Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

'Folytatódik a kitaszításunk abból a nemzetből, amelyhez tartozunk'
2017-03-31 14:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Setét Jenő roma polgárjogi aktivista nyilatkozott a VH-nak. A romák a mindenkori hatalom játékszerei, de ez nem szükségszerű. A közmunka nem vezet sehova, de egyelőre nincs más. Sürgősen meg kell oldani a cigányság politikai képviseletét, különben robbanhat a helyzet – mondja Setét Jenő, az egyik legismertebb roma polgárjogi aktivista.

 

Setét Jenő - Fotó: Lakos Gábor

 

 – A miniszterelnök a minap Salgótarjánban azt mondta: a Magyarországon élő roma közösségnek vezetőre van szüksége. „Mindig is szükségük volt vezetőre, a jövőben is szükségük lesz rá. Minden általuk választott vezetővel keresem az együttműködés lehetőségét” – fogalmazott Orbán Viktor. Ez vajon azt jelenti, hogy – ha csak képletesen is, de talán – végre elengedte Farkas Flórián kezét?

– Lehet, hogy így van, de éppen így elképzelhető az ellenkezője is. Ez majd kiderül. Én magam is számtalanszor kritizálom Farkas Flóriánt, de bármi legyen is a véleményünk róla vagy a Lungo Dromról, az is tény, hogy ők – persze rengeteg pénzzel és munkával – megszervezték magukat, és a Lungo Drom egymaga több szavazatot kapott, mint az összes többi cigány szervezet együttvéve. Szomorú, de az úgynevezett progresszív roma politikusok valahogy elfelejtették kiépíteni ezt a bázist. Valószínűleg úgy gondolták, hogy a személyes respektjük elegendő lesz egy választási küzdelemben. Az élet többször bizonyította már, hogy ez nem így van. Ugyanakkor a miniszterelnök úrnak tudnia kellene, hogy ő a roma magyarok miniszterelnöke is, nem beszélhet rólunk úgy, mint annak idején az amerikai elnökök az indián törzsi vezetőkről.

– A romáknak egyre inkább szükségük volna politikai képviseletre, mert a nagy pártok vagy nem akarják, vagy képtelenek megoldani ezt a feladatot. Egyesek szerint itt volna az idő egy valóban működőképes cigánypárt alapítására. Egyetért ezzel?

– Ha elfogadjuk, hogy a népesség minimum öt százalékát a romák teszik ki, akkor is legalább 10 roma identitású képviselőnek kellene ülnie a parlamentben. Most a két nagy pártnak van egy-egy embere, és ezzel a kérdés le van tudva a maguk részéről. Azt gondolom, van létjogosultsága egy etnikai alapú pártnak, de valódi esélye nincs. Még a jelentős létszámú roma közösségek sem tudnak mandátumot szerezni helyi szinten. Ebben van egy politikai szocializációs defektus, tudniillik a romák az elmúlt húsz-huszonöt évben úgy gondolták, hogy számukra a politizálás egyetlen terepe a kisebbségi önkormányzati rendszer. Ezért nem fordították a figyelmüket a települési önkormányzatokra.

– Nehezebb a roma embereket mozgósítani a választásokon?

– Megvizsgáltam a 2014-es választási adatokat. Elsősorban a 10 legnagyobb roma közösség és a 133 roma többségű település számait figyeltem. Meglepő módon az jött ki, hogy a romák választási hajlandósága csak néhány százalékkal marad el a nem roma többség választási hajlandóságától. Ezzel megdőlt az a tétel, hogy nem érdemes a romákat bevonni a politikába, mert úgysem szavaznak. Sőt! Míg a parlamenti választáson ez a szám 55 százalék volt (szemben a többségi társadalom 60 százalékával), addig a települési önkormányzati választásokon már 70!

– A pártvezetők minden választás előtt arról panaszkodnak, hogy helyi cigány vezetők kétezer forintért árulják a szavazatokat. Ez nem éppen azt jelenti, hogy a romák szeretnének politizálni, csak nem hagyják őket.

– Ez valóban komoly probléma, de két dolgot tennék hozzá. Egyrészt súlyos mulasztás, hogy a romatelepekre a nagy pártok politikusai egyszerűen nem mennek ki. Megelégednek azzal, hogy egy-egy helyi roma „erős ember” – sokszor csekély pénzért vagy élelmiszerért cserébe – megígéri a roma közösség támogatását. Csak csendben jegyzem meg, hogy ugyanezek a politikusok nagyon csodálkoznak, amikor valami extrémista párt képviselője meg kimegy, és valódi szavazatokat szerez. Mindenhol vannak szélhámosok, és van, hogy ezek az emberek valóban szállítják a beígért szavazatokat a kétezer forintért vagy zsák krumpliért. Másrészt viszont az a roma ember, aki most is ugyanabban a szegregátumban él, ahol 1989 előtt, úgy éli meg ezt az egész helyzetet, hogy már hetedszer jönnek oda hozzá a politikusok, hogy ha rá szavaznak, jobb lesz nekik. Sok száz olyan cigánytelep van, ahol mindig megígérték, de egyetlen centi aszfaltút sem épült. Ha engem hatszor becsaptak volna, és a hetedik alkalommal odajön valaki, és azt mondja, ad kétezer forintot, csak szavazzak rá, biztos elvenném a pénzt, mert tudnám, hogy ha több nem is, legalább ennyi hasznom lesz a politikából. Én személy szerint nagyon szeretném, ha ez a folyamat megállna, és a roma szavazatokért éppúgy kellene versenyezniük a pártoknak, mint a nem romákért.

– A szavazatszerzés másik eszköze a közmunka. Számos településen ez az egyetlen jövedelemforrás, és a helyi vezetők sokszor visszaélnek ezzel. Ez szükségképpen van így?

– A közmunka, legalábbis ahogy a legtöbb helyen csinálják, a rabszolgaság egyik formája és annak, aki osztja, hatalmas előnyt jelent a helyi politikában, mondván, ha nem szavazol rám, még az unokatestvérednek is ugrik a melója. A közmunka nem lehet hosszú távú megoldás, de addig, amíg a legszegényebb régiókban és a legszegényebb közösségek számára ez az egyetlen pénzforrás, felelős politikus nem mondhatja azt, hogy csökkentsék a közmunkaprogramra szánt pénzt. A valódi megoldás az volna, ha lenne átvezetés a közmunkából a versenyszférába, de amíg nincs, addig erről nem mondhat le a cigányság.

– Ön hogyan értelmezi a miniszterelnök legutóbbi kijelentését, amelyben a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését a „bonyolult etnikai viszonyok” miatt nem tartja időszerűnek?

– Aggasztónak tartom, hogy felelős politikusok egyre gyakrabban hangoztatnak ilyen sértő és igazságtalan nézeteket. Az egyik mélypont az volt, mikor például a kormányfő azt mondta a menekültválság idején, hogy Európa örüljön, amiért nem osztottuk szét közöttük a romáinkat. Mi a magyar politikai nemzet részeként tekintünk önmagunkra, függetlenül a többségi nemzet véleményétől. Nekünk ugyanolyan fontos a magyar identitásunk is, mint a cigány, és magyarként s cigányként szeretnénk mindenkivel egyenlőnek lenni. Egyre ‚rosszabbul érezzük magunkat: a 90-es években a roma identitásunkért küzdöttünk. Most meg a magyar identitásunkért kell küzdenünk, miközben folytatódik a kitaszításunk abból a nemzetből, amelyhez tartozunk.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a roma közösség megelégeli ezt az állapotot, és egyszerűen fellázad, mint tette azt néhány környező országban?

– Már voltak helyi szintű éhséglázadások, amikor az önkormányzat nem tudta kifizetni a szociális ellátást, vagy elfogyott a közmunka Szendrőn vagy Tiszavasváriban.


Csak ezekről hallgatott a média. A közmunkarendszer kiszélesítése nem a közjó érdekében történt, hanem hogy a társadalmi robbanás megelőzhető legyen. Amikor tavaly szó volt a közmunkára szánt keret csökkentéséről, a települési vezetők rémülten hívogatták a központot: ha csökken a pénz, akkor itt robbanás lesz – mondták. Én azonban az elmúlt néhány évben azt láttam, hogy valódi társadalmi mozgások csak a szegénységi küszöb fölött, a középosztályban vagy a fölött vannak. Tűzoltók, rendvédelmiek, tanárok, egészségügyiek, diákok és a netadós tüntetés. Ezeknek volt valódi társadalmi visszhangjuk.


Az ez alatt elhelyezkedők nem tudtak ilyen társadalmi mozgást generálni vagy tömegesen kivívni a többség érdeklődését. Nehéz is volna elvárni a legszegényebbektől, a leginkább kiszolgáltatottaktól, hogy a túlélésért folytatott mindennapi küzdelmeik mellett megszervezzék magukat, és utcára vonuljanak. A mindenkori hatalom érdeke errefelé az, hogy minél kisebb legyen az állampolgári öntudat és a kiművelt emberfő. Ha kérdezik, én mindig azt mondom, hogy mi ezért dolgozunk.Setét Jenő
civil polgárjogi aktivista.
2011-ben szerzett ismertséget azzal, hogy a népszámlálás előtt arra ösztökélte a romákat, minél többen vallják magukat cigánynak. 1972-ben született Sárospatakon. Szobafestőnek tanult, de ezt a szakmáját sosem gyakorolta. Dolgozott viszont szociális munkásként. A Phralipe roma szervezet alapító tagja, az Ide tartozunk – Roma Közösségi Hálózat létrehozója. Roma Polgárjogi Díjjal, Solt Ottilia-díjjal, Emberi Jogi Emlékplakettel, Fekete Párducdíjjal is kitüntették. Öt éve szervezte meg a Roma Büszkeség Napját. A kezdetben néhány tucat felvonulóból álló csoport mára többezressé duzzadt. Nős, két lánya van.

 

 Tamás Csik fényképe.

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS  - vasarnapihirek.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-05-27
  Ma tetterőnk visszatér, határozottak, gyorsak vagyunk. Önbizalmunk maximálisan megnyilvánul, biztosak vagyunk a szaktudásunkban, tehetségünkben. Sajnos hajlunk rá, hogy túlságosan előtérbe toljuk magunkat. Ma a gerincünk napja van, - figyeljünk a helyes testtartásra. Ha görbén járunk, akkor a rossz közérzet állandósulhat. Megjelenhet a hátfájás, az egyensúlyunk is kibillen. Talán egy minőségi talpbetét enyhíti a problémát. Hordjunk minél gyakrabban egészséges cipőt!
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek