Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében *** A nyári szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést *** A családoknak biztonságra van szükségük a boldogsághoz *** Magyarország pályára állt, újra van jövőnk *** Egyre jobban rezeg a léc a plakátolást tiltó törvénynél *** Elhunyt Rostás László, a halasi cigány önkormányzat elnöke *** Kikelt magából Lázár János egy lakossági fórumon *** A Momentum az ATV-nek: Nem fogunk össze Karácsonyékkal ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ha kultúráról beszélünk, két különböző Magyarországról beszélünk
2017-05-23 06:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A KSH adatai szerint még nagyobb a szakadék abban, mennyit költ kultúrára és szórakozásra a leggazdagabb és legszegényebb réteg, mint ahogy az ország régiói között is egyre ijesztőbbek a különbségek.

 

Ha kultúráról beszélünk, két különböző Magyarországról beszélünk

 

Nem állt meg az a 2010-ben induló folyamat, miszerint a magyar háztartások egyre kevesebbet költenek kultúrafogyasztásra - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország, 2016 kiadványából. A statisztikák szerint a hazai háztartások egy főre számítva 2015-ben kultúrára, szórakozásra éves szinten 64,3 ezer, hírközlésre70,2 ezer forintot költöttek. Ami azonban ennél aggasztóbb adat, hogy a két szélső jövedelmi réteg, tehát a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség ebből a szempontból tovább nőtt. A 2010-es 8,8-szeres különbséghez képest már 10,8-os az eltérés.

 

A hazai régiók között is jócskán nőtt a szakadék: a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarországon egy fő átlagosan 100,9 ezer forintot költött  kultúrára és szórakozásra, ez háromszor annyi, mint amennyit Észak-Alföldön szántak erre átlagosan.

 

Kevesebb cím, de nagyobb példányszám a könyvpiacon

A kiadott könyvek (címek) csökkenése az elmúlt két év pozitív tendenciáihoz képest 2010-ra sem csillapodott, 2016-ban 12 254 címet jelentettek meg, ez 2,5 százalékos visszsesés 2015-tel összevetve.

 

A könyvek példányszámában azonban pozitív változás figyelhető meg 2016-ban, hiszen hiába a kevesebb könyv, ezek példányszáma 11, 5 százalékkal több, mint 2015-ben.

 

A szépirodalmi könyvek piacán a legnagyobb változást azt jelenti, hogy több a színműveket tartalmazó kiadvány, sőt, az ilyen típusú könyvek példányszáma 2015-ről 2016-ra a duplájára nőtt.

 

A könyvpiac (ha a közoktatási tankönyveket nem értjük ide) forgalma 2016-ban 46 milliárd 886 millió forint volt, ez 2,3 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. A könyvek átlagára pedig immár negyedik éve csökken, 2016-ban 6,4 százalékkal.

 

Kevesebbet járunk színházba és kevesebb a kiállítás

2015-tel szemben kevesebb közművelődési intézmény programjaiból válogathattunk, ugyanis 2016-ban hatvan ilyen típusú intézménnyel kevesebbet tartottak nyilván ekkor. Az egész éves 3362 kiállítás sem kiemelkedő eredmény, hiszen ez 18 százalékos visszaesést mutat hat évvel ezelőttel összevetve.

 

 

 

A színházak száma az elmúlt években nyilvántartásba vett független színházakkal együtt nőtt (összesen 165 működő színházat jegyez a KSH, ami öttel keveseb az előző évi összesítésnél). Összesen 26 ezer színházi előadást tartottak, ezek felét Budapesten rendezték, az év során pedig összesen 6,7 millió látogatást regisztráltak, ez csak minimális visszaesést jelez.

 

A hangverseny-előadásokat látogatók száma azonban jelentősen csökkent, hiszen a szintén Budapest-központú műfaj 7,7 százalékkal kevesebb embert vonzott 2016-ban.

 

A mozibajárás érezhetően újra az elsőszámú szórakozási forma, de magyar filmekre kevesen kíváncsiak

2014-ről 2015-re az összes hazai régióban emelkedett a mozilátogatások száma, a leginkább Dél-Alföld produkált kiemelkedő eredményt: itt az előző évhez képest 2015-ben csaknem kétszer annyi jegyet váltottak. Azonban még mindig vízfejű ebből a szempontból (is) az ország, hiszen a mozitermek és a férőhelyek négytizede Budapesten található.

 

 

 

2015 legnépszerűbb filmje, decemberi bemutatója ellenére a Star Wars: Az ébredő erő volt, csaknem 870 ezer eleadott jeggyel. A hazai forgalmazói piac 80 százalékán három cég osztozik, az InterCom Zrt.-t a UIP Duna Nemzetközi Film Kft., illetve a Forum Hungary Filmforgalmazó Kft. követi a pénztári jegybevételek tekintetében.

 

A száz legnagyobb jegybevételt produkáló film között 5 magyar filmet is találhatunk, de emellett az amerikai hegemónia is megtörni látszik, hiszen a legnépszerűbbek között szerepel itt például ausztrál, német, francia, brit, vagy éppen argentin–spanyol gyártású alkotás is. A magyar filmeket látogatók aránya 4,6 százalék volt, legtöbben a Liza, a rókatündérre (127 ezren), az Argo 2.-re (110 ezren), illetve – az Oscar-díjat bezsebelő – Saul fiára (99 ezren) filmre ültek be 2015-ben.

 

 Tamás Csik fényképe.

Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le semmiről!
https://www.facebook.com/hirugynokseg/

 

 C-PRESS.HU -  HVG

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Augusztusi arcválasztó teszt - válassz és kattints!
  Melyik arc a legszimpibb neked? Csak rá kell kattintanod és kiderül, mi dolgotok van egymással! Egy közös út első lépése, vagy egy fontos gondolat, esetleg egy ajándék, amit neked tartogat? Válassz!
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2017.augusztus 20-tól 26-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-08-20
  Ma jókedvűen ébredünk, optimista hangulatban indul a nap. Szívesen lógjuk el a napot a munkatársakkal, a kemény munkához nem sok kedvünk van. Az érdekes feladatoknak azonban nagyon örülünk. Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2017.augusztus 19-től 25-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2017-08-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, - nincs ínyünkre a kíméletlen munkahelyi robot. A kritikának sem örülünk, napokra megsértődünk a bírálat miatt. Visszavonulunk és egyedül nyalogatjuk a sebeinket. Ma a gyomrunk lesz érzékenyebb, a nehéz, vagy túl zsíros ételek nagyon megterhelik emésztőrendszerünket. A hangulatunknak is jót tesz, ha inkább csak könnyű ételeket fogyasztunk. Együnk inkább kevesebbet, de naponta többször. Főleg zöldfélét fogyasszunk!
 

Bulvár hírek

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

Kósa titkára elismerte, hogy ő szervezte a Jobbik-plakátok átragasztását

2017. April 25.

article thumbnailA személyi titkár aktivistákat toborzó levelében azt írta korábban, hogy „szeretnék különféle szövegekkel feldíszíteni” a Jobbik óriásplakátjait.
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek