Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balázs András: Romák és tabuk
2017-05-23 06:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cserdi polgármestere a 168 Órában megjelent írásomra a Hír TV Online-nak adott terjedelmes nyilatkozatában reagált. Bogdán László a cigány hagyományokból eredő problémák kimondásáért száll síkra.

 

 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a romaügy politikailag korrekt megközelítése csupán az értelmiségi elit szabadidős elfoglaltsága, emlékezzünk meg a polgárjogi aktivizmus hazai előzményeiről. A rendszerváltó cigány értelmiség nyolcvanas években megfogalmazódó követeléseitől a roma közösség önvizsgálatát elsőként felvető Forgács Istvánig hosszú út vezetett.

 

1989-ben, a szélesebb nyilvánosság számára ekkor láthatóvá váló roma értelmiségi mozgalom részeként a Gettóellenes Bizottság igyekezett választ találni a rendszerváltás kihívásaira. Bár az ekkor létrejövő szervezetek sokat tettek saját közösségük képviseletéért, az évtizedes elnyomást nem tudták felülírni. Az ellenséges közhangulat dacára a jogvédők vették védelmükbe mindazokat, akiket az állam magára hagyott. Napjaink öntudatos roma polgárait éppen azok az intézmények juttatták versenyképes tudáshoz, amelyeket Orbán-rezsim megpróbál ellehetetleníteni.

 

A cigány értelmiség fokozatos építkezése azonban nem érintette meg az egzisztenciális szorongás csapdájában vergődő többségieket. A lecsúszástól rettegő középosztály világossá tette, hogy nyomorba zárt honfitársainkkal nem kíván sem közös szolgáltatásokat, sem közös társadalmi tereket.

 

Noha a kétezres évek végén a családtámogatási ellátások a jóléti kiadások mindössze 15 százalékát jelentették, a segélyek pedig négy százalék körül mozogtak, a „jóléti függőség” kérdése eluralta a közbeszédet. A plazmatévé előtt segélyre várakozó cigányok legendája beleégett az emberek tudatába. Ahogy a jóléti konszenzus politikája, úgy a polgárjogi mozgalom is támogatottság nélkül maradt.

 

E folyamat veszélyeit a populista politikusok mellett a roma értelmiség néhány szereplője is felismerte. A Romano Rácz Sándor egyik művében megjelenő „kívülállás kultúrája” az integrációs viták hivatkozási alapja lett. A kirekesztett helyzetre adott válaszreakciókat összegző fogalom félreértelmezését Forgács István a többségi normák elvetésének vádjával toldotta meg. A cigány kultúra kiterjesztett bűnlajstroma inspirálóan hatott Magyarország politikai kalandoraira. Írásaik gondolati ívén önjelölt szakértők egész sora masírozott végig.

 

A cigányság nyomorát a roma közösség kulturális másságával magyarázó diskurzus nyomán egyre több települési vezető rukkolt elő unortodox javaslatokkal. Az életmódváltást és munkaterápiát szorgalmazó kezdeményezések egy részét persze jobbító szándék vezérelte.

 

Ám a mintagazdaságok és átképzési programok részsikereinek univerzális csodaszerként való bemutatására hiteles szakértők helyett marketingművészek vállalkoztak. Az instant megoldásokkal házaló kuruzslók a nehézségek orvoslását megspórolva a többségi társadalom türelmetlenségére játszottak.

 

Az emberi jogi szemlélet háttérbe szorulásával felbukkanó népnevelő intézkedések nem a cserdi polgármester színrelépésével tettek szert országos ismertségre. A „szociális kártya” ötletével debütáló társadalompolitikai sámánizmusnak nemcsak a megtévesztett közvélemény, hanem a nagypolitika is felült. Monok község vezetőjének a segélyek felhasználási körét korlátozó felvetése a legitim közbeszéd részévé vált. A kocsmatulajdonosból lett műkedvelő szociálpolitikus javaslatait Bokros Lajos vette védelmébe.

 

A társadalmi támogatottságot rendpárti programok hirdetésével megcélzó elöljárók a kirekesztetteken kérik számon az elmaradt felzárkózást. A munkakényszert középpontba állító elképzelések nem a helyi közösség önállóságához, hanem a kiszolgáltatottság elmélyüléshez vezetnek. Az erővel ösztönzés abszurditása a csendőrmaskarában parádézó érpataki polgármester tevékenységében csúcsosodik ki.

 

A pártok leértékelődésének korában a helyi problémákat artikuláló települési vezetők egy-egy újszerű kezdeményezéssel országos figyelmet szerezhetnek. A nyilvánosság szimpátiáját elnyerő politikusok felelőssége, hogy a tévképzetek megerősítését elkerülve a valós gondokról beszéljenek.

 

A romaügy elválasztása a szegényügytől csakis az oktatási elkülönítéstől a munkahelyi diszkriminációig tartó láthatatlan apartheid felszámolásával együtt lehetséges. A bajok nevükön nevezése, a tabukkal való szembenézés a cigányság „kulturális reformja” helyett a hétköznapi elnyomás megvallásával kez­dődik.

 

 

Tamás Csik fényképe.

Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le semmiről!
https://www.facebook.com/hirugynokseg/

 

 C-PRESS.HU - 168 ora.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-05-27
  Ma tetterőnk visszatér, határozottak, gyorsak vagyunk. Önbizalmunk maximálisan megnyilvánul, biztosak vagyunk a szaktudásunkban, tehetségünkben. Sajnos hajlunk rá, hogy túlságosan előtérbe toljuk magunkat. Ma a gerincünk napja van, - figyeljünk a helyes testtartásra. Ha görbén járunk, akkor a rossz közérzet állandósulhat. Megjelenhet a hátfájás, az egyensúlyunk is kibillen. Talán egy minőségi talpbetét enyhíti a problémát. Hordjunk minél gyakrabban egészséges cipőt!
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek