Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megszüntetnék a szegregációt
2017-05-23 06:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Iskolába kell járniuk és együtt kell működniük az önkormányzattal azoknak a niklai romáknak, akik a faluban szeretnének majd bérlakást kapni. A somogyi település az elsők között adja be azt a pályázatot, amely a szegregáció megszüntetését segíti elő. A községben mintegy 200 roma él, közülük 45-en töltötték ki azt a kérdőívet, amely a pályázat elindításához szükséges. Fülöpné Kesztyüs Éva polgármester úgy fogalmazott: segélyekkel nem lehet megoldani a romák helyzetét, csupán a felzárkóztatással.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Sándor:
A fészerből elvitték a zárszelvényeit, amit a fia beakart építeni, elvitték az olajoskályhától kezdve mindent, a régi rossz vas talicskáját.

 

Gyakoriak a lopások és a zárak sem jelentenek gondot a romáknak Niklán - mondja ez a helybeli férfi. Nagy Sándor szerint nagyon rossz a viszony a telepen élők és a magyarok között.

 

Nagy Sándor:
Elég nagy az ellenállás az úgynevezett romasággal, azt mondják, hogy nem lehet cigányozni, de hát maga a roma kifejezés az magyarul cigányt jelent. Lehet ezen nyelvészkedni. Én 7 éve lakom itt, engem már akkor, amikor idejöttem Budapestről figyelmeztettek, hogy vigyázzak a dolgaimra.

 

Fülöpné Kesztyüs Ágota, polgármester, Nikla:
Nem tapasztaltam Niklán, pedig most már itt élek 20 éve és előtte is dolgoztam itt, mint helyettes védőnő.

Nikla első embere azonban teljesen másképpen látja a helyi romákkal való kapcsolatot. Ezért is ad be a szegregáció megszüntetésére pályázatot az önkormányzat. Ezzel pedig hosszútávon szeretnék megoldani a romák helyzetét a somogyi településen.

 

Fülöpné Kesztyüs Ágota, polgármester, Nikla
A segítés az nem csak abból áll, hogy adunk egy kis segélycsomagot, meg települési segélyt adunk, hanem abból, hogy megpróbáljuk őket beszoktatni, a közösségi együttéléshez és fogékonyak rá.

 

Ez már a Táncsics Mihály utca, Nikla legeldugottabb része. Romos házak, rendetlen udvarok, az utcán tébláboló fiatalok. Ezt szüntetnék meg a pályázat segítségével, éppen ezért a 2 éve bezárt iskolában könyvtárat és közösségi házat alakítanának ki, erre igényeltek 20 millió forintot. Emellett pedig itt oktatnák a romákat is.

 

Fülöpné Kesztyüs Ágota, polgármester, Nikla:
A pályázat első részében az oktatásból, a szoktatásból, a nevelésből áll és aki ezen keresztül megy, azt tudjuk majd kiemelni ebből a szegregált helyzetből. Szerintem nincsen más lehetőség vagy út, hogy a falunak is, a közösségnek is ez úgy működjön, hogy elfogadható legyen.

 

Nikla lassan elöregszik, ezért is kell gyorsan megoldást találni - fogalmazott a polgármester. A 800 lelkes településen 200 roma él, ebből egyenlőre 45, 16 és 54 év közötti ember lenne hajlandó együttműködni az önkormányzattal. Aki pedig elvégzi az iskolát és ezt követően munkába áll bérlakáshoz is juthat a faluban. Somogyból egyébként 15 település pályázik a szegregációk megszüntetéséért.

 

 Tamás Csik fényképe.

Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le semmiről!
https://www.facebook.com/hirugynokseg/

 

 C-PRESS.HU -  somogy

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk