Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Europa Hungary Program

C-PRESS-PR-LOGO.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Most nem a roma önkormányzat költekezik
2017-04-05 08:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Lezsák Sándorhoz köthető szervezet hozhatja létre a Roma Oktatási és Kulturális Központot.Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását – derült ki a kormány oldalán megjelent előterjesztésből.

 

Lezsák Sándor beszél egy tanácskozáson. Két és fél milliárd forintos beruházás kerül hozzá.

 

 A beruházásra összesen 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből 1,6 milliárd forint kedvezményezettje az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft., amit a Népfőiskola Alapítvány hozott létre. Vagyis az a szervezet, amelyet az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor alapított 1990-ben. A nonprofit társaságot azért hozták létre, mert ez a cég vette át a minisztériumi háttérintézmények átszervezése során tavaly megszüntetett Nemzeti Művelődési Intézet feladatait.

 

A beruházás érdekessége, hogy a Magyar Nemzet információi szerint a központ kialakításában nem vesz részt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). Több cigány politikus is arról számolt be lapunknak, hogy bár tudnak a kulturális központ létrehozásáról, arról nem hallottak, hogy az ORÖ bármilyen szinten is részt vállalna a kialakításában. Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy azt a 900 millió forintot is a nonprofit társaság használhatja majd fel, amit korábban különítettek el a kulturális beruházásra.

 

Az előterjesztés indoklása szerint egyébként a roma központra azért van szükség, mert Magyarország kormánya – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban – elkötelezett a roma kultúra támogatása iránt. Mint írták, a magyarországi cigányság a rendszerváltás óta vár egy olyan kulturális intézményre, amely méltó és reprezentatív módon képes feltárni, dokumentálni, bemutatni és életben tartani kulturális sokszínűségét.

 

Az, hogy a roma önkormányzat várhatóan nem vesz részt a „felzárkóztatási stratégiával összhangban” kialakítandó központ létrehozásában, azért érdekes, mert a kormányzat éppen a felzárkóztatást hozta fel érvként korábban, amikor az ORÖ-t megmentette a csődtől. A kormányzat tavaly 1,3 milliárd forint adósságot vállalt át a cigány szervezettől a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével összeforrt Híd a munka világába program kétes pénzköltései után. Rétvári Bence, a humántárca államtitkára a parlamentben azzal védte a roma önkormányzatot, a kormány számára prioritás, hogy az ORÖ működése megmaradjon, hogy a roma felzárkóztatás jól fusson.

 

A Roma Oktatási és Kulturális Központ egy belvárosi, leromlott állapotban levő épület korszerűsítésével, átalakításával jönne létre a józsefvárosi Tavaszmező utcában. A központnak az az épület adna helyet, ahonnan rendőrségi felügyelet mellett tavaly kilakoltatták a Horváth Aladár vezette Roma Parlamentet és a Phralipe Független Cigány Szervezetet. A meglehetősen rozoga ingatlanból a hivatalos tájékoztatás szerint azért kellett távozniuk a szervezeteknek, mert életveszélyessé vált.

 

A humánminisztérium tervei szerint a központ Cziffra György világszerte ismert magyar származású cigány zongoraművész nevét viseli majd. A tárca korábbi közleménye szerint az intézmény összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a hagyományos roma kultúra kincseit, továbbá lehetőséget teremt az alkotóknak a megjelenésre. A programok hiteles képet mutathatnak a nem romáknak a cigányság kultúrájáról, a romáknak pedig biztosítják identitásuk megerősítését. Hozzátették: a központ oktatási tevékenysége minden korosztályt megszólít majd, de kiemelten a gyerekeket és a fiatalokat.

 

A beruházás ügyében lapunk tegnap próbálta elérni az Országos Roma Önkormányzat vezetését, továbbá az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. illetékeseit, ám lapzártánkig nem jártunk sikerrel. Így egyelőre nem világos, hogy a cigányság számára rendkívül fontos központ kialakításában miért nem vesz részt a romák országos szervezete.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.04.

 

 Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS MNO

 

 

 

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2017.április 25-től május 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2017-04-25
  Ma egész nap jól bírjuk a megterhelést, képesek vagyunk gyorsan és dinamikusan dolgozni. Az aprólékos feladatoknak nem örülünk, ezeket nagy valószínűséggel el is rontjuk. Szenvedélyesebbek leszünk és sokkal inkább kiállunk a saját igényeink mellett! Harci kedvünk ma megnő, ezért a válságban lévő kapcsolatok ma könnyen torkollhatnak komoly veszekedésbe. Talán jobb lenne, ha a mai napot a hobbynknak, vagy a sportnak szentelnénk.
 • Sorsodat segítő Angyali mantra
  Angyali útmutatással, sokkal könnyebb az élet! Szakértőnk ma elmondja azt a titkos mantrát, amelyet már Ő is régóta használ, és amely a te életedet is megkönnyítheti. Ismerd meg te is az Angyali mantrát most!
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2017.április 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-04-24
  Ma fáradtabbnak érezhetjük magunkat, nehezebben indul a nap. Használjuk ki, hogy pihenhetünk, aludjunk egy kicsit tovább. Reggel maradjunk ágyban kedvesünkkel, - szükségünk van a gyengédségre! Ma érdemes a lábainkkal foglalkoznunk, - először szabaduljunk meg az elhalt hámsejtektől. Egy körömkefével óvatosan keféljük át a lábainkat egészen a térdeinkig. Ma megszabadulhatunk a bőrkeményedésektől is, de mielőtt reszelgetni kezdenénk a lábainkat, áztassuk ki alaposan!
 

Bulvár hírek

Kósa titkára elismerte, hogy ő szervezte a Jobbik-plakátok átragasztását

2017. April 25.

article thumbnailA személyi titkár aktivistákat toborzó levelében azt írta korábban, hogy „szeretnék különféle szövegekkel feldíszíteni” a Jobbik óriásplakátjait.
Teljes cikk

Csak a család lehet ott Klapka ravatalánál

2017. January 12.

article thumbnailBudapest — Teljesül Klapka György vágya (†88): cigányzenével kísérik utolsó útjára a népszerű üzletembert.
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

Gyászol a magyar sport, elhunyt az olimpiai bajnok

2017. April 23.

article thumbnailMeghalt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka.
Teljes cikk

További hírek