Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Europa Hungary Program

C-PRESS-PR-LOGO.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

'Folytatódik a kitaszításunk abból a nemzetből, amelyhez tartozunk'
2017-03-31 14:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Setét Jenő roma polgárjogi aktivista nyilatkozott a VH-nak. A romák a mindenkori hatalom játékszerei, de ez nem szükségszerű. A közmunka nem vezet sehova, de egyelőre nincs más. Sürgősen meg kell oldani a cigányság politikai képviseletét, különben robbanhat a helyzet – mondja Setét Jenő, az egyik legismertebb roma polgárjogi aktivista.

 

Setét Jenő - Fotó: Lakos Gábor

 

 – A miniszterelnök a minap Salgótarjánban azt mondta: a Magyarországon élő roma közösségnek vezetőre van szüksége. „Mindig is szükségük volt vezetőre, a jövőben is szükségük lesz rá. Minden általuk választott vezetővel keresem az együttműködés lehetőségét” – fogalmazott Orbán Viktor. Ez vajon azt jelenti, hogy – ha csak képletesen is, de talán – végre elengedte Farkas Flórián kezét?

– Lehet, hogy így van, de éppen így elképzelhető az ellenkezője is. Ez majd kiderül. Én magam is számtalanszor kritizálom Farkas Flóriánt, de bármi legyen is a véleményünk róla vagy a Lungo Dromról, az is tény, hogy ők – persze rengeteg pénzzel és munkával – megszervezték magukat, és a Lungo Drom egymaga több szavazatot kapott, mint az összes többi cigány szervezet együttvéve. Szomorú, de az úgynevezett progresszív roma politikusok valahogy elfelejtették kiépíteni ezt a bázist. Valószínűleg úgy gondolták, hogy a személyes respektjük elegendő lesz egy választási küzdelemben. Az élet többször bizonyította már, hogy ez nem így van. Ugyanakkor a miniszterelnök úrnak tudnia kellene, hogy ő a roma magyarok miniszterelnöke is, nem beszélhet rólunk úgy, mint annak idején az amerikai elnökök az indián törzsi vezetőkről.

– A romáknak egyre inkább szükségük volna politikai képviseletre, mert a nagy pártok vagy nem akarják, vagy képtelenek megoldani ezt a feladatot. Egyesek szerint itt volna az idő egy valóban működőképes cigánypárt alapítására. Egyetért ezzel?

– Ha elfogadjuk, hogy a népesség minimum öt százalékát a romák teszik ki, akkor is legalább 10 roma identitású képviselőnek kellene ülnie a parlamentben. Most a két nagy pártnak van egy-egy embere, és ezzel a kérdés le van tudva a maguk részéről. Azt gondolom, van létjogosultsága egy etnikai alapú pártnak, de valódi esélye nincs. Még a jelentős létszámú roma közösségek sem tudnak mandátumot szerezni helyi szinten. Ebben van egy politikai szocializációs defektus, tudniillik a romák az elmúlt húsz-huszonöt évben úgy gondolták, hogy számukra a politizálás egyetlen terepe a kisebbségi önkormányzati rendszer. Ezért nem fordították a figyelmüket a települési önkormányzatokra.

– Nehezebb a roma embereket mozgósítani a választásokon?

– Megvizsgáltam a 2014-es választási adatokat. Elsősorban a 10 legnagyobb roma közösség és a 133 roma többségű település számait figyeltem. Meglepő módon az jött ki, hogy a romák választási hajlandósága csak néhány százalékkal marad el a nem roma többség választási hajlandóságától. Ezzel megdőlt az a tétel, hogy nem érdemes a romákat bevonni a politikába, mert úgysem szavaznak. Sőt! Míg a parlamenti választáson ez a szám 55 százalék volt (szemben a többségi társadalom 60 százalékával), addig a települési önkormányzati választásokon már 70!

– A pártvezetők minden választás előtt arról panaszkodnak, hogy helyi cigány vezetők kétezer forintért árulják a szavazatokat. Ez nem éppen azt jelenti, hogy a romák szeretnének politizálni, csak nem hagyják őket.

– Ez valóban komoly probléma, de két dolgot tennék hozzá. Egyrészt súlyos mulasztás, hogy a romatelepekre a nagy pártok politikusai egyszerűen nem mennek ki. Megelégednek azzal, hogy egy-egy helyi roma „erős ember” – sokszor csekély pénzért vagy élelmiszerért cserébe – megígéri a roma közösség támogatását. Csak csendben jegyzem meg, hogy ugyanezek a politikusok nagyon csodálkoznak, amikor valami extrémista párt képviselője meg kimegy, és valódi szavazatokat szerez. Mindenhol vannak szélhámosok, és van, hogy ezek az emberek valóban szállítják a beígért szavazatokat a kétezer forintért vagy zsák krumpliért. Másrészt viszont az a roma ember, aki most is ugyanabban a szegregátumban él, ahol 1989 előtt, úgy éli meg ezt az egész helyzetet, hogy már hetedszer jönnek oda hozzá a politikusok, hogy ha rá szavaznak, jobb lesz nekik. Sok száz olyan cigánytelep van, ahol mindig megígérték, de egyetlen centi aszfaltút sem épült. Ha engem hatszor becsaptak volna, és a hetedik alkalommal odajön valaki, és azt mondja, ad kétezer forintot, csak szavazzak rá, biztos elvenném a pénzt, mert tudnám, hogy ha több nem is, legalább ennyi hasznom lesz a politikából. Én személy szerint nagyon szeretném, ha ez a folyamat megállna, és a roma szavazatokért éppúgy kellene versenyezniük a pártoknak, mint a nem romákért.

– A szavazatszerzés másik eszköze a közmunka. Számos településen ez az egyetlen jövedelemforrás, és a helyi vezetők sokszor visszaélnek ezzel. Ez szükségképpen van így?

– A közmunka, legalábbis ahogy a legtöbb helyen csinálják, a rabszolgaság egyik formája és annak, aki osztja, hatalmas előnyt jelent a helyi politikában, mondván, ha nem szavazol rám, még az unokatestvérednek is ugrik a melója. A közmunka nem lehet hosszú távú megoldás, de addig, amíg a legszegényebb régiókban és a legszegényebb közösségek számára ez az egyetlen pénzforrás, felelős politikus nem mondhatja azt, hogy csökkentsék a közmunkaprogramra szánt pénzt. A valódi megoldás az volna, ha lenne átvezetés a közmunkából a versenyszférába, de amíg nincs, addig erről nem mondhat le a cigányság.

– Ön hogyan értelmezi a miniszterelnök legutóbbi kijelentését, amelyben a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését a „bonyolult etnikai viszonyok” miatt nem tartja időszerűnek?

– Aggasztónak tartom, hogy felelős politikusok egyre gyakrabban hangoztatnak ilyen sértő és igazságtalan nézeteket. Az egyik mélypont az volt, mikor például a kormányfő azt mondta a menekültválság idején, hogy Európa örüljön, amiért nem osztottuk szét közöttük a romáinkat. Mi a magyar politikai nemzet részeként tekintünk önmagunkra, függetlenül a többségi nemzet véleményétől. Nekünk ugyanolyan fontos a magyar identitásunk is, mint a cigány, és magyarként s cigányként szeretnénk mindenkivel egyenlőnek lenni. Egyre ‚rosszabbul érezzük magunkat: a 90-es években a roma identitásunkért küzdöttünk. Most meg a magyar identitásunkért kell küzdenünk, miközben folytatódik a kitaszításunk abból a nemzetből, amelyhez tartozunk.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a roma közösség megelégeli ezt az állapotot, és egyszerűen fellázad, mint tette azt néhány környező országban?

– Már voltak helyi szintű éhséglázadások, amikor az önkormányzat nem tudta kifizetni a szociális ellátást, vagy elfogyott a közmunka Szendrőn vagy Tiszavasváriban.


Csak ezekről hallgatott a média. A közmunkarendszer kiszélesítése nem a közjó érdekében történt, hanem hogy a társadalmi robbanás megelőzhető legyen. Amikor tavaly szó volt a közmunkára szánt keret csökkentéséről, a települési vezetők rémülten hívogatták a központot: ha csökken a pénz, akkor itt robbanás lesz – mondták. Én azonban az elmúlt néhány évben azt láttam, hogy valódi társadalmi mozgások csak a szegénységi küszöb fölött, a középosztályban vagy a fölött vannak. Tűzoltók, rendvédelmiek, tanárok, egészségügyiek, diákok és a netadós tüntetés. Ezeknek volt valódi társadalmi visszhangjuk.


Az ez alatt elhelyezkedők nem tudtak ilyen társadalmi mozgást generálni vagy tömegesen kivívni a többség érdeklődését. Nehéz is volna elvárni a legszegényebbektől, a leginkább kiszolgáltatottaktól, hogy a túlélésért folytatott mindennapi küzdelmeik mellett megszervezzék magukat, és utcára vonuljanak. A mindenkori hatalom érdeke errefelé az, hogy minél kisebb legyen az állampolgári öntudat és a kiművelt emberfő. Ha kérdezik, én mindig azt mondom, hogy mi ezért dolgozunk.Setét Jenő
civil polgárjogi aktivista.
2011-ben szerzett ismertséget azzal, hogy a népszámlálás előtt arra ösztökélte a romákat, minél többen vallják magukat cigánynak. 1972-ben született Sárospatakon. Szobafestőnek tanult, de ezt a szakmáját sosem gyakorolta. Dolgozott viszont szociális munkásként. A Phralipe roma szervezet alapító tagja, az Ide tartozunk – Roma Közösségi Hálózat létrehozója. Roma Polgárjogi Díjjal, Solt Ottilia-díjjal, Emberi Jogi Emlékplakettel, Fekete Párducdíjjal is kitüntették. Öt éve szervezte meg a Roma Büszkeség Napját. A kezdetben néhány tucat felvonulóból álló csoport mára többezressé duzzadt. Nős, két lánya van.

 

 Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS  - vasarnapihirek.hu

 

 

 

 

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2017.április 25-től május 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2017-04-25
  Ma egész nap jól bírjuk a megterhelést, képesek vagyunk gyorsan és dinamikusan dolgozni. Az aprólékos feladatoknak nem örülünk, ezeket nagy valószínűséggel el is rontjuk. Szenvedélyesebbek leszünk és sokkal inkább kiállunk a saját igényeink mellett! Harci kedvünk ma megnő, ezért a válságban lévő kapcsolatok ma könnyen torkollhatnak komoly veszekedésbe. Talán jobb lenne, ha a mai napot a hobbynknak, vagy a sportnak szentelnénk.
 • Sorsodat segítő Angyali mantra
  Angyali útmutatással, sokkal könnyebb az élet! Szakértőnk ma elmondja azt a titkos mantrát, amelyet már Ő is régóta használ, és amely a te életedet is megkönnyítheti. Ismerd meg te is az Angyali mantrát most!
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2017.április 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2017-04-24
  Ma fáradtabbnak érezhetjük magunkat, nehezebben indul a nap. Használjuk ki, hogy pihenhetünk, aludjunk egy kicsit tovább. Reggel maradjunk ágyban kedvesünkkel, - szükségünk van a gyengédségre! Ma érdemes a lábainkkal foglalkoznunk, - először szabaduljunk meg az elhalt hámsejtektől. Egy körömkefével óvatosan keféljük át a lábainkat egészen a térdeinkig. Ma megszabadulhatunk a bőrkeményedésektől is, de mielőtt reszelgetni kezdenénk a lábainkat, áztassuk ki alaposan!
 

Bulvár hírek

Kósa titkára elismerte, hogy ő szervezte a Jobbik-plakátok átragasztását

2017. April 25.

article thumbnailA személyi titkár aktivistákat toborzó levelében azt írta korábban, hogy „szeretnék különféle szövegekkel feldíszíteni” a Jobbik óriásplakátjait.
Teljes cikk

Csak a család lehet ott Klapka ravatalánál

2017. January 12.

article thumbnailBudapest — Teljesül Klapka György vágya (†88): cigányzenével kísérik utolsó útjára a népszerű üzletembert.
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

Gyászol a magyar sport, elhunyt az olimpiai bajnok

2017. April 23.

article thumbnailMeghalt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka.
Teljes cikk

További hírek