Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Közmunkásként dolgoznak a pedagógusok a roma tanodákban
2016-04-16 08:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Közmunkásként kénytelenek dolgozni pedagógusok a roma tanodákban, miközben százmilliók tűnnek el az országos önkormányzatnál a felzárkóztatásra szánt forintokból. A hátrányos helyzetű, többségében cigány származású gyermekekkel foglalkozó tanodák közel fele kénytelen volt bezárni, illetve csökkentett üzemmódban, pénz nélkül folytatni a munkát, mivel elapadtak a pályázati források. Pedig az évtizedek óta hektikus támogatásokból épp hogy megélő műhelyek képesek akár az érettségiig is eljuttatni mentoráltjaikat – írja a HVG.

 

Közmunkások is dolgoznak a szegedi Motivációs Műhely nevű tanodában, más munkatársak pedig ingyen foglalkoznak a gyerekekkel, mivel a 2013-ban elnyert pályázati pénz elfogyott, a program befejeződött, de új pályázatokat nem írtak ki. A halmozottan hátrányos, főként cigány gyerekeket mentoráló csapat hozzászokott már a hektikus finanszírozáshoz, de valójában érthetetlen, hogy amíg az Országos Cigány Önkormányzat körül százmilliók után kutakodnak, addig az ennek az összegnek a töredékéből működő tanodákra nem jut pénz.

 

A 2013-15 ös pályázati időszakban kétszáz tanoda működött az országban, de hiába volna ennél is nagyobb igény a tevékenységükre, mostanra ezek többsége kénytelen volt bezárni, mivel tavaly már elfogyott a pályázati pénz. És az új pályázati pénzekben is hiába bíztak a tanodákat vezető mentorok, a pályázatokat csak decemberben írták ki, és elbírálásukra még mindig várnak. Ha nyernének is, és sikerülne néhányuknak az újraindulás, az elnyert 25-30 millió forint töredéke fordítható rezsiköltségekre, ami a tanodákat szervezők szerint abszurdum.

 

A Motiváció Műhely abból a szempontból még a szerencsésebbek közé tartozik, hogy a helyi önkormányzat által preferált szervezetnek tekintett tanodaként kedvezményes bérleti díj fejében kaptak helyiséget, de még így is kénytelenek közmunkásként foglalkoztatni néhány pedagógust, a többiek pedig lényegében ingyen dolgoznak, mivel jövedelmük a tanodai munkából nem, csak más tevékenységből, például szakértői munkából, képzések szervezéséből származik. De ők legalább tudták folytatni a munkát. 

 

Roma szupermen

„Cigány szuperhőst kell csinálni, azt kellett leírni, hogy mit is kellene csinálnia egy szuperhősnek, majd ezt kell lerajzolni” – magyarázza egy tizenéves lány, Klári a szegedi tanoda belvárosi helyiségében. Ő már hosszú évek óta kapcsolatban van a mentorokkal. „Itt mindent sokkal jobban megértek, a kémiát soha nem fogom fel, amikor az iskolában magyarázzák, de itt külön leülnek velem, így meg tudom érteni. Szeretnék okos lenni, mert akkor jobb életem lesz” - mondja.

 

A Motivációs Műhelyt három évvel ezelőtt hozták létre, ide délután, a tanítás után járnak be a gyerekek - mondja Németh Gábor, a tanoda vezetője. Itt, azon túlmenően, hogy segítenek a tananyagot megérteni, a leckét megírni, olyan foglalkozásokat tartanak, amelyekkel játékos formában is tanulnak, illetve megpróbálják a gyerekek önértékelését erősíteni, és olyan lehetőséghez is juthatnak - például kirándulás, fotó- illetve rajzszakkör -, amire a családnak egyébként nem lenne pénze. „Megpróbáljuk elérni a majdnem lehetetlent, hogy ne az legyen a cél, hogy készen legyen a lecke, hanem az, hogy ők akarják megcsinálni, és kialakuljon bennük, hogy az iskolában ne akarjanak a szamárpadban ülni, ne fogadják el, hogy ők nem képesek teljesíteni.”

 

Bár Szegeden az ország északi megyéihez képest jóval kevesebb a halmozottan hátrányos helyzetű cigány gyermek, itt is a jelenleginél jóval több szociálisan, mentálisan, vagy anyagilag nehéz helyzetben levő család igényelné a tanodai foglalkozást. Három évvel ezelőtt, amikor a tanoda még nem külön intézményben, hanem iskolai kiegészítő mentorálásként működött, öt intézményben nagyjából 200 gyerekkel foglalkoztak, most meg csak 30 gyerek jár hozzájuk, és mióta januárban elfogyott a pénz, őket is csak heti háromszor tudják fogadni. A városban egyébként öt tanoda működik, működne pályázati pénzből, mindegyik ugyanebben a cipőben jár.  

 

Nekünk a látszólag kis eredmények is sokat számítanak, mondja Németh Gábor, „például az egyik srácnak rendre dühkitörései voltak korábban, mígnem két éve oda jutottunk, hogy a provokációnak sem dőlt be, kontrollálta magát, ma pedig nagykamaszként a kicsikre is felügyel, és egy szakközépiskolában tanul, érettségit fog szerezni. Ez óriási dolog.” A tanoda vezetője azt is elárulja, hogy ő maga is rengeteget gyarapodott azzal, hogy itt dolgozhat. „Akkor lettem elfogult és elkötelezett, amikor 10 évvel ezelőtt, 21 évesen két pici lány megfogta a kezemet és azt mondták, hogy menjek velük haza és legyek az apukájuk, mert nekik nincs. Akkor azt hittem, hogy összedől a világ.”

 

A fránya Norvég Civil Alap segített túlélni

„Összességében alulfinanszírozottak a műhelyek, az újonnan kiírt pályázatok rezsire fordítható csökkentett kerete pedig, bár még ki sem hirdették az eredményt, tudható, hogy nem lesz elég” – magyarázza Szűcs Norbert, aki a szegedi mentorprogram egyik elindítója volt, most legfőképpen a Tanoda Platform működtetésével foglalkozik, amely lényegében az országban működő tanodák érdekérvényesítésére, a szakmai munka fejlesztésére jött létre. A 2015-ig 200 működő tanodából a Platform mintegy 85 tanodával áll kapcsolatban. Az antiszegregációs szakember szerint nagyjából a másfélszereséből tudnának zökkenőmentesen működni a tanodák, tehát a jelenleg még el nem bírált pályázatok 25-30 millió forintos támogatása helyett legalább 45 millióra volna szükség.

 

Szűcs véleménye szerint a megoldást az jelentené, ha 4-6 tanévet finanszírozó pályázati programok működnének – amit az Európai Unió egyébként minden további nélkül engedélyezne –,  vagy pedig az, hogy a finanszírozást nem az alkalomszerű pályázatok, hanem a normatív támogatás jelentené. „Mi is igyekeztünk több lábon állni, 'norvégbűnözők' is vagyunk” – utal Szűcs Norbert arra, hogy a szegedi Motivációs Tanodát működtető egyesület kapott forrást a Norvég Civil Alaptól is. Sarkítva úgy is lehet fogalmazni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, cigány származású gyermekeket integrálását segítő program ennek köszönheti, hogy túlélte az időszakot, amikor erre a célra a magyar állam egy fillért sem biztosított.

 

Az Emmi szerint minden frankó

A szaktárca álláspontja szerint nem hektikus a tanodák támogatása, amióta megnyíltak az uniós források, azóta folyamatos. Persze ha a pályázati rendszer működtetésének oldalát nézzük (azok kiírása, elbírálása), akkor lehet folyamatosságról beszélni, ám ha éppen a tanévet vesszük figyelembe, akkor szó nincsen folyamatosságról. A minisztérium arról is tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy az áprilisi eredményhirdetéskor mintegy 170-200 tanoda kaphatja meg a támogatást, az elbíráláskor előnyt jelent, ha a tanoda kapcsolatban áll valamely roma szakkollégiummal és valamely helyi felzárkóztató programmal.

 

Szűcs Norbert szerint az előbbi azért is furcsa, mert a legtöbb szakkollégium nagyvárosban működik, így kevéssé elképzelhető azok szoros kapcsolata egy falusi tanodával. A kollégiumok nagyobb része egyházi fenntartású, amely viszont azt is jelentheti, hogy a tanoda világnézeti irányultsága is befolyásolhatja a bírálókat. A normatív finanszírozásra való áttérést firtató kérdésünkre a minisztérium a biztonságos, kiszámítható finanszírozás fontosságát hangsúlyozva válaszolt, példaként említve a Biztos Kezdet gyermekházakat, amelyek jelenleg is hazai költségvetésből működnek.

 

Forrás: HVG

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek