Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ifj. Lomnici Zoltán:Brit népszavazás, mint makarenkói pofon?
2016-07-10 07:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az Európai Unió "halálát" vonhatja maga után a népszavazások használatának általánossá válása - vélekedett néhány hónappal ezelőtt a spanyol belügyminiszter a Magyarország által kezdeményezett kvótareferendumra utalva.

 

 

 "Ha általánossá válik a népszavazások alkalmazása, azzal az Európai Unió sírját ássuk meg" - hangsúlyozta Brüsszelben Jorge Fernández Díaz a magyar kormány kötelező uniós betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről.

 

 Az EU jog nem tiltja a népszavazásokat – reagált a spanyol belügyér felvetésére Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnökségét képviselő Hollandia bevándorlási minisztere. Mint fogalmazott: "Nem hiszem, hogy lenne tilalom az európai jogban a népszavazásokra". Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy akkortájt éppen egy referendumot tartottak a legnagyobb Benelux államban, ahol végül a lakosság elutasította azt, hogy az EU társulási szerződést kössön Ukrajnával. Természetesen – magyarázták Brüsszelben – ez nem interpretálható az Unió kritikájaként, a holland emberek céltudatosan kizárólag a csatlakozási szerződés vitaható passzusait tartották szem előtt.


A brit népszavazás kapcsán ezt a poént már kevésbé lehetett elsütni. Jóllehet a hivatalos brüsszeli kommunikáció egyértelműen arrogáns és határozott a britek kilépésével kapcsolatosan, a mélyben inkább a döbbenet és a fejetlenség lehet az úr. Mert bizony a Brexit nem előzmények nélküli. David Cameron brit miniszterelnök 2015. november 10-én levelet küldött Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, melyben felsorolta a brit követeléseket, négy fő területre csoportosítva. Azt Cameron sem sejthette, hogy ez inkább segélykiáltás, amelyet Tusknak és persze Junckernek is meg kellene hallania.

 

Most már persze a távozó brit kormányfő is – aki a bennmaradás mellett kampányolt – arra kér mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a többség véleményét. És bár Anand Menon, a tekintélyes Londoni King's College egyetem politológia tanára 80 százalékra teszi annak a valószínűségét, hogy Nagy-Britannia az országot fenyegető gazdasági válság dacára elindítja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkében meghatározott folyamatot, az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda bevonásával jogi eljárás indult annak megakadályozására, hogy a brit kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethesse Nagy-Britanniát az Európai Unióból. Az eljárást az az 1937-ben alapított londoni és new yorki székhelyű Mishcon de Reya ügyvédi iroda indította, amelynek egyik profilja bevándorlók jogi képviselete. Az iroda szerint, ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra alapuló megfelelő alkotmányos eljárás, akkor törvénysértő lenne a kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Ebben az esetben a kilépési értesítés jogilag megtámadható lenne - hangsúlyozzák a Mishcon de Reya szakértői.

 

Geoffrey Robertson brit alkotmányjogász a Guradiannak nyilatkozva, keményebben fogalmaz: "kizárólag a képviselőknek van hatalmuk törvények megalkotására és érvénytelenítésére". Márpedig a kilépési procedúra megindítása előtt vissza kell vonni a Nagy-Britannia uniós tagságáról rendelkező 1972-es törvényt. "Minden képviselőnek joga és kötelessége a bennmaradás mellett szavazni, ha úgy ítéli meg, hogy ez Nagy-Britannia érdeke" - mondta Robertson, aki szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikke alapján a brit parlament nem kerülhető ki.

 

A jogász Ausztráliával, az USA néhány tagállamával példálózva próbálta igazát alátámasztani. Hangsúlyozta, hogy a népszavazás intézménye idegen test a brit jogi kultúra tekintetében és írott alkotmányba foglalás hiányában az intézmény az angol demokráciának kárt okozhat. Sajátos okfejtés egy közjogász szájából.

 

Megjegyzendő, hogy nem a mostani az első EU-népszavazás Nagy-Britanniában. A brit Munkáspárt 1974-es választási programjában megígérte, hogy ha kormányra kerül, népszavazást ír ki az EU tagságról. A népszavazást 1975. június 5-én tartották. A referendumon résztvevők 67, 2 százaléka az EKG-tagság fenntartása mellett szavazott. Akkoriban még úgy tűnik elfogadott volt a brit jogászok körében a referendum jogintézménye.

 

Kétségtelen tény, hogy az Egyesült Királyságnak bár nincsen kartális alaptörvénye – miközben több száz éves parlamentáris hagyományt tudhat magáénak –, a brit alkotmányos felfogásban ilyenkor a döntő szó a westminsteri törvényhozásé, és csak miután a parlament engedélyezte a kilépési tárgyalások megkezdéséhez az EU-szerződés 50. cikkének aktiválását, akkor indulhat meg az elszakadás hosszas folyamata. Mint ismeretes, a 650 alsóházi képviselőből mintegy 70 százalék (455-en) az Unióban maradás mellett vannak, és csak minden ötödik (130 képviselő) szavazna a Brexitre.


A bennmaradás-pártiak bízhatnak ugyanakkor abban, hogy az alsóházi parlamenti képviselők óvatosak lesznek a tekintetben, hogy a szavazók többségének akaratát figyelmen kívül hagyják. Ebben saját egyéni érdekeik is szerepet játszhatnak majd, mivel bizonyára nem akarják jövőbeli kilátásaikat, honi politikai karrierjüket ezzel – vagyis a többség referendumon megmutatkozó akaratának ignorálásával – kockáztatni, illetve ezzel párhuzamosan a közvetlen népképviselet egyik legfontosabb eszközét – egyben brit polgárok demokráciába vetett hitét – végleg a porba taszítani.

 

Visszatérve Cameron levelére, a brit miniszterelnök az unió második (és a világ ötödik) legnagyobb gazdaságának nevezte az Egyesült Királyságot, amelynek szerinte „hatalmas” politikai, gazdasági, pénzügyi hozzájárulása van az unióhoz. Mint írta, ha képesek megállapodásra jutni, az lesz látható a világ számára, hogy az unió több nehéz kérdésben – melyekkel szembesül – kellően rugalmas ahhoz, hogy elsimítsa a tagállamok aggodalmait. Cameron soraiból tehát úgy tűnt, hogy a Brexit kérdésében tanúsított uniós magatartás fontos üzenet elsősorban a briteknek. Nos, az volt.

 

Szerző: Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász

  

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS -  mozgasterblog.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek