Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma nők csapata támogat elesetteket
2017-04-26 08:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A szociális ellátásban dolgozhatnak azok a roma nők, akik egy képzési és foglalkoztatási program révén kapnak esélyt a munkára Helesfán.

 

A Nő az esély program résztvevői a szociális ellátásban dolgozhatnak (illusztráció: MW)

 A Nő az esély program résztvevői a szociális ellátásban dolgozhatnak (illusztráció: MW)

 

Kézzelfogható, napi munkát jelentő változást hozott az Emberi Erőforrás Operatív Program egyik projektje Baranyában számos, a munkaerőpiacról korábban kiszorult ember számára. A „Nő az esély – képzés és foglalkoztatás” című projektben tizenöt roma embert – többségükben nőket – választottak ki a több tucat jelentkező közül, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által működtetett egyik intézményben, a fogyatékkal élőket és pszichiátriai ellátottakat gondozó helesfai otthonban dolgozzanak.

 

 A résztvevőket természetesen nem találomra választották ki – derül ki a megyei kirendeltséget vezető Gálné Babinecz Erzsébet tájékoztatásából. A programhoz alapos toborzást végeztek, bevonva a Helesfához közeli települések önkormányzatait, kisebbségi és civil szervezeteit.

 

Érdekességként megemlíthető, hogy a szomszédos Cserdiből mentek el a legtöbben a felvételi elbeszélgetésre, ezt a szervezők annak tulajdonítják, hogy Bogdán László polgármester felismerte a lehetőséget, és aktívan motiválta a falu érintett lakóit a részvételre. A felvételi a jelentkezőknek lehetőséget biztosított a munka nehézségeinek megismerésére is, a projektirányítók és az intézmény képviselői pedig meggyőződhettek a jelentkezők motivációiról, megismerhették felkészültségüket, problémamegoldó képességüket és a családi hátterüket is.

 

A környezet ugyanis nagy szerepet játszik egy ilyen állásra való felkészülésben: a továbbfoglalkoztatást is magában foglaló hároméves projektidőszakban a jelentkezők egyfelől tanulnak, másfelől az intézményben napi munkát is végeznek, amelyhez a családjuk támogató hozzáállása is szükséges.

 

A hónap elején indult programban tizenöt roma ember kezdett tanulni és dolgozni, ami minimálbért és utazási költségtérítést jelent a számukra. A csapatba kilenc fő Cserdiből került be, míg Nemeskéről három, Gilvánfáról kettő, Szentlőrincről pedig egy fő élhet a lehetőséggel.

 

Segítettekből segítőkké válhatnak

A Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát a kormány 2011-ben fogadta el azzal a céllal, hogy az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy terén különféle eszközökkel segítsen a hátrányos helyzetű embereken.

 

A „Nő az esély” program keretében mintegy ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma nő juthat piacképes szakmához és munkához. Ezzel családok élete változhat meg, eltartottakból eltartók, segítettekből segítők lesznek.

 

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében finanszírozott összesen 4,3 milliárd forint költségvetésű programban szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, köznevelési szolgáltatást nyújtó fenntartók vesznek részt, akik vállalják a célcsoport, elsősorban roma nők képzését, foglalkoztatását, majd továbbfoglalkoztatását. A most induló projektben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézményekben 400 fő foglalkoztatására van lehetőség, további 600 fő az önkormányzatok, civilek, egyházak által működtetett intézményekben helyezkedhet el. A kezdeményezés célja, hogy a romák, a roma nők közelebb kerülhessenek a nyílt munkaerőpiachoz.

 

Folytatás is lesz

A Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény részeként működő helesfai otthonban zajló képzéssel a többszörösen hátrányos helyzetből induló nők és férfiak szociális gondozó és ápoló szakképesítést szereznek. Pluszesélyt jelent, hogy nyelvet is tanulnak, valamint 12 hónap további foglalkoztatás is a program része. A kezdésnél sem hagyják őket egyedül, az új kollégák beilleszkedését, az elméleti és gyakorlati képzés során felmerülő esetleges nehézségek leküzdését az intézmény szakszemélyzetéből kijelölt, nagy munkatapasztalattal rendelkező mentorok segítik.

 

A projekt folytatását más területen is tervezi a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ugyanilyen módszerrel készülnek megvalósítani egy 15 fős gyermek- és ifjúsági felügyelő csoport foglalkoztatásba ágyazott képzését. Ők a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 18 lakásotthonában vállalhatnak munkát, segítve a 270 állami gondoskodásban élő gyermek nevelését.

 

 

  Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS.HU - Bama.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-09-29
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.szeptember 28-tól október 4-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-09-28
  Függetlenedési vágyunk nagyon erőteljesen nyilvánul meg. Szinte teljesen képtelenek vagyunk a kompromisszumokra. Nem akarunk engedni a saját elképzeléseinkből. Önálló döntésekre vágyunk. Remek választás, ha a mai menünkben szerepel a brokkoli, amely rendkívül jótékony növény. Ha fogyókúrázunk, akkor együk egyszerűen párolva, de sokféleképpen elkészíthetjük. Lehet belőle rakott, sajtos változat, de akár rétest is megtölthetünk vele.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk