Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban!
2021-04-06 20:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban!Egyetértek az Aladárral, súlyos probléma van akkor, amikor beszabadul a vírus a szegregátumokba, ott baj lesz hamar - mondja a Glonczi László a Magyar Hangnak. A nyíregyházi roma kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesét annak kapcsán hívtuk fel, hogy Horváth Aladár, roma polgárjogi vezető a minap úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában az „emberek úgy hullanak, mint a legyek".

 
 
Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban!
 
Ha nem is ilyen drámai szavakat használva, de lényegében megerősítették a Magyar Hangnak Horváth szavait mindazok, akik Észak-, Kelet- Dél- és Nyugat-Magyarországon élve rálátnak az ottani roma közösségekben élőkre.
 

Glonczi László is azzal kezdte mondandóját, hogy a szabolcsi megyeszékhely Huszár-telep nevű részén „van bőven koronás bőven". Ráadásul mivel Nyíregyházán épp felszámolnak egy másik cigánytelepet így a Huszár lakossága körülbelül a duplájára nőtt. Ráadásul úgy van sok beteg az egykor „Guszevként" emlegetett városrészen, hogy „nem is igazoltak", vagyis a páciensek nem tesztelnek, így karanténba sem vonulnak. Glonczi szerint egyébként az is komoly problémákat okoz, ha be kell zárkóznia egy családnak.

 

- Nálunk három család, volt karanténban. Nagy nehezen tudtam nekik konzerveket, csomagokat szerezni, meg pelenkát, mert volt pici gyerek is. De ez nemhogy tizenöt, jó ha egy napra volt elég - mondja, hozzátéve, hogy „sajnos magunkra vagyunk hagyva ebben a nagy problémában, a cigányság egyedül van". Glonczi szerint azért, mert az állam kapott uniós pénzt a felzárkóztatásra és a segítségre, de az önkormányzat nem hívja le valamiért".

 

Elmondása szerint viszont nincs változás ahhoz képest, amit az első és a második hullám kapcsán írtunk: vagyis nem tartják be a gettók lakói sem a járványügyi előírásokat (vagyis nem hordanak maszkot) és a kijárási tilalmat sem - ez utóbbit ráadásul a kisebbségi elnökhelyettes szerint a rendőrség se nagyon ellenőrzi.

 

Beszéltünk arról is, hogy a keleti határ átjáróház mivolta miatt sincsenek biztonságban a keleti végeken, amit csak megerősített nekünk Sankó Ádám, aki egy határfaluban, Kispaládon él. Az elzárt, kieső, mindössze három utcából álló településre is eljutott egyébként a vírus, és haláleset szerencsére nem történt, de súlyos esetek előfordultak.

 

- Nincs nagyon lezárás, a tiszabecsi határátkelőn csak úgy jönnek-mennek a kettős állampolgárok - meséli. Ukrajnában pedig különösen rossz a koronavírus-helyzet: múlt héten volt olyan nap, hogy húszezer fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt a 42 milliós országban. Erről is írtunk tavaly: Nyírbátorban román rendszámú autókról, Ózdról szlovák kocsikról számoltak be helyben élő forrásaink.

 

 

 A somogyi Nagyatádon élő Balogh Imre is azt mondta, hogy ugyan nincs széles rálátása a megye cigányságára, de úgy fogalmazott, biztos benne, hogy nagy lehet a baj, „nálunk a családban is volt fertőzött".


Rostás Arankáéknál is volt a Csongrád megyei Bakson, és még más roma közösségekből is hallott fertőzöttekről és halálesetekről egyaránt. Ő is kitért azokra a tünetmentes fertőzöttekre, akiket nem teszteltek. A Fényhozók Alapítvány másik aktivistája, Búza Károly ehhez azt tette hozzá, hogy sokan tartanak a teszteléstől, mert azt hiszik, hogy ettől bekerülnek a kórházba és „azt hiszik, hogy vége is az egésznek".

 

 

- Nem mostani dolog ez, de a romák eddig is bizalmatlanok voltak az egészségüggyel szemben - mondja.


Rostás Aranka az oltás kapcsán azt jegyezte meg, hogy az emailcím hiánya náluk még nem olyan nagy akadály, mert náluk ő is segít ebben, ahogy a családsegítő is, viszont eleve kevesen regisztrálnak: félnek az oltástól.

 

Tóth Ákos az Age of Hope alapítvánnyal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mélyszegény kistelepüléseket járja. Adományokat visz azoknak, akik „korábban is, de most aztán főleg a legkiszolgáltatottabbak".

 

 

 - Eddig is nélkülözték a minőségi és egészséges ételeket és vitaminokat ezekben a falvakban, most meg aztán pláne - meséli. Megjegyzi, hogy az oltásról „rémhírek terjednek" a szegregátumokban és mivel az ő profiljuk főleg a gyermekvédelem, ezért aztán igyekeznek az online tér hiánya miatt az iskolából lemaradókat segíteni, például munkafüzettel és gyertyával.

 

Horváth Aladár drámai szavait személy szerint túlzásnak érzi, de a cigányságra utalva megjegyzi: az biztos, hogy ők a legsérülékenyebbek.

 

 

C-PRESS - hang.hu 

 


 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Sport hírek