Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Románok
2016-04-20 10:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hát, hiszen olcsó volna elütni azzal, hogy mondok egy Eminescu-idézetet, pedig az is szép. De szeretném, ha meg tetszenének érteni. Ez nem csak annyi, hogy „de din vale de Rovine, Doamne, graim pentru tine”. Ez itt fáj, él, lüktet bennem, nem is lenne szabad megírni, hiszen magánügy, de ha bennmarad, belémszakad, s megöl, mint méreg, mi lassan belém hatol.

 

medve2

 

 

Ezt ki kell mondani.

Szóval, tegnap szépen, finoman megint lerománoztak.

 

 

Hát nem szégyen románnak lenni, Lucian Blagának például egészen jól állt. Csak az a baj, hogy én magyar vagyok.

Magyar zsidó.

 

Nagyváradi születésű.

És az, aki kollégának meri nevezni magát, arra panaszkodott, hogy valakinek román akcentusa volt. Román akcentus nincs. Anyanyelvi szinten beszélem mindkét nyelvet, ez grammatikai lehetetlenség. Az ember vagy magyarul beszél, vagy románul, a finnugor idióma kiejtés szintjén is alig keveredik a latinnal, kivéve éjfél táján, Váradon, a Moszkvában, de ott már a sör is keveredik a kisüstivel.

 

Mindegy, szóval itt vannak ezek a büdös románok, akik elmehetnének a francba, főleg, mert magyarok. Enfia vágja sebét, ősi magyar sport.

 

Hát akkor elmondanám, kedves kolléga (?), hogy lesz román az ember. De az a baj, hogy nem fogod megérteni, ugyanis te még a magyar helyesírással is komoly csatákat vívsz, egy-egy anyag mindahány Mohács.

 

Na, román úgy leszel, hogy a te dédapád, Elekes Márton, Zrínyi Ilona leszármazottja elutazik Fiuméba, ott kártyázik a kaszinóban, egyszer párbajozik az ifjú Horthy kadéttal, megcsapja, mint Krisztus a vargát, de csak kardlappal – mert hamisan kártyázott. Az a jó magyar ember kártyázott hamisan, az a Horthy Miklós. Hát hiába, szarból ritkán lesz kéményseprő. Dédapám különben Hétfaluból utazott Fiuméba, tengerészeti jogot tanulni, mivelhogy az Brassó mellett mondhatni elkerülhetetlen. Tatrang, Zajzon, Pűrkerec, megannyi kikötő. Mindig volt érzékünk a szürrealizmushoz.

 

No, de az én Elekes Nándor dédpapám nem csak kártyázott Fiuméban, nem csak mihaszna kadétokat fegyelmezett meg kardlappal – jó ember volt, az élével nem vágott oda a briganténak, elég a lapja az első vérig – hanemha megismerte és feleségül vette az én dédmamámat, a világszép Tkáltsits Jankát. Szép volt és kedves, hét gyermekük született. És nagyon szerették egymást.

 

Márton papa jegyző lett Hétfaluban és virágzó gazdasága volt.

Dédapám rabiátus ember volt, mikor a lányát zaklatni merte egy ifjonc a megyebálon, úgy csapta fültövön, hogy másnapra meghalt: az a lány volt az én nagymamám, Elekes Margit. No, de hallga: eljött a Nagy Háború. Az első. Elvitték a zabot és a legényeket, dédapám ment elöl, mivelhogy tiszt volt, vitték, vitték szegényeket, egyenest Doberdó véres ólomzivatarába. Dédapám kapott ott Signum Laudist is, első osztályú német Vaskeresztet is, de még francia Pour le Meritét is a másik oldaltól – és 19-ben minden hétfalusi legényt, akit elvitt, haza is hozott, élve, egyben.

 

Ez a büszkeség, nem az ordók.

Hanem hát az a bolond háború elveszett. S az én még bolondabb dédapám letette az esküt a Tanácsköztársaságra, harcolt is érte, de nem tett esküt a román királyra. Merthogy az király. Nem az volt vele a baja, hogy román, az volt a baja, hogy király. Olyannal ő Doberdó után nem áll szóba, ő, kérem, úriember, ezek meg csiszlikek.

 

Sovány napok jöttek. A román világban fogyott a pénz, olvadt, ami volt és hét gyereket nem csak etetni, de taníttatni is kell. No, de miből? Volt az én dédapámnak, a reformata presbiternek egy kedves barátja, a brassói rabbi, egy konflissal be lehetett hozzá menni, hát ő segített. Eleven ember és Majmonidész sem tudná elmagyarázni, ezt hogy oldották meg, de Bandi nagybátyámat Svájcban a hitközség pénzén szentelték református pappá. Aztán az már más lapra tartozik, hogy igen kellett szedje a talpát, mert felcsinálta a fodrászkisasszonyt, ezért van nekem egy rahedli svájci rokonom Mügli am Seeben vagy hol. Nagymamámat meg befizette a hitközség a szebeni apácákhoz, de azok hazaküldték, mert ha maradt volna, be kellett volna csukni a zárdát.

 

Mindeközben Deutsch László fakereskedő megkérte a kezét.

Látod, kolléga, megint egy román név, kilóg a lóláb.

Nagymamám igent mondott, betért és összeházasodtak. Volt akkor még fatelepük, zongorájuk és három szobás lakásuk is.

 

Aztán jött Horthy. Dédapám előszedte a fringiát, ami még a Rákóczi-háborúból maradt, egyéb fegyver nem volt a házban, és esküdözött, hogy a házba katona be nem teszi a lábát. Akkor még nem is tette: nem a rezes fringia művelt csodát, hanem a díszegyenruha és a kitüntetések. Nagyszüleim díszmagyarban várták a csapatokat, és lám csak, meg is jöttek.

 

Jobb lett volna a dédpapámmal maradni, okos ember volt az.

Nagypapámat, Deutsch Lászlót három év hegyi bujkálás után – hiszen a havason nem keresik az embert – csak elvitték a jó magyar testvérek egy auschwitzi túrára. Ő hazajött, a családunk másik nyolcvan tagja ott maradt. Ma reggel ránéztem Lia nagynéném fényképére: hat éves volt. 

Hat.

 

De az én nagypapámat resicai acélból öntötték, túlélte, elindult haza a szíve nélkül, csak leszállt egy sörre a Keletiben és pár derék szovjet katona megkérte, hogy segítse ki őket, lenne egy kis meló a sarkon. Mi mindig jószívű emberek voltunk, nagypapám sem mondott nemet. A sarok Murmanszkban volt és konkrétan hadikikötőt kellett betonozni, amihez nagypapám fakereskedői és zongoraművészi ismeretei mondhatni elengedhetetlenek voltak.

 

Valahogy 1948-ra hazavergődött.

Épp időben: kiásta a családi ezüstöt, vett belőle egy kis bélyeg- és papírkerekedést a Fő utcán, amit pár héten belül államosítottak is. Tudunk mi élni. De ez még nem volt baj. A baj az volt, hogy Tamás nagybátyám, a valamikori illegális kommunista és valami tévedés miatt cserkészparancsnok, elkötött egy Polikarpov 2-es repülőgépet a váradi reptérről. Mindig bohém ember volt, ez öröklődik, nekem is az jut eszembe, ha kisgépet látok, hogy vigyük el egy körre.

Hát, ez nem volt jó ötlet.

 

Ugyanis Jugoszláviában sikerült landolni Észak-Itália helyett, ebből következően komoly diplomáciai feladatot kapott Krk szigetén, miszerint török követ lett, mert követ tört mintegy tizenkét évig.

 

Ezt a méltóságot Váradon is osztogatták, gyakorlatilag az én szegény nagypapámat és a kislány édesanyámat kivéve az egész családot becsukták a Securitate tömlöceibe. Ültek is vagy nyolc évet. Dédapámat agyonverték.

Igen, agyonverték. Megesik.

 

Másokat is agyonvertek a családból, szokás volt ez akkoriban.

A főbelövés is.

Meg tudom mutatni, hol.

Akkor nézzük a mérleget.

Nyolcvan halott főleg Auschwitzban, húsz kommunizmusban, az is egy betegség, ha elcseszik.

Egy származás a Rákócziaktól, a klendevi csodarabbival keverve.

 

Egy mindent túlélő nagypapa, aki a végén bárzongorista lett és senki nem játszotta úgy Ellingtont, mint ő.

Signum Laudis, első osztályú Vaskereszt, francia Becsületrend a hadifoglyokkal való lovagias bánásmódért.

Édesanyámnak három, édesapámnak két megjelent magyar nyelvű novelláskötete.

 

Édesapám két év előzetese a Securitate karmai között.

Édesanyám állandó zaklatása: de mi acélból vagyunk, sosem törünk meg.

 

Nekem magamnak a körülbelül tíz letartóztatásom, gyakorlatilag rommá verésem, majdnem munkatáborba deportálásom.

 

És ha azt mondod, kedves kolléga, hogy ezt a románok csinálták, akkor hülye vagy, mint a tejbetök. Ezt a gonosz emberek csinálták.

 

Ezt nem Eminescu vagy Lucian Blaga tette, hanem egyszerűen rossz emberek, akik lehettek volna szuahéliek is – ha már rosszak.

 

Hát hogy vagy képes egy népet elítélni?

Gyerekkoromban a Marcival együtt őriztük a tehenüket a város közepén, ami még Váradon is kicsit szürrealista jelenség volt, kihajtottuk a Riskát a vasúti töltés oldalába legelni, és én megkérdeztem:

 

– Te Marci, Marcele, ez miért pont Riska?-
– Hát, mégse lehet Mária királynőnek hívni…

 

Tudod, izéke, ez az, amit sosem fogsz megérteni. Hogy lehet érteni, kedvelni is egymást, jókat röhögni, tisztelni egymás szokásait, olvasni egymás irodalmát, hallgatni egymás zenéjét.

 

Érteni ezt-azt egymásból.

Mindent mondjuk úgy sem lehet.

 

De ennek fényében örvendek a ténynek, hogy nekem van román akcentusom.

Vagy bárki másnak.

 

Érdekelne, hogy csinálod azt az akcentust.

 

Vegyük már fel videóra.

 

Az is érdekelne, mitől érdem az, hogy valaki magyar. Vagy román. Vagy kirgiz, vagy maori.

 

És te egy demokrata vagy.

 

Hát. Lehet, hogy az vagy, de akkor én nem tudom, mi vagyok. Talán jakobita gyíkember a York-rítus szerint.

 

Na, erről ennyit, így lettem román.

 

Zágoni Mikes Kelemennel és Karácsony Benővel együtt.

 

Legalább jó a társaság.

 

 

Szerző: Szele Tamás

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS /

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek