Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ha kultúráról beszélünk, két különböző Magyarországról beszélünk
2017-05-23 06:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A KSH adatai szerint még nagyobb a szakadék abban, mennyit költ kultúrára és szórakozásra a leggazdagabb és legszegényebb réteg, mint ahogy az ország régiói között is egyre ijesztőbbek a különbségek.

 

Ha kultúráról beszélünk, két különböző Magyarországról beszélünk

 

Nem állt meg az a 2010-ben induló folyamat, miszerint a magyar háztartások egyre kevesebbet költenek kultúrafogyasztásra - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország, 2016 kiadványából. A statisztikák szerint a hazai háztartások egy főre számítva 2015-ben kultúrára, szórakozásra éves szinten 64,3 ezer, hírközlésre70,2 ezer forintot költöttek. Ami azonban ennél aggasztóbb adat, hogy a két szélső jövedelmi réteg, tehát a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség ebből a szempontból tovább nőtt. A 2010-es 8,8-szeres különbséghez képest már 10,8-os az eltérés.

 

A hazai régiók között is jócskán nőtt a szakadék: a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarországon egy fő átlagosan 100,9 ezer forintot költött  kultúrára és szórakozásra, ez háromszor annyi, mint amennyit Észak-Alföldön szántak erre átlagosan.

 

Kevesebb cím, de nagyobb példányszám a könyvpiacon

A kiadott könyvek (címek) csökkenése az elmúlt két év pozitív tendenciáihoz képest 2010-ra sem csillapodott, 2016-ban 12 254 címet jelentettek meg, ez 2,5 százalékos visszsesés 2015-tel összevetve.

 

A könyvek példányszámában azonban pozitív változás figyelhető meg 2016-ban, hiszen hiába a kevesebb könyv, ezek példányszáma 11, 5 százalékkal több, mint 2015-ben.

 

A szépirodalmi könyvek piacán a legnagyobb változást azt jelenti, hogy több a színműveket tartalmazó kiadvány, sőt, az ilyen típusú könyvek példányszáma 2015-ről 2016-ra a duplájára nőtt.

 

A könyvpiac (ha a közoktatási tankönyveket nem értjük ide) forgalma 2016-ban 46 milliárd 886 millió forint volt, ez 2,3 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. A könyvek átlagára pedig immár negyedik éve csökken, 2016-ban 6,4 százalékkal.

 

Kevesebbet járunk színházba és kevesebb a kiállítás

2015-tel szemben kevesebb közművelődési intézmény programjaiból válogathattunk, ugyanis 2016-ban hatvan ilyen típusú intézménnyel kevesebbet tartottak nyilván ekkor. Az egész éves 3362 kiállítás sem kiemelkedő eredmény, hiszen ez 18 százalékos visszaesést mutat hat évvel ezelőttel összevetve.

 

 

 

A színházak száma az elmúlt években nyilvántartásba vett független színházakkal együtt nőtt (összesen 165 működő színházat jegyez a KSH, ami öttel keveseb az előző évi összesítésnél). Összesen 26 ezer színházi előadást tartottak, ezek felét Budapesten rendezték, az év során pedig összesen 6,7 millió látogatást regisztráltak, ez csak minimális visszaesést jelez.

 

A hangverseny-előadásokat látogatók száma azonban jelentősen csökkent, hiszen a szintén Budapest-központú műfaj 7,7 százalékkal kevesebb embert vonzott 2016-ban.

 

A mozibajárás érezhetően újra az elsőszámú szórakozási forma, de magyar filmekre kevesen kíváncsiak

2014-ről 2015-re az összes hazai régióban emelkedett a mozilátogatások száma, a leginkább Dél-Alföld produkált kiemelkedő eredményt: itt az előző évhez képest 2015-ben csaknem kétszer annyi jegyet váltottak. Azonban még mindig vízfejű ebből a szempontból (is) az ország, hiszen a mozitermek és a férőhelyek négytizede Budapesten található.

 

 

 

2015 legnépszerűbb filmje, decemberi bemutatója ellenére a Star Wars: Az ébredő erő volt, csaknem 870 ezer eleadott jeggyel. A hazai forgalmazói piac 80 százalékán három cég osztozik, az InterCom Zrt.-t a UIP Duna Nemzetközi Film Kft., illetve a Forum Hungary Filmforgalmazó Kft. követi a pénztári jegybevételek tekintetében.

 

A száz legnagyobb jegybevételt produkáló film között 5 magyar filmet is találhatunk, de emellett az amerikai hegemónia is megtörni látszik, hiszen a legnépszerűbbek között szerepel itt például ausztrál, német, francia, brit, vagy éppen argentin–spanyol gyártású alkotás is. A magyar filmeket látogatók aránya 4,6 százalék volt, legtöbben a Liza, a rókatündérre (127 ezren), az Argo 2.-re (110 ezren), illetve – az Oscar-díjat bezsebelő – Saul fiára (99 ezren) filmre ültek be 2015-ben.

 

 Tamás Csik fényképe.

Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le semmiről!
https://www.facebook.com/hirugynokseg/

 

 C-PRESS.HU -  HVG

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-13
  Ma a könnyed, barátságos viselkedés az uralkodó. Örülünk a barátainknak, tehát kedvező egy közös este, party, vagy csak egy vacsora jó beszélgetésekkel. Ma új barátokat is könnyen szerzünk, - örömmel ismerkedünk. Végtagjainkat óvjuk, lehetőség szerint vigyázzunk a konyhai munkálatok során. Könnyebben bekövetkeznek az égéses, vágásos balesetek, melyek apró figyelmetlenségekből adódnak. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk