Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék *** Az EMMI minisztere helyet biztosít a roma hős emléktáblájának *** Nem engedte a MÁV a roma hős emléktáblájának felavatását *** A cukiság és a cigányok *** Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lenyúlta a gyerekek pénzét a fideszes tanár úr az iskolai alapítványból
2017-05-19 07:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Eltűnt egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványának pénze, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra – tudta meg a hvg.hu. Az alapítvány vagyonát kezelő tanár egyben a Fidesz–KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál. Amikor kiderült, hogy lemerítette a számlát, gyorsan szabadságra ment, a kollégáival pedig aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a pénz eltűnése – végül mégsem sikerült eltussolni az ügyet.

 

Lenyúlta a gyerekek pénzét a "fideszes tanár úr" az iskolai alapítványból

 

Gyanús körülmények között nyoma veszett az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjait támogató alapítvány pénzének, ami nagyrészt a szülők támogatásából jött össze. A várható botrány miatt névtelenséget kérő, iskolához közeli forrásaink szerint a milliós összeg eltüntetéséért az intézmény egyik tanárának, K. Andrásnak van köze, akit az intézményben csak "fideszes" tanárként emlegettek, mivel a kormánypárt egyik V. kerületi embere. A napközis oktató hirtelen szabadságra ment, miután kiderült, hogy lába kélt a valószínűleg többmilliós összegnek. Azonban a diákokat, illetve a szülőket nem tájékoztatták arról, hogy nincs meg a gyerekeikre szánt pénzt, sőt a tanárokkal még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak, nehogy kipattanjon az ügy – ráadásul éppen az adó 1 százalékról való rendelkezés időszakában.

 

„Tisztelt Szemerés Szülők! A Szemerések a Szemeréért Alapítvány köszönetét fejezi ki Önöknek az eddigi anyagi támogatásukért. Az Önök felajánlásainak köszönhetően támogatni tudtuk az iskolai sportnapot, a versenyeken kimagasló eredményt elért tanulók jutalmazását, a szepezdi tábor útiköltségeit, állatkerti belépők vásárlását és az iskolai Mikulást. Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez képest ebben az évben is támogassák alapítványunkat!” – a mai napig elérhető az interneten az alapítvány egy korábbi támogatásra buzdító közleménye. A felhívásban az is olvasható, hogy a támogatást közvetlenül „K. András tanár úrnál (3/b.) is lehet fizetni!”.

 

A befizetések kezelésére hivatott "tanár úr" áprilisban eltűnt a Szemeréből, a tanári kart pedig összehívták egy értekezletre. Úgy tudjuk, hogy az igazgató, Arapovics Miklós itt jelentette be, hogy „visszaélés” történt az alapítvány vagyonával, azonban az érintett tanár nevét nem mondta ki. Forrásaink szerint azonban „mindenki tudta”, kiről beszél, hiszen ismert volt, ki kezelte az alapítvány ügyeit, illetve ki nem jött dolgozni. Itt hangzott el az is, hogy a kolléga már nem is lesz a júniusi tanévzárásig, "megkérték, hogy vegye ki a szabadságát".

 

Nem tájékoztatták a szülőket

Informátoraink ezt felháborítónak nevezték, hiszen ez azt jelenti, hogy a gyanúba keveredett tanár státusza továbbra is fennáll, miközben fizetett szabadságát tölti. „Oyan, mintha el akarnák tussolni az ügyet, főleg, mert még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak az összehívott tanárokkal ezen az értekezleten kifejezetten arról, hogy senkinek nem beszélhetnek az elhangzottakról. Biztos féltek, nehogy botrány törjön ki a pénz eltűnése miatt" – fogalmazott egyikük. Az állásukat féltő tanárok azonban nem tiltakoztak, a tantestület összes jelenlevő tagja, nagyjából 30 jelenlévő aláírta a nyilatkozatot.

 

Ezt egymástól függetlenül többen is azzal magyarázták, hogy senki nem akar bajba kerülni, hiszen K. András köztudottan „nagy fideszes”. Az V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzat honlapján valóban megtaláltuk a tanárt, még a vagyonnyilatkozata is elérhető, ugyanis a Fidesz–KDNP által delegált bizottsági tag, ráadásul pont a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságban.

 

Az iskola honlapja szerint a Szemerében mindössze egy napközis csoportot vitt, az iskolát jól ismerő forrásaink szerint viszont informálisan mégis jóval nagyobb hatalma volt. Erre egyebek közt azt hozták példaként, hogy amikor a "vele jó kapcsolatot" ápoló igazgató, illetve az igazgatóhelyettes nem volt az intézményben, a felmerülő ügyekben őt kellett helyettük keresni, a tantestület tagjainak, vagyis kvázi ő helyettesítette a vezetőket. Pár héttel ezelőtti eltűnése viszont különösebb feltűnést nem keltett, mindössze pár gyanútlan szülő érdeklődött, „mi lett András bácsival”, miért vonták össze a napközis csoportját egy másikkal.

 

„Mi lesz, ha a politikai kapcsolatai miatt simán kimossák, akár még át is kerülhet egy másik iskolába?” – tette fel a kérdést több forrásunk is, mert valamennyien azt mondták, szerintük ezek után többé nem bízhatnak rá gyerekeket, illetve nem dolgozhatna hasonló intézményben. 

 

 

 

Kihasználta, hogy cserélődött a többi kuratóriumi tag?

Azt pontosan senki nem tudja, mennyi pénz tűnt el a diákok alapítványától, de állítólag több millió forintról is szó lehet (a 2016-os mérleg szerint valamivel több mint 3 millió forint pénzeszköze volt az alapítványnak). Egy az ügyet közelről követő forrásunk szerint K. András valószínűleg azért tudott visszaélni a gyerekek pénzével, mert a Szemerések a Szemeréért Alapítvány vezetése az elmúlt években többször cserélődött.

 

Eredetileg az alapítvány gazdálkodását és képviseletét pontosan szabályozták, kuratóriumának a szemerés tanárok mellett mindig volt a szülők közül kikerülő tagja is. „Csakhogy 2015 februárjában az előző elnök lemondott, és helyetteseként a gyakorlatban K. András csinált ettől kezdve mindent. Érdekes módon máig nem is sikerült pótolni az elnököt, közben szinte minden hozzá futott be, így például a számlakivonatok is. Majd egy másik kuratóriumi tag, egy tanárnő tavaly meghalt, ettől kezdve még kevésbé volt kontroll, ráadásul így hozzá került az alapítvány számlájához tartozó bankkártya” – mondta forrásunk. Ő is tudott a tanárokkal aláíratott titoktartási nyilatkozatról, szerinte az iskola vezetése csak menteni próbálta a helyzetet, nehogy az intézményen csattanjon a botrány. K. András nemrég lemondott kuratóriumi tagságáról, új tagot is választottak, a változások bejegyzése folyamatban van. Állította, hogy rendbe akarták tenni a helyzetet, ezért a civil szervezet feljelentést tett a BRFK V. kerületi kapitányságán.

 

A BRFK szerdán megerősítette, hogy valóban folyik nyomozás az alapítvány feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen.

 

Az ügy miatt személyesen felkerestük az iskola igazgatóját, Arapovics Miklóst, aki először az információinkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, a fenntartó Klikhez irányított bennünket. Tolnai Marianna tankerületi igazgató viszont kérdésünkre azzal passzolta a kérdést, hogy az alapítvány egy külön szervezet, amelynek „tevékenységéről, terveiről" nem tudnak nyilatkozni. „Amennyiben az illetékes hatóság az ügyben a fenntartóval kapcsolatban álló személyt vagy személyeket elmarasztal, erről jogerős bírósági ítélet születik, akkor megteszi a szükséges lépéseket” – tette hozzá.

 

Miután felhívtuk a figyelmüket, hogy a tanár gyerekekkel kapcsolatos munkája nem alapítványi kérdés, közvetlen munkáltatójaként az igazgató végül megerősítette, hogy K. András valóban fizetett szabadságon van. Az igazgató állítása szerint ezt saját maga kérte, ezért nem dolgozik.

 

Végül sikerült elérnünk K. Andrást is, aki időt kért azzal, hogy pénteken tud nyilatkozni a történtekről. Pénteken reggel azonban Arapovics Miklós igazgató jelentkezett, és arról tájékoztatott bennünket, hogy a tanár "visszahozta a pénzt". Részleteket ezen túlmenően nem mondott, K. Andrást viszont ezt követően már hiába kerestük a megbeszélt időpontban, majd más csatornán is, ígérete ellenére nem válaszolt kérdéseinkre.

 

Az V. kerületi önkormányzatot is kerestük, hiszen a tanár ott (nem képviselő) bizottsági tag, viszont még csak visszajelzést sem kaptunk a sajtóreferenstől. Cikkünk megjelenésekor újabb kérdéssort juttattunk el Belváros fideszes polgármesteréhez, Szentgyörgyvölgyi Péterhez. Választ várunk egyebek közt arra is, tagja maradhat-e a jogi bizottságnak K. András a történtek után.

 

A visszafizetés csak enyhítő körülmény lehet

Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint a rendelkezésre álló információk alapján ilyen esetben a sikkasztás gyanúja merülhet fel, illetve a hűtlen kezelés, amennyiben az átvett összeggel mint vagyonnal rendelkezhetett. „Feljelentési kötelezettség ebben az esetben nincs, ugyanakkor kérdés, hogy esetleg felmerülhet-e a bűnpártolás, ha tényleg próbálták kifejezetten szőnyeg alá söpörni az ügyet” – mondta Litresits András. Szerinte ugyanakkor ilyen esetekben csak enyhítő körülményként vehető figyelembe az összeg visszaszolgáltatása, hiszen ez önmagában nem annullálja a cselekményt, ha valaki törvénytelenül gazdálkodott az iskolai alapítvány pénzével.

 

Cikkünk megjelenése után előkerült K. András.

 

Miután ígérete ellenére korábban nem nyilatkozott, és több csatornán sem válaszolt megkeresésünre, cikkünk megjelenését követően egy nyilatkozatot juttatott el hozzánk az érintett tanár. Ebben - bármilyen konkrétum, bizonyíték vagy részlet nélkül - valótlanságnak nevezte a forrásaink által elmondottakat arról, hogy jogszerűtlenül bánt az alapítvány pénzével. "Az igazság az hogy a Szemeresek a Szemeréért Alapítvány kuratoriumi tagságomról lemondtam és a házi pénztárban lévő pénzekkel elszámoltam" - közölte.

 

 

  Tamás Csik fényképe.

Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le semmiről!
https://www.facebook.com/hirugynokseg/

 

 C-PRESS.HU - HVG

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-11-20
  Ma barátságos hangulatban leszünk, szívesen ismerünk meg új barátokat. Természet szeretetünk is megnyilvánulhat, - mozgassuk át tagjainkat a friss levegőn. Vegyük elő futócipőnket és irány a kilométerek! Ma megfájdulhat a comb területe. Ma ne terheljük túl magunkat, kerüljük a hosszú túrákat, kirándulásokat, sorban állásokat. Különösen akkor, ha nem is vagyunk edzésben. Ha sportolnánk, akkor ma még lényegesebb, hogy megfelelő mennyiségű bemelegítő gyakorlatot végezzünk!
 • Heti munkahoroszkóp 2017.november 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-11-19
  Ma mindent úgy szeretnénk tenni, ahogyan kedvünk tartja. Nem tűrjük a korlátozásokat, zokon vesszük, ha családtagjaink ránk telepednek és megmondják, hogy mit tegyünk. Ahol csak tudjuk, átlépjük a határokat. Ma a visszér problémája nyilvánulhat meg erőteljesebben. A panaszt nem szabad elhanyagolni. Szélsőséges esetben fekélyes bőrtünet is lehet az elhanyagolt visszérbetegség eredménye. Kezdeti stádiumban segíthetnek a gyógytermékek.
 • Heti wellness horoszkóp 2017.november 19-től 25-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Pozitív megerősítés vs karma
  A pozitív megerősítés működésének megértéséhez képzelj el egy fogkrémes tubust. A tubus legvégén van az a pozitív életérzés, amit át szeretnél élni. Ahhoz, hogy ez a tied legyen, ki kell nyomnod azt, ami még tubusban - vagyis a tudatalattidban - benne van. Ha ismételsz egy megerősítést, az kibuktatja, a felszínre hozza azokat a blokkokat, tévedéseket, nem-tudásokat, karmikus terheket, amik beépültek a tudatalattidba és ezért akadályoznak.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek