Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az FCÖ nem roma származású képviselője lett Tarlós István romaügyi biztosa
2016-04-04 11:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) nem cigány származású tagját nevezte ki egy hónappal ezelőtt romaügyi biztosnak Tarlós István főpolgármester – tudta meg a RomNet. A kerületi nemzetiségi önkormányzatok felháborítónak tartják a városvezető döntését, és ha a főpolgármester nem vonja vissza a kinevezést, demonstrációt szerveznek a Városháza elé.

nagy sándor 

Nagy Sándor 

 

A napokban futótűzként terjedt a fővárosban a kerületi roma nemzetiségi önkormányzatok vezetői és képviselői között a hír, hogy Tarlós István március 2-től romaügyekért felelős főpolgármesteri megbízottnak nevezte ki Nagy Sándort, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (korábbi nevén Fővárosi Cigány Önkormányzat) elnökhelyettesét. A még nyilvánosságra nem hozott döntést azért tartják elfogadhatatlannak a kisebbségi vezetők, mert a képviselőt már számos alkalommal lemondásra szólították fel azért, mert kiderült, nem cigány származású, és a választók megtévesztésével jutott a testületbe, ráadásul éveken át a titkosszolgálat munkatársa volt.

 

Nagy Sándor 2014-ben a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet színeiben szerzett mandátumot, majd szövetséget kötött a Lungo Drommal. A képviselőről csak a választások után egy héttel derült ki, hogy valójában nem is tartozik a cigány kisebbséghez. Az is csak a választások után derült ki a mandátumot nyert képviselőről, hogy a rendszerváltás előtt és után, összesen 28 éven át a rendőrségnél, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott. Horváth Tibor, a Roma Rom szervezet elnöke egy héttel a választások után kiadott közleményben tudatta, hogy a szervezetükhöz érkezett bejelentés alapján indított ellenőrzés során derült ki, hogy a jelöltük jogtalanul indult a választásokon, ugyanis valótlanul állította magáról, hogy a roma nemzetiséghez tartozik. Mind személyesen, mind a közleményben felszólították Nagy Sándort, hogy mondjon le mandátumáról, ugyanis nem csak kínos a cigányság és szervezetük szempontjából az eset, hanem törvénysértő is, hiszen mint a nemzetiségi választáson indulónak nyilatkozatot kellett tennie arról, hogy az adott nemzetiségi közösséghez tartozik, a kisebbségi csoport nyelvét beszéli, valamint ismeri a kultúráját és hagyományait. A Roma Rom a választási bizottsághoz is fordult az eset miatt.

 

Nagy Sándor a Fővárosi Cigány Önkormányzat 2014 októberében tartott alakuló ülésén letette az esküt, a felszólítások ellenére nem mondott le. Az alakuló ülésen a politikai viszonyokat figyelembe véve kisebbségben lévő Lungo Dromot támogatva megszavazta, hogy Lakatos László legyen az FCÖ új elnöke, Ő pedig a támogatásáért elnökhelyettesi pozíciót kapott. Többször is lemondásra szólították fel, de Nagy Sándor úgy döntött, továbbra is élni kíván képviselői jogaival, és elnökhelyettesként kíván dolgozni az FCÖ-ben. Nagy Sándorról szervezetének tagjai azt mondták, jó és baráti kapcsolatokat ápol a békásmegyeri éjszakai élet ismert és meghatározó személyeivel is, és a „vállalkozók” támogatásával került a roma politika köreibe is. Azt a képviselők, a fővárosi civil szervezetek tagjai sem tudják, hogy valójában Nagy Sándor még mindig a szakszolgálat megbízásából, vagy munkatársként figyelte és figyeli a fővárosi roma politika alakulását, és valójában milyen kapcsolatban áll a Lungo Drommal, és annak legfelsőbb vezetőjével, illetve az alvilág vezető személyeivel.

 

A RomNet megtudta, hogy Tarlós István főpolgármester a hangos botrányokkal is övezett Nagy Sándort március 2-tól nevezte ki romaügyi biztosnak, és a megbízással irodahelyiséget, titkárságot is kapott a Városházán. Tarlós István 2011 márciusában még Makai Istvánt, az FCÖ akkor elnökét nevezte ki ugyanerre a pozícióra, de a roma politikus megbízatása a 2014-es választások után megszűnt.

 

Csóka János, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a RomNet megkeresésére úgy nyilatkozott: a fővárosi romaügyi biztosi kinevezésről csak informális úton értesült. A roma politikus lefogadhatatlannak nevezte Tarlós István döntését, ezért hétfőn hivatalos tájékoztatást kér a főpolgármestertől. Megjegyezte, Nagy Sándort eddig szinte az összes testületi ülésen lemondásra szólították fel, de a törvény nem teszi lehetővé, hogy megfosszák mandátumától, vagy elnökhelyettesi megbízatásától. Jogköreit mindössze annyiban tudták korlátozni, hogy Nagy Sándor, ahogyan egyetlen más képviselő sem, a fővárosi kisebbségi önkormányzat nevében nem járhat el, a szervezetet önállóan nem képviselheti, azt csak az elnök, vagy a testület külön felhatalmazása alapján teheti meg.

 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta: a főpolgármester pártállástól függetlenül bárkit kinevezhetett volna erre a pozícióra, aki valóban a cigány közösséghez tartozik, és a budapesti romákért dolgozik, ezért Tarlós István mostani döntését a romaügy megcsúfolásának tekinti.

 

A RomNet a főváros hat kerületi kisebbségi önkormányzatának elnökét is megkereste, akik egybehangzóan azt mondták: elfogadhatatlannak tartják Nagy Sándor kinevezését, és akár egy demonstrációra is készek, hogy Tarlós István vonja vissza döntését. Többen felvetették azt is: az új romaügyi biztos a pozícióját egy bizonyos „vállalkozói kör” lobbi tevékenységére, a III. kerületi érdekeltségű család számára különféle megbízások elnyerésére használhatja, mert sem kapcsolata, sem kötődése nincs a budapesti cigánysághoz.

 

Hidvégi-B. Attila - RomNet

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek