Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A család és a tanulás emelheti ki a rossz sorsból a romát
2017-01-03 06:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem érzett amiatt megkülönböztetést, mert cigány – állítja László József, a pálfai cigány önkormányzat elnöke. A diákévekre különösen szívesen emlékszik, tanult, sportolt, akárcsak a társai, akik soha nem tekintették őt másnak.

Kalányos Erzsébet és László József

 Kalányos Erzsébet és László József

 

Habár előre megbeszéltük, hogy ezúttal róla és nem a munkájáról lesz szó, László József egy újabb akció hírével érkezik, amit a Pálfai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat égisze alatt valósítottak meg. Csomagot vittek a Tölgyfa Otthon lakóinak és nehéz sorsú családoknak. Ahogy bontakozik ki a történet, nyilvánvalóvá válik, hogy ez korántsem egyszemélyes akció, a társaságában lévő Kalányos Erzsébet nemcsak a magánéletben párja, hanem a közéleti munkában is. Korábban is ismerték egymást, tudtak egymás életéről, de 35 évig nem találkoztak.

 

László József Pálfán gyerekeskedett. Nagyon szívesen emlékszik vissza az akkori időkre. Szerinte nem volt soha gond a cigány és a magyar emberek között, nem érzett megkülönböztetést. Sorolja a barátait: Szeip Attilát, Lázár Tamást, Szőke Zolit, Molnár Janit, akikkel mindenben igyekezett lépést tartani. Némelyiknek a családi körülményei, az élete nem volt jobb az övénél, állítja.

 

 – Olyan baráti köröm volt, akiknek a nyomdokaiba akartam lépni. Atletizáltam még a szakmunkásképzőben is. Anyám mindig dolgozott, apám is a tsz-ben – idézi fel. Azt mondja, az apja tanult ember volt, hat elemit végzett, az anyja egyet, csak a nevét tudta leírni, de mindig elvárta, hogy tisztán öltözzenek, ne csavarogjanak, járjanak iskolába. Szerinte a régi rendszerben nem tettek akkora különbséget cigány és nem cigány emberek között. Különösen nem az iskolában, ahol volt idő a gyerekkel foglalkozni, korrepetálni őket. Véleménye szerint most rosszabb a helyzet. Különösen a foglalkoztatás terén. Régen az építőiparban könnyebben jutottak munkához, megélhetéshez az emberek. Összességében úgy véli – és ebben párja is osztja a véleményét –, hogy a családi háttér, a tanulás tudja kiemelni a cigány embereket. És, ami még fontos, a hit.

 

 

– Lehet tisztességesen felnevelni a gyerekeket, rendszeresen templomba járni, becsületesen dolgozni – kapcsolódik be Erzsi, aki – mint meséli, öt éven át járt Székesfehérvárra dolgozni, egyedüli cigány volt, de soha nem éreztették vele. – A legfőbb út a tanulás, a családi háttér, hogy mit visznek otthonról. Lehet egy rosszabb képességű gyerek, de, ha elvárja a szülő, hogy járjon iskolába, ne bűnözzön, többre viheti – fűzi tovább József, akivel ismét felvesszük élete fonalát. Apja korán, 1976-ban meghalt, mára anyját és két testvérét is elveszítette. Hosszú időn át Somogy megyében élt, válása után tért vissza Pálfára. Dolgozott Kaposváron, az önkormányzatnál karbantartóként, ott kóstolt bele a közéleti munkába, tagja volt a szociális bizottságnak.

 

 László József

László József 1963. szeptember 13-án Szekszárdon született. Ugyanitt, az 505. számú Szakmunkásképzőben szerzett erősáramú villanyszerelő szakmát a pálfai általános iskola elvégzése után. Dolgozott a Paksi Atomerőműben, a nagydorogi ÁFÉSZ-nél és a Somogy Megyei Önkormányzatnál. Elvált, 26 éves ikergyerekei Somogysárdon élnek. Krisztián elektrotechnikai technikus, Klaudiának szociális munkás diplomája van.

