Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Magyarország vezetői nem hisznek az emberi egyenlőség elvében
2016-12-13 08:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
December 10-én van az Emberi Jogok Nemzetközi Világnapja, ebből az alkalomból  az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) konferenciát szervezett múlt szerdán az Európai Parlamentben „Cigányellenesség: egy veszett ügy” címmel. Az eseményen részt vett a Habiszti csapatának egyik tagja, Jakab László is, akit mint fiatal romát hívtak meg, hogy beszéljen a tapasztalatairól cigányellenesség témakörben. Alább olvasható beszédének teljes szövege.

habiszti2.jpg

 

 

Eljött az idő, hogy úgy beszéljek, mint egy magyarországi cigány ember. A magyar társadalom egy rasszista társadalom. Teljesen lényegtelen, hogy vezetői mennyire hirdetik a demokráciát, egyenlőséget és azt, hogy az ország jobban teljesít, mert ez egy hipokrita államvezetés, amely integrációt prédikál, de a cigányellenességet gyakorolja. Malcolm X szavaival élve: „Jobban tisztelem azt az embert, aki nyíltan megmondja, hogy mi az álláspontja, akkor is, ha az rossz, mint azt az embert, aki úgy közeledik, mint egy angyal, de nem más, mint maga az ördög.”      

 

Magyarországot olyan emberek vezetik, akik semmilyen formában nem hisznek az emberi egyenlőség elvében. Olyan emberek, akik megtesznek bármit, hogy egy cigány ember még véletlenül se kerüljön az ő pozíciójukba, vagy legalább egyenlő szintre velük, mert az veszélyes lenne. Ezzel párhuzamosan, nagyon sok esetben, regionális és helyi szinteken a roma választópolgárok vannak többségben, választásokat döntenek el. Ma Magyarországon 130 olyan település van, ahol roma választópolgárok élnek döntő többségben, de e települések közül csupán 34-ben van roma az önkormányzatokban (Setét Jenő adatai alapján).

 

Mindennek nem az az oka, hogy a romák képtelenek lennének maguk közül vezetőket kitermelni, hanem az, hogy a helyi nem roma vezetők megfélemlítik a roma kisebbség döntő részét a szavazataik elnyerésének érdekében. Én magam  a következőknek voltam szem- és fültanúja: „Ha nem rám szavazol, nem kapsz majd segélyt. Ha nem rám szavazol, ki leszel rúgva a közmunkából. Ha nem rám szavazol, pokollá teszem az életedet.” Ki kell emeljem, hogy a megfélemlítés csupán egy, a cigány szavazatok megszerzésének embertelen, erkölcstelen és cigányellenes eszközeinek végtelen tárházából.

 

Ennek eredményeként a cigányok egy ember kezébe adják a helyi hatalmat, megfosztva az esélytől, hogy  szavazópolgárként végiggondolhassák, hogy az az ember intellektuálisan és politikailag valóban képes-e a települést vezetni.

Majd a megválasztott vezető befolyása a döntések meghozatalában fenntartja a romák helyzetének status quo-ját, fenntartja a szegénységet, a munkanélküliséget, akadályozza a minőségi oktatáshoz való hozzáférést.

Továbbá a romák alacsony, lényegében nem létező politikai képviseletének és részvételének eredményeként olyan bosszantó helyzet állt elő, hogy amikor bármilyen jogszabály, intézkedés, stratégia vagy javaslat kerül a döntéshozók asztalára, ami a romáknak kedvező lenne, addig csűrik-csavarják, formálják, változtatják, hogy mire a megvalósításhoz érünk, éppen a romák azok, akik kimaradnak belőle.

 

Egy egyszerű példával élve: mikor a kormány az EU felé közvetített, angolul megírt dokumentumokban az „integration of Roma in education” (a romák iskolai integrációja) kifejezést használja, akkor a magyar változatban a „a romák iskolai felzárkóztatása” szerepel. Ami azt jelenti, hogy a roma diákoknak fel kell zárkózniuk a nem roma társaikhoz. Ami azt jelenti, hogy a roma gyerekek nem egyenlők a nem roma társaikkal, tehát elkülönítve kell őket oktatni, amíg felzárkóznak.

 

Ahogy Szalai Júlia kiváló társadalomtudós mondja: „ Bizonyos értelemben elmondhatjuk, hogy azon indíttatások és rendszerek, amelyek távol kívánják tartani a romák érdekeit az intézményektől és a valós politikától, megerősítik a romák kizárását a valós politizálás színtereiről, miközben kiterjesztik a többség kontrollját, figyelmen kívül hagyva a romák szükségleteinek, problémáinak és igényének lehetséges artikulációját.” (Szabad fordítás).

A másik oldalról nézve, a vezetésnek mindig megvannak a maga díszcigányai, akiket bábuként használnak fel, leginkább arra, hogy bizonygathassák a „valós” kapcsolatukat a romákkal. Ezek a díszcigányok ugyanannyira hipokriták, mint többségi vezető társaik. Minden esetben ők legitimálják a hatalom cigányellenes politikáit.

 Itt meg kell említenem az olyan fajta roma civil szervezeteket is, amelyek kifordították a roma ügyet és etno-bizniszt csináltak belőle. Ezeknek a szervezeteknek semmilyen kapcsolata nincs a roma közösségekkel. Olyan projektgépek lettek, amelyek láthatatlanok a romák köreiben. Ez a fajta cigányellenesség is – bármely generációról legyen szó – meggátolja a romák „ébredését”.  

 

 laci.jpg

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) konferenciája december 7-én az Európai Parlamentben

 

Azt állítom, Magyarországot olyan emberek vezetik, akik semmilyen formában nem hisznek az emberi egyenlőség elvében és rasszista társadalmat nevelnek a magyar társadalomból, mert ez nekik jól jön, hogy megőrizhessék a hatalmukat. Egy év alatt több milliárdot költöttek az adófizetők pénzéből gyűlöletkampányokra, ami olyan jól sikerült, hogy soha nem látott mértékű muszlimellenesség uralkodott el Magyarországban. Ha megkérdeznénk egy 6 éves kisgyereket, hogy mit gondol a muszlimokról, azt mondaná: „utálom őket”.

 

Mindez egy év alatt. Mi, romák több mint 600 éve élünk Magyarországon. Senkinek ne legyenek bolondos gondolatai, hogy a magyar kormány bárminemű politikai jóakaratból megvalósítana bármit is, ami a romák helyzetét segítené, mivel a hatalomnak érdekében áll nélkülözésben tartani a roma lakosságot, ezzel megőrizve hatalmát. Ez a fajta cigányellenesség – bármely generációról legyen is szó – meggátolja a romák „ébredését”.  

 

Jakab László

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2021.szeptember 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2021-09-18
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti szexhoroszkóp 2021.szeptember 17-től 23-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-09-17
  Ma örömmel ápoljuk baráti kapcsolatainkat, szívesen szervezünk találkozókat. Kedvünkre vannak a nagy beszélgetések és az intellektuális jellegű programok. Menjünk el egy érdekes kiállításra! Vigyázzunk ma jobban a lábszárunkra, jobban tesszük, ha kényelmes cipőt veszünk fel, semmiképpen sem jó választás a magas sarkú, vagy túlságosan szoros lábbeli. Különösen akkor figyeljünk erre, ha egyébként visszeres problémáink is vannak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.szeptember 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Sport hírek