Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Befőttek lesznek a közmunkások, ami megbuggyan
2017-05-04 06:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigány nők helyzetéről beszélt az ENSZ konferenciáján Bogdán László cserdi polgármester, aki szerint a roma férfiak körében elterjedt macsó szemlélet súlyos károkat okoz az egész országnak. Bogdán László a Hír TV online-nak nyilatkozott arról, miért nem működik a közmunkaprogram, hogy miért lenne jó egy női miniszterelnök és hogy Cserdi „mezítlábas cigány nők” érdekében indít kampányt.

 

A nagyrészt cigányok lakta, Baranya megyei Cserdi polgármestere 2013-ban tett szert országos ismertségre, elsősorban arról, hogy a korábban rossz hírű faluban lényegében megszűnt a bűnözés, és elindult egy sikeres szövetkezeti gazdaság. Szintén az ő nevéhez fűződik az, hogy az iskolai osztályokat bűnmegelőzési céllal tanulmányútra vitték fegyintézetekbe és a fiatalkorúak börtönébe – ennek a célja az volt, hogy szembesüljenek a bűnözés következményeivel és azzal, nem is olyan menő dolog börtönbe kerülni.


Bogdán László március–áprilisban az Egyesült Államokban járt, New Yorkban felszólalt egy, a nők helyzetéről, feminizmusról szóló konferencián is. Itt a magyarországi roma nők helyzetéről beszélt, úgy fogalmazott, hogy „a cigány nők legnagyobb ellensége a cigány macsó férfivilág”.

Jól jönne egy női miniszterelnök

A polgármester a Hír TV online-nak elmondta, a konferencián csupa pozitív visszajelzést kapott, a beszédét nagy taps fogadta. Itthon azonban kritikát is kapott, a 168 Órában megjelent publicisztikában „öncélú bűnbakképzésnek” és „áldozathibáztatónak” nevezték a mondanivalóját. Bogdán László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „amit a 168 órás cikk szerzője csak tanult, hallott, abban ő benne élt egész életében”. Mint mondta, az előadáson szerinte semmi elfogadhatatlan dolgot nem állított, és ezt az ott lévő nemzetközi közösség sem gondolta másképp.

Hozzátette: a konferencián nemcsak a cigány nők, hanem általában a Magyarországon élő nők helyzetéről is beszélt. Elmondta, szerinte az egész társadalomban vannak problémák ezen a téren. Ebből a szempontból, úgy látja, morális válság van Magyarországon, amiből például egy női miniszterelnök mutathatna kiutat.

„40 éves cigány asszonyok már a halálon gondolkodnak”

Kérdésünkre Bogdán László megismételte a konferencián is elmondottakat: a cigány nők problémái egy nagyobb problémakör részei, hiszen őket is érintik a cigányság egészét érintő problémák, mint a szegénység, az iskolázatlanság, a jövőkép-nélküliség. Ehhez jönnek még hozzá egyes, hagyományoknak nevezett szokások, amit gyakran a cigány férfiak várnak el, mint a korai házasság és gyerekvállalás. „Saját tapasztalat, hogy egyes családok már 12 évesen férjhez adják a lányaikat, akik 13-14 évesen már szülnek. 40 éves cigány asszonyok már a halálon gondolkodnak. Ez nem kulturális szokás, ez őrültség” – fogalmazott. Szerinte az ilyen, a férfiaktól jövő kényszerek és a nőkkel szembeni kettős mérce, „macsóság” általános jelenség a magyarországi cigányság körében, amit sürgősen meg kell oldani, ha nem akarunk súlyosabb társadalmi feszültségeket.

 

Bogdán László beszélt arról is, hogy sok pozitív példát látott az Egyesült Államokban, amiket hazánkban is meg lehetne honosítani. „A feketék integrációja magyar szemmel nagyon pozitív példa, szinte minden területen lehet látni feketéket is dolgozni. Fontos lenne, ha Magyarországon a cigányok is jelen lennének az élet minden területén, mindenféle munkakörben” – mondta. Szerinte fontos lenne érdekeltté tenni a magyarországi munkaadókat abban, hogy cigányokat is felvegyenek, például adókedvezmények segítségével. Az is megoldás lenne, tette hozzá, ha anonim felvételiket vezetnének be a munkahelyeken, mivel így ki lehetne küszöbölni a diszkriminációt.

 

Részben erről szól Cserdi két, a közelmúltban indított programja is: az egyik kiemelkedő roma nők történeteit gyűjti össze, akik vállalkozóként, a tudományos életben vagy más területen értek el kimagasló eredményt. Példaként említette Várnai Annát, a Kóstolda Lakásétterem alapítóját, ahol roma ételeket lehet kipróbálni. „Az előítéletek ellen alig van jobb módszer, az étel mindenki számára közös pont” – mondta.

Példaképek Farkas Flórián és a közmunka helyett

A következő program viszont már, ahogy fogalmazott, „a mezítlábas cigány nőkért indul majd”. Vagyis nemcsak a kivételes eredményeket elérő cigány nőket mutatja be, hanem olyanokat is, akik a hétköznapi életben mutatnak jó példát. „Fontos, hogy a cigányok jelen legyenek mindenféle területen, munkakörükben, ne csak közmunkában. Ehhez mutatunk példaképeket” – mondta.

 

Bogdán László szerint egyébként az elmúlt években nem történt komolyabb javulás a cigányság helyzetében és az együttélésben. Mint mondta, vannak olyan tárcák, amelyek tiszteletre méltó módon dolgoznak, (példaként említette Novák Katalin családügyi államtitkárságát és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárt), valamint hasznos, főleg EU-s programok. De szerinte „alapvetően langyos víz a cigánykérdés kezelése”, tessék-lássék módon teszik. „A közmunka csak ideig-óráig jó csak. Önmagában csak befőtté teszi a közmunkásokat, ami idő után megbuggyan: tartósítja a szegénységet és az azzal járó problémákat” – mondta. Kritizálta a cigány vezetést is, köztük az Országos Roma Önkormányzatot vezető Farkas Flóriánt. Szerinte félő, hogy az ORÖ-ügy miatt velük mossák össze az egész cigányságot. „Jelenleg csak a migránsok kevésbé elfogadottak nálunk” – utalt egy tavalyi, a társadalmi előítéleteket mérő felmérésre.


A polgármester hangsúlyozta, hogy Cserdi nem kap több támogatást, mint más települések, azaz a felzárkóztatás nem csak a pénzen múlik. A közeljövőben ennek ellenére folytatni fogják eddigi programjaikat, és újak is indulnak. „Tréning indul a cserdi gyerekeknek az Emmibe beadott pályázat alapján, és folytatódnak a jótékonysági akcióik, például a cserdi gazdaságban megtermelt élelmiszer osztása az ország más részein” – mondta. Emellett országszerte előadás-sorozatot indít el általános iskolásoknak.

 

  Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! 

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS.HU HIRTV

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek