Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Tiszalöki gyilkosság: "mi nem mondtuk, hogy roma az áldozat"PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől. Mindeközben furcsa vita alakult ki arról, hogy Kóka Jenő valóban roma származású volt-e.
 
Roma portrék egy nő szemévelPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
A Világbank brüsszeli irodája "Roma portrék egy nő szemével" címmel rendezett kiállítást. A tárlat megnyitóján Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője, többek között a nemzetközi szervezetek közötti együttműködés szükségességéről beszélt.  
 
Keresztény Magyar Cigány Európa Unió Szövetség Egyesület közleményePDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Keresztény Magyar Cigány Európa Unió Szövetség Egyesület nevében Horváth József elnök csatlakozik a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzati Petícióhoz.
 
Megjelent az Amaro Drom legújabb száma! - 2009. FebruárPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Zsigó Jenő: Szerkesztõségi jegyzet „Csapdák sokaságát állítottuk fel” - Dr. Bencze József országos rendõrfõkapitány a romákat ért támadásokról Tódor János: Púder
 
Roma ellenállás a fővárosbanPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Dagad a botrány a tervezett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ körül. A fővárosi közgyűlés május 30-án, csütörtökön döntene a VIII. kerületi Szentkirályi utcai helyszínről, ám ehhez a cigány szervezeteknek is lesz néhány szavuk.
 
Hiába könyörögtek a cigányokPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Méretes botrány van készülőben a tervezett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központtal kapcsolatban, pedig a vita minden résztvevője „jót akar". Ki vagy mi alázza meg a cigányokat?
 
Melegek, romák, zsidók részei-e Budapest képének?PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Részei-e a városimázsnak a meghatározó kisebbségi csoportok: a melegek, a romák vagy a zsidók identitása és kultúrája Berlinben és Budapesten? - teszi fel a kérdést a BudapestBerlinSzalon. A 2008 őszén indult, "városdialógusra" épülő eseménysorozat negyedik kiadása építészekkel, szociológusokkal és művészekkel keresi a választ szerdán este a Tűzraktérben -- közölte az MTI.
 
Összekötők közvetítenek majd a romák és a rendőrök közöttPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Szekszárd | Feszültségek ugyan vannak a roma-nem roma viszonyban, de komoly aggodalomra okot adó jelenségek még nincsenek. Így jellemezte a megyei helyzetet dr. Soczó László, a Tolna megyei bűnmegelőzési koordinációs bizottság keddi ülésén.
 
Mit csinálunk a cigány gyerekekkel?PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Az első világháborút követően a német kisegítő iskolákba járó gyerekek aránya 2,5 százalék volt, míg Hitler hatalomra kerülését követően egyes országrészekben 7 százalékra ugrott. A 2007/2008-as tanévben a magyar általános iskolásoknak ugyancsak 7,1 százalékát oktatták valamilyen gyógypedagógiai formában, miközben a nyugat-európai átlag 2,5 körül van.
 
"A cigánysoron élők mind kiszolgáltatottak és védtelenek"PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Politikai üggyé növekedett a múlt heti tiszalöki gyilkosság a törvényhozásban - mondta Gusztos Péter.
 
Roma nyelvet tanulnak a rendőrök (Komárom-Esztergom megye)PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
8 rendőr kezdte meg a nyelvtanfolyamot, melyet a Komárom-Esztergom megyei és az Oroszlányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat szervezett és finanszíroz.
 
Hosszú küzdelem a gettók felszámolásáértPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Szomolyán százmillió forintba került a cigánytelep felszámolása: az eredmény kimutatható a szociológusok szerint. Az új szomszédok megadták a nyomorból kikerült családok felemelkedésének lehetőségét. Ám a telepfelszámolásra az idén kevesebb állami pénz jut.
 
"Morálisan szigorúan elítélendő általánosítás"PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Kállai: napi gyakorlattá vált a "cigánybűnözés" fogalmának használata A "cigánybűnözés" fogalmának használata napi, bevett gyakorlattá vált - jelentette ki Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága keddi ülésén. 
 
Horváth Csaba: nem zárjuk gettóba a roma kultúrátPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Roma szervezetekkel egyeztetett Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létesítéséről. A Fővárosi Cigány Önkormányzat támogatja és üdvözli a közel egy milliárd forintból megvalósuló új központ tervét - derül ki egy közleményből.
 
Zsigó Jenő: Hungarikum és demokráciaPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Mire való a káosz és a válság? Jó esetben arra, hogy megértsük a káoszhoz vezető folyamatokat, és megtaláljuk a válságból kivezető utakat.
 
Villás Lajos: Arctalanul?!PDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Az internet ma már szinte mindenki számára elérhető.Van, akinek csak szórakozás, van akinek munka, és mások pedig emberi kapcsolatokat ápolnak segítségével.Közösségi portálokon emberek cserélik ki gondolataikat,foglalnak állást politikában vagy egyébben.
 
ATUS Országos Jogvédő Civilszervet közleményePDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
Egyértelművé vált, s a legutolsó gyilkosság is bizonyítja, hogy hazánkban a romák ellen származásuk miatt történnek folyamatos támadások, gyilkosságok.
 
Jobbik: a rendszerváltás vesztese a cigányságPDF Print E-mail
Thursday, 30 April 2009
A közelgő EP-választásokról, a szociális segélyezés rendszeréről és a demográfiai válságról is beszélt dr. Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke vasárnap délután Mezőberényben.
 
Meghívó Szentandrássy István roma - színek, álmok, gondolatok című művészeti estjérePDF Print E-mail
Monday, 27 April 2009
Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram! Kedves Barátunk!   Szeretettel várjuk Önt, barátait, és ismerőseit a C-PRESS közéleti klub, második nyílt roma művészeti, közéleti találkozó estjére.
 
Bajnai alávaló gyilkosságnak nevezte a tiszalöki bűnténytPDF Print E-mail
Monday, 27 April 2009
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a szerdai tiszalöki gyilkosság egy "alávaló, alattomos, orvul elkövetett gyilkosság, amely megint egy cigány polgártársunkat ért". A kormányfő úgy ítéli meg, hogy ez a gyilkosságsorozat a Magyar Köztársaság békéje ellen elkövetett aljas cselekedet. Mint mondta, a kormány éppen ezért minden segítséget megad a rendőrségnek, hogy minél hamarabb megtalálják a tetteseket.
 
Leégett egy bökönyi házPDF Print E-mail
Monday, 27 April 2009
Majdnem teljesen leégett egy cigányok lakta ház Bökönyön.
 
Ha kell, tüntetnek is - Kisebbségi Önkormányzat a Bajnai-intézkedések ellenPDF Print E-mail
Monday, 27 April 2009
Petíciót nyújt be a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tiltakozásul Bajnai Gordon miniszterelnök megszorító intézkedései ellen.
 
A katonai elhárítás is keresi a romák támadóitPDF Print E-mail
Saturday, 25 April 2009
A katonai elhárítást is bevonták a romák elleni támadások felderítésébe - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint egyelőre adatbázisokban kutatnak olyan jelenlegi vagy korábban szolgáló katonák vagy határőrök után, akik kapcsolatba hozhatók a gyilkosságokkal.
 
Cigányokkal együtt és/vagy külön? - BorsodbanPDF Print E-mail
Saturday, 25 April 2009
Miskolc - "Cigányfórumot" rendeztek Miskolcon, Cigányokkal - együtt és/vagy külön? címmel. A fórum résztvevő olyanok voltak, akik valóban ismerik a cigányságot.
 
Romák, irány Amerika!PDF Print E-mail
Saturday, 25 April 2009
A Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége arra buzdítja a cigányokat, hogy kérjenek politikai menekültjogi státust az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.
 
Megtartotta első ülését az Európai Roma PlatformPDF Print E-mail
Saturday, 25 April 2009
A cseh uniós elnökség rendezésében megtartotta első ülését az "Európai Roma Platform". A testület prágai ülésén Járóka Lívia az állam- és kormányfők erőteljesebb szerepvállalását sürgette a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégiával kapcsolatban.
 
Magyarországi Kisebbségek Pártja 12 pontja és EP képviselőiPDF Print E-mail
Saturday, 25 April 2009
Magyarországi Kisebbségek Pártja 12 pontja és EP képviselői
 
Roma Polgárjogi Mozgalom Megyei Szervezetei közös közleményePDF Print E-mail
Friday, 24 April 2009
A Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei, Hajdú-Bihar Megyei, és Heves Megyei szervezetei az alábbi közös nyilatkozatot teszik közzé:
 
"Elvetemült", de nem szerepel a nyilvántartásban a romák gyilkosaPDF Print E-mail
Friday, 24 April 2009
A romák elleni támadások helyszínén rögzített DNS-minták nem szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban. A bűnesetekkel összefüggésben tízezer embert ellenőriztek, ezreket meg is hallgattak a rendőrök.
 
Cigány fiatalokat vertek eszméletlenre skinheadekPDF Print E-mail
Friday, 24 April 2009
Cigány fiatalokat vertek eszméletlenre még április 15-én Budapesten. A hvg.hu szerint a Keleti Pályaudvarnál várták a 86-os trolit, amikor megtámadták őket. A rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya nyomoz az ügyben.
 
Tiszalöki gyilkosság: "Azért ölték meg, mert barna a bőre"PDF Print E-mail
Friday, 24 April 2009
Roma származása miatt ölhették meg a tegnap késő este lelőtt tiszalöki férfit - mondta lapunknak a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki azt feltételezi, egy "a lőfegyverrel nagyon jól bánó" illető lehet a gyilkos. Az áldozat rendezett körülmények között élt, nagyon békés embernek ismerték a városban. A rendőrség nyomoz, és egyelőre nem ad bővebb tájékoztatást.
 
Romák tiltakoznak a Bajnai-csomag ellenPDF Print E-mail
Friday, 24 April 2009
Petíciót küld a Miniszterelnöki Hivatalnak a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tiltakozásul Bajnai Gordon miniszterelnök megszorító intézkedései ellen - közölte Farkas Félix, a kisebbségi önkormányzat elnöke csütörtökön.
 
"Lesz köztetek több is!" - megfenyegették a lelőtt férfi feleségétPDF Print E-mail
Friday, 24 April 2009
A saját háza előtt lőttek agyon szerdán egy roma férfit a tiszalöki cigánytelepen. A rendezett körülmények közt élő ember a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A rendőrség emberölés bűntette miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen és a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik. A helyi roma önkormányzat elnöke szerint nem volt haragosa a meggyilkolt férfinak, akinek feleségét elmondása szerint a gyilkosság után telefonon megfenyegették.
 
Romakérdés az EU-ban: a magyar helyzet siralmasPDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
A magyar városi romák az Európai Unió harmadik leginkább hátrányosan megkülönböztetett kisebbségét alkotják, átlagosan hétnél több őket ért diszkriminációs esetről számoltak be a roma származású magyar kérdezettek - közölte egy európai uniós felmérés magyar eredményét ismertetve a Magyar Gallup Intézet szerdán az MTI-vel.
 
Havas: A szegregáció nem roma problémaPDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
Az óvodáztatási helyzet javítását, a pedagógusképzés reformját és az iskolákban a korai szelekció mérséklését szorgalmazta Havas Gábor szociológus a szegregáció visszaszorítása érdekében, az oktatási bizottság esélyegyenlőségi albizottságának keddi budapesti ülésén.
 
KronológiaPDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
Tiszalökön szerda éjjel lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt és az idei év során ismertté vált, a magyarországi romákat ért súlyos támadásokról, amelyek több emberéletet is követeltek:
 
Panasszal élt Kolompár OrbánPDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
Továbbra sem nyilatkozik az ellene indított eljárásról Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt kedden gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.
 
Újra gyanúsított Kolompár Orbán: valótlan számlák 140 millióról?PDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség az Országos Cigány Önkormányzat elnökét. Kolompár Orbán ellen nem először indul eljárás. A gyanú szerint 140 millió forint támogatás felhasználását igazolta valótlan számlákkal.
 
Elszigetelődött cigánybűnözős nyilatkozata miatt a főombudsmanPDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
Kállai Ernő kisebbségi biztos szerint a Szabó Mátéval való kapcsolatuk a minimálisan szükséges szintre szorult vissza
 
Cigány gyerek nem kell a szarvasi evangélikus iskolának?PDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
"Van egy tájékoztató a tetvességről, ezt is tessék kitölteni" A cigány asszony gyerekének nem volt hely, de az egy hónappal később jelentkező nem roma asszony akár már aznap beírathatta volna unokáját a szarvasi evangélikus általános iskolába. A beiratkozás hetén apák álltak sorba: az először jelentkező roma férfit helyhiányra hivatkozva elutasították, az egy órával később érkező nem roma ember lányának lett volna hely.
 
Gyilkosság Tiszalökön, cigány az áldozat. Beleillik a sorozatba?PDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
Hivatalosan nem kívánta megerősíteni a rendőrség az MTI értesülését, miszerint ismét egy roma származású férfira lőttek Tiszalökön szerda éjjel.
 
Villás Lajos: Akik a holokaustot tagadják...PDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
A budai várban egy szélsőjobbos csoport nyíltan tagadta a holokaust megtörténtét. Ezzel nyíltan felvállalták a fasizmus eszmeiségét. Ha hatalomra kerülnének, Budapest utcáin ismét látni lehetne a hitleri rendszer által kitalált "divatos jelzőket". Láthatnánk barátainkon, ismerőseinken a sárga csillagot, a rózsaszínű jelképeket.
 
Meghívó - jazz koncert - Új generáció zenekarPDF Print E-mail
Thursday, 23 April 2009
ROMA PARLAMENT (Budapest, VIII. Tavaszmező u. 6. Tel./fax: 210-4798) ÚJ GENERÁCIÓ ZENEKAR - jazz muzsika cigányzenekarra -  Vendég: Winand Gábor 2009. április 26. vasárnap 19 óra
 
Az országos cigányvajda összefogást sürgetPDF Print E-mail
Wednesday, 22 April 2009
Az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet az országos cigányvajda veszprémi látogatása során. Kállai Csaba úgy fogalmazott: az ország tönkrement és méginkább tönkremegy, ha a magyar és cigány ember nem fog össze. Azt mondta, nem szociális segélyre, hanem munkára van szükség.
 
Illegális bevándorlók gyermeke a cigány fiú, aki meghódította az olasz Big Brother-nézőketPDF Print E-mail
Wednesday, 22 April 2009
Egy Montenegróból illegálisan bevándorolt roma férfi nyerte meg az olasz Big Brother valóságshow kilencedik kiadását.
 
Ösztöndíj roma tanulóknak KaposváronPDF Print E-mail
Wednesday, 22 April 2009
Félszáz roma diáknak adott át ösztöndíjat kedden Kaposvár polgármestere. Szita Károly az ünnepségen azt mondta: Kaposváron a cigányság felzárkóztatása azt jelenti, hogy a gyerekeknek nyugodt körülményeket biztosítanak a tanuláshoz, a szülőknek pedig segély helyett munkát ajánlanak.
 
Kitiltották a Vacsoracsata sztárját a Művészetek PalotájábólPDF Print E-mail
Wednesday, 22 April 2009
„És egy mátészalkai cigányember hogy ki lett volna rúgva” Benkő Dániel sajtótájékoztatót hirdetett a Művészetek Palotája elé. A sajtó meg is jelent szép számmal, azonban hamarosan megjelentek az intézmény munkatársai, akik kitessékelték a forgatócsoportokat és fotósokat. Benkő Dániel ezen aztán nagyon kiakadt.
 
Romaellenes retorikaPDF Print E-mail
Tuesday, 21 April 2009
Megismételte mélységes aggodalmát az Európai Bizottság az Európai Unión belül a romák elleni növekvő agresszió miatt.
 
Topolánek fellépne a szélsőjobboldal ellenPDF Print E-mail
Tuesday, 21 April 2009
Intézkedéscsomagot készít elő a cseh kormány a jobboldali szélsőségesek ellen, amelyet várhatóan két hét múlva, a mostani kabinet utolsó ülésén fogadnak el, közölte Mirek Topolánek ügyvezető cseh miniszterelnök. Magyarországon egy szombati szélsőjobboldali tüntetés volt téma a parlament hétfői ülésén.
 
Magyar Gárda kontra zsidók, kontra média - Tisztába tesszük!PDF Print E-mail
Tuesday, 21 April 2009
A Magyar Gárda szombaton, a várban letagadta a holokausztot - kürtöli szét az MTI, s ekképp a magyar sajtó nagy része is. Csakhogy ez így nem igaz. Eközben a pártok kikelnek ellene, csakhogy ők is a téves állítás után mennek.
 
A Romaversitas Alapítvány, a roma egyetemisták támogatója felvételt hirdet!PDF Print E-mail
Tuesday, 21 April 2009
A Romaversitas Alapítvány felvételt hirdet első tanévüket sikeresen befejezett roma egyetemisták, főiskolások számára.
 
Esküt tesznek az új miniszterekPDF Print E-mail
Tuesday, 21 April 2009
Hétfőn teszik le a hivatali esküt a Bajnai-kormány új miniszterei. A kabinetben egyelőre hat új tárcavezető lesz, miután a gazdaság élére jelölt Vahl Tamás visszalépett korábbi kartellügyletei miatt.
 
Ünnepelt a 100 TagúPDF Print E-mail
Tuesday, 21 April 2009
Meglepetéspartin 60. születésnapján köszöntötték Buffó Rigó Sándort a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetőjét, elnökét, főprímását. Az Országos Cigány Önkormányzat dísztermében a család vendégei, barátai tartottak ünnepséget, csaknem százötvenen.
 
Romakérdéssé vált a beiratkozás SiófokonPDF Print E-mail
Monday, 20 April 2009
Siófok | Háborognak a siófoki szülők, mert sokak gyerekeit nem az általuk választott általános iskolába vették fel, hanem szigorúan a körzethatárokhoz ragaszkodva iskolázták be.
 
Egy cigány, akinek lapot osztottakPDF Print E-mail
Monday, 20 April 2009
Szekszárd, Bogyiszló | Orsós Zoltán, rendőr százados már gyermekkorában tudta, rendőr akar lenni. Mint mondja, neve is elárulja származását, de soha nem is akarta letagadni.
 
Újfajta cigány népismereti segédanyag pedagógusoknakPDF Print E-mail
Monday, 20 April 2009
Új cigány népismereti segédanyag lesz elérhető a 7-12. osztályos tanulókat oktató pedagógusok számára a Kurt Lewin Alapítvány honlapján április 22-től. A segédanyag óravázlatokat, feladatokat, fogalommagyarázatokat, multimédiás eszközöket, gyűjtőmunkára és demokratikus vitára alkalmas módszereket egyaránt tartalmaz.
 
Ismét Kanadába menekülnek a csehországi romákPDF Print E-mail
Saturday, 18 April 2009
Ismét elárasztják Kanadát a csehországi romák - állította pénteken a prágai sajtó. Januárban és februárban 570 cseh állampolgár kért menedékjogot Kanadában, s az észak-amerikai állam felszólította Prágát, hogy próbálja meg leállítani a menekülthullámot - közölték hivatalosan a cseh fővárosban.
 
"Messziről látni a rasszista indítékot"PDF Print E-mail
Saturday, 18 April 2009
Egyre rosszabbul érzi magát Szlovákiában a mintegy háromnegyedmillió magyar és roma, mert az ország politikai elitjének egy része képtelen megérteni, hogy az emberi jogoknak természetes erkölcsi alapjuk van, és függetlenek az államtól - írja a Sme című véleményformáló szlovák napilap pénteken.
 
Rettegnek a lakók a betelepült jakabi cigányoktólPDF Print E-mail
Saturday, 18 April 2009
Kaposvár, Szentjakab | A szentjakabiak tiltakoznak az ellen, hogy a művelődési házban higiénés szabályokra, pelenkázásra, szoptatásra tanítsák a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket és szüleiket.
 
Kolompár Orbán: nő a romák elleni gyűlöletPDF Print E-mail
Saturday, 18 April 2009
Mesztegnyő | Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán a romák helyzetéről szólt volna a mesztegnyői fórumon, ám hallgatóság hiányában a szerkesztőségünk munkatársának mondta el, amit velük osztott volna meg.
 
Havas Henrik - Rendszerváltozás. Válság. Cigányok. MédiaPDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram! Kedves Barátunk! Szeretettel várjuk Önt, barátait, és ismerőseit a C-PRESS közéleti klub, első nyilt társadalmi vitaestjére.
 
Két miniszteri biztos a romákértPDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
A romák társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosi poszt létrehozását kezdeményezik a szabad demokraták az oktatási és a szociális minisztériumban is.
 
EU és a romák: merre tovább?PDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
Az elmúlt időszak „feszült légköre nem könnyíti meg a formálódó európai roma politikával kapcsolatban" felmerülő kérdések megoldását, írja a Magyar Külügyi Intézet ösztöndíjasa, Rövid Márton, aki elemzésével a vita elmélyítéséhez kíván hozzájárulni.
 
Rendőrök és romák a megélhetési bűnözés ellenPDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
A rendőrség, az önkormányzatok és a civil szervezetek szélesebb körű összefogása mellett a foglalkoztatási problémák megoldására van szükség ahhoz, hogy belátható időn belül ne váljon kezelhetetlenné a megélhetési bűnözés az országban - hangzott el azon a konferencián, melyet csütörtökön rendezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Szolnokon.
 
Számítógépes tanfolyam cigány képviselőknekPDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
Kisújszálláson a napokban számítógépes tanfolyam indult romáknak. Négy cigány kisebbségi önkormányzat - Kenderes, Kunmadaras, Tiszaörs és Kisújszállás - tizenhat képviselője, alkalmazottja szerezhet uniós számítógép-használói (ECDL) bizonyítványt.
 
A cigányságról készített korszerű segédanyagot a Kurt Lewin AlapítványPDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
A Kurt Lewin Alapítvány által készített segédanyag, amely a cigány népismeretet oktató pedagógusok mellett más tanároknak is segítséget nyújt napi munkájukhoz, április 22-től elérhető a neten. A cigánysággal kapcsolatos kérdések és témák magyar, történelem, művészeti vagy éppen osztályfőnöki órákon is felmerülhetnek.
 
Egy társadalmi szervezet versus ORFK, avagy jogegyenlőség van-e Magyarországon!PDF Print E-mail
Friday, 17 April 2009
A mostohagyereknek is vannak jogai! Nehezen született meg és hamar "elfelejtették", mert nem volt szófogadó! Ezek vagyunk mi: a Roma Rendőrök Országos Egyesülete
 
A romák helyzetén akar javítaniPDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009
Támogatást kapott Herczog László az emberi jogi bizottságban. Támogatta az Országgyűlés emberi jogi bizottsága szerdai ülésén Herczog László szociális miniszterré történő kinevezését. A jelölt a romák helyzetét a legjelentősebb társadalmi problémának nevezte, amelynek kezelése számára a legfontosabb feladatok közé tartozik.
 
Kiss Péternek kell bevetetnie Bajnai keserű piruláitPDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009
A cigánytelepek felszámolására elkülönített pénz zárolásának feloldását javasolja majd az új kormánynak a társadalompolitikai egyeztetésért felelős Kiss Péter. A megszorítások társadalmi elfogadtatásáért felelős tárca nélküli miniszterjelölt látja a törekvést a partnerségre a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekben.
 
Belőttek egy cigány család házábaPDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009
Szerdán este, hét óra után pár perccel valaki egy lövést adott le egy roma család házára a baranyai Oldon.
 
Villás Lajos: Csak beszélgettünkPDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009
Tele van a társadalom feszültséggel. Ez a feszültség ma már az oktatási intézmények falai között is megjelent. A főváros egyik perem kerületében működik egy középiskola, ahonnan a pedagógusok és a diákok közös akarattal kizárták az erőszakot, megszüntették a kirekesztés minden módját, és csak a tanulást, a tanítást tartják fontosnak.
 
Semmi konkrétumot nem mondtak Bajnai jelöltjeiPDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009
Mi köze volt Hónig Péternek a Malév csődjéhez? Mit kezd Oszkó Péter a magyar adórendszerrel? Hogyan és kiket nevelne hazafiasan Szekeres Imre? Mivel tölti a napjait a továbbiakban Kiss Péter? Ficsor Ádám elbukott! Kövesse a miniszterek bizottsági meghallgatásait a Hírszerzőn!
 
Deák Ferenc Közéleti Klub - Dávid Ibolya személyes meghívásaPDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009
A Deák Ferenc Közéleti Klub tisztelettel meghívja Önt, barátait, ismerőseit: A nyitás politikája - Összefogással az európai Magyarországért című klubestjére
 
Éleslövészet - Magányos gyilkos Tatárszentgyörgyön?PDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság hátterét vizsgálva semmilyen információ nem merült fel, ami az etnikai indítékot támasztotta volna alá. Megtudtuk, alaptalan az a sajtóban kész tényként közölt hír, miszerint az áldozat kislánya öt kommandóst látott volna, ezzel szemben rendőrségi forrásunk szerint magányos gyilkos végzett Csorba Róberttel és kisfiával.
 
A vagyonról érdeklődnek a felvételinPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Tilos szóbeliztetni, de azért gyakran "megnézik" a középiskolák a leendő diákot. A szülők vagyoni helyzetéről is érdeklődött az egyik gimnázium a jelentkező diákoktól, miközben a felvételin csupán a korábbi jegyeket, illetve a központi írásbeli eredményét szabad figyelembe venni. Az Oktatási Hivatalhoz eddig néhány tucat panasz érkezett, a felvételi eljárás azonban még nem zárult le.
 
Angliában kertészkednek fél évig az iváni romákPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Néhány héten belül ötven iváni roma indul Angliába, hogy kertészetekben dolgozzanak - írja a Kisalföld. A lap értesülései szerint egy Győr-Moson-Sopron megyei munkaszervező vállalkozás ígért nekik munkalehetőséget.
 
Cigányellenesség: erőszak erőszakot szülhetPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint el kell kerülni, hogy erőszakspirál alakuljon ki "az egyre élesedő romaellenes aktivitással kapcsolatban", derül ki a hivatal elmúlt évi tevékenységéről szóló évkönyvből.
 
Durva támadások romák ellen SzlovákiábanPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Romaellenes plakátokat ragasztottak több épületre a kelet-szlovákiai Rozsnyón (Roznava) - jelentette kedden az inforoznava hírportál.
 
Bajnai Gordon letette a kormányfői eskütPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
193 szavazat kellett, 204 voks jött össze a bizalmatlansági indítványon. A Fidesz, a KDNP és függetlenként az MDF tartózkodással fejezte ki (eltérő) véleményét. Gyurcsány már a hátsó sorba ült át, mire Bajnai eskütételhez emelte kezét.
 
Balogh Adrienn: HolocaustPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Április 16-án megemlékezés lesz a Holocaustról. Mi történt 1944-ben Jászapátin, hogyan alakult a cigányok élete, a felszabadulás után, a rendszerváltást követően, ill. napjainkban.
 
Filmezésre fel!PDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Az "Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság pályázatot ír ki a XIII. Országos Roma Filmakadémián való részvételre. Jelentkezési határidő: április 29.
 
Az MSZP népszerűségénél alacsonyabbat közvélemény-kutatás még nem mértPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Az MSZP támogatottságát láthatóan megviselte Gyurcsány Ferenc távozása a miniszterelnöki, majd a pártelnöki posztról, illetve a kongresszust követő egy-két hét lázas utódkeresése: a párt mindössze 10 százalékon áll a teljes lakosság körében, amelynél alacsonyabbat közvélemény-kutatás eddig még nem mért - közölte a Progresszív Intézet az MTI-vel hétfőn.
 
Mága Zoltán templomokban tervez száz koncertetPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Száz koncertből álló sorozatot tervez az ország különböző felekezetű templomaiban Mága Zoltán, a népszerű hegedűművész. A jótékonysági koncertekkel ugyanakkor a társadalmi megbékélésért szeretne a maga eszközeivel tenni valamit. A beszélgetésben szó esett további terveiről s a frissen megjelent lemezéről is.
 
A Magyarországi Kisebbségek Pártja - ÉKE Érdekvédelmi Egyesület nyílt levele Bajnai GordonnakPDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2009
Tisztelt Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt úr! Kérjük, miniszterelnök-jelölt úr, a megszorító intézkedések átértékelését és enyhítését. Tisztában vagyunk a világválsággal és a magyar gazdaság jelen helyzetével, de tiltakozunk az ellen, hogy főként a mélyszegénységben élőket érinti az Ön megszorító intézkedése.
 
Molotov-koktélt dobtak az MSZP irodájára!PDF Print E-mail
Tuesday, 14 April 2009
Molotov-koktél robbant fel, de csak kisebb kárt okozott Keszthelyen, az MSZP irodájában keddre virradóra - közölte a szocialista párt Zala megyei szervezete.
 
Tűz volt a TV2 épületébenPDF Print E-mail
Tuesday, 14 April 2009
Tűz ütött ki a TV2 épületében hétfőn este, amelyet az ott dolgozók még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak - közölte Magyar Rita, a kereskedelmi televízió szóvivője.
 
Milliókat kapott tanácsaiért Bajnai leendő kabinetfőnöke?PDF Print E-mail
Tuesday, 14 April 2009
Busás állami megrendeléseket kapott a Gyurcsány-kormánytól és leendő főnökétől, Bajnai Gordontól Szigetvári Viktor - írja a Magyar Hírlap.
 
Ez várható ma a ParlamentbenPDF Print E-mail
Tuesday, 14 April 2009
Ma kora délután egyszerre szavaz az országgyűlés a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról.
 
MSZP: A cigányság nem lehet másodrendűPDF Print E-mail
Tuesday, 14 April 2009
A jelenlegi és a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a cigányság ne másodrendű állampolgára legyen Magyarországnak, meg kell teremteni a társadalmi befogadóképességet - írta Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a romák világnapja alkalmából, az MTI-hez szerdán eljuttatott üzenetében.
 
Megjelent az Amaro Drom legújabb száma! - 2009. JanuárPDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Zsigó Jenő: Játékszabály Ez a harc lesz a végsõ? Elsõ fokon feloszlatták a Magyar Gárda Egyesületet Ki a telepekrõl! Olcsó, szociális bérlakások és munka nélkül nem sikerülhet
 
Ki lesz jövő héten miniszter?PDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Csak keddre, az utolsó pillanatra derül ki a Bajnai-kormány névsora, ám úgy tűnik, hogy Kiss Péter, Hiller, Szekeres, Gráf, Székely, Draskovics és talán Veres továbbra is a bársonyszékben marad. A pénzügyminiszteri posztra továbbra is Oszkó Péter az esélyes.
 
Újabb számítógép-adományPDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Számítógépekkel segíti a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. a tiszadobi és a tiszalöki cigány kisebbségi önkormányzatot, valamint a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesületét.
 
Draskovics: A Magyarok Nyilai nagyon durva dolgokra készültekPDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint több merényletet is terveztek annak a csoportnak a tagjai, akiket szerda este fogtak el a nyomozók. Draskovics Tibor hozzátette: azt még vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni támadáshoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el Molotov-koktélos támadásokat.
 
A bűnnek nincsen színe. Főkapitány a "cigánybűnözésről"PDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Nincs kollektív bűnösség, nem lehet általánosítani, mert a bűnnek nincs színe - jelentette ki Bencze József, az országos rendőrfőkapitány a nemzetközi romanap alkalmából szervezett ünnepségen a budapesti rendőrpalotában.
 
Nem adható ki a cigánytelepek felszámolására szánt pénzPDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
A gazdasági helyzetre való tekintettel zárolta a roma telep-felszámolási program folytatására - az idei évre - előirányzott egymilliárd forintot a kormány.
 
Majtényi visszaküldte Szabó Máténak a kitüntetésétPDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Visszaküldte a múlt évben Szabó Mátétól kapott ombudsmani kitüntetését Majtényi László. A volt adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke ezzel is kifejezte tiltakozását az állampolgári jogok biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt - írta a RomNet.
 
A Kisebbségi Hírlevél 2009/03. számaPDF Print E-mail
Saturday, 11 April 2009
Tisztelt C-PRESS Olvasó! A Kisebbségi Hírlevél 2009/03. számát találja itt: [Letöltés] (0,6Mb)
 
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!PDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
  Baxtali Patradyi Savore Zhenenge!    
 
Tatárszentgyörgy: biztosítási csalás volt a gyújtogatás?PDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
Akár a tulajdonos is felgyújthatta a keddre virradóra kiégett tatárszentgyörgyi házat, a rendőrség jelenleg ezt a szálat is vizsgálja. A házon ugyanis nagy összegű, több milliós biztosítás volt és a ki nem fizetett tartozások miatt április második felében el akarták árverezni.
 
Romákat hallgat meg a cigánybűnözésről beszélő ombudsmanPDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
Panaszfelvételi napot tart az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jövő szerdán az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal nyíregyházi kirendeltségén - közölte Rácz János hivatalvezető.
 
Kemény ütést kaptak a cigányokPDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
Ha Tatárszentgyörgyön öngyújtogatás történt, az baj. Nagyon nagy baj. El sem tudjuk képzelni, hogy mekkora.
 
Népszámlálás 2011-ben: az etnikum is kérdés lesz?PDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
Nem tartja kizártnak az adatvédelmi biztos, hogy az adatvédelmi garanciák maradéktalan betartása esetén etnikai adatokat is rögzíthetnek a 2011. évi népszámlálás alkalmával; erről szóló közleményét Jóri András csütörtökön juttatta el az MTI-hez.
 
Háborogó a romák: szerintük csak a hátszelesek pályázhatnakPDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
Somogy | Újabb lehetőségtől esett el a roma társadalom - állítja a Somogy Megyei Területi Cigány Önkormányzat. Bogdán Péter kabinetvezető azt mondta: a közfoglalkoztatás szervezői állások várományosai közül éppen azokat hagyták ki - a romákat -, akik valóban összekötő kapocs lehetnének.
 
Villás Lajos: Ez a harc lesz a végsőPDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
A Magyar Szocialista Párt kongresszusának záró akkordjaként elhangzott az Internacionálé. Volt aki lelkesen, volt, aki csak úgy, ímmel-ámmal dalolta. Valahol a mélyben, ott ahova már az ország politikusai nem járnak, vannak még kicsi közösségek, ahol nem csak ezt, hanem más forradalmi dalokat is énekelnek esténként. Iszogatják a vörös bort, nosztalgiáznak egy szebb, jobb életről,egy más fajta orvosi ellátásról, és a valamikori munkahelyek légköréről....
 
Ösztöndíjat adnak a romáknákPDF Print E-mail
Friday, 10 April 2009
Váralja | Négy és nyolcezer forint közötti féléves ösztöndíjat kapnak a váraljai roma általános iskolás diákok a helyi cigány kisebbségi önkormányzattól.
 
Menekülnének a romák Tatárszentgyörgyről, de nem tudnakPDF Print E-mail
Thursday, 09 April 2009
A tatárszentgyörgyi cigány önkormányzat elnök-helyettesének a házát kedden gyújtották fel, ma kihallgaták tanúként. A település házait szinte lehetetlen eladni.
 
A romák is megszenvedték a múltat és a jövendőtPDF Print E-mail
Thursday, 09 April 2009
Oroszlány | - 1971 óta van zászlónk és himnuszunk. A helyzetünk nem rózsás, de tegyük jobbá. 1971-ben, a romák első világkongresszusán az áldozatokra emlékeztek, de ma is vannak áldozatok - köszöntötte barátait és testvéreit Vörös István, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerda délután, a Roma Világnap alkalmából szervezett ünnepségen Oroszlányban.
 
Vérszerződés - Roma-magyar véradó napPDF Print E-mail
Thursday, 09 April 2009
„Mi romák itthon vagyunk Magyarországon" - hangzott el 2009. április 8-án, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt által szervezett önkéntes véradó nap ünnepélyes sajtótájékoztatóján. Az Európa Hajón rendezett egész napos eseményhez számos ismert színész, előadóművész, műsorvezető, sportoló és üzletember, a rendőrség és a MÁV munkatársai is csatlakoztak.
 
