Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?"
2021-04-10 13:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?"Nagy utat járt be a Facebookon egy gyulai roma származású ápolónőnek az írása. Az ügy előzménye, hogy valakitől végül azért nem vásároltak televíziót, mert roma.

 
 
 
 
 Több százan osztották meg a Facebookon egy gyulai roma ápolónő írását, amelyet egy megdöbbentő történet alá kommentelt.
 

 

A történet ott kezdődik, hogy egy szolnoki férfi a saját Facebook-oldalán megosztott egy történetet egy televízió eladásáról (mivel a posztot saját oldalán osztotta meg, a férfi nevét nem írjuk le): egy reggel ismeretlen számról keresték, amit nem tudott felvenni, de nem sokkal később visszahívta a telefonálót, aki az eladásra kínált, falra szerelhető tévékészülék iránt érdeklődött.
 

Az eladó kérésre készségesen le is mérte a készüléket, majd bemondta a paramétereket, kiderült, az érdeklődőnek pont ilyen televízióra volna szüksége. A bejegyzés szerint ezt követően még tíz perc kellemes beszélgetés következett, majd a vevőjelölt megkérdezte tőle, lehet-e alkudni? Erre jött a válasz, hogy járvány van, meg az eladónak van négy gyereke, így erre nem lát lehetőséget. Az illető még próbálkozott, hogy Gödöllőről menne Szolnokra, ez benzinköltséget jelent, de az eladó hajthatatlan maradt, mondván már így is beszerzési áron adja el a tévét.

 

„Jól van, egye fene, elmegyünk érte" - mondta az érdeklődő, s ezzel virtuálisan belecsapott a másik ember tenyerébe, sőt azt is mondta, „a jóért a világ végére is" elmennek.Már éppen letették volna a telefont, amikor az érdeklődő még egy kérdést szeretett volna feltenni, és azt kérdezte:

 

„Uram, ugye, Ön nem cigány?"

 

Erre a férfi kétszer is ösztönösen rávágta: „de igen, uram, az lennék!" Erre a vevő dühösen lecsapta a telefont, és azóta sem érkezett meg Szolnokra. „Pedig a TV teljesen magyar..." - zárta a bejegyzést a férfi.

 

A rasszizmustól átitatott minidrámához szólt hozzá Sztojka Edina, aki roma származású diplomás ápolóként dolgozik Gyulán, a Békés Megyei Központi Kórházban, rendes körülmények között a hospice osztályon, de a mostani járványidőszakban sok más munkatársával együtt őt is átvezényelték a közel 1200 ágyas gyulai kórház egyik fertőző osztályára.

 

Sztojka Edina 2019-ben megkapta a Roma Sajtóközpont által a hétköznapi roma hősöknek odaítélt Aranypánt-díjat, most pedig a szolnoki férfi bejegyzése alatt osztotta meg gondolatait:

 

„Minap azon gondolkodtam a covid osztályon éjszakai műszakban, hogy szerencsétlen covid fertőzött betegek, akik az életükért, javulásukért küzdenek, nem látnak belőlem a "szkafander ruhám" alól, csak két szempárt. Mennyire hálásak egy simogatásért, egy biztató szavamért. Nyújtják a kezüket felém. Azok is, akik az életben "úriember" stílusát képviselik az életben... Mélységesen elszomorít, hogy minket, cigányokat nem a tetteink, jó cselekedeteink alapján ítélnek meg, hanem előítéletekkel. Miért csak egy szkafanderben lehetek teljes értékű egy cigány származású ember? Majd elhessegettem a gondolataim és tettem a dolgom... Ápoltam tovább..."

 

Sztojka Edina hozzászólása azóta hatalmas utat járt be: megosztotta Setét Jenő roma aktivista, a bejegyzést mások mellett Budapest egyik főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is lájkolta.

 

C-PRESS - magyarnarancs.hu

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Sport hírek