Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kommandós támadás soroksári cigány családok ellen - tényfeltáró jelentés - videó és fotók
2008-07-18 19:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kommandós támadás soroksári cigány családok ellen - tényfeltáró jelentés - videó és fotókA mai nap éjjel 02 órakor a Budapest, XXIII. kerület, Vadevezős utcában, a Rendőrség kommandós egységei több roma családra rátörték az ajtót, a családok tagjait az udvarokra terelték, gyermekeket, asszonyokat, felnőtteket, nőket és férfiakat, fiatalokat és időseket, köztük betegeket, órákon át falhoz térdepeltettek, mindannyiukra fegyvert szegeztek.

 

 

 

Get Flash to see this player.

C-PRESS Hírügynökség felvétele

 

 

   

Bokor Sándor a XXIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének e panaszbejelentése nyomán, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament Tényfeltáró Csoportot küldött a helyszínre. A tényfeltáró csoport tagjaihoz Setét Jenő, dr. Szikinger István (RPA) Zsigó Jenő (RP) csatlakozott Csík Tamás, a C-Press Internetes Roma Hírügynökség főszerkesztője.

 

A tényfeltáró csoport tagjai a helyszínen meghallgatták az érintetteket és rögzítették a történéseket, panaszokat.

 

Ennek során az alábbiak kerültek rögzítésre:

 

 1. A rendőrségi, fegyveres, kommandós akcióra a hajnali órákban került sor, az első családnál kb. 02 órakor jelentek meg először.
 2. Mind a 4 érintett család esetében, minden családtagot az udvarra tereltek, ott órákon át térdepelniük kellett a gyermekeknek és felnőtteknek.
 3. Az intézkedő kommandósok a felnőtteken túlmenően a gyermekekre, köztük kiskorú gyermekekre is fegyvert szegeztek.
 4. Az intézkedések során mindvégig durva, megalázó, sértő hangnemet használtak a családokkal szemben.
 5. Több családnak feldúlták az otthonát.
 6. Az intézkedés okáról, miértjéről – az érintettek határozott kérése ellenére sem – adtak felvilágosítást.
 7. A rendőrségi kommandósok mindvégig csuklyát viseltek, önmagukat semmilyen módon nem igazolták, semmilyen irattal vagy paranccsal nem támasztották alá intézkedésük jogszerűségét, indokoltságát.
 8. Akciójuk minden érintettnek, de különösen a gyermekeknek jelentős traumát okozott, félelem- és riadalomkeltő volt.
 9. Akciójuk egy Parkinson kóros, beteg szinte mozgásképtelen férfit is érintett, akit, mert betegsége okán nem tudta a parancsra felemelni a kezét, a lelövés veszélye fenyegetett.
 10. További két idősödő férfit fizikai sérelem ért, egyiknek a kezét csavarták hátra durván, a másiknak a lábát rugdosták össze.
 11. Az akció végeztével senkit nem állítottak elő, és tárgyakat sem foglaltak le.

 

A történteket a családok jelezték Bokor Sándor CKÖ elnök felé, aki a reggeli órákban felvilágosítást és magyarázatot kért a történtekről a kerületi kapitányság ügyeletesétől, ahol azonban semmit nem tudtak az akcióról.

 

Az érintett családokat mélyen felháborítják a történtek, mert közülük senki nem áll eljárás alatt, mert nem kaptak magyarázatot az akció okáról és különösképpen, mert az akció az utcában csak roma családokat sújtott.

 

A családok meghallgatását követően a Roma Polgárjogi Alapítvány kérésére Dr. Szikinger István ügyvéd meghatalmazást fogadott el az érintettektől.

 

Az ügy kapcsán a tényfeltáró csoport az alábbi feladatokat határozta meg:

 

-    beadvánnyal fordulnak a Független Rendőri Panasz Testülethez, amelyben kérik a történtek kivizsgálását és a szükséges lépések megtételét,

 

-   a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament, a helyi CKÖ-vel közösen levéllel fordul az Országos Rendőrfőkapitányhoz, amelyben magyarázatot kérnek a történtekre, és kérik az Országos Rendfőkapitányt, hogy kísérje különös figyelemmel az ügyet,

 

-   a C-Press hírügynökség helyszíni videós riportanyaggal és fotókkal tájékoztatja a szélesebb nyilvánosságot a történtekről,

 

-       minthogy a fentiek nem egyedül álló esetet jelentenek Budapesten, amikor is a romák által lakott részeket kollektívan vonják rendőrségi, egyúttal megalázó és jogszerűségében vitatott eljárás alá, ezért a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament figyelemmel kísérik és fellépnek a hasonló esetekkel szemben.

 

 

Budapest, 2008. július 17.

   

Setét Jenő

  igazgató

 

Vizsgálatot kérnek

A családok nem értik a történteket és a kerületi roma önkormányzat elnökénél tettek panaszt. Bokor Sándor a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi kapitányságánál kért felvilágosítást a történtekről, de nem kapott. Ekkor a roma önkormányzati vezető a Roma Polgárjogi Alapítványhoz (RPA) és a Magyarországi Roma Parlamenthez (MRP) fordult segítségért.

A családok jogi képviseletét Szikinger István ügyvéd vállalta, aki közölte, beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását. Az RPA az MRP pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzattal közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.

 

C-PRESS

 

Kapcsolódó anyagok:

- Fegyveres kommandósok rontottak roma családokra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2021.szeptember 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2021-09-18
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti szexhoroszkóp 2021.szeptember 17-től 23-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-09-17
  Ma örömmel ápoljuk baráti kapcsolatainkat, szívesen szervezünk találkozókat. Kedvünkre vannak a nagy beszélgetések és az intellektuális jellegű programok. Menjünk el egy érdekes kiállításra! Vigyázzunk ma jobban a lábszárunkra, jobban tesszük, ha kényelmes cipőt veszünk fel, semmiképpen sem jó választás a magas sarkú, vagy túlságosan szoros lábbeli. Különösen akkor figyeljünk erre, ha egyébként visszeres problémáink is vannak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.szeptember 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Sport hírek