Teleki László közleményePDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Ma már köztudott, hisz minden éven megemlékezünk arról, hogy Londonban 1971. április 8-án ült össze az Első Roma Világkongresszus, amelyen 23 ország, köztük Magyarország küldöttsége is jelen volt. Itt fogadták el és állapodtak meg a romák nemzetközi jelképeiről: zászlajáról, himnuszáról, és április 8-át a Romák világnapjává nyilvánították.
 
Balog Zoltán (Fidesz) nyilatkozata a romanap alkalmábólPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága elnökének nyilatkozata a Romák Nemzetközi Napja alkalmából:
 
Kállai Ernő: ma nem öröm cigánynak lenniPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
A diszkrimináció, a szegénység és a munkanélküliség, a kilátástalan jövő miatt ma nem öröm cigánynak lenni - ez az üzenete a kisebbségi ombudsmannak a nemzetközi romanap alkalmából.
 
A romák világnapjaPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Tematikus nap a Duna Televízióban és az Autonómia Csatornán A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át A romák világnapjává nyilvánították.
 
A segély dupláját kapják: közmunkán a korábban tüntető romákPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Januárban még attól volt visszhangos Kunhegyes, hogy romaasszonyok tüntettek a polgármesteri hivatal előtt, mondván, nincs munkájuk.
 
Szűcs Erika, kedvesPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Szűcs Erika jóvoltából még tíz évig biztosan nem derül ki, hasznos-e a hazai oktatási rendszer reformja; a szociális miniszter ugyanis zárolta az ezt vizsgáló nemzetközi felmérésre elkülönített pénzt - tudta meg a Magyar Nemzet.
 
Az SZDSZ módosítana a Bajnai-csomagonPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Az SZDSZ szerint a rászorultság elvének jobban meg kellene jelennie a miniszterelnöki posztot várhatóan hamarosan elfoglaló Bajnai Gordon által tervezett megszorító csomagjában. A párt egyik ügyvivője szerint Bajnai hajlik a változtatásokra.
 
A FEHÉR HÁZ ÉPPHOGY CSAK LENYOMJA A MÁV-OTPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Bírósági döntés értelmében joga van a sajtónak betekinteni és hírt adni az állami cégek vezetőinek javadalmazásáról. Ahogy arról korábban a Magyar Hírlap Online is beszámolt, a legnagyobb fizetést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós Zoltán kapja, aki havi 3,5 milliós bruttóval dicsekedhet.
 
BENYÚJTOTTÁK A GYURCSÁNY ELLENI BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYTPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
A képviselők egyötödének aláírásával a szocialisták benyújtották a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt. A korábbi kormányfő nem volt az aláírok között.
 
Cigányfilmek romavilágnaponPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Romának lenni megtisztelő. Ez a mondat is elhangzik majd április 8-án, szerdán a Duna Televízió műsorfolyamában, amellyel a Romák Világnapját köszöntik. Klasszikus és friss dokumentumfilmek viszik el a nézőt abba a világba, amely iránt az elmúlt hetekben felerősödtek az előítéletek.
 
"Bűnbakká válhatnak a romák"PDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Az Európai Unió felmérése szerint a romák több mint fele állítja, hogy tavaly legalább egyszer szenvedett el hátrányos megkülönböztetést.
 
Roma költőé az AEGON Művészeti DíjPDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009
Önkéntes vak című verseskötetért Jónás Tamás roma költő kapja idén az AEGON Művészeti Díjat. A művész április 8-án, szerdán este veheti át az elismerést a díjalapító biztosítótársaság székházában.
 
Rács mögött az OCÖ második emberePDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Előzetes letartóztatásba helyezték Dancs Mihályt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ)elnökhelyettesét, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) borsodi elnökét, aki ellen több büntető eljárás is folyamatban van.
 
Nemzetközi Roma Nap - MEGHÍVÓPDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
„Nemzetközi Roma Nap” az Országos Rendőr-főkapitányság és az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület rendezvénye.
 
Roma politikus házát gyújtották fel TatárszentgyörgyönPDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Újabb ház kapott lángra Tatárszentgyörgyön, ám az épületben ezúttal nem tartózkodott senki. Az épület a a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének tulajdona - a rendőrség szerint egyértelműen gyújtogatás áll a háttérben.
 
Roma Kulturális Központot hoz létre a fővárosPDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
A Fővárosi Önkormányzat, a Miniszterelnöki Hivatal, az Oktatási Minisztérium és a Fővárosi Cigányönkormányzat együttműködésének köszönhetően a Szentkirályi utca 7. szám alatti hajdani Dekoratőr Iskola épületében Fővárosi Roma Kulturális Központ jön létre 2010-ben.
 
Cigányok angyalbőrben?PDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Most szép lenni katonának - vagy legalábbis megéri. A honvédségre mint munkalehetőségre próbálták Kenderesen felhívni a tartósan munka nélkül lévő cigányok figyelmét. Ám ma már katonának állni sem könnyű.
 
Magyarországon 2003-tól e napon tartják a roma közösségek napjátPDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Április 8. a nemzetközi roma nap. Megtartásáról 1971-ben döntöttek a romák első londoni világkongresszusán az Indiából és húsz más országból érkezett küldöttek, akik elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát is. (A kék és zöld színű roma zászló közepén egy 16 küllős csakra, kerék látható. A cigány himnusz szövegét 1969-ben Zarko Jovanovic írta, címe Djelem Djelem, a melódia egy népszerű szerb-roma szerelmes dal.)
 
A kisebbségi ombudsman benyújtotta éves beszámolóját az OrszággyűlésnekPDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Elkészítette és benyújtotta az Országgyűléshez a múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját a kisebbségi ombudsman; Kállai Ernő reméli, április végére napirendre veszik az illetékes bizottságok beadványa tárgyalását, és már májusban beszámolhat az Országgyűlés előtt a 2008-ban végzett munkájáról.
 
Gulyás József drámai intelme: az SZDSZ vesztébe rohan!PDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja a testület vasárnapi ülésén tudomásul vette bár, de két társával együtt elutasította Bajnai Gordon kományfői jelöltségét. Írásban beterjesztett beszámolójában kifejtette, hogy szerinte miért jár az SZDSZ az önpusztítás útján. Engedélyével az alábbiakban ismertetjük véleményét a kialakult helyzetről, döntésének okairól.
 
Mától kézbesítik az EP-választás értesítőitPDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Ma kezdik kézbesíteni a június 7-ei európai parlamenti választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. A választóknak péntekig kell megkapniuk a dokumentumokat. A választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik.
 
Előzetesben a Roma Polgárjogi Mozgalom borsodi elnökePDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Előzetes letartóztatásba helyezte a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság Dancs Mihályt, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei elnökét - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője, Szabó József hétfőn.
 
Hiszek Önnek, Ombudsman Úr!PDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Az állampolgári jogok biztosa a minap kicsit cigányozott, majd amikor több szervezet is lemondásra szólította fel, visszavonta, amit mondott.
 
Lemondott mandátumáról egy MSZP-s képviselő0PDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
Lemodnott parlamenti mandátumáról Szabados Ákos MSZP-s képvielő. A politikus egyelőre nem indokolta lépését. Utódjáról kedden, rendkívüli ülésen dönt pártja budapesti szervezete.
 
Az Amerikai Nagykövetség felvételt hirdet!PDF Print E-mail
Tuesday, 07 April 2009
RAKTÁRI DOLGOZÓ - RAKODÓ munkakörre a General Services Office Karbantartási Részlegére.
 
Mintha Hitler masírozna ÓzdonPDF Print E-mail
Monday, 06 April 2009
Ózdon a Magyar Gárda a cigányok miatt demonstrált, a romák a gárda miatt. Az előbbi vezetői rendet szeretnének, az utóbbiak munkát, és hogy ne kelljen félniük.
 
Roma ünnep a CorvintetőnPDF Print E-mail
Monday, 06 April 2009
A Roma Világnap alkalmából április 8-án számos helyszínen várható ünneplés, 10-én este kilenckor pedig az autentikus cigányzene egyik legnevesebb hazai képviselője, a Parno Graszt lép fel a Corvintetőn.
 
Összecsapás a belvárosban - sajnálhatja, aki kimaradtPDF Print E-mail
Monday, 06 April 2009
Szombat délután több százan gyűltek össze a belvárosban, hogy visszaköveteljék maguknak a köztereket. Ez a megmozdulás viszont más volt, mint a többi: itt nem számított, hogy cigány vagy vagy magyar, hogy öreg vagy fiatal, hogy jobbos vagy balos. Itt nem esett szó sem a világgazdasági válságról, sem az ország helyzetéről, de még a Gyurcsány-Orbán-Bajnai problémakört sem említette senki. Létezik még ilyen? Igen. Pont ilyen volt az össznépi párnacsata a Vigadó téren.
 
"A legsötétebb korokat idéző koncepciós eljárás folyik"PDF Print E-mail
Monday, 06 April 2009
Értelmiségiek álltak ki a megvádolt Borovszky Timea, és az oktatási integráció mellett.
 
Roma Kulturális Központ nyílik a fővárosbanPDF Print E-mail
Monday, 06 April 2009
Kormányzati és fővárosi együttműködéssel reprezentatív roma kulturális központot alakítanak ki a Szentkirályi utcában - nyilatkozta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes annak kapcsán, hogy a Főpolgármesteri Kabinet kedden támogatta a javaslatot.
 
Lungo Drom ÉrpatakonPDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
Érpatak - Pénteken az önkormányzat Árpád fejedelemről elnevezett dísztermében megalakult Érpatakon a Lungo Drom helyi szervezete Orgován Sándor, Nagy Józsefné, és Orgován Zoltán Sándor vezetésével.
 
Segély helyett tyúkot, vetőmagot, facsemetét kapnakPDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
Harmincötmillió forintból hatmillió jutott Somogyba a szociális földprogramra. A lehetőség jó, mégsem élnek vele a települések, pedig a falvakban sok a rászoruló.
 
Bajnai-nyilatkozat: Székesfehérvár polgármestere nem írta alá?PDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
Nem írta alá Székesfehérvár szocialista polgármestere a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot - hangzott el a Fehérvár Televízió péntek esti híradójában.
 
Jön a Gárda - támadástól félnek a romák ÓzdonPDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
Az Európai Parlament (EP) első választási kampányrendezvényeként demonstrációt tart vasárnap Ózdon a Magyar Gárda Mozgalom (MGM) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom „a vidék közbiztonságáért". A romák ellentüntetést tartanak a békés egymás mellett élés jegyében.
 
Új fejlemények a molotovos polgárőrök ügyébenPDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
Újabb tanúk meghallgatásával folytatódott pénteken Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon azoknak a pátkai polgárőröknek a pere, akiket azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban Molotov-koktélt dobtak három, romák lakta pátkai házra.
 
Roma Nap - Cigánykenyér és kultúrmisszióPDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
A Nemzetközi Roma Nap alkalmából kulturális és gasztro élmények egyaránt beszerezhetők: film, kiállítás, tánc és töltött káposzta a Tűzraktérben egy egész napon át.
 
Szabó Máté visszavonta cigánybűnözős nyilatkozatátPDF Print E-mail
Saturday, 04 April 2009
"Visszavonom mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni hogy etnicizálnám a bűnözést" - jelentette ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szabó Máté ugyanakkor azt mondta: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.
 
Másfél milliárd forint korai fejlesztésrePDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Katherina Mathernovával, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatójával tárgyalt Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője. A megbeszélésen a roma gyermekek oktatási helyzetének javítását célzó ötmillió eurós kísérleti programról egyeztettek.
 
"Ne próbáljuk a bűnt etnicizálni" - interjú Havas Gábor szociológussalPDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
A bűnt üldözni kell, de nem megoldás azt állítani, hogy a bűn a cigányok vérében van - nyilatkozta Havas Gábor szociológus az Élet és Irodalomnak adott interjúban.
 
Horváth Ferenc: Szegénységi bizonyítványPDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
"Szabó Máté áprilisi interjújának margójára" Egyre több állami képviselő, egyre több közjogi méltóság, egyre több általuk vezetni akart nép-nemzeti erő foglalkozik a "cigánybűnözéssel". Ez gondolkodásra készteti még azokat is, akik hisznek a magyarországi Alkotmányban, különösen annak 70/A. szakaszában.
 
"Lopás vagy kabátlopás" az oktatási tárcánál?PDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Négy vizsgálat, számos kérdőjel. Valami volt, de nem az igazi? Tavaly nyár óta vizsgálják a Katapult Mentorprogram viselt dolgait, mégis csak másfél hónapja szánta el magát határozott lépésekre az oktatási tárca, addig megpróbálták megúszni a nagyobb zűrt. S mint szokás, az annál nagyobb lett. A projektfelelős alapítvány és a minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztálya is abba a gyanúba keveredett, hogy vezetőik közpénzeket nyúlnak le.
 
Pászti Ágnes vezeti az EP-listátPDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
A Centrum Párt elnöke vezeti a Magyarországi Szociáldemokrata Párttal (MSZDP) közös szövetség európai parlamenti listáját.
 
MSZP: Lendvai az egyedüli jelölt - a többiek visszaléptekPDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
A jelöltek visszaléptek, marad Lendvai az egyetlen elnökjelölt az MSZP hétvégi kongresszusára. Helyét az MSZP frakcióvezető tisztségében Mesterházy Attila veszi át. Az MSZP választmánya pedig miniszterelnöknek ajánlotta Bajnait Gordont és egységesen megszavazta a programját.
 
Nyílt levél Borovszky Tímeáért!PDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Alulírottak, a társadalmi esélyegyenlőség, mindenekelőtt a hazai szegények és cigányok esélyegyenlőségének ügye iránt elkötelezett szakemberek, megdöbbenéssel tapasztaljuk mindazt, ami az utóbbi hetekben a közoktatási integráció és az azért felelős szakembergárda körül zajlik.
 
Mohácsi Viktória nyílt levele - Szabó MáténakPDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Megdöbbenéssel fogadta Mohácsi Viktória (SzDSz - ALDE) európai parlamenti képviselő Szabó Máté, állampolgári jogok országgyűlési biztosának az egyik internetes portálon adott interjúja kapcsán megfogalmazott gondolatait.Az ombudsmani interjúban meglepő tudományossággal fejti ki előítéletes álláspontját a bűncselekmények kategorizálása címén.
 
Villás Lajos: Az én 62 évem!PDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Kora reggel megyek az egyik aluljáróban. A lépcsők aljában, a telefonfülkében emberek fekszenek a földön egyenként, és összebújva is. Papír az ágyuk, rongyokból a takarójuk... Van, akit kerülgetni is kell. Elmegyünk mellettük, és már nem is figyelünk rájuk. 
 
ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉG KÜLFÖLDÖN!PDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
A Roma Gadje Párbeszéd az Önkéntes Szolgálat Által (RGDTS) nemzetközi önkéntes szervezet keretében cigány/roma fiatalok számára nyílik lehetőség önkéntes tevékenységben részt venni Európa több országában.
 
"Megbélyegzés helyett szakmai építkezést"PDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
A közelgő Nemzetközi Roma Nap alkalmából napirend előtt mondott beszédet Járóka Lívia néppárti képviselőnő az Európai Parlament plenáris ülésén. Felszólalásában Járóka elutasította a kollektív megbélyegzést és közös cselekvési tervet sürgetett a romák társadalmi befogadására.
 
Pénz pántlika nélkülPDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Nem magától értetődő, hogy a programok, képzések révén jusson cigányokhoz is a hátrányos helyzetűeknek szánt uniós pályázati pénzekből. Roma civilszervezetekben tevékenykedők szerint ennek fő oka, hogy a legtöbbjük nem tud megfelelni a szakmai kihívásoknak. LAMPÉ ÁGNES riportja.
 
"Ugye nem vagy cigány?": Botrány? Kínos szituációban a magyar sztár!PDF Print E-mail
Friday, 03 April 2009
Tízes skála bőrszín alapján, etnikai hovatartozásra vonatkozó kérdések: mi igaz mindebből?
 
Forgács István: RasszimilációPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Ez itt néhány gondolat felelősségről, tehetségről, az egyén döntéséről, valamint arról, mi minden is van a mi vérünkben. A mi cigány vérünkben. Illetve mindenekelőtt inkább arról, hogy mi nincsen benne - ez talán érdekesebb.
 
Bangó Margit mulat, mert jól érzi magátPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Bangó Margit a fiatalokhoz szól új lemezével, amelyet lányával, Marikával és a Szlovákiából érkezett Rigó Jancsival készített pályafutásának 40. évfordulójára. Erről beszélgetve sem mulasztja el, hogy szót emeljen a cigányzene régi rangjának visszaszerzéséért.
 
Szabó Máté: figyelmeztetni kell a cigánybűnözésrePDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Szabó Máté szerint a válság erőszakot szül, és egyre több lopást fog hozni, de az is elképzelhető, hogy szétesik az állam. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a cigánybűnözésre figyelmeztetni kell a társadalmat. Úgy véli, elegendő egy ombudsman is: mandátuma lejárta után például Sólyom alkalmas lenne. FN-interjú.
 
Bodzavesszőket gyűjtenek a roma családokPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Feladatot vállalt át a helyi cigány kisebbségi önkormányzat a települési önkormányzattól.
 
EP-választás: az MCF Roma Összefogás is indulPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Kolompár Orbán szerint csak politikai befolyással lehet segíteni a cigányság ügyét.
 
"Ma Magyarországon van félnivalója annak, akinek más a bőrszíne"PDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselője kapta az idei Bátor Nők Nemzetközi Díját; az Egyesült Államok nagykövetségének elismerését April H. Foley nagykövet adta át a roma származású liberális politikusnak kedden Budapesten.
 
EP-választás: Mohácsi visszalépettPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Nem indul a júniusi európai parlamenti választásokon Mohácsi Viktória, aki az SZDSZ színeiben képviseli az országot Brüsszelben. A liberális politikus döntését indokolva azt mondta: képviselőségét megelőzően az oktatási tárca miniszteri biztosaként a roma tanulók elkülönítése ellen küzdött, elindította a deszegregációs direktíváját.
 
Tűzhalálról álmodó roma kislányPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
"Álmomban láttam a testemet a kőre kiterítve. Tudtam, hogy a másik utcában már tisztogatnak. Anyámat többször rajtakaptam, hogy csókolgatja a kenyereket és konzerveket. Sohasem főzött ételt, hamar lefeküdt aludni, nálunk mindig sötétség volt otthon. Kislánykoromban a babáimnak hamut adtam enni."
 
TelepfelszámolásPDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Az egész azzal kezdődött, hogy etnikumnak kezdtük őket hívni. (Most nem beszélünk azelőttről.) Később integrációt, szegregációt, antiszegregációt és más ilyen "eus" kifejezéseket szőttünk beszédünkbe. Hallottuk innen-onnan, hogy bizony meg kell ezt oldani, különben nem csatlakozhatunk, amúgy is szégyen a helyzet, amiben emberek létezhetnek nálunk.
 
Ostrom az ózdi cigányok ellen?PDF Print E-mail
Thursday, 02 April 2009
Április 5.-én (vasárnap) ezerkétszáz gárdista fog masírozni Ózd utcáin - tudta meg a C-PRESS.hu.
 
Cigány ember levele a gádzsónakPDF Print E-mail
Wednesday, 01 April 2009
"Kedves" Gádzsó! Levelem azért íródik, mert a köztünk lévő helyzet már-már elviselhetetlenül feszültté vált. Már nem tudlak szeretni téged. Már félni vagyok kénytelen tőled. Félteni a gyermekeim, családom, szeretteim életét.
 
Roma, zsidó és keresztény egy célértPDF Print E-mail
Wednesday, 01 April 2009
Roma, zsidó és keresztény zenészek adnak közös koncertet a tolerancia jegyében Zalaegerszegen, a városi hangversenyteremben április 9-én.
 
Halálbrigád állhat a romaellenes támadások mögöttPDF Print E-mail
Wednesday, 01 April 2009
A politikai válság hírei között szinte elveszett a tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal kapcsolatos legfrissebb: a család kislánya öt embert látott a házuk közelében. Ez erősítheti azt a verziót, hogy egy kis létszámú csoport, esetleg radikálisok követhették el a bűncselekményt, meg a többi hármat. Az ügyekben a rendőri bizakodás ellenére nincs eredmény.
 
Havas Henrik bejelentkezett miniszternekPDF Print E-mail
Wednesday, 01 April 2009
A Tanár úr a romaügyi tárcát vállalná el, egy forint tiszteletdíjért.
 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 18-tól 24-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-09-18
  Ma a társasági élet napja van, nyoma sincs már bennünk az elmúlt napok elvonult hangulatának. Örülünk az új ismeretségeknek, és meglévő kapcsolatainkat is szívesen ápolgatjuk kollégáinkkal, barátainkkal. Ma a brokkoli, valamint a karfiol napja van, - melyek jót tesznek immunrendszerünknek, egészségünknek is. Különösen a brokkoli jótékony hatású, hiszen nagyon gazdag antioxidánsokban, - a mai napon, pedig sokkal jobban hasznosul.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.szeptember 17-től 23-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-09-17
  Ma a társasági élet napja van. Örülünk az új ismeretségeknek, és meglévő kapcsolatainkat is szívesen ápolgatjuk kollégáinkkal, barátainkkal. Ma a brokkoli, valamint a karfiol napja van, - melyek jót tesznek immunrendszerünknek, egészségünknek is. Különösen a brokkoli jótékony hatású, hiszen nagyon gazdag antioxidánsokban, - a mai napon, pedig sokkal jobban hasznosul.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk