Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Székely János: Átlépni a szakadékot
2016-04-20 05:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Azt szoktam mondani, hogy három oszlopa van a cigányság fölemelkedésének: a tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb!

 

Pedig sajnos ez most nagyon jellemző.

 

Jelenleg Magyarországon ez a helyzet, nagyon kilátástalan sok cigány fiatalnak a helyzete, és nehéz őket motiválni. A kilátástalanságból fakad nagyon sok pótcselekvés. Sajnos az utóbbi néhány évben a kábítószer nagyon erősen megjelent, akár fogyasztás, akár kereskedelem formájában. Erről is azt gondolom, hogy a magyar állam és a magyar rendőrség túlságosan passzív.

 

Nagyon sokan teljesen világosan látják, hogy ki és hol kereskedik kábítószerrel, de nem nagyon lépnek. Sok olyan negatívuma a fogyasztói társadalomnak, mint az erkölcstelen élet, a prostitúció, a cigányságot jobban fenyegeti, mint az össztársadalmat. Az egyik nagy hiányosságuk, hogy a kultúrájuk bizonyos értelemben gyenge.

 

Kevés a hagyomány, a szokás. A gyerekeket nagyon szeretik a családban, ölbe veszik, ölelik, dicsérik, de nagyon kevés dologra nevelik, kevés dolgot adnak át. És emiatt a gyenge kultúra miatt nincs egy szellemi védőhálója, amivel immúnissá tudná tenni magát a modern világ bizonyos veszélyeivel szemben.

 

És ez ellen a sok negatívum ellen mit tehet a cigánypasztoráció? Ez csak egy lelkigondozásra koncentráló tevékenység, vagy kihat a gyakorlati életre is?

 

Azt szoktam mondani, hogy három oszlopa van a cigányság fölemelkedésének: a tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb! Nagyon sokszor átéltük, hogyha valaki Jézussal találkozik, akkor az egész élete megváltozik!

 

Tehát a szenvedélyektől megszabadul, a családjához teljesen másképp áll hozzá, hirtelen kap egy löketet ahhoz, hogy tanuljon, dolgozzon. Az Egyháznak a cigánypasztorációban Jézus a legfontosabb, minden szociális munka és tanulás előtt. De nyilván nem csak erre korlátozódik a munkánk, hanem próbálunk gyerekeknek segítséget nyújtani a tanulásban, ez a második legfontosabb tevékenységünk. Jelenleg Magyarországon mintegy hatvan közösségi házat működtet a katolikus Egyház. Olyan helyek ezek, ahova iskola után jönnek a gyerekek tanulni, játszani, van mosakodási és mosási lehetőség, jogi tanácsadás, szociális segítés, és néhol tudnak a megélhetés biztosításában is segíteni.

 

Az evangélium átadásának sokféle módját keressük. Egy nagyon jól bevált módja a Cursilló, ami egy három napig tartó nagy élmény és találkozás Krisztussal, illetve a résztvevőnek önmagával. Ez egy őszinte, rengeteg tanúságtételből álló program. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon alkalmas ez a számukra, hogy a hithez hamar eljussanak. Sokszor látjuk, hogy egy ember gyökeresen átalakul ennyi idő alatt.”    

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / kereszténymandiner

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek