Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A roma jogvédők törülközőjének bedobásáról
2016-09-23 07:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az igazmondás vezérlő csillaga, az Index névre hallgató kiadvány világvége hangulatú cikkben ír a cigány kisebbségi szervezetek bukásáról, „Bedobják a törülközőt a legfontosabb roma érdekvédők” címmel. Ebben leírják, hogy több régóta működő cigány szervezet, köztük a legharcosabbak is, anyagi okok miatt beszüntetik a tevékenységüket. Eddig a szörnyű hír, aminek kapcsán engedtessék meg nekem néhány korszerűtlen gondolat.

 

A roma jogvédők törülközőjének bedobásáról

 

 

A cigány szervezetek működéséről már meglehetősen régen kifejtettem a véleményemet, melynek megváltoztatására azóta sem találtam okot. Ez a vélemény meglehetősen lesújtó. Azok kedvéért összefoglalva, akiknek nincs kedvük átrágni magukat rajta, ezek a szervezetek – tisztelet a ritka kivételeknek – többnyire egzisztenciális okokból jöttek létre. Céljaik és módszereik nem a hazai cigányság valós problémáin, hanem a szponzorok vélt vagy valós elvárásain alapulnak/alapultak. Programjaikban hangzatos és a nemzetközi jogvédő szervezetek által érteni vélt szavak álltak, mint az „esélyegyenlőség”, vagy a „szegregáció”. Úgy vélték – sokáig sikeresen – hogy ezekkel jelentős összegeket lehet szerezni irodák fenntartására és – ami a lényeg – a munkatársak fizetésére.

 

Az elnyert pénzek felhasználására az elmúlt években szövevényes személyi összefüggések hálózata alakult ki. Ennek csúcsán az „ismert” (értsd: erősen támogatott) személyek álltak, az alján pedig az ún. „helyi cigány vezetők”, akik a teljesen értelmetlen kisebbségi önkormányzatokat is vezették, többnyire – a törzsi hagyományoknak megfelelően – a rokonaikkal töltve fel a testületet, biztosítva annak lojalitását.

 

Ezek a „helyi cigány vezetők” aztán főállásban hangzatos nevű alapítványok és egyesületek elnökei is voltak, melyek vezetőik személyes kapcsolatain keresztül nyertek el pályázati pénzt ún. „cigány programok” megvalósítására, melyek központi eleme az alkalmazottak (értsd: önmaguk) fizetése volt. Mindezen programok közös ismertetőjegye a teljes hatástalanság volt. Így jöttek létre olyan „sikeres” programok, melyek egy 2-300 fős faluban húsz parkgondozót – bármi legyen is az – képeztek úgy, hogy a legközelebbi park jó pár kilométerre volt és azt sem nagyon gondozták.

 

Ez a fizetés természetesen a töredéke volt az „ismert” személyek jövedelmének, de hát rendnek kell lennie. Pedig ők végezték a „piszkos” munkát. Minden cigányokkal foglalkozó szervezet életében van ugyanis egy igen súlyos, túlzás nélkül drámainak mondható momentum, jelesül az, hogy időről-időre interperszonális kapcsolatot kell létesíteni valódi cigányokkal is. Ez pedig az „ismert” vezetők számára roppant kellemetlen, hiszen származásuktól függetlenül teljesen más közegben szocializálódtak, és a stílus, gondolkodásmód, amely a parlagi cigányokat jellemzi, már nagyon idegen számukra.

 

Az oly igen ismert Mohácsi Viktória például az évi néhány kötelező cigánytelep-látogatását testőrökkel abszolválta, mert tartott tőle, hogy ellenkező esetben megtépik a védencei. Mert bármily furcsának is tűnik, de a cigányok sokkal nehezebben tűrik el a saját fajtájuk vezetését – hát még ha az illető nő is – mint bárki másét. A mi Viktóriánk is ma már Kanadában tevékenykedik, valószínűleg pontosan ezért.

 

A rendszer egyébként azért jött létre és azért működhetett, mert senkinek halvány fogalma sincs, hogy miképpen kéne kezelni a helyzetet. Kapóra jöttek hát az „autentikus” cigány vezetők. Ennek az olajozottan működő rendszernek a végét láthatjuk most, mert az olaj – a pénz – kifogyni látszik a gépezetből.

Más pedig, úgy tűnik, nincs ami összetartsa őket.

Pedig az emberjogista ideológia felfedezésével már a fent vázolt, a cigányok részvételével kapcsolatos, nehézségeket is kezdték kiküszöbölni. A cigányok teljes kihagyásával a bíróságokkal és az EU bürokratákkal kezdtek együttműködni. Kezdett meghonosodni a kisebbségek megmentése a kisebbségek ellenére ideologikus szokása.

 

A cigányokat ugyanis „megtévesztették”, és ezért nem akarták, hogy gyerekeik nap mint nap tíz kilométereket utazzanak, szerették volna továbbra is olyan iskolákba járatni őket, amelyek közel voltak és ahová maguk is szép sikerrel jártak, ám ezek többnyire szegregáltak, mert a faluban, sőt egyes városrészekben sincs már nem cigány gyerek. Ezeket az iskolákat tehát dicsteljesen bezáratták és a gyerekeket szétszórták más iskolák között, ahol azután sem ők, sem az iskola többi tanulója nem érezte jól magát. De hát a szent célra függesztett tekintettel kit érdekelnek ilyen apróságok.

Pedig már oly szépen működött minden.

Hogy mi az oka a pénzcsapok elzárásának, azt csak sejteni lehet. Az Index szerint természetesen a kormány, ez azonban nem jelent igazi támpontot, hiszen szerintük a földrengésért és a mágneses anomáliákért is a kormány, azon belül Orbánbasi személy szerint a felelős. A véges világban pedig a minden és a semmi szavak egyaránt jelentés nélküliek.

 

Sokkal valószínűbb, hogy az adományozók kezdték átlátni a rendszer működésének furcsaságait, és – jobb ötlet híján – elkezdtek kritériumokat felállítani az adományok elnyeréséhez. Ilyen például, hogy az egyik legfőbb pénzforrás a Soros-féle Open Society Foundations (OSF) csak a harmadát adja a bevételeknek, a fennmaradó kétharmadot máshonnan kell előteremteni. Márpedig magánszemélyek erre, mifelénk az „ismert” cigány jogvédők megélhetési költségeire nem adakoznak.

És nem adnak rá pénzt a pártok sem.

Az emlékezetes 2002-es láncszavazások óta nem sikerült a „helyi cigány vezetőknek” „hozni” a cigányok szavazatait. Egyszer volt Budán kutyavásár, így aztán a pártok elveszítették érdeklődésüket a dolog iránt. Az okok közé tartozik az is, hogy egyre többen vannak az üzletben, egyre többen akarnak megélni ebből, a minisztériumi állásoknak ugyanis lőttek, a szétosztható pénz pedig csökken. Nagy a konkurencia. Végül, de nem utolsósorban, a migránsok mindent visznek. Nem lehet cigányos ügyekből nemzetközi felfordulást csinálni, mert a fene sem törődik velük.

 

Jajszó hallatszik tehát. Ki védi meg a cigányokat, ha ők elbuktak?

 

Azt hiszem elsősorban talán a cigányokat kellene megkérdezni arról, hogy ki védi meg őket és főleg, hogy mitől.

 

 

   

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS - pestisracok.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek