Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kommandós támadás soroksári cigány családok ellen - tényfeltáró jelentés - videó és fotók
2008-07-18 19:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kommandós támadás soroksári cigány családok ellen - tényfeltáró jelentés - videó és fotókA mai nap éjjel 02 órakor a Budapest, XXIII. kerület, Vadevezős utcában, a Rendőrség kommandós egységei több roma családra rátörték az ajtót, a családok tagjait az udvarokra terelték, gyermekeket, asszonyokat, felnőtteket, nőket és férfiakat, fiatalokat és időseket, köztük betegeket, órákon át falhoz térdepeltettek, mindannyiukra fegyvert szegeztek.

 

 

 

Get Flash to see this player.

C-PRESS Hírügynökség felvétele

 

 

   

Bokor Sándor a XXIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének e panaszbejelentése nyomán, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament Tényfeltáró Csoportot küldött a helyszínre. A tényfeltáró csoport tagjaihoz Setét Jenő, dr. Szikinger István (RPA) Zsigó Jenő (RP) csatlakozott Csík Tamás, a C-Press Internetes Roma Hírügynökség főszerkesztője.

 

A tényfeltáró csoport tagjai a helyszínen meghallgatták az érintetteket és rögzítették a történéseket, panaszokat.

 

Ennek során az alábbiak kerültek rögzítésre:

 

 1. A rendőrségi, fegyveres, kommandós akcióra a hajnali órákban került sor, az első családnál kb. 02 órakor jelentek meg először.
 2. Mind a 4 érintett család esetében, minden családtagot az udvarra tereltek, ott órákon át térdepelniük kellett a gyermekeknek és felnőtteknek.
 3. Az intézkedő kommandósok a felnőtteken túlmenően a gyermekekre, köztük kiskorú gyermekekre is fegyvert szegeztek.
 4. Az intézkedések során mindvégig durva, megalázó, sértő hangnemet használtak a családokkal szemben.
 5. Több családnak feldúlták az otthonát.
 6. Az intézkedés okáról, miértjéről – az érintettek határozott kérése ellenére sem – adtak felvilágosítást.
 7. A rendőrségi kommandósok mindvégig csuklyát viseltek, önmagukat semmilyen módon nem igazolták, semmilyen irattal vagy paranccsal nem támasztották alá intézkedésük jogszerűségét, indokoltságát.
 8. Akciójuk minden érintettnek, de különösen a gyermekeknek jelentős traumát okozott, félelem- és riadalomkeltő volt.
 9. Akciójuk egy Parkinson kóros, beteg szinte mozgásképtelen férfit is érintett, akit, mert betegsége okán nem tudta a parancsra felemelni a kezét, a lelövés veszélye fenyegetett.
 10. További két idősödő férfit fizikai sérelem ért, egyiknek a kezét csavarták hátra durván, a másiknak a lábát rugdosták össze.
 11. Az akció végeztével senkit nem állítottak elő, és tárgyakat sem foglaltak le.

 

A történteket a családok jelezték Bokor Sándor CKÖ elnök felé, aki a reggeli órákban felvilágosítást és magyarázatot kért a történtekről a kerületi kapitányság ügyeletesétől, ahol azonban semmit nem tudtak az akcióról.

 

Az érintett családokat mélyen felháborítják a történtek, mert közülük senki nem áll eljárás alatt, mert nem kaptak magyarázatot az akció okáról és különösképpen, mert az akció az utcában csak roma családokat sújtott.

 

A családok meghallgatását követően a Roma Polgárjogi Alapítvány kérésére Dr. Szikinger István ügyvéd meghatalmazást fogadott el az érintettektől.

 

Az ügy kapcsán a tényfeltáró csoport az alábbi feladatokat határozta meg:

 

-    beadvánnyal fordulnak a Független Rendőri Panasz Testülethez, amelyben kérik a történtek kivizsgálását és a szükséges lépések megtételét,

 

-   a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament, a helyi CKÖ-vel közösen levéllel fordul az Országos Rendőrfőkapitányhoz, amelyben magyarázatot kérnek a történtekre, és kérik az Országos Rendfőkapitányt, hogy kísérje különös figyelemmel az ügyet,

 

-   a C-Press hírügynökség helyszíni videós riportanyaggal és fotókkal tájékoztatja a szélesebb nyilvánosságot a történtekről,

 

-       minthogy a fentiek nem egyedül álló esetet jelentenek Budapesten, amikor is a romák által lakott részeket kollektívan vonják rendőrségi, egyúttal megalázó és jogszerűségében vitatott eljárás alá, ezért a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament figyelemmel kísérik és fellépnek a hasonló esetekkel szemben.

 

 

Budapest, 2008. július 17.

   

Setét Jenő

  igazgató

 

Vizsgálatot kérnek

A családok nem értik a történteket és a kerületi roma önkormányzat elnökénél tettek panaszt. Bokor Sándor a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi kapitányságánál kért felvilágosítást a történtekről, de nem kapott. Ekkor a roma önkormányzati vezető a Roma Polgárjogi Alapítványhoz (RPA) és a Magyarországi Roma Parlamenthez (MRP) fordult segítségért.

A családok jogi képviseletét Szikinger István ügyvéd vállalta, aki közölte, beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását. Az RPA az MRP pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzattal közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.

 

C-PRESS

 

Kapcsolódó anyagok:

- Fegyveres kommandósok rontottak roma családokra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Itt az ideje a kitárulkozó, szellemes kommunikációnak
  Május 21-én délelőtt 10 órakor az Ikrek jegyébe lép a Nap együtt a Merkúrral. A most kialakuló, nyárkezdeti együttes lépés főleg a levegős jegyűek: Ikrek, Vízöntő és Mérleg kedélyét borzolja fel, jó értelemben. És mindazokét, akik kereskedelemben, logisztikában, informatikai területen dolgoznak.
  image
 • Heti általános horoszkóp 2019.május 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-05-21
  Ma nagyon komolyan vesszük a feladatainkat, minden erőnkkel a feladatainkra koncentrálunk. Még azt sem bánjuk, ha jóval több munkánk adódik, mint máskor. Sajnos nem figyelünk magunkra, még enni is elfelejtünk. Csontjainkat, térdeinket, izületeinket óvjuk, ez a nap nem alkalmas rá, hogy erőteljes sportolásra szánjuk rá magunkat. Egyébként is fáradtnak érezzük majd magunkat, és lehet, hogy nem is esik jól a mozgás a mai napon. Semmiképpen se erőltessük a testmozgást!
 • A mágia története
  A mágia, az ezotéria napjainkban reneszánszát éli. Rengetegen tanulmányozzák a letűnt korok szellemi kincseit, elsősorban Atlantiszét. A sziget elképzelhetetlenül nagy tudással rendelkezett. Később olyan személyek adták tovább a mágia tudományát, mint Hermész Trisztmegisztosz, Tóth és Mózes.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.május 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek