Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON
2021-04-17 16:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON„Az emberek úgy hullanak, mint a legyek", nyilatkozta Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke a Reuters újságírójának, amikor a cigányság koronavírus-járvány alatti helyzetéről kérdezték. A világot bejáró riport szerint a magyar állam magukra hagyta a cigányokat, akik nem bíznak a vakcinákban sem. A Demokrata útra kerekedett, hogy megnézze, mi igaz az állításokból.

 
 A Sajó bal partján fekvő, Miskolchoz közeli Köröm népességének 90 százaléka cigány. A rendszerváltás után magára hagyott településen az elmúlt évtizedben jelentős változások történtek. A falu általános iskoláját a katolikus egyház működteti, egy egymilliárd forintos állami programnak köszönhetően hamarosan teljesen megújul; a hívek lelki gondozását verbita papok látják el. A járvány azonban az ittenieket is ugyanannyira érinti, mint az ország többi polgárát.
 

Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója elmeséli, hogy már az oltás megkezdésekor együttműködést kínáló körlevelet küldött azoknak a polgármestereknek, akiknek a településén nagyobb számban élnek romák. Az elsődleges feladat most az ő regisztrációjuk, mondja.

 

- A roma családok sokszor internet vagy számítógép hiányában nem tudnak otthonról regisztrálni. Ezért azt kértem a polgármesterektől, hogy a nemzetiségi önkormányzattal együttműködve segítsék elő, hogy a romák is tudjanak jelentkezni.

 

Bár az okostelefonok elterjedtsége sokat könnyít a dolgon, sok családnak nincs állandó internetkapcsolata, ezért az önkormányzatok közreműködése létfontosságú. Farkas Félix a saját telefonszámát is nyilvánossá tette, hogy a polgármesterek és a lakosok is elérjék, ha szükség van a segítségére. A helyi roma önkormányzatok vezetőivel is állandó kapcsolatot tart fenn, látogatásunk közben épp dr. Lakatos Szilviával, a Baranya Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével egyeztet a regisztráció menetéről.

 

 
JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON 
 
 - A nemzetiségi önkormányzatok vezetőit arra kérjük, hogy ösztökéljék a körzetükben lakó romákat a regisztrációra, illetve hogy mindenki a saját településén segítse, aki nem boldogul egyedül.
 

Úgy látja: a polgármesterek alapvetően jóindulatúak és segítőkészek, számtalan pozitív visszajelzés érkezett a nemzetiségi szószólóhoz, a helyi önkormányzatok pedig mindent megtesznek, hogy a romák is megkapják a védőoltást. Volt, aki szinte sértődötten válaszolt vissza Farkas Félix levelére, mondván, tudja ő noszogatás nélkül is a kötelességét. Farkas Félix épp az ilyen hangvételű válaszoknak örül a leginkább. Úgy érzi, ez mutatja, hogy most végre mindenki egyfelé húzza a szekeret: átérzi a helyzet komolyságát roma és nem roma egyaránt. A politika azonban időnként közbeszól.

 

 

 - Tudomásom van róla, hogy ellenzéki pártok kezdeményezésére aktivisták laptoppal nekivágnak a vidéknek, és felkeresik a roma közösségeket, hogy segítsenek a regisztrációban. Ez azonban több szempontból is aggályos.
 

Farkas Félix szerint az efféle beavatkozás több bajt okoz, mint amennyit segít. Nagy a veszélye, hogy az aktivisták házról házra járva kívülről viszik be a fertőzést a roma közösségekbe vagy egyik házból a másikba. Egy idegen nem ismeri a helyi viszonyokat, nem tudja, hogy melyik családnál van fertőzött vagy beteg ember. A drámai hangvételű, politikailag motivált beszámolókkal ellentétben egyelőre nem alakultak ki gócpontok a roma közösségen belül. Számos olyan eset volt, hogy több családot is karanténba kellett helyezni egy településen, de a védekezési szabályok betartásával kezelni tudták a nehéz helyzeteket. A koronavírussal azonban az a legfőbb baj, hogy sokszor nem is tudja magáról az ember, hogy fertőzött. Ezért nem szeretnék a véghajrában kockáztatni a romák egészségét.

 

- Ez a falu is gócponttá válhatna, és ha itt bedurranna a koronavírus, akkor az egész környék bánná, Sajóhidvég, Bőcs, Girincs, Berzék, Tiszaújvárosig megtöltenék a környéket fertőzöttel, itt majdnem mindenkinek van rokonsága egyik vagy másik településen - magyarázza Horváth József, Köröm kisebbségi polgármester-helyettese.

 

Köröm lakói komoly erőfeszítéseket tettek, hogy megfékezzék a vírus terjedését a faluban. Az óvodai dadusok készítettek maszkot, amit a lakosság körében osztottak szét.

 

- Tömeges fertőzésről nem beszélhetünk a cigányok között. Nem kapta el arányaiban több roma a betegséget, és nincs több halottunk sem, mint a többségi társadalomnak. Attól viszont mindenki fél, hogy egyszer csak rosszabbra fordul a helyzet - teszi hozzá Farkas Félix.

 

A körömi cigányok azt szeretnék, amit mindenki az országban: ne fertőződjön meg senki a közösségük tagjai közül, szabadon közlekedhessenek, és járhassanak dolgozni. A falu polgármestere nem örül, hogy politikai csatározások kereszttüzébe került a vírushelyzet kezelése.

 

- Itt egyesek hullahegyeket akarnak látni, próbálják megkavarni az embereket. Az események nagyon felpörögtek, érezni lehet, hogy közelednek a választások - mondja Tóth Tibor.

 

 

 Riogatás ide vagy oda, a Sajó-parti falu idősei mind be vannak oltva, a lakosok közel tíz százaléka pedig már átesett a fertőzésen. A helybéliek megosztják egymással a tapasztalataikat, így egyre csökken az aggodalom. A fiatalok oltása is megkezdődött, Horváth József aznap délután ment Girincsre oltásért, amikor odalátogattunk. Farkas Félix a regisztrációt segítő aktivisták kérdésére visszatérve elmondja, hogy a politikai számítás sajnos ebben az esetben is tetten érhető. Adatvédelmi szempontból ugyanis nem szerencsés, hogy önkéntesek hozzáférjenek a romák személyes adataihoz. Csak az állami hatóságok jogosultak arra, hogy a polgárok adatait kezeljék, senki más.
 

- Én felhívást tettem közzé, amelyben arra kértem a roma testvéreimet, hogy senkinek ne adjanak meg semmit magukról, csak hivatalos személyeknek. Menjenek el a polgármesteri hivatalba, ott biztonságosan regisztrálják őket - mondja Farkas Félix.

 

A médiának is nagy felelőssége van a járványügyi helyzet kezelésében. Az oltásellenes kampány ugyanis eljutott a romákhoz is, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. A különböző médiafelületeken egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg, az emberek nem tudják eldönteni, kinek higgyenek. Beszélgetésünket hallva egy helyi lakos megosztja velünk saját véleményét is: kétfajta média van ma Magyarországon, az emberek pedig nem tudják eldönteni, hogy olyan kérdésekben, mint a vakcinák megbízhatósága, mi az igazság. Köröm lakóinak túlnyomó többsége viszont már regisztrált, és várja, hogy értesítsék az oltás időpontjáról. A falu postása mesélte, hogy olyan vakcinával oltották, amelyikről sok rosszat hallott a tévében, ő azonban úgy gondolta, hogy a legrosszabb oltás is jobb, mint a fertőzés.

 

A helyzet azonban nem minden cigánylakta településen egyforma. Balázs József atya, az Egri Főegyházmegye cigánypasztorációs papja öt megyében látja el a cigány hívek lelki gondozását.

 

- Folyamatosan járom a vidéket, látogatom a cigány híveket. Nyitottak az Isten irányába, a jelenlegi bizonytalan helyzetben pedig még erősebb a ragaszkodásuk, félelem fogta el lelküket, az egyházban próbálnak vigaszt találni - mondja az atya.

 

Balázs József szerint a cigányokat lelkileg is megviseli a vírushelyzet, rengeteg elkeseredett emberrel találkozik a hívei között, akik nem tudják, hogy mire számíthatnak. Rengeteg rémhír terjeng a hagyományos és a közösségi médiában egyaránt, ez pedig riadalmat kelt sokakban. Balázs József atya ennek tulajdonítja, hogy a cigányok egy része fél a vakcinától. Az ad okot a bizakodásra, hogy a cigányok sokkal szívesebben hagyatkoznak azoknak a véleményére, akik megélték a betegséget, vagy átestek az oltáson. Bár a cigányság éppúgy napi hírfogyasztó, ugyanúgy jelen van a közösségi hálón, mint bármely másik magyar ember, egymás tapasztalataiban sokkal jobban megbíznak, mint a fősodrú média híreiben. Ezért minél többen kapják meg az oltást, annál kevésbé hatnak az álhírek.

 

Az oltással szembeni ellenérzéseket mérsékelheti a népszerű roma zenész, Bódi Guszti önálló kampánya is. Igyekszik meggyőzni a cigányokat arról, hogy nincs okuk félni az oltástól. Reméli, sokakhoz eljut majd az üzenete, és minél több roma szerez védettséget.

 

 Az egyszerű emberek a járványhelyzetben az önkormányzat mellett gyakran az egyházhoz fordulnak segítségért. Az erőforrások igencsak végesek, de sem az egyház, sem a képviseleti irodák nem küldenek el senkit segítség nélkül.

 

Az atya tapasztalatai szerint arányaiban nincs több megbetegedett vagy fertőzött a romák körében, mint a többségi társadalom tagjai között. Annak ellenére sem terjedt erőteljesebben a járvány, hogy a roma közösség nagyon családcentrikus, látogatják egymást, gyakran összegyűlik a rokonság. Úgy látja: a cigányok alapvetően félnek a betegségektől, a fertőzéstől, a kórháztól. Leginkább azonban a családjukat féltik, hogy mi lesz szeretteik sorsa, ha ők megbetegedve kiesnek a pénzkeresésből. A félelem azonban néha segít, ez az oka annak, hogy a védekezési előírásokat is betartja a többség, elkerülik időlegesen azokat a rokon családokat, ahol fertőzöttek vannak.

 

Cigányok és magyarok között nincs tehát jelentős különbség vírusügyben. A drámai hangú beszámolók és riogatások mögött sokkal inkább jól megfontolt politikai szándék áll, mintsem segíteni akarás vagy őszinte törődés.

 

 

 

 C-PRESS - demokrata
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-11-26
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Katalin nap - babonák, hagyományok és jós-praktikák
  A Katalin-naphoz férjjósló praktikák és hiedelmek kapcsolódtak. Az egyik szerint, ha az eladósorban lévő leány hajnalban feláll a házuk udvarán lévő dombra - akár szemétdombra is -, amelyik irányból hallja a kutyaugatást, onnan jön majd a vőlegénye.
  image
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2021-11-25
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2021-11-24
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2021-11-23
  Ma a családi kapcsolatok, gyengédség és gondoskodás napja van. Foglalkozzunk többet gyermekeinkkel, hallgassuk meg a problémáikat. Az érzelmekkel teli beszélgetések napja van, - kerüljünk közelebb egymáshoz! Ma a saláták, kelbimbó, spenót napja van. Ezekből az alapanyagokból tápláló és egészséges ételek készülhetnek. Használhatjuk a zöldféléket egy könnyű saláta összedobásához. A mai napon némi joghurtos öntettel is ízesíthetjük!
 

Bulvár hírek

Sport hírek