Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében *** A nyári szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést *** A családoknak biztonságra van szükségük a boldogsághoz *** Magyarország pályára állt, újra van jövőnk *** Egyre jobban rezeg a léc a plakátolást tiltó törvénynél *** Elhunyt Rostás László, a halasi cigány önkormányzat elnöke *** Kikelt magából Lázár János egy lakossági fórumon *** A Momentum az ATV-nek: Nem fogunk össze Karácsonyékkal ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

'Folytatódik a kitaszításunk abból a nemzetből, amelyhez tartozunk'
2017-03-31 14:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Setét Jenő roma polgárjogi aktivista nyilatkozott a VH-nak. A romák a mindenkori hatalom játékszerei, de ez nem szükségszerű. A közmunka nem vezet sehova, de egyelőre nincs más. Sürgősen meg kell oldani a cigányság politikai képviseletét, különben robbanhat a helyzet – mondja Setét Jenő, az egyik legismertebb roma polgárjogi aktivista.

 

Setét Jenő - Fotó: Lakos Gábor

 

 – A miniszterelnök a minap Salgótarjánban azt mondta: a Magyarországon élő roma közösségnek vezetőre van szüksége. „Mindig is szükségük volt vezetőre, a jövőben is szükségük lesz rá. Minden általuk választott vezetővel keresem az együttműködés lehetőségét” – fogalmazott Orbán Viktor. Ez vajon azt jelenti, hogy – ha csak képletesen is, de talán – végre elengedte Farkas Flórián kezét?

– Lehet, hogy így van, de éppen így elképzelhető az ellenkezője is. Ez majd kiderül. Én magam is számtalanszor kritizálom Farkas Flóriánt, de bármi legyen is a véleményünk róla vagy a Lungo Dromról, az is tény, hogy ők – persze rengeteg pénzzel és munkával – megszervezték magukat, és a Lungo Drom egymaga több szavazatot kapott, mint az összes többi cigány szervezet együttvéve. Szomorú, de az úgynevezett progresszív roma politikusok valahogy elfelejtették kiépíteni ezt a bázist. Valószínűleg úgy gondolták, hogy a személyes respektjük elegendő lesz egy választási küzdelemben. Az élet többször bizonyította már, hogy ez nem így van. Ugyanakkor a miniszterelnök úrnak tudnia kellene, hogy ő a roma magyarok miniszterelnöke is, nem beszélhet rólunk úgy, mint annak idején az amerikai elnökök az indián törzsi vezetőkről.

– A romáknak egyre inkább szükségük volna politikai képviseletre, mert a nagy pártok vagy nem akarják, vagy képtelenek megoldani ezt a feladatot. Egyesek szerint itt volna az idő egy valóban működőképes cigánypárt alapítására. Egyetért ezzel?

– Ha elfogadjuk, hogy a népesség minimum öt százalékát a romák teszik ki, akkor is legalább 10 roma identitású képviselőnek kellene ülnie a parlamentben. Most a két nagy pártnak van egy-egy embere, és ezzel a kérdés le van tudva a maguk részéről. Azt gondolom, van létjogosultsága egy etnikai alapú pártnak, de valódi esélye nincs. Még a jelentős létszámú roma közösségek sem tudnak mandátumot szerezni helyi szinten. Ebben van egy politikai szocializációs defektus, tudniillik a romák az elmúlt húsz-huszonöt évben úgy gondolták, hogy számukra a politizálás egyetlen terepe a kisebbségi önkormányzati rendszer. Ezért nem fordították a figyelmüket a települési önkormányzatokra.

– Nehezebb a roma embereket mozgósítani a választásokon?

– Megvizsgáltam a 2014-es választási adatokat. Elsősorban a 10 legnagyobb roma közösség és a 133 roma többségű település számait figyeltem. Meglepő módon az jött ki, hogy a romák választási hajlandósága csak néhány százalékkal marad el a nem roma többség választási hajlandóságától. Ezzel megdőlt az a tétel, hogy nem érdemes a romákat bevonni a politikába, mert úgysem szavaznak. Sőt! Míg a parlamenti választáson ez a szám 55 százalék volt (szemben a többségi társadalom 60 százalékával), addig a települési önkormányzati választásokon már 70!

– A pártvezetők minden választás előtt arról panaszkodnak, hogy helyi cigány vezetők kétezer forintért árulják a szavazatokat. Ez nem éppen azt jelenti, hogy a romák szeretnének politizálni, csak nem hagyják őket.

– Ez valóban komoly probléma, de két dolgot tennék hozzá. Egyrészt súlyos mulasztás, hogy a romatelepekre a nagy pártok politikusai egyszerűen nem mennek ki. Megelégednek azzal, hogy egy-egy helyi roma „erős ember” – sokszor csekély pénzért vagy élelmiszerért cserébe – megígéri a roma közösség támogatását. Csak csendben jegyzem meg, hogy ugyanezek a politikusok nagyon csodálkoznak, amikor valami extrémista párt képviselője meg kimegy, és valódi szavazatokat szerez. Mindenhol vannak szélhámosok, és van, hogy ezek az emberek valóban szállítják a beígért szavazatokat a kétezer forintért vagy zsák krumpliért. Másrészt viszont az a roma ember, aki most is ugyanabban a szegregátumban él, ahol 1989 előtt, úgy éli meg ezt az egész helyzetet, hogy már hetedszer jönnek oda hozzá a politikusok, hogy ha rá szavaznak, jobb lesz nekik. Sok száz olyan cigánytelep van, ahol mindig megígérték, de egyetlen centi aszfaltút sem épült. Ha engem hatszor becsaptak volna, és a hetedik alkalommal odajön valaki, és azt mondja, ad kétezer forintot, csak szavazzak rá, biztos elvenném a pénzt, mert tudnám, hogy ha több nem is, legalább ennyi hasznom lesz a politikából. Én személy szerint nagyon szeretném, ha ez a folyamat megállna, és a roma szavazatokért éppúgy kellene versenyezniük a pártoknak, mint a nem romákért.

– A szavazatszerzés másik eszköze a közmunka. Számos településen ez az egyetlen jövedelemforrás, és a helyi vezetők sokszor visszaélnek ezzel. Ez szükségképpen van így?

– A közmunka, legalábbis ahogy a legtöbb helyen csinálják, a rabszolgaság egyik formája és annak, aki osztja, hatalmas előnyt jelent a helyi politikában, mondván, ha nem szavazol rám, még az unokatestvérednek is ugrik a melója. A közmunka nem lehet hosszú távú megoldás, de addig, amíg a legszegényebb régiókban és a legszegényebb közösségek számára ez az egyetlen pénzforrás, felelős politikus nem mondhatja azt, hogy csökkentsék a közmunkaprogramra szánt pénzt. A valódi megoldás az volna, ha lenne átvezetés a közmunkából a versenyszférába, de amíg nincs, addig erről nem mondhat le a cigányság.

– Ön hogyan értelmezi a miniszterelnök legutóbbi kijelentését, amelyben a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését a „bonyolult etnikai viszonyok” miatt nem tartja időszerűnek?

– Aggasztónak tartom, hogy felelős politikusok egyre gyakrabban hangoztatnak ilyen sértő és igazságtalan nézeteket. Az egyik mélypont az volt, mikor például a kormányfő azt mondta a menekültválság idején, hogy Európa örüljön, amiért nem osztottuk szét közöttük a romáinkat. Mi a magyar politikai nemzet részeként tekintünk önmagunkra, függetlenül a többségi nemzet véleményétől. Nekünk ugyanolyan fontos a magyar identitásunk is, mint a cigány, és magyarként s cigányként szeretnénk mindenkivel egyenlőnek lenni. Egyre ‚rosszabbul érezzük magunkat: a 90-es években a roma identitásunkért küzdöttünk. Most meg a magyar identitásunkért kell küzdenünk, miközben folytatódik a kitaszításunk abból a nemzetből, amelyhez tartozunk.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a roma közösség megelégeli ezt az állapotot, és egyszerűen fellázad, mint tette azt néhány környező országban?

– Már voltak helyi szintű éhséglázadások, amikor az önkormányzat nem tudta kifizetni a szociális ellátást, vagy elfogyott a közmunka Szendrőn vagy Tiszavasváriban.


Csak ezekről hallgatott a média. A közmunkarendszer kiszélesítése nem a közjó érdekében történt, hanem hogy a társadalmi robbanás megelőzhető legyen. Amikor tavaly szó volt a közmunkára szánt keret csökkentéséről, a települési vezetők rémülten hívogatták a központot: ha csökken a pénz, akkor itt robbanás lesz – mondták. Én azonban az elmúlt néhány évben azt láttam, hogy valódi társadalmi mozgások csak a szegénységi küszöb fölött, a középosztályban vagy a fölött vannak. Tűzoltók, rendvédelmiek, tanárok, egészségügyiek, diákok és a netadós tüntetés. Ezeknek volt valódi társadalmi visszhangjuk.


Az ez alatt elhelyezkedők nem tudtak ilyen társadalmi mozgást generálni vagy tömegesen kivívni a többség érdeklődését. Nehéz is volna elvárni a legszegényebbektől, a leginkább kiszolgáltatottaktól, hogy a túlélésért folytatott mindennapi küzdelmeik mellett megszervezzék magukat, és utcára vonuljanak. A mindenkori hatalom érdeke errefelé az, hogy minél kisebb legyen az állampolgári öntudat és a kiművelt emberfő. Ha kérdezik, én mindig azt mondom, hogy mi ezért dolgozunk.Setét Jenő
civil polgárjogi aktivista.
2011-ben szerzett ismertséget azzal, hogy a népszámlálás előtt arra ösztökélte a romákat, minél többen vallják magukat cigánynak. 1972-ben született Sárospatakon. Szobafestőnek tanult, de ezt a szakmáját sosem gyakorolta. Dolgozott viszont szociális munkásként. A Phralipe roma szervezet alapító tagja, az Ide tartozunk – Roma Közösségi Hálózat létrehozója. Roma Polgárjogi Díjjal, Solt Ottilia-díjjal, Emberi Jogi Emlékplakettel, Fekete Párducdíjjal is kitüntették. Öt éve szervezte meg a Roma Büszkeség Napját. A kezdetben néhány tucat felvonulóból álló csoport mára többezressé duzzadt. Nős, két lánya van.

 

 Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS  - vasarnapihirek.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Legyél önző!
  Az önzőség vajon átok vagy áldás számodra? Sok kritikát kapsz? Folyton megítélnek, amiért szeretnél jobb, boldogabb életet - és szeretnél másképp élni, mint ahogy azt elvárják tőled? Akkor bizony a környezeted negatív hatással lehet az életedre, amiből érdemes kilépned neked is. B. Nagy Magdi mai videójában erről a fontos témáról beszél, hogy a negatív hatások alól kiléphess. Életedet könnyítő útmutatóért nézd meg a videót!
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2017.július 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-07-24
  Ma optimista hangulatban leszünk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat. Tartsunk mértéket ebben, hiszen főnökünk nem nézi majd jó szemmel, hogy munka helyett kávézgatunk és nevetgélünk. Ma jól tesszük, ha egy kicsit több fehérjét fogyasztunk, mint máskor. Ez lehet sovány hús is, amelyet salátával eszünk meg. Mivel mértéktelenebbek vagyunk, s hajlamosabbak leszünk "túlenni" magunkat, helyezzük inkább előtérbe a zöldféléket a köretválasztásnál!
 • Jön az életöröm, az optimizmus és a fellendülés időszaka!
  A Nap az Oroszlán jegyében áll, ezzel a nyári időszak utolsó jegyváltásához értünk. A Nap jegyváltásának köszönhetően felszínre hozza, hogy miként viszonyulsz az élvezetekhez, az optimizmushoz, a jókedvhez, játékhoz, a szépséghez.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2017.július 23-tól 29-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

Kósa titkára elismerte, hogy ő szervezte a Jobbik-plakátok átragasztását

2017. April 25.

article thumbnailA személyi titkár aktivistákat toborzó levelében azt írta korábban, hogy „szeretnék különféle szövegekkel feldíszíteni” a Jobbik óriásplakátjait.
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek