Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék *** Az EMMI minisztere helyet biztosít a roma hős emléktáblájának *** Nem engedte a MÁV a roma hős emléktáblájának felavatását *** A cukiság és a cigányok *** Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balázs András: Romák és tabuk
2017-05-23 06:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cserdi polgármestere a 168 Órában megjelent írásomra a Hír TV Online-nak adott terjedelmes nyilatkozatában reagált. Bogdán László a cigány hagyományokból eredő problémák kimondásáért száll síkra.

 

 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a romaügy politikailag korrekt megközelítése csupán az értelmiségi elit szabadidős elfoglaltsága, emlékezzünk meg a polgárjogi aktivizmus hazai előzményeiről. A rendszerváltó cigány értelmiség nyolcvanas években megfogalmazódó követeléseitől a roma közösség önvizsgálatát elsőként felvető Forgács Istvánig hosszú út vezetett.

 

1989-ben, a szélesebb nyilvánosság számára ekkor láthatóvá váló roma értelmiségi mozgalom részeként a Gettóellenes Bizottság igyekezett választ találni a rendszerváltás kihívásaira. Bár az ekkor létrejövő szervezetek sokat tettek saját közösségük képviseletéért, az évtizedes elnyomást nem tudták felülírni. Az ellenséges közhangulat dacára a jogvédők vették védelmükbe mindazokat, akiket az állam magára hagyott. Napjaink öntudatos roma polgárait éppen azok az intézmények juttatták versenyképes tudáshoz, amelyeket Orbán-rezsim megpróbál ellehetetleníteni.

 

A cigány értelmiség fokozatos építkezése azonban nem érintette meg az egzisztenciális szorongás csapdájában vergődő többségieket. A lecsúszástól rettegő középosztály világossá tette, hogy nyomorba zárt honfitársainkkal nem kíván sem közös szolgáltatásokat, sem közös társadalmi tereket.

 

Noha a kétezres évek végén a családtámogatási ellátások a jóléti kiadások mindössze 15 százalékát jelentették, a segélyek pedig négy százalék körül mozogtak, a „jóléti függőség” kérdése eluralta a közbeszédet. A plazmatévé előtt segélyre várakozó cigányok legendája beleégett az emberek tudatába. Ahogy a jóléti konszenzus politikája, úgy a polgárjogi mozgalom is támogatottság nélkül maradt.

 

E folyamat veszélyeit a populista politikusok mellett a roma értelmiség néhány szereplője is felismerte. A Romano Rácz Sándor egyik művében megjelenő „kívülállás kultúrája” az integrációs viták hivatkozási alapja lett. A kirekesztett helyzetre adott válaszreakciókat összegző fogalom félreértelmezését Forgács István a többségi normák elvetésének vádjával toldotta meg. A cigány kultúra kiterjesztett bűnlajstroma inspirálóan hatott Magyarország politikai kalandoraira. Írásaik gondolati ívén önjelölt szakértők egész sora masírozott végig.

 

A cigányság nyomorát a roma közösség kulturális másságával magyarázó diskurzus nyomán egyre több települési vezető rukkolt elő unortodox javaslatokkal. Az életmódváltást és munkaterápiát szorgalmazó kezdeményezések egy részét persze jobbító szándék vezérelte.

 

Ám a mintagazdaságok és átképzési programok részsikereinek univerzális csodaszerként való bemutatására hiteles szakértők helyett marketingművészek vállalkoztak. Az instant megoldásokkal házaló kuruzslók a nehézségek orvoslását megspórolva a többségi társadalom türelmetlenségére játszottak.

 

Az emberi jogi szemlélet háttérbe szorulásával felbukkanó népnevelő intézkedések nem a cserdi polgármester színrelépésével tettek szert országos ismertségre. A „szociális kártya” ötletével debütáló társadalompolitikai sámánizmusnak nemcsak a megtévesztett közvélemény, hanem a nagypolitika is felült. Monok község vezetőjének a segélyek felhasználási körét korlátozó felvetése a legitim közbeszéd részévé vált. A kocsmatulajdonosból lett műkedvelő szociálpolitikus javaslatait Bokros Lajos vette védelmébe.

 

A társadalmi támogatottságot rendpárti programok hirdetésével megcélzó elöljárók a kirekesztetteken kérik számon az elmaradt felzárkózást. A munkakényszert középpontba állító elképzelések nem a helyi közösség önállóságához, hanem a kiszolgáltatottság elmélyüléshez vezetnek. Az erővel ösztönzés abszurditása a csendőrmaskarában parádézó érpataki polgármester tevékenységében csúcsosodik ki.

 

A pártok leértékelődésének korában a helyi problémákat artikuláló települési vezetők egy-egy újszerű kezdeményezéssel országos figyelmet szerezhetnek. A nyilvánosság szimpátiáját elnyerő politikusok felelőssége, hogy a tévképzetek megerősítését elkerülve a valós gondokról beszéljenek.

 

A romaügy elválasztása a szegényügytől csakis az oktatási elkülönítéstől a munkahelyi diszkriminációig tartó láthatatlan apartheid felszámolásával együtt lehetséges. A bajok nevükön nevezése, a tabukkal való szembenézés a cigányság „kulturális reformja” helyett a hétköznapi elnyomás megvallásával kez­dődik.

 

 

Tamás Csik fényképe.

Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le semmiről!
https://www.facebook.com/hirugynokseg/

 

 C-PRESS.HU - 168 ora.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-10-22
  Ma a szenvedélyes szerelem napja van, mesteri módon műveljük a szexet. Nem vágyunk futó kalandokra, az érzékiség inkább tartós kapcsolatunkban bontakozik ki. Határtalan a fantáziánk a szerelemben. Ma fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre, jobban kell figyelnünk a személyi higiéniára. Jól tesszük, ha nem megyünk túlzsúfolt helyekre, vagy beteglátogatóba. Megtehetjük, hogy megelőzésképpen alaposan kiszellőztetjük lakásunkat.
 • Heti wellness horoszkóp 2017.október 22-től 28-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2017-10-21
  Ma fanatikusan dolgozunk, nem tűrünk beleszólást a munkánkba. A csapatmunka sincs ínyünkre, inkább elvonultan, magányosan tennénk a dolgunkat. Ha mégis el kell viselnünk mások társaságát, akkor mogorvának tűnhetünk. Ma alhasunk lesz érzékenyebb, ha nőgyógyászati panaszaink vannak, akkor kellemetlenül felerősödhetnek. A gyógynövények enyhíthetik a panaszokat, használhat például az ülőfürdő cickafarkkal. A kismamák a mai napon tartózkodjanak a fizikai megterheléstől!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2017.október 21-től 27-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2017.október 20-tól 26-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek