Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ügynök volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója
2017-05-02 09:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Filozófus fedőnéven jelenthetett a protestáns egyházi élet szereplőiről az a Lehel László, aki ma az államnál és a kormánynál igen jól pozícionált Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Beszervezési dossziéja szerint "a szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta". Jelentései azonban nem kerültek elő.

 

Ügynök volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója

 

Az 1948-ban született Lehel László evangélikus lelkészt 1983-ban szervezék be Filozófus fedőnéven, "evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzésére" vetették be - derül ki a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében megjelent cikkből.

 

Kartonjai alapján 1988 decemberéig Lehel még a rendszer része volt. Eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be, "a szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta". Jelentései azonban nem fellelhetőek, aminek többféle magyarázata lehet: előfordulhat, hogy még nem került be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, de az is, hogy valaki takarított utána.

 

Lehel László neve azonban mások jelentéseiben is előkerül, már beszervezése előtt, 1975-ben számított rá a szolgálat mint "politikailag érett, problémákkal" teli fiatalra.

 

A református egyházi reakció területén lévő ellenséges személyek elhárítása című objektumdossziéban is célként fogalmazzák meg 1983-ra, hogy beszervezzék a Filozófust, majd később már azt írják, eredményes együttműködés jött létre" vele. Egy éves összefoglaló jelentésben pedig így utalnak rá: "operatív pozíciónkban jelentős minőségi változás állott be azáltal, hogy hálózatunk egyik tagját főpappá, másikat az Ökumenikus Tanács fontos vezetőjévé választották". Lehel László 1988 májusában lett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

 

Korábban, még a beszervezése előtti évben, 1982-ben feladatként jelölik meg: "Filozófus átvétele a III/III-2/a osztálytól a III/III-1. osztályhoz", feltehető, hogy az egyetemi hallgatókra specializálódott osztály már akkor beszervezhette őt, majd tanulmányai befejezése után átvette a papokat megfigyelő csoport.

 

A lelkész ismerőseivel háttérbeszélgetéseket folytató újságíró, Lukács Csaba egy korabeli történetet hoz fel Lehel Lászlóról. 1989-ben az NDK-ból és a Romániából érkező menekültek segélyezésének résztvevőjeként Volkswagen Golffal hajtott a bécsi megbeszélésre a nyugati protestáns segélyszervezetek képviselőivel. Utóbbiak mindezt a buszmegállóból dideregve figyelték, és megütközést váltott ki belőlük, hiszen ők még a taxipénzen is spóroltak. Magyarországon pedig akkor még a Trabantra is éveket kellett várni.

 

Lehel nyeregben

A ma Lehel László vezette Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igen jól pozicionált jótékonysági szervezet, következzen erről néhány adat:

 

 • Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó a szervezet jószolgálati nagykövete.
 • A 2010-es nyári árvíz idején öt segélyszervezet által közösen, a Duna Tv akciójában gyűjtött 232 millió forint adományt a tévé akkori vezetője, Cselényi László az ökumenikusoknak adta át. Amikor az egyik karitatív szervezet vezetője rákérdezett erre, Lehel azt mondta "szokjátok meg, hogy mostantól ez a módi".
 • Lehel felháborodott levélben kért magyarázatot egy közjogi méltóságtól, miért nem az ő szervezetét vonta be egy külföldi látogatáshoz szervezett programra, amikor "ők a kormány hivatalos segélyszervezete".
 • A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet olyan stratégiai vagy gyémánt fokozatú partnereket tudhat magáénak, mint a Heineken, a Tesco, a Microsoft, a Henkel, a Siemes és a Samsung - sok az átfedés a kormány stratégiai partnereinek listájával.
 • Olyan nagy állami cégek támogatják a szervezetet, mint a Magyar Posta, az MVM Csoport, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank.
 • Tavaly decemberben a korábban kormányzati háttérintézményként működő Design Terminál jótékonysági árverésén összegyűlt pénzt is az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlották fel.
 • Állami támogatásból 2012-ben 657 millió, 2013-ban 707 millió, 2014-ben pedig 1010 millió forint jutott a szervezetnek.


Eközben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy protestáns nemzetköi ernyőszervezet, a "migránssimogató" címkével is felruházható Act Alliance büszke tagja, ahogy ezt Lehel László nemzetközi programokon gyakran emlegeti. A cikk szerzője szerint "valódi kettős ügynöki feladat" itthon a kormányzathoz dörgölőzni, a nemzetközi szcénában pedig tagja lenni egy bevándorlást támogató szövetségnek.

 

A Lehel László elnök-igazgató által vezetett szervezet évi több százmillió forint külföldi támogatást kap, 2015-ben például 871 millió forintot, a civilellenes törvény tehát ezt a jótékonysági szervezetet is ügynökszervezetként bélyegezhetné meg. Ha az egyházi szervezeteket ki nem vették volna a törvény hatálya alól.

 

  Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! 

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS.HU HVG

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek