Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyilkos idők, társadalom útja a romák elleni támadásokig
2016-12-09 08:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
2008-ban és 2009-ben több faluban is gyilkos támadásokat követtek el cigány családok ellen. A módszer az volt, hogy Molotov-koktélt dobtak a házakra, és a kimenekülő lakókra rálőttek. Hat embert öltek meg és több mint ötvenet megsebesítettek. Négy vádlott került bíróság elé, öt év bírósági szakasz után három gyilkost életfogytiglanra ítéltek. Az Arcvonal Keleten című könyv ezt az öt évet követi végig. A szerzővel, Vágvölgyi B. Andrással beszélgetünk.

Fotó: Ferenczy Dávid

Fotó: Ferenczy Dávid

 

 

– Kiss Árpádról, az egyik életfogytiglanra ítélt gyilkosról azt írja, hogy a sorsa kicsiben mintha példázná a magyar társadalom útját a rendszerváltás után. Mire gondol?

 

– Ez egy metafora, olyan emberről beszélünk, aki 1989–90-ben tehetséges dzsesszdobosként nagy reményekkel indul az életnek, aztán sorozatos sikertelenségek érik, gondolkodni próbál a kitörés útjain, és hogy, hogy nem, egyszer csak szimpatizálni kezd vállalhatatlan eszmékkel. Szerintem Kiss Árpád későbbi útja nem volt determinált, eltekintve az öccse példájától, aki már 19 éves korában elég durva akciókban vett részt a skinhead haverjaival. De benne volt a lehetőség, ahogy a magyar történelemben is, hogy rossz irányba indul.

 

– Azért a vállalhatatlan eszméktől a gyilkosság, sőt a sorozatgyilkosság még messze van.

 

– Egészen biztos vagyok abban, hogy ezek az emberek nem gyilkosságnak, hanem valamiféle szabadságharcnak fogták fel a cigányok elleni támadásokat, egy polgárháború kirobbantása kezdetének.

 

– Tényleg azt hitték, hogy ők négyen képesek erre?

 

– Szerintem nem négyen voltak, hanem többen. A bőnyi rendőrgyilkosság is azt igazolja, hogy egy náci, purifikációs nemzeti eszme alapján ez a gondolat több szélsőjobboldali kis fegyveres csoportban él: tudniillik a jó magyarok harca a rossz magyarok, illetve az idegenek ellen. A könyvben is végig ott a kérdés, hogy Kisséknek volt-e megbízójuk. Én nem vagyok nyomozó hatóság, nincsenek megfelelő eszkö­­zeim, csak feltételezni tudok. Azt gondolom, hogy az az eseménysor is, ami októberben Győr-Moson-Sopron megyében történt, megerősíti ezt. A Győrkös-féle Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival az orosz katonai titkosszolgálat emberei gyakorlatoztak. Gondoljuk tovább a cui prodest kérdését!

 

– A romagyilkosságok 2008–2009-ben történtek. A gyilkosok fellépését mennyire határozta meg az éppen aktuális politikai-társadalmi légkör– Milyen mintát adott nekik?

 

– Csak sejtések vannak arról is, hogy milyen kapcsolatok lehettek a titkosszolgálatok és a gyilkosságokban részt vevők között, illetve hogy az előbbiek esetleg mikor nem akartak valamit meglátni. A háttér világos: a társadalom 60 százalékának vannak ellenérzései a romákkal szemben. Ez az arány, úgy vélem, az erőszakszervezeteken belül is létezik, nem hinném, hogy a rendőrség vagy a szolgálatok elfogulatlanok lennének cigányügyekben, néhol egyenesen megengedőek jelentéktelennek tekintett szélsőségekkel kapcsolatban. Csak akkor ébredtek fel, amikor megtörtént az 1946-os kunmadarasi pogrom óta első rasszista gyilkosságsorozat.

 

– Úgy érti, hogy a gyilkosok sofőrjeként működő Csontos István tartótisztje – hiszen Csontost már korábban beszervezték – ezért nem követte elég gondosan a „védencével” kapcsolatos híreket?

 

– Lehetséges, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal tartótisztje rossz titkosszolga. A másik eshetőségbe bele sem merek gondolni. Ugyancsak fontos kérdés, hogy a politika felső szintjein mi hangzik el. Ha visszaemlékezünk a 2006 őszétől a 2010-es választásokig tartó roppant fontos időszakra, ami a mostani rendszernek ágyazott meg, olyan kettős hatalmat látunk, amelynek mindkét oldalán érdekeltek lehettek a cigányellenesség kihasználásában. Az is biztos, hogy 2006 ősze után a gyűlölet olyan hangneme uralkodott el a politikai közbeszéden, ami a radikálisokra szinte felszabadítóan hatott.

 

– Térjünk vissza a fegyveres szélsőjobboldali csoportokhoz. Mi derült ki a cigánygyilkosok és más szervezetek közötti kapcsolatról?

 

– Arra nézvést van tanúvallomás, hogy a Győrkös-féle Magyar Nemzeti Arcvonallal lehettek kapcsolódási szálaik. Az egyik nyomozati jegyzőkönyvben a negyedrendű vádlott azt mondta, hogy ő szólt az elsőrendűnek: ha gondolja, összeismerteti őt az Arcvonal képviselőivel. Mire a másik azt felelte, hogy ilyen ismeretségei már neki is vannak.

– Pártközeli kapcsolataik is voltak?

 

– Kiss, az öccse, a harmadrendű vádlott Pető Zsolt, illetve a koronatanú, Árpád szeretője, Fehérné Nyalka Éva 2007-ben, augusztus 25-én részt vettek a Magyar Gárda avatásán a budai Várban. A gárda azért eléggé pártközeli szervezet, még ha a Jobbik ma igyekszik is ezt kevésbé hangsúlyozni. Szóval a rendezvényről hazafelé, a Debrecenbe vezető M3-as autópályán, ami később is fontos logisztikai útvonal lesz – egy kivétellel az összes bűncselekményt az M3-as harminc kilométeres körzetében követték el –, a kocsiban arról beszéltek, milyen kár, hogy a pompás egyenruhákhoz nincsenek fegyvereik.

 

– Ezután törtek be a Szolnok környéki vadászhoz.

 

– Igen, de az soha nem derült ki, hogy a romagyilkosoknak honnan volt annyi lőszerük. A fegyverek döntő többségét valóban egy vadásztól rabolták, tőle viszont kevés lőszert hoztak el. Mivel a gyilkosságok előtt gyakorlatoztak, és a „bevetés” során is rengeteg muníciót használtak fel, kellett hogy legyen egy beszerzési forrás. De ez is olyan szál, ami nyomozatlan maradt. Az is, hogy a gyilkosoknak voltak-e legalábbis pszichikai bűnsegédeik. Én úgy vettem észre, hogy voltak. Azt sem kutatták, hogy finanszírozta-e valaki a gyilkosokat, akik nem voltak gazdag emberek, viszont az akciók pénzbe kerültek.

 

– Öt évet ölt bele ebbe a könyvbe, lenyűgöző alapossággal írta meg, az embernek azonban – ebben a beszélgetésben is – az a benyomása, hogy több fontos dologról milyen keveset tudunk. Pedig a felderítésre lett volna elég alkalom, 2009-ben elkapták a gyilkosokat, de a bírósági szakasz csak másfél évvel később kezdődött. Mire ment el az idő?

 

– Nyomoztak, nyomozgattak, a nyilvános anyagaikat láttam, és azt hiszem, lehettek volna alaposabbak. De hát a bíróság is könnyen belenyugodott abba, hogy egy tanú többszöri idézésre sem jelent meg, holott Németországból, ahol tartózkodott, magyarországi jogsegéllyel elérhető lett volna a hazajövetele. Nem így történt.

 

– És a közvélemény– Követte a pert, izgatta az a példátlan bűntény, mutatott szolidaritást az áldozatokkal?

 

– Budapesten rendeztünk egy összehasonlító konferenciát, ahol a németországi, török vendégmunkások elleni támadássorozat és a magyarországi cigánygyilkosságok médiatálalása is téma volt. A különbség lejátszására nem volna elég egy zongora teljes klaviatúrája. Németországban sorsolni kellett a rádiók között, hogy melyik adó vehet részt a tárgyalásokon, míg nálunk az ügy érdektelenségbe fulladt, a médiában, a rendőrségen és a közvéleményben is. Már eleve egy nagyon látványos gyilkosság kellett a nagyobb érdeklődés felkeltéséhez, a tatárszentgyörgyi ötéves kisfiú lelövése, az azzal való szembesülés, hogy itt egy Ku Klux Klan-rémdráma zajlik, sortűzzel, éjszakai támadással, gátlástalan gyilkosokkal. Végül is a gyerekhalál verte ki a biztosítékot, akkor jött egy komoly nyomravezetői díj. Társadalmi katarzisról azonban szó sem volt. Az 1882-es tiszaeszlári vérvádperben megmozdult a magyar értelmiség egy része, Eötvös Károly és társai védőként olyan hatásosan, elsöprő erővel léptek fel, hogy hazánkban az antiszemitizmus az első világháború végéig jelentős mértékben visszaszorult. Ehhez képest ma nem érezni, hogy a romagyilkosságok csökkentették volna a cigányok elleni ellenszenvet.

 

– Vagyis az előítéletek taszító versenyében ma a cigányokkal szembeni gyűlölet a befutó?

 

– Igen, ebben biztos vagyok, bár az elmúlt két évben nagyon feljöttek a „migráncsok” is.

 

       

 Kérjük oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert azzal is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS - 168 óra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek