményéből.
 
Húszmillió cigány nevében! Nyílt levél Járóka Líviának!PDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Tisztelt Képviselő asszony! A Minap felröppent egy apró hír a magyar virtuális sajtóban, ami az Ön Der Standartnak adott nyilatkozatát taglalja rövid tőmondatokban.
 
A magyar EU-elnökséget értékelte Martonyi János a francia közmédiábanPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Az Európai Uniós soros magyar elnökségét értékelte a hétvégén Martonyi János külügyminiszter a külföldre sugárzó legjelentősebb francia közrádió, a Radio France Internationale (RFI) és France 24 hírtelevízió közös műsorában.
 
A cigányzene nemzeti kincsPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Berhida - Csócsi Lendvai János és zenekara tiszteletére avattak emléktáblát a napokban a kultúrházban a város vezetői és a berhidai cigány önkormányzat képviselői.
 
Cigánykerék helyett cigánykenyér - veszélyben a SárkányünnepPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Tavaly Bódvalenkén, a roma festőművészek által egyedivé tett faluban az árvízkárosultak mellett is kiállt a kétszáz lelkes, százhetven magyar cigány által lakott falucska. Most, június 8-án azonban minden pályázatuk meghiúsult: jó a program, de nincs rá keret.
 
Romát a rendőr mellé! Megvan a megoldás?PDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Minden körzeti megbízott mellé egy cigány embert állítanának dr. Soczó László Tolna megyei rendőr-főkapitány ötlete alapján.
 
Szakmai konferencia a cigánymisszió lehetőségeiről és feladatairólPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
A magyar református közösség és a lelkipásztorok cigányságról való gondolkodásának megalapozása, elmélyítése a célja annak a tanácskozásnak, amelyet a jövő héten tartanak Budapesten, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában. A kerekasztal-beszélgetéseken meghívott előadók fejtik ki nézeteiket a közösségfejlesztésről, a kultúrák közötti párbeszédről, az oktatás szerepéről, a munkahelyteremtés lehetőségeiről, valamint a cigányság és az egyházak kapcsolatáról
 
Szombaton lesz az V. Cigánymeggy Fesztivál AgárdonPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Július első szombatján ismét megrendezésre kerül az évről-évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Cigánymeggy Fesztivál az Agárdi Pálinkafőzdében. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a pálinkafőzés rejtelmeibe a Destillata 2009 nemzetközi pálinkaversenyen az Év Pálinkafőzdéje díjjal jutalmazott Agárdi Pálinkafőzdében, ahol a 2011-ben Magyarország legjobb pálinkájának választott Agárdi Miraculum Szilva pálinka is készül-
 
Járóka: a romaintegrációért a cigányoknak is tenniük kellPDF Print E-mail
Monday, 20 June 2011
Az integráció nehéz, hosszú folyamat, amelynek két oldala van - mondta az Európai Parlament egyetlen roma képviselője.
 
A romák integrációjával kapcsolatos feltáró véleményt fogadott el az EU gazdasági és szociális bizotPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
Magyar jelentéstevő tervezete alapján a romák integrációjával kapcsolatos feltáró véleményt fogadott el az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Brüsszelben tartott plenáris ülésén, csütörtökön - jelentette be az MTI-nek nyilatkozva Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki jelen volt az eseményen.
 
Így szigorodik a munkanélküli-segélyezés rendszerePDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
Alaposan átalakítaná a munkanélküli-segély kifizetésének rendszerét a kormány parlament elé terjesztett törvényjavaslata. Hosszabb munkaidőre lesz szükség a folyósításhoz, amely csak fél évig fog járni, míg a magasabb jövedelműek havonta több mint 15 ezer forinttal kevesebbet kapnak ugyanazért, mint eddig.
 
Ítélet után: Egyre többen jelentkeznek a Pécsi utcai iskolábaPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
A következő tanévre csaknem kétszer annyi diák iratkozott be a kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskolába, mint tavaly. 22 fővel indulhat az első osztály - hangzott el a Kaposvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat mai ülésén.
 
Támogatást kapott Fliegauf cigányfilmje isPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
Az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja múlt heti ülésén többek között két magyar film koprodukciós támogatásáról is döntött - közölte a magyar Eurimages magyar képviselete.
 
A romák egy százaléka diplomásPDF Print E-mail
Friday, 17 June 2011
A felnőtt cigány lakosságnak csak a töredéke szerzett érettségit vagy középfokú végzettséget, felsőfokú végzettsége pedig csak elenyésző hányaduknak van - az előzetes eredmények alapján ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tesz egy tavalyi adatfelvételből a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet TÁMOP 5. 4. 1. programja keretében készült országos felmérés.
 
Hazánk kisebb csodát műveltPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Kilencvenkilenc százalékig biztos, hogy az Európai Unió magyar elnökségének fél évét lezáró június 24-i állam- és kormányfői csúcsértekezleten jóváhagyásra kerül az európai roma keretstratégia - mondta szerdán Párizsban Balog Zoltán.
 
Az Alapjogi Ügynökség is segíti a nemzeti romaintegrációs stratégiák kidolgozásátPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Morten Kjaerum, az Európai Alapjogi Ügynökség igazgatója volt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság vendége. Az ügynökség elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót követően Járóka Lívia fideszes EP-képviselő kérdésére válaszolva az igazgató megerősítette, hogy az ügynökség már a tervezéstől kezdve segíteni kívánja a nemzeti romaintegrációs stratégiák kialakítását.  
 
Szakkollégium cigányoknakPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Négy egyház állt össze március elején, hogy hálózatként működtesse a szakkollégiumokat: az evangélikus és a görög katolikus mellett a református és a római katolikus.
 
Dúl Géza: a pápa felhívást intézett Európához a cigányokértPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
A szombati pápai audiencián Dúl Géza, a Magyar Katolikus Püspöki Kar cigánypasztorációs referense vezette a magyar küldöttséget. A Magyar Kurír megkérte, beszéljen a zarándoklatról, a pápai fogadásról, a magyar zarándokokról.
 
Hogyan tud segíteni Caramel?PDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Hét évvel ezelőtt nyerte meg a Megasztár második szériáját, könyv készül róla. Molnár Ferenc Caramel három éve a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés jószolgálati nagykövete. Az uniós romastratégiához benyújtott nemzeti tervben lakást, munkát, átfogó oktatási reformot ígérnek. Vajon az énekes szerint ezzel megoldják a gondokat?
 
Ahol még Gyurcsány nyomja a sódert Orbánnal - kire szavaznak a határon túli magyarok?PDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
Orbán Viktor legnagyobb ellenfele a "nagy gazember" Gyurcsány, az LMP szinte nem is létezik, a Jobbikra pedig szükség van a cigányok és a magyar történelem tanítása miatt, de nem komolyak - az [origo] tapasztalatai szerint nagyjából így lehet összefoglalni, hogy mit gondolnak a kárpátaljai magyarok a magyar politikáról. A kormány szavazati jogot adna nekik. Sokan szívesen részt is vennének a magyar választáson, bár nem érzik rosszul magukat a bőrükben, és a magyarországi puhányokkal sincseken kibékülve. Helyszíni riport.
 
A romák integrációjáról tartottak uniós konferenciát HágábanPDF Print E-mail
Wednesday, 15 June 2011
A romák társadalmi integrációjáról szervezett tanácskozást kedden a hágai magyar nagykövetség a neves Clingendael külpolitikai kutatóintézetben, a hollandiai nagyvárosban
 
Tettlegességig fajult a jobbikos és a véderős polgármester-aspiráns egyeztetése GyöngyöspatánPDF Print E-mail
Tuesday, 14 June 2011
A Jobbik gyöngyöspatai polgármester-aspiránsa szerint vasárnap késő este megtámadta őt Eszes Tamás, aki a Véderő parancsnokaként kíván indulni a faluvezetői posztért a július 17-i időközi polgármester választáson. Utóbbit a rendőrség hétfőn hajnalban előállította.
 
Tanulmánykötet budaörsi cigány családokrólPDF Print E-mail
Tuesday, 14 June 2011
Egy korábbi országos kutatásban a válaszolók 81 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „a romák nem szeretnek dolgozni”, 90 százalékuk pedig úgy vélte: „a cigányok gondjai megoldódnának, ha végre elkezdenének dolgozni”.
 
Francia köztévében a magyarországi cigányellenességPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
A magyarországi cigányellenes megmozdulásokkal foglalkozott terjedelmes riportban a France2 francia közszolgálati televízió vasárnap esti híradója a Vatikánban tartott cigánypasztorációs találkozó kapcsán.
 
Durva: horogkereszttel gyaláztak egy tamási kápolnátPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Horogkeresztet rajzoltak, cigányellenes és Hitlert éltető feliratot írtak a tamási Rozália-kápolna falára, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.
 
Bottal támadtak egy cigány fiúra SzakálybanPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott egy szakályi fiatal egy másik helybéli fiatalembernek. A sérült cigány származású, a támadó nem roma. Megpróbáltunk utánajárni, hogy ennek a körülménynek volt-e szerepe az incidensben.
 
Cigányok a pápánálPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Tizenegy magyar roma is részt vett a Vatikánban szombaton tartott európai cigánypasztorációs találkozón. A kontinensen élő különböző cigány népcsoportok képviselőit XVI. Benedek pápa fogadta.
 
Egészségügyi és információs napok romák megsegítésére Szabolcsban és BorsodbanPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Egészségügyi és információs napok kezdődnek Szabolcs-Szatmár-Bereg nyírbátori és Borsod-Abaúj-Zemplén megye encsi térségében a roma kisebbség tagjainak megsegítésére. A nyitó rendezvényt szombaton tartják Nyírgelsén, mintegy ötszáz érintettet várnak szűrővizsgálatra, életvezetési és elsősegély-nyújtási tanácsadásra - közölte Zsadányi Gábor projektvezető az MTI-vel.
 
Lukács Tamás: új gondolkodás kell a békés együttéléshezPDF Print E-mail
Monday, 13 June 2011
Lukács Tamás (KDNP) szerint meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat, hogy jövőnk legyen Európában, az emberekre pedig nem lehet úgy tekinteni, mint problémákra.
 
Veszélyes a cigányság "államosítása"PDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
Magyarországon évtizedek óta eldöntetlen kérdés, hogy az állam gyűjtsön-e, és ha igen, milyen formában etnikai adatokat. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa és Jóri András adatvédelmi biztos 2009-ben közös ajánlást fogalmaztak meg arról, hogyan és milyen célból tartanák érdemesnek az etnikai adatok gyűjtését, ennek része a népszámlálások etnikai adatfelvétele.
 
A cigány nem a bőre színe miatt tanul rosszulPDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
A tanulmányi eredmények közötti különbségeket nem az etnikai hovatartozás, hanem jól értelmezhető társadalmi okok magyarázzák.
 
Látószög - műveltségi verseny romáknak a roma kultúrárólPDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
Nagykanizsán rendezték meg a Látószög - Roma kulturális és műveltségi verseny országos szóbeli döntőjét. A versenyt meghirdető Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége az Oktatásért Közalapítvány pályázatán nyert lehetőséget a program megvalósítására.
 
Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!PDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011
Készültem erre a cikkre, de bizony komoly akadályokba ütköztem. Még roma származású néprajzosok sem akartak nekem beszélni arról, hogy mitől olyan misztikusak a roma átkok. Mindenféle - mások által megírt - könyvekre hivatkoztak, de választ szinte senki nem adott. Hisz ez egy olyan dolog, amiről épp a romák beszélnek nagyon nehezen. Napjainkban is olyan mítosz övezi, hogy félnek még csak a témát is a szájukra venni.
 
Felmentette a bíróság Aba-Horváth István hajdú-bihari roma vezetőtPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság a sikkasztás bűntettével és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolt Aba-Horváth Istvánt - közölte Figula Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
 
Európa Tanács: Komoly előrelépés a romastratégaPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi, valamint Emberi Jogi Bizottságának együttes ülése a mai napon Thomas Hammarberget, az Európa Tanács emberi jogi biztosát látta vendégül. A biztos részletesen beszámolt hivatala 2010-es tevékenységéről és Járóka Lívia fideszes EP-képviselő kérdésére nagy előrelépésnek nevezte a romák társadalmi befogadását célzó európai stratégia elfogadását.
 
CIGÁNSJ (NŐK) - SZÍNES KAVALKÁD ROMA FESZTIVÁL (POSZT OFF PROGRAM)PDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Az OSI támogatásával megvalósuló idei fesztiválunk alapvető célkitűzése a roma kultúra minél szélesebb körű megismertetése, a roma identitás erősítése és a társadalom romákkal kapcsolatos attitűdjének formálása - nyilatkozta Kelemen Zoltánné a Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület elnöke.
 
Nagy érdeklődés StrasbourgbanPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Tömeges érdeklődést keltett, és nagy sikert aratott az Európai Parlament strasbourgi székházában a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását végző Igazgyöngy Alapítvány kiállítása a rendező Göncz Kinga (MSZP) EP-képviselő közleménye szerint.
 
Huszonkétmillió forintot kapnak a kisebbségi önkormányzatokPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Huszonkétmillió forint pályázati forrást kapnak a főváros kisebbségi önkormányzatai; a tizenegy önkormányzatnak így külön-külön két-két millió forint jut.
 
Balog Zoltán a roma integrációs tapasztalatokról tájékozódott SpanyolországbanPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
A roma integráció spanyolországi tapasztalatairól tájékozódott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.
 
Újabb Kolompár-perPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Szerdán tanúk meghallgatásával folytatódott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egykori vezetője, Kolompár Orbán elleni újabb per második tárgyalása a Heves Megyei Bíróságon. Ebben a perben választás rendje elleni bűntett és egyéb bűncselekmény elkövetésével vádolják Kolompárt.
 
VészkiáltásPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
Rövid időn belül két olyan kutatás eredménye is nyilvánosságra került, amely felülírja biztosnak hitt ismereteinket a cigányellenesség mibenlétéről. Eddig úgy hittük-tudtuk, hogy a magasabb társadalmi státusz (többnyire) az átlagosnál nagyobb toleranciával és empátiával jár együtt.
 
Kisebbségi vezetőt vádolnak sikkasztássalPDF Print E-mail
Thursday, 09 June 2011
A hódmezővásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat sikkasztással vádolt elnöke ellen szerdán kezdődött meg a bírósági eljárás; Ajtai Évát a gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatás elsikkasztásával vádolják.
 
Mire jutottak a romák az ajándékba kapott földeken?PDF Print E-mail
Wednesday, 08 June 2011
Az utóbbi hónapokban több önkormányzat adott ingyen földet és vetőmagot a gazdálkodni kívánó helyi romáknak. Utánajártunk, hogy mire jutottak.
 
Felállhat a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottságPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
Az Országgyűlés hétfőn eseti bizottságot állított fel a gyöngyöspatai események feltárására, illetve az úgynevezett egyenruhás bűnözés felszámolásának elősegítésére. A parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében fogadta el a testület létrehozásáról szóló fideszes javaslatot.
 
Senki nem tud biztosat a 2014-es választásrólPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
Csak pár fogódzó ismert az új választási rendszerből, annál inkább látszanak a problémás kérdések. A koncepció kidolgozásával megbízott Kövér Lászlónak és Áder Jánosnak választ kell találniuk arra, hány egyéni képviselő legyen, hogyan és hány képviselőt választhassanak a határon túliak, és mi legyen a nemzetiségek képviseletével.
 
A Le Monde írása az otthonvédelmi akciótervrőlPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
A magyar kormány akciótervet jelentett be a háztartásoknak az eladósodottsággal szembeni védelmére címmel számolt be az otthonvédelmi csomagról a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában.
 
Balog: nem rendőrökkel oldható meg a cigánykérdésPDF Print E-mail
Tuesday, 07 June 2011
A hétvégén megnyitották Felsőörsön a Snétberger Ferenc viághírű gitárművész nevével fémjelzett Zenei Tehetségkutató Központot, ahol hátrányos helyzetű, zenében tehetséges gyerekeket fognak tanítani. Balog Zoltán az avatón kijelentette, hogy a kultúra segíthet a cigány-magyar együttélésben.
 
Prőhle: a törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő kérdésekrePDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
A törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő és az őket igazán érintő kérdésekre - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szombaton Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen (Kirchentag), amit idén összekapcsoltak a hatodik közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval.
 
Válasz a romák gondjaira?PDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
Lee Davis a társadalmi vállalkozások világméretű mozgalmának alapítója. Állítja: a társadalmi vállalkozások hatékonyan segíthetik a cigányok, és a munkaerőpiacról kiszorultak felemelkedését, így megoldhatják Magyarország legégetőbb szociális problémáit. A Nesst szervezet vezetőjével az EU-elnökség egyik hivatalos programján, a Társadalmi Vállalkozások Napján beszélgettünk.
 
Országos szintű felmérés a cigányság élethelyzetérőlPDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
A romák várható élettartama jelentősen elmarad a többség várható élettartamától, a háztartások 55 százalékának egyetlen dolgozó tagja sincs, a felnőtt korú romák pedig a teljes népességet meghaladó arányban élnek házas- vagy élettársi kapcsolatban - egyebek mellett e megállapításokat tartalmazza a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet átfogó kutatása.
 
A politikai elit mulasztása mérhetetlenPDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
A bankok nem a kormány beosztottjai, még kevésbé alattvalói - nyilatkozza a Nol-nak Felcsuti Péter közgazdász, aki 2009. szeptemberében mondott le a Bankszövetség vezetéséről. A magyarországi Raiffeisen ma már visszavonult vezetője szerint az a felfogás, hogy a cigányság helyzetén a közmunka fog javítani, logikai tévedés.
 
ReményrajzPDF Print E-mail
Monday, 06 June 2011
Ritók Nóra keveset beszél a cigányok integrációjáról és a rasszizmusról, viszont pontosan tudja, hogy a kis bihari falvakban melyik utcába kellene visszakötni a vizet, hol született kisbaba, akinek ruhára lesz szüksége.
 
Csúszik a tárgyalás az új védőügyvéd kirendelése miattPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Csak június 21-én folytatódik a romák elleni támadássorozat büntetőügye a Pest Megyei Bíróságon, mert a másodrendű vádlott kérésére új védőügyvédet rendelt ki a tanácsvezető bíró. A tárgyalás csúszása miatt a legsúlyosabb cselekmények tárgyalására ezért csak ősszel kerülhet sor.
 
Közfoglalkoztatási program kezdődhet a térségbenPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Várhatóan kiemelt kistérséggé nyilvánítja a Gyöngyöspatát és további négy környező települést magában foglaló térséget jövő keddi ülésén a kormány - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott pénteken az MTI-t.
 
Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárásPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Az egyes cselekményekhez nem kapcsolódó tanúk meghallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indult büntetőperben pénteken a Pest Megyei Bíróságon.
 
Németh Zsolt: tűzkeresztségen esett át Magyarország az uniós elnökséggelPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Nem túlzás azt állítani, hogy egy tűzkeresztségen esett át Magyarország az uniós elnökséggel, és ezzel vált teljes jogú tagjává az Európai Uniónak - fogalmazott Németh Zsolt külügyi államtitkár csütörtökön Siófokon, a Fidesz-KDNP frakciószövetség külügyi kabinetjének kihelyezett ülésén, amelyen beszélt egy új szellemiségű magyar nemzetpolitikáról is.
 
Roma Összművészeti Fesztivál a GödörbenPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Immár ötödik alkalommal, 2011-ben is athe sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, a Gödör Klubban.
 
Orbán: Házat kaphat, akinek a lakását elárvereztékPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Orbán Viktor kormányfő a hitelesek megmentéséről is beszélt, és olvasóinknak elárulta, van olyan nap, amikor ki sem kelne az ágyából.
 
Kedvezmények a családok védelméértPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Nem történik érdemi változás a családi pótlék juttatásában, de a foglalkoztatás terén nagyobb védelmet adna a gyermeket nevelő szülőknek a kormány az új családvédelmi törvényben - tudta meg lapunk. A jövőben számos támogatás elnevezése változhat, a nagykorú gyermekeket pedig arra kötelezheti az állam, hogy tartsák el szüleiket, ha azok önhibájukon kívül nem képesek erre.
 
"Cigányfórum" lesz a hajdúbagosi mozibanPDF Print E-mail
Friday, 03 June 2011
Cigányok és nem cigányok együttélésének helyi problémái kerülnek terítékre pénteken Bagoson.
 
Fabiny Tamás: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletetPDF Print E-mail
Thursday, 02 June 2011
Fabiny Tamás evangélikus püspök szerdán este Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen (Kirchentag), amelyet idén összekapcsoltak a 6. közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval, azt mondta: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletet, az antiszemitizmust, a cigányellenességet és a korrupciót.
 
Romagyilkosság: a sárga házon megy a vitaPDF Print E-mail
Thursday, 02 June 2011
A cigánysoron áll egy ház, amire a vád szerint K. Árpád rálőtt, de nem sérült meg senki. Cs. istván szerint ezt be is ismerte neki. De hogy a ház milyen színű volt, arra másképp emlékeznek.
 
Országos nemzetiségi tanulmányi versenyekPDF Print E-mail
Thursday, 02 June 2011
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012-re az alábbi kategóriákban hirdetett meg nemzetiségi tanulmányi versenyeket: görög, horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén nyelv és irodalom, valamint cigány, görög, horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén népismeret. Általános iskolák felsőtagozatos tanulói, valamint egyes kategóriákban nemzetiségi középiskolák diákjai jelentkezhetnek a versenyre.
 
Roma közéleti és kulturális nap SalgótarjánPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Szeretettel meghívja Önt a Salgótarján Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Barankovics Roma Egyesület a „Magyarországi Romák Jelene és Jövője Európai Szemmel" témájú konferenciájára.
 
A rendőrség szerint nem gyűlölet-bűncselekményPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
A rendőrség szerint nem gyűlölet-bűncselekmény Gyöngyöspatán, március elején - a romákat megfélemlítő "járőrözés" idején - fekete maszkos, ostoros, egyenruhás férfiak egy nyolc hónapos terhes roma asszonyt testközelből követtek, köpködtek rá és lihegtek a nyakába. A kismama annyira megijedt, hogy menekülőre fogta. Útközben a stressztől megindult nála a szülés, és mire a mentő kiérkezett, megszült a saját házában.
 
Uzsorások fenyegetésének gondolták a nyíradonyi sértettek megtámadásukatPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Több százezer forintos tartozásuk miatt kezdetben uzsorások fenyegetésének gondolták a nyíradony-tamásipusztai sértettek a házukra leadott lövéseket - mondták a sértettek tanúvallomásukban a romák elleni támadássorozat büntetőügyének bizonyítási eljárásán szerdán a Pest Megyei Bíróságon.
 
Pályázati felhívásPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Az Országos Rendőr-főkapitányság a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság útján pályázatot hirdet cigány származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére.
 
Roma jogi szervezet: hatékonyabb hatósági fellépésre van szükségPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
Az Európai Roma Jogok Központjának (ERRC) munkatársai szerint a hatóságoknak hatékonyabban kellene fellépniük a romák ellen irányuló erőszak és az Európában a leginkább őket érintő emberkereskedelem ellen.
 
Még nincs vége a történetnek: újra megszállták GyöngyöspatátPDF Print E-mail
Wednesday, 01 June 2011
A Belügyminisztérium téeszprogrammal készül, a választáson a Véderő és a cigányvajda is starthoz áll.
 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 19-től 25-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-01-19
  Ma szenvedélyre vágyunk, de nem szívesen bonyolódunk kalandokba. Inkább kedvesünkkel élnénk meg a mély érzelmeket. Töltsünk több időt együtt és hangolódjunk rá egymás igényeire! Ma alhasunk lesz érzékenyebb. Ha nőgyógyászati panaszaink vannak, akkor kellemetlenül felerősödhetnek. A gyógynövények enyhíthetik a panaszokat, használhat például az ülőfürdő cickafarkkal. A kismamák a mai napon tartózkodjanak a fizikai megterheléstől!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-18
  Ma szenvedélyes hangulatban leszünk, szívesen töltjük az időnket kedvesünkkel. Ha úgy érezzük, hogy mással is flörtöl, akkor kémkedni kezdünk utána. Ne hagyjuk, hogy a féltékenység megmérgezze kapcsolatunkat! Ma az alhasunk lesz érzékenyebb, használhatunk gyógynövényeket a nőgyógyászati problémák megoldására. Figyeljünk arra, hogy agresszív orvosi beavatkozásokat ne végezzenek ma alhasunk területén. Gondoljuk végig, hogy mikor voltunk utoljára szűrővizsgálaton!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek