Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ügynök volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója
2017-05-02 09:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Filozófus fedőnéven jelenthetett a protestáns egyházi élet szereplőiről az a Lehel László, aki ma az államnál és a kormánynál igen jól pozícionált Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Beszervezési dossziéja szerint "a szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta". Jelentései azonban nem kerültek elő.

 

Ügynök volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója

 

Az 1948-ban született Lehel László evangélikus lelkészt 1983-ban szervezék be Filozófus fedőnéven, "evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzésére" vetették be - derül ki a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében megjelent cikkből.

 

Kartonjai alapján 1988 decemberéig Lehel még a rendszer része volt. Eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be, "a szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta". Jelentései azonban nem fellelhetőek, aminek többféle magyarázata lehet: előfordulhat, hogy még nem került be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, de az is, hogy valaki takarított utána.

 

Lehel László neve azonban mások jelentéseiben is előkerül, már beszervezése előtt, 1975-ben számított rá a szolgálat mint "politikailag érett, problémákkal" teli fiatalra.

 

A református egyházi reakció területén lévő ellenséges személyek elhárítása című objektumdossziéban is célként fogalmazzák meg 1983-ra, hogy beszervezzék a Filozófust, majd később már azt írják, eredményes együttműködés jött létre" vele. Egy éves összefoglaló jelentésben pedig így utalnak rá: "operatív pozíciónkban jelentős minőségi változás állott be azáltal, hogy hálózatunk egyik tagját főpappá, másikat az Ökumenikus Tanács fontos vezetőjévé választották". Lehel László 1988 májusában lett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

 

Korábban, még a beszervezése előtti évben, 1982-ben feladatként jelölik meg: "Filozófus átvétele a III/III-2/a osztálytól a III/III-1. osztályhoz", feltehető, hogy az egyetemi hallgatókra specializálódott osztály már akkor beszervezhette őt, majd tanulmányai befejezése után átvette a papokat megfigyelő csoport.

 

A lelkész ismerőseivel háttérbeszélgetéseket folytató újságíró, Lukács Csaba egy korabeli történetet hoz fel Lehel Lászlóról. 1989-ben az NDK-ból és a Romániából érkező menekültek segélyezésének résztvevőjeként Volkswagen Golffal hajtott a bécsi megbeszélésre a nyugati protestáns segélyszervezetek képviselőivel. Utóbbiak mindezt a buszmegállóból dideregve figyelték, és megütközést váltott ki belőlük, hiszen ők még a taxipénzen is spóroltak. Magyarországon pedig akkor még a Trabantra is éveket kellett várni.

 

Lehel nyeregben

A ma Lehel László vezette Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igen jól pozicionált jótékonysági szervezet, következzen erről néhány adat:

 

 • Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó a szervezet jószolgálati nagykövete.
 • A 2010-es nyári árvíz idején öt segélyszervezet által közösen, a Duna Tv akciójában gyűjtött 232 millió forint adományt a tévé akkori vezetője, Cselényi László az ökumenikusoknak adta át. Amikor az egyik karitatív szervezet vezetője rákérdezett erre, Lehel azt mondta "szokjátok meg, hogy mostantól ez a módi".
 • Lehel felháborodott levélben kért magyarázatot egy közjogi méltóságtól, miért nem az ő szervezetét vonta be egy külföldi látogatáshoz szervezett programra, amikor "ők a kormány hivatalos segélyszervezete".
 • A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet olyan stratégiai vagy gyémánt fokozatú partnereket tudhat magáénak, mint a Heineken, a Tesco, a Microsoft, a Henkel, a Siemes és a Samsung - sok az átfedés a kormány stratégiai partnereinek listájával.
 • Olyan nagy állami cégek támogatják a szervezetet, mint a Magyar Posta, az MVM Csoport, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank.
 • Tavaly decemberben a korábban kormányzati háttérintézményként működő Design Terminál jótékonysági árverésén összegyűlt pénzt is az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlották fel.
 • Állami támogatásból 2012-ben 657 millió, 2013-ban 707 millió, 2014-ben pedig 1010 millió forint jutott a szervezetnek.


Eközben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy protestáns nemzetköi ernyőszervezet, a "migránssimogató" címkével is felruházható Act Alliance büszke tagja, ahogy ezt Lehel László nemzetközi programokon gyakran emlegeti. A cikk szerzője szerint "valódi kettős ügynöki feladat" itthon a kormányzathoz dörgölőzni, a nemzetközi szcénában pedig tagja lenni egy bevándorlást támogató szövetségnek.

 

A Lehel László elnök-igazgató által vezetett szervezet évi több százmillió forint külföldi támogatást kap, 2015-ben például 871 millió forintot, a civilellenes törvény tehát ezt a jótékonysági szervezetet is ügynökszervezetként bélyegezhetné meg. Ha az egyházi szervezeteket ki nem vették volna a törvény hatálya alól.

 

  Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! 

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS.HU HVG

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2021.szeptember 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2021-09-18
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti szexhoroszkóp 2021.szeptember 17-től 23-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-09-17
  Ma örömmel ápoljuk baráti kapcsolatainkat, szívesen szervezünk találkozókat. Kedvünkre vannak a nagy beszélgetések és az intellektuális jellegű programok. Menjünk el egy érdekes kiállításra! Vigyázzunk ma jobban a lábszárunkra, jobban tesszük, ha kényelmes cipőt veszünk fel, semmiképpen sem jó választás a magas sarkú, vagy túlságosan szoros lábbeli. Különösen akkor figyeljünk erre, ha egyébként visszeres problémáink is vannak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.szeptember 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Sport hírek