László József 2004 óta leszázalékolt nyugdíjas, nyolc évvel ezelőtt vese és hasnyálmirigy transzplantáción esett át. A rendszerváltás idején kapcsolódott be a közéletbe, Kaposváron szociális bizottsági tag volt, nyolc éve elnöke a pálfai cigány kisebbségi önkormányzatnak, Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, s – ahogyan fogalmaz – a cigányság Tolna megyei szószólója.

 

 – Szeretném, ha kiemelkedne a cigányság. Szeretnék példát mutatni. Büszke vagyok arra, hogy akár a szűk családban is tudunk eredményeket felmutatni – sorolja. Ebbe már beleérti párja gyerekeit is. Erzsinek hat gyereke van. – De mindegyiknek érettségije van – fűzi hozzá rögvest, ami azt jelzi, hogy mégiscsak belefuthatott már néhány általánosításba, mint sokgyerekes cigányasszony, annak ellenére, hogy állítja, az 53 éve alatt soha nem szenvedett emiatt hátrányt. Úgy gondolja, aki letesz valamit az asztalra, azt az alapján ítélik meg. Ő pedig méltán lehet büszke a gyerekekre, akik közül a legidősebb egyik diplomáját romológiából szerezte. A legkisebb, túl egy felsőfokú szakképzésen, egyetemre készül. Pedig nagyrészt egyedül volt velük, 1996-ban váltak el útjaik a kisebbek apjával. Uzdon éltek, de kölcsönt vett fel, Nagydorogon házat vásárolt, hogy a gyerekeknek könnyebb legyen az utazás az iskolába.

 

Bár szívesebben időzünk a családi vonatkozású történeteknél, visszakanyarodunk a közéleti munkához. László József második ciklusban vezeti a Pálfai Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot, előtte amolyan megyei szószólóként számítottak rá. Tagja a megyei cigány önkormányzatnak, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a cigányság kapcsolattartója, meghívottként a megyei közgyűlés ülésein is részt vesz. Azt mondja, Tolna megye jó példa, jobbára nincs gond az együttéléssel, de az országos ellentétek, problémák azért ide is begyűrűznek. Pálfán viszont ebből semmit nem éreznek. A hálátlanságot, követelőzést viszont néha igen. Sokan várnak pénzt tőlük, amit nem tudnak adni. A már említett adományozáson túl évente két-három rendezvényt szerveznek, ezek többnyire teltházasok. Vannak elégedetlen emberek, de összességében sikeresnek érzi a munkájukat.

 

– Az önkormányzattal, egyházakkal iskolával jó az, kapcsolat, elfogadottak vagyunk – foglalja össze, hangsúlyozva, hogy ő a cigányságát sosem tagadta, inkább próbált mindig ott lenni az élen.

 

 Kalányos Erzsébet

Kalányos Erzsébet Tamásiban született 1963. március 15-én. Uzdon élt, ott járt általános iskolába. Édesanyját fiatalon elveszítette, szakmát nem szerzett. Első házasságából két gyermeke született, István 1981-ben, Gábor 1984-ben. Második párjától négy gyermeke van: Krisztián 1990-ben, Anita, 1992-ben, Zsuzsanna 1994-ben, Márton pedig 1997-ben született. Az általános iskola nyolcadik osztálya után a Tolna-mözsi ládaüzemben helyezkedett el, dolgozott állami gazdaságban, Patyolatban, jelenleg Tolnán, a Fastron Hungária Kft.-nél dolgozik. Nyolc éve Nagydorogon él, négy éve tagja Pálfán a cigány önkormányzatnak.

Minden gyermekének érettségije van, a legidősebbnek két diplomája. A két legfiatalabb még tanul, Zsuzsi a PTE Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzésében vesz részt, de terve az, hogy egyetemen tanul tovább. Márton Körmendre jár rendészeti szakgimnáziumba.

 

    

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS - TEOL.HU

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek