Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tény vagy talány: azért utasították el, mert roma?
2017-01-19 06:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bár a munkaerőhiány terheit nyögi az ország, mégis előfordul, hogy egy munkavállaló nem kap meg egy állást, mert cigány – ezt állította szerkesztőségünknek egy Marcali környéki faluban lakó asszony, aki – mint mondta – saját bőrén tapasztalta meg a munkáltatói előítéletet.

 

Nem szeretnének egy romával együtt dolgozni...

– Bolti eladót keresett az egyik üzlet a falunkban. Mivel ehhez mindkét végzettségem megvan, az eladói és a pénztárgép-kezelői is, elhatároztam, hogy jelentkezem – idézte fel a vele történteket a nő. – Először az áruházlánc területi vezetőjét hívtam fel, aki arra biztatott, hogy nyugodtan érdeklődjek, és hívjam fel a boltvezetőt, mert rajta múlik, kit vesz fel. Személyesen ismertem a boltvezetőt, mert ő is helybeli. Amikor közöltem vele, mit szeretnék, csak kitérő választ adott, amiből még az sem derült ki, van-e felvétel náluk. Én azonban nem hagytam annyiban, és rákérdeztem, azért utasítanak el, mert cigány vagyok? Erre azt felelte, hogy igen, nem szeretnének egy romával együtt dolgozni. Rögtön felhívtam a főnökét, aki felajánlotta, hogy azonnal felvesznek, ha nem csinálok ügyet a dologból. Megkérdeztem, hogy ő tudna-e ilyen körülmények között dolgozni, mert én nem.

 

„Nem ezt érdemeltem tőle”

– Nem hagyott nyugodni az ügy, megkerestem az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, az Ombudsmanhoz, ügyvédhez, rendőrséghez fordultam, de mindenütt azt mondták, hogy nem érdemes bolygatnom az ügyet, mert nincs bizonyítékom, így pedig még én járhatok pórul a végén – tette hozzá. – Mert a hölgy tagadja, hogy ilyesmit mondott volna. Felzaklatott ez az ügy, lelki beteg lettem tőle. Egy faluban élünk, ismerte a családi hátteremet, a megbízhatóságomat. Nem ezt érdemeltem tőle. Rendszeresen jártam a boltba, ott vásároltam. Azért részesültem hátrányos megkülönböztetésben, mert cigány vagyok? Az vagyok, de ugyanolyan életem van, mint bárki másnak!


A nő hónapok óta állást keresett, két kisgyermeke van. Azóta sikerült elhelyezkednie Marcaliban.

Együttműködők, és akarják az integrációt

– Az oktatás terén a többségi társadalom részéről azt tapasztalom, hogy együttműködők, és akarják az integrációt, hogy egy roma gyerek is olyan állásba kerüljön majd, ahová alkalmas – mondta Bogdán Imre, a kaposvári Napkerék Egyesület elnöke. – Azt viszont nem zárom ki, hogy egy roma felnőttet kirekeszthetnek egy munkahelyről a hovatartozása miatt. Marcali környékén sok roma család él, előfordulhat egy-egy előítéletes reakció velük szemben. Az én családom is Marcali környékéről származik, de nekik nem kellett szembenézniük azzal, hogy a munka világából kizárták volna őket hasonló ok miatt. Magam sem találkoztam ilyennel, és még mondtam is a munkatársaimnak mostanában, hogy régóta nincs ilyen hír. Kényes ügyek ezek, mert ha indulatos valaki, könnyen ráfoghatja, hogy azért utasítják el, mert ő cigány, pedig más oka is lehet.

Megsemmisülve hívta fel a fiatalember

– Tavaly egy Kaposvár környéki gazdaságban történt, hogy az ismerősöm, egy roma fiatalember munkára jelentkezett  – mondta Kalányos István, babócsai közíró, roma jogvédő. – Jó képességű, jó megjelenésű fiú. Előtte megtárgyalta a cégnél a jelentkezését már telefonon, s azt mondták neki, hogy minden rendben lesz. Amikor odament, megállították a portán, ahová odaláttak abból az irodából, ahol a vezetők ültek. Ezután jött egy telefon a portára, hogy ő nem kell. Megsemmisülve hívott fel a fiatalember...


Kalányos István szerint nem tűnt el a rasszizmus, mert azt véglegesen nem lehet kitörölni a társadalomból. Az is előfordul, hogy nem vesznek fel egy romát egy munkahelyre, még a tudása sem érdekes. Szerinte a romák érzik először a gazdasági nehézségeket, mert őket teszik a legkönnyebben az utcára, ahogyan ez a rendszerváltás után is történt. Úgy véli, hogy a kistelepüléseken azonban egyre kevesebb a rasszista megnyilvánulás, mert az ott élők között nagyobb az együttérzés, a nélkülözés összekovácsolja az embereket.

 

     

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS sonline.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek