Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék *** Az EMMI minisztere helyet biztosít a roma hős emléktáblájának *** Nem engedte a MÁV a roma hős emléktáblájának felavatását *** A cukiság és a cigányok *** Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Macron lett az új francia elnök
2017-05-08 07:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Harminc százalék előnnyel győzte le Emmanuel Macron Marine Le Pent az exit poll szerint.

 

Macron lett az új francia elnök

Emmanuel Macron lett Franciaország új elnöke.

 

Az Ipsos exit pollja szerint Macron a szavazatok 65,1 százalékát kapta meg, míg Marine Le Pen 34,9 százalékot szerzett. A TV5 azóta frissebb adatokat is közölt, azok szerint még ennél is nagyobb Macron előnye, 65,8-34,2 az állás egy órával azután, hogy elkezdték feldolgozni a szavazatokat.

 

A szavazóhelyiségek a kisebb településeken este 7 órakor zártak be, a nagyobb városokban pedig 8-ig lehetett szavazni.

 

A részvételi arány 74 százalék körüli, ez a francia választásoknál igencsak alacsonynak számít. Az elemzők arra már az eredmények megjelenése előtt felhívták a figyelmet: az alacsony részvétel azt mutatja, hogy egyre több francia elégedetlen nem csak azzal, ami az országukban történik, hanem azzal is, amilyen válaszokat erre a pártok kínálnak.

 

Macron este kilenc órakor állt ki a nyilvánosság elé. Győzelmi beszédében azt ígérte: igyekszik méltó lenni a bizalomra, amit a franciáktól kapott. Látja ő is a dühöt és a bizonytalanságot a gazdaság, a társadalom helyzete, valamint a biztonsági ügyek miatt, amit sokan éreznek - tette hozzá. Külön kitért arra is: meg kell erősíteni a köteléket Európa vezetői és az európaiak között. Eközben pedig Franciaország folytatja a harcát a terrorizmus ellen is, otthon és a nemzetközi színtéren egyaránt - ígérte.

 

A leendő elnök még azelőtt, hogy megtartotta volna a győzelmi beszédét, az AFP-nek nyilatkozott. Arról beszélt: Franciaország hosszú történelmében ma új oldal nyílt meg, reméli, hogy ez reménnyel és visszaszerzett önbizalommal lesz tele.

 

Le Pen alig tíz perccel az exit poll megjelenése után már ki is állt a nyilvánosság elé, és el is ismerte a vereségét - nem mintha nagyon lett volna más választása a felmérések után. Egyik alelnöke a TF1 televíziónak azt is elmondta: Le Pen már felhívta Macront, hogy gratulálon a győzelemhez. A vesztes jelölt rövid beszédében azzal próbált erőt mutatni, hogy a Nemzeti Front lett a legerősebb ellenzéki párt, és már arra kérte támogatóit, hogy tartsanak ki a parlamenti választásra is.

 

A modern kori francia történelemben most először fordult elő, hogy sem a hagyományos jobb-, sem a baloldal jelöltje nem jutott be az elnökválasztás második fordulójába. A centrista, Európa-párti Macron 2014 és 2016 között a szocialisták gazdasági minisztere volt, de kilépett a kormányból és megalapította saját pártját, az En Marche-t. A Le Pen család Nemzeti Frontja pedig hiába szerzett több szavazatot, mint 15 éve, amikor még Jean-Marie Le Pen jutott a második fordulóba, továbbra is képtelen áttörni a szélsőjobbal szemben álló országos összefogást.

 

Épp azért viszont, mert frissen alapított párt elnökjelöltje nyerte a választást, különösen nagy tétje lesz a júniusi parlamenti választásnak, ahol eldől, milyen pártokból álló képviselőkkel kell együtt dolgoznia Macronnak.

 

 

A külföldi kormányok kicsit még óvatosak voltak az első exit pollok után, a hivatalos eredményekre vártak a gratulációkkal. Az elsők között Steffen Seibert, a német kormányzati kommunikáció vezetője szólalt meg: ő Twitteren annyit írt franciául: Emmanuel Macron győzelme az erős Európa és a francia-német barátság győzelme.

 

Az EU vezetői részéről Jean-Claude Juncker gratulált elsőként, ő arról beszélt: boldog, hogy a franciák az európai jövőt választották. Donald Tusk pedig azt írta: gratulál Franciaországnak, hogy a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget választották a fake news zsarnoksága helyett.

 

Donald Trump nem meglepő módon a Twitteren gratulált, mit írta, már nagyon várja, hogy együtt dolgozzanak Macronnal. Persze nem kellett sokat várni arra sem, hogy a kritikusok egy kicsit lejjebb görgessenek, odáig, amikor két hete Trump még arról twittelt: a franciák nem tűrik, ami az országukban történik, a terrortámadások fogják meghatározni, mi lesz a választáson.

 

Bárki, csak ne Le Pen

A TV5 egy közvélemény-kutatást is bemutatott: e szerint a Macronra szavazók 43 százaléka azért választotta őt, hogy ne Le Pen nyerjen. Egyharmad a megújulást várja az új elnöktől, és 16 százalék mondta azt, hogy egész egyszerűen azért választotta Macront, mert az ő programját találja a legszimpatikusabbnak. A közvélemény-kutatók abban mindvégig egyetértettek, hogy Marcon a toronymagas esélyes – pontosabban hogy bárki első számú esélyessé válik, ha Le Pennel kerül szembe a második körben. A kérdés igazán az volt, hogy egy ilyen szokatlan helyzetben, amikor mindkét jelölt a hagyományos nagy pártokon kívül érkezik, összezár-e újra az ország többsége, és a hagyományoknak megfelelően pártállástól függetlenül megakadályozzák-e, hogy a szélsőjobb nyerjen.

 

Két hete Macron a szavazatok 24 százalékát kapta meg, míg Le Pen 21 százalékkal jutott be a második fordulóba. A jobbközép jelölt, Francois Fillon 20, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon pedig 19,6 százalékot kapott. Az elmúlt öt évben kormányzó Szocialista Párt hatalmasat bukott, jelöltjük alig több, mint 6 százalékot szerzett.

 

A botrányok nem kerülték el ezt a választást sem: néhány órával a kampánycsend előtt nyilvánosságra hoztak több ezer e-mailt Macron kampánycsapatának feltört levelezéséből. Le Pen pedig amiatt magyarázkodhatna, hogy újra felbukkant a hír, Oroszország finanszírozza a kampányát.

 

 Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! 

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS.HU - HVG

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-11-20
  Ma barátságos hangulatban leszünk, szívesen ismerünk meg új barátokat. Természet szeretetünk is megnyilvánulhat, - mozgassuk át tagjainkat a friss levegőn. Vegyük elő futócipőnket és irány a kilométerek! Ma megfájdulhat a comb területe. Ma ne terheljük túl magunkat, kerüljük a hosszú túrákat, kirándulásokat, sorban állásokat. Különösen akkor, ha nem is vagyunk edzésben. Ha sportolnánk, akkor ma még lényegesebb, hogy megfelelő mennyiségű bemelegítő gyakorlatot végezzünk!
 • Heti munkahoroszkóp 2017.november 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-11-19
  Ma mindent úgy szeretnénk tenni, ahogyan kedvünk tartja. Nem tűrjük a korlátozásokat, zokon vesszük, ha családtagjaink ránk telepednek és megmondják, hogy mit tegyünk. Ahol csak tudjuk, átlépjük a határokat. Ma a visszér problémája nyilvánulhat meg erőteljesebben. A panaszt nem szabad elhanyagolni. Szélsőséges esetben fekélyes bőrtünet is lehet az elhanyagolt visszérbetegség eredménye. Kezdeti stádiumban segíthetnek a gyógytermékek.
 • Heti wellness horoszkóp 2017.november 19-től 25-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Pozitív megerősítés vs karma
  A pozitív megerősítés működésének megértéséhez képzelj el egy fogkrémes tubust. A tubus legvégén van az a pozitív életérzés, amit át szeretnél élni. Ahhoz, hogy ez a tied legyen, ki kell nyomnod azt, ami még tubusban - vagyis a tudatalattidban - benne van. Ha ismételsz egy megerősítést, az kibuktatja, a felszínre hozza azokat a blokkokat, tévedéseket, nem-tudásokat, karmikus terheket, amik beépültek a tudatalattidba és ezért akadályoznak.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek