Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kommandós támadás soroksári cigány családok ellen - tényfeltáró jelentés - videó és fotók
2008-07-18 19:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kommandós támadás soroksári cigány családok ellen - tényfeltáró jelentés - videó és fotókA mai nap éjjel 02 órakor a Budapest, XXIII. kerület, Vadevezős utcában, a Rendőrség kommandós egységei több roma családra rátörték az ajtót, a családok tagjait az udvarokra terelték, gyermekeket, asszonyokat, felnőtteket, nőket és férfiakat, fiatalokat és időseket, köztük betegeket, órákon át falhoz térdepeltettek, mindannyiukra fegyvert szegeztek.

 

 

 

Get Flash to see this player.

C-PRESS Hírügynökség felvétele

 

 

   

Bokor Sándor a XXIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének e panaszbejelentése nyomán, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament Tényfeltáró Csoportot küldött a helyszínre. A tényfeltáró csoport tagjaihoz Setét Jenő, dr. Szikinger István (RPA) Zsigó Jenő (RP) csatlakozott Csík Tamás, a C-Press Internetes Roma Hírügynökség főszerkesztője.

 

A tényfeltáró csoport tagjai a helyszínen meghallgatták az érintetteket és rögzítették a történéseket, panaszokat.

 

Ennek során az alábbiak kerültek rögzítésre:

 

 1. A rendőrségi, fegyveres, kommandós akcióra a hajnali órákban került sor, az első családnál kb. 02 órakor jelentek meg először.
 2. Mind a 4 érintett család esetében, minden családtagot az udvarra tereltek, ott órákon át térdepelniük kellett a gyermekeknek és felnőtteknek.
 3. Az intézkedő kommandósok a felnőtteken túlmenően a gyermekekre, köztük kiskorú gyermekekre is fegyvert szegeztek.
 4. Az intézkedések során mindvégig durva, megalázó, sértő hangnemet használtak a családokkal szemben.
 5. Több családnak feldúlták az otthonát.
 6. Az intézkedés okáról, miértjéről – az érintettek határozott kérése ellenére sem – adtak felvilágosítást.
 7. A rendőrségi kommandósok mindvégig csuklyát viseltek, önmagukat semmilyen módon nem igazolták, semmilyen irattal vagy paranccsal nem támasztották alá intézkedésük jogszerűségét, indokoltságát.
 8. Akciójuk minden érintettnek, de különösen a gyermekeknek jelentős traumát okozott, félelem- és riadalomkeltő volt.
 9. Akciójuk egy Parkinson kóros, beteg szinte mozgásképtelen férfit is érintett, akit, mert betegsége okán nem tudta a parancsra felemelni a kezét, a lelövés veszélye fenyegetett.
 10. További két idősödő férfit fizikai sérelem ért, egyiknek a kezét csavarták hátra durván, a másiknak a lábát rugdosták össze.
 11. Az akció végeztével senkit nem állítottak elő, és tárgyakat sem foglaltak le.

 

A történteket a családok jelezték Bokor Sándor CKÖ elnök felé, aki a reggeli órákban felvilágosítást és magyarázatot kért a történtekről a kerületi kapitányság ügyeletesétől, ahol azonban semmit nem tudtak az akcióról.

 

Az érintett családokat mélyen felháborítják a történtek, mert közülük senki nem áll eljárás alatt, mert nem kaptak magyarázatot az akció okáról és különösképpen, mert az akció az utcában csak roma családokat sújtott.

 

A családok meghallgatását követően a Roma Polgárjogi Alapítvány kérésére Dr. Szikinger István ügyvéd meghatalmazást fogadott el az érintettektől.

 

Az ügy kapcsán a tényfeltáró csoport az alábbi feladatokat határozta meg:

 

-    beadvánnyal fordulnak a Független Rendőri Panasz Testülethez, amelyben kérik a történtek kivizsgálását és a szükséges lépések megtételét,

 

-   a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament, a helyi CKÖ-vel közösen levéllel fordul az Országos Rendőrfőkapitányhoz, amelyben magyarázatot kérnek a történtekre, és kérik az Országos Rendfőkapitányt, hogy kísérje különös figyelemmel az ügyet,

 

-   a C-Press hírügynökség helyszíni videós riportanyaggal és fotókkal tájékoztatja a szélesebb nyilvánosságot a történtekről,

 

-       minthogy a fentiek nem egyedül álló esetet jelentenek Budapesten, amikor is a romák által lakott részeket kollektívan vonják rendőrségi, egyúttal megalázó és jogszerűségében vitatott eljárás alá, ezért a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Roma Parlament figyelemmel kísérik és fellépnek a hasonló esetekkel szemben.

 

 

Budapest, 2008. július 17.

   

Setét Jenő

  igazgató

 

Vizsgálatot kérnek

A családok nem értik a történteket és a kerületi roma önkormányzat elnökénél tettek panaszt. Bokor Sándor a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi kapitányságánál kért felvilágosítást a történtekről, de nem kapott. Ekkor a roma önkormányzati vezető a Roma Polgárjogi Alapítványhoz (RPA) és a Magyarországi Roma Parlamenthez (MRP) fordult segítségért.

A családok jogi képviseletét Szikinger István ügyvéd vállalta, aki közölte, beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását. Az RPA az MRP pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzattal közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.

 

C-PRESS

 

Kapcsolódó anyagok:

- Fegyveres kommandósok rontottak roma családokra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek