Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Orbán nyerte a menetet, de az alatta tátongó szakadék tovább mélyült
2017-04-28 11:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az arcára volt írva, hogy Orbán Viktor győzelemként éli meg saját szerdai szereplését az Európai Parlamentben. És valószínűleg nem is értelmezte félre a történteket. Mégsem bízhatja el magát. Azokban, akiknek elegük van a magyar kormány provokációiból, tovább nőhetett az elhatározottság, hogy nagyot üssenek, ha egyszer megtehetik.

 

Orbán nyerte a menetet, de az alatta tátongó szakadék tovább mélyült

 

Orbán Viktor nem győzte ismételgetni Brüsszelben, hogy ő a vitát a demokrácia alapjának tartja, és csak a kritikai vélemények nyílt megosztása vezet előre. Ehhez képest szerdai brüsszeli útjának legfontosabb pillanatát nem örökíthette meg mikrofon. Zárt ajtós volt, mint Mészáros Lőrinc összes üzlete. Erről a brüsszeli találkozótól egyetlen kép készült, és három szó maradt fenn róla, amelyet a miniszterelnöki stáb a fotó alá írt: „A néppárti frakcióvezetőnkkel”.

 

Joviális kifejezés, talán kicsit alázatos is valaki részéről, aki nyilván nem gondolja Manfred Webert vele egy szinten állónak. Orbán azonban minden eszközt megragadott, hogy még a brüsszeli útjának nyilvános része előtt a legfontosabb küldetését teljesítse: a Fideszt az Európai Néppárton belül tartsa.

 

Ami jogilag bizonyítható, abban Brüsszel nyer

A vitát és a nyilatkozatokat figyelve Orbán a következőkkel igyekezett meggyőzni Webert:

 1. Ami jogi problémát a felsőoktatási törvényben az Európai Bizottság talál, azt a magyar kormánypárt orvosolni fogja. Orbán annyit enged, amennyire az uniós jogászok megfelelő érvelést találnak. A CEU-ellenes törvényt is beáldozza ezért, de reméli, hogy erre a jogszabály jó megfogalmazása miatt nem kerül sor.
 2. A civilek transzparenciája mindenütt probléma, és a néppártnak is politikai érdeke, hogy ellenfelei finanszírozását átlássa. Orbán meggyőzte Webert jelen állás szerint, hogy itt senkit sem akarnak ellehetetleníteni, csak átláthatóvá tenni. Ha a Bizottság az előzetes bejelentés szerint ezt a törvényt is kivizsgálja annak budapesti elfogadása után, akkor Orbán annak is áll elébe. Ahogy az első pontban is áll: a jog előtt hajlandó meghajolni.
 3. A Fidesz néppárti tagsága ellen támadók nem Orbánnal harcolnak, hanem saját parlamenti erejüket akarják növelni a konzervatív frakció gyengítése által. Ez csak matematika – mondja a kormányfő.
 4. Végül Orbán egy dologban nagyon határozottan kiáll az európai szélsőségesek ellen: vele nincs uniós kilépés. Megállítani akarja Brüsszelt abban, hogy megváltozzon – ez a külső használatra újracsomagolt konzultációs üzenet, de büszke arra, hogy Magyarország az európai klub tagja, és ebben a polgárok is egyetértenek.


A parlamenti matematika úgy akarta, hogy Weber legyen az első, aki Orbán Viktor bevezető megjegyzéseire válaszolhat. (És ezt a matekot erősíti a Fidesz 12 EP-képviselője.) A bajor politikus kemény volt a CEU ügyében, kioktató a nemzeti konzultáció sugalló kérdéseivel kapcsolatban, de a civilek elleni törvénynél már követte az Orbán által neki vázolt gondolatmenetet, és a zöldek frakciója felé mutogatott.

 

 

 

 

A képviselők jól értették Webert: nincs itt látnivaló

Weber még nem tudja, hogy a civil szervezetek már most átláthatók Magyarországon, amennyiben nem állami vállalatoktól kapnak százmilliókat kormánypárti hangulatkeltésre.

 

A konzervatív frakcióvezető mindenesetre küldött pár mérgezett nyilat a szocialisták felé, ami a román jogállami helyzet ismeretében nem is indokolatlan, és megdicsérte Orbánt, amiért ő személyesen védi álláspontját. Majd emlékeztetett ékes német nyelven, hogy az EU-ban nem az erősek joga, hanem a jog ereje uralkodik, és annak majd Budapest meg is fog felelni. Ezen a ponton a brüsszeli bulit meg is fojtották, több képviselő is kivonult a teremből, hiszen a feszültség megszűnt. Orbán Viktor egyelőre megúszta.

 

Meddig tart a béke?

A néppárt a hétvégén tanácskozik, ezen elvileg ki is zárhatnák a Fideszt, de ez valószínűtlennek látszik. Orbán Viktor időt nyert a CEU-ellenes bizottsági vizsgálat tudomásulvételével. Az Európai Parlament azonban még a vita előtt elfogadott egy szocialista javaslatot arról, hogy a május 15-én kezdődő plenáris ülésen szavazzanak meg egy határozatot a magyarországi helyzetről. Döntöttek tehát arról, hogy majd mondanak valamit három hét múlva, és erre a néppárt is rábólintott. Hogy mit mondanak, az a következő három héttől is függ.

 

Csúcsra járatott Soros elleni kirohanás

Orbán a számára legfontosabb kérdésben nyert szerdán Brüsszelben, és még a Soros elleni hadjáratot is új szintre tudta emelni hazai közönsége előtt. Abban ugyanis, amiben a magyar kormányfő nem várt uniós kioktatást, a maximumra tekerte a hangerőt. Amit Soros György most kapott, az eddig elképzelhetetlen lett volna. Az üzletember egyszerű amerikai spekulánssá silányult a tucatszor megismételt vádakban. Milliók megnyomorítója lett, akit fogadni sem lenne szabad Brüsszelben, sőt az unió szégyene, hogy mégis megteszik.

 

 

 

És minden győzedelmes mosoly mellett, Orbán helyzete saját logikája és érdeke szerint sem megnyugtató.

 

 1. A néppárt frakcióvezetője volt az egyetlen, aki a konzervatívok közül hitet tett Orbán mellett. Kemény kritikát kapott azonban az EPP összes többi (nem fideszes) felszólalójától. Szokás szerint a luxemburgi Frank Engel mondta a legsúlyosabb mondatokat. Elsősorban a Benelux államokban fogyott el a türelem, nem látják, hogy bármit szelídítene a Fideszen a frakciótagságuk. A magyar jelenlét ugyanis a csoport szavahihetőségét rombolja, és a lengyelekkel szembeni eszközöket korlátozza. Orbánt megkímélték attól, hogy a néppárti frakció előtt, de zárt ajtók mögött találkozzon a kritikusokkal. Cserébe a fideszesek kaptak információk szerint végtelen fejmosást.
 2. Az Európai Bizottságnak elege van. Frans Timmermans első helyettes szinte beolvasott Orbánnak. A CEU-ellenes törvényt a jogászok veszik elő, de a holland politikus nem maradt a jog talaján. Saját véleményhez mindenkinek joga van, saját tényekhez nincs – mondta a nemzeti konzultációról. Orbán próbált úgy tenni, mintha Timmermans ezt követően véleményeket sorolt volna, de azok kő kemény tények voltak, amivel a bizottság kész Magyarországon is konfrontálni a kormányt. Vajon plakátokon is belevágnak? Kellemetlenebb lenne a Jobbik kampányánál.
 3. Orbán Viktor támogatói többet ártanak, mint amennyit használnak – derült ki a vitában. Megszólalt a magyar kormány védelmében a neonáci görög Arany Hajnal politikusa, aki korábban állatoknak nevezte a törököket. Saját klubjába csábította Orbánt a Brexittel büszkélkedő Nigel Farage, és muzulmán hordák ellen harcoló keresztes lovagként köszöntötte Beatrix von Storch, az épp saját maradék esélyeit eljátszó német szélsőjobb, az AfD politikusa. Weber számára utóbbinál nem lehetett kínosabb pillanat szerdán. Megköszönheti ezt is Orbánnak.


A magyar baloldal EP-képviselői egy teljesen elszigetelődött Orbánt véltek látni Brüsszelben. Retorikailag valóban csak az a klub öleli magához Orbánt, amelynek senki sem akarhat önszántából a tagja lenni. Ám amíg a néppárt csak kritizál, de megtűri a Fideszt a sorai között, addig a magyar kormány védett vad.

 

 A szakadék azonban egyre nagyobb, amibe Orbán zuhan, ha ezt a védelmet egyszer elveszti.

 

  Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS.HU - HVG

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2021.szeptember 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2021-09-18
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti szexhoroszkóp 2021.szeptember 17-től 23-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-09-17
  Ma örömmel ápoljuk baráti kapcsolatainkat, szívesen szervezünk találkozókat. Kedvünkre vannak a nagy beszélgetések és az intellektuális jellegű programok. Menjünk el egy érdekes kiállításra! Vigyázzunk ma jobban a lábszárunkra, jobban tesszük, ha kényelmes cipőt veszünk fel, semmiképpen sem jó választás a magas sarkú, vagy túlságosan szoros lábbeli. Különösen akkor figyeljünk erre, ha egyébként visszeres problémáink is vannak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.szeptember 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Sport hírek