Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Csodával kitört a karcagi cigánysorból, most a világ csúcsaira készül
2016-02-23 11:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ha Horváth József egy mai magyar regény főhőse volna, nagyon drukkolnék a szerzőnek, hogy életszerű legyen a figurája.

 

Hiszen képzeljük csak el, hogy a regényben ezt olvassuk: Horváth József a karcagi cigánytelepről, közelebbről a déli külvárosból származik. A főhőst kamaszkorában többször nem engedik be helyi szórakozóhelyekre, ránéznek, s elállják az útját, mert cigány. Pedig még nincs kigyúrva a karja, s nincsenek tetoválásai. Gyerekkorában látja maga körül a szegénységet, megérinti a lecsúszás veszélye, ezért elhatározza, hogy tanulással fog kitörni a déli külvárosból. Egy ideig grafikusnak készül, később jogásznak, de középiskolásként beleszeret a biológiába.

 

S most képzeljük el ugyanezt a fiatalembert jó tíz évvel később a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatójaként, amint a szájüregi rákbetegségek megelőzését kutatja, és angol nyelvű szakcikken dolgozik a Genomi Medicina és Bioinformatikai Szolgáltató Laboratóriumban. Kidolgozott felsőtestű, vállas, feltűnően izmos és jóképű férfi lett belőle, mindkét felkarján tetoválásokat látni, mesebeli lényeket, amelyeknek a mintáját ő maga rajzolta meg, a hátára pedig a pallost tartó Mihály arkangyalt varratta. Főhősünk ugyanis hívő keresztény ember. Hite szerint az életében és sorsában a teremtő Isten akarata munkál, s tesz csodát.

 

Ha Horváth József egy kortárs magyar regény főhőse volna, ezek után azzal vádolnánk szegény szerzőt, hogy meglódult a fantáziája, és egy XXI. századi Jókai-hőst teremtett a szertelen képzelete. Olyan karaktert, akinek a valóságban modellje nincs. Pedig Horváth József a maga különleges személye ellenére nagyon is hétköznapi ember, s erről „papírja" is van: tavaly megkapta az Aranypánt-díjat, amelyet a Roma Sajtóközpont alapított a „hétköznapi példaképeknek". S azóta nagyon sok levelet kap egyszerű cigány emberektől, akik tanácsokat kérnek tőle.

 

A cigány doktorandusszal a Debreceni Egyetem biokémiai és molekuláris biológiai intézetének egyik laborjában találkozunk, fehér köpenye alatt klasszikus kék-piros Superman-pólót visel. Fotóriporterünkkel azonnal megtalálja a hangot, a fotós kolléga ugyanis eredetileg biológus-mérnök, annak idején sejtcikluskutatással foglalkozott, egészen pontosan egy hasadó élesztő sejtciklusának matematikai elemzését végezte, mire Horváth József bólogat, persze, a pombe-ról volt szó, ugye? Pár szakmai szót váltanak, de nem tudom, miről. Ők ketten otthon érzik magukat a laborban, körülöttük szemmosó palackok, oldatos infúziók, fertőtlenítők, restrikciósenzim-nyilvántartások, fagyasztószekrények, laboratóriumi centrifugák.

 

Amikor Horváth József bekerült ebbe a környezetbe, meg volt róla győződve, hogy csoda történt vele.

 

A családjában és szélesebb rokonságában ő az egyetlen, aki diplomát szerzett. A szülei iskolázatlan, egyszerű emberek, az édesanyja takarítónő volt, édesapja pedig vasúti pályamunkás, ma már mindketten rokkantnyugdíjasok.

 

Amikor a gyerekkori élményeiről beszélgetünk, kiderül, hogy az édesanyja oláh cigány – innét a lovári nyelv ismerete –, az édesapjának pedig több mint ötszáz könyve volt odahaza, kalandregények, szépirodalom és fantasy vegyesen, köztük sok olyan, amely tele volt képekkel. Alighanem ez a kis könyvtár adta az első inspirációt a tanuláshoz. Meg a várható kilátás a déli külvárosból. A doktorandusz azt mondja, hogy a kilencvenes évek második felében, amikor tíz-tizenegy éves volt, megérintette az embereket a mélyszegénység, a nyomor előszele.

 

– A rendszerváltást követő pár évben még jól éltek Karcagon a cigány emberek, nem luxusban, de normális életkörülmények között – magyarázza. – De sorra bezártak a gyárak, megszűnt a termelőszövetkezet, a felnőttek elveszítették az állásukat. Egyre rosszabbul éltek, olyan triviális dolgokra gondolj, hogy sokan már nem tudtak mindennap enni adni a gyerekeknek. Én akkor már sokat olvastam. S azt láttam, hogy ha nem tanulsz, s nem szerzel egy jó szakmát, akkor véged.

 

Muszáj tanulni. Muszáj.

 

Erre biztatták egykori általános iskolájának pedagógusai is, akiknek Horváth József nagyon sokat köszönhet. Mint fogalmaz, „területileg szegregált iskolába" járt, ami egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy abba az intézménybe szinte csak a déli külváros cigány gyermekei jártak, s ennek megvolt a maga pozitívuma.

 

– A területi szegregáció azzal az előnnyel járt, hogy minket, cigányokat abban az iskolában nem ért negatív diszkrimináció – teszi hozzá –, de a tanáraink, akik egyébként nem voltak cigányok, folyamatosan felhívták a figyelmünket arra, hogy a világ nem ilyen. Előre megmondták, hogy a többségi társadalomban cigányként egészen mást fogunk megtapasztalni. Azzal szembesítettek, hogy ha nem tanulunk tovább, akkor marad az alkalmi munka, más esélyünk nem lesz. S igazuk volt, ezt később magam is megtanultam.

Lenéznek, mert cigány vagy, nem engednek be egy diszkóba, mert cigány vagy, nem vesznek föl egy munkahelyre, mert cigány vagy. Ezzel tisztában kell lenned.

Megemlítem neki, hogy éppen abban az évben, 2009-ben szerezte a biológus-alapdiplomáját Debrecenben, amikor a cívisvárosból cigányokat ölni mentek az azóta jogerősen elítélt sorozatgyilkosok, K. Árpád és társai. Mire Horváth József azt mondja, nem sejtette, hogy egy városban él a tettesekkel, mert Debrecenben nem tapasztalt feltűnő előítéletet.

 

– Azt persze látom, hogy az emberek furán néznek rám, de ennyi – mondja. – Nem úgy nézek ki, hogy az utcán egyből rám mosolyogjanak, de ehhez egyébként nem kell cigánynak lenni. Sokan egy fehér bőrű palitól is megrettennek, ha kétméteres, kopasz, tetovált és ki van gyúrva. S azonnal rásütik a bélyeget, hogy biztosan náci. Az emberek ugyanis nagyon szeretnek játszani a negatív sztereotípiákkal és a pejoratív tartalmakkal, bele van égve a tudatukba, hogy ha valaki más, mint ők, akkor az valószínűleg rossz.

 

Pedig a világ tele van a jóság jeleivel. 

 

Ezt már a hívő Horváth József állítja, aki a huszonharmadik zsoltár egyik mondatát tetováltatta a hátára: „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól". Szerinte az embert elsodorja az ár, ha nem próbálja megtalálni a legrosszabb rossz­ban is a jót és a csodát. Vele ugyanis rendre csodák történnek. Kezdve onnan, hogy a középiskolában akadt olyan tanárnő, Kolostyákné Pljesovszky Zsuzsanna, aki fölkarolta, s akinek a felkészítésével egy diákkonferen­cián első díjat kapott a „cannabis sativa idegélettani hatásmechanizmusáról" szóló pályaművével. Az egyetemre kerülését is kisebb csodaként élte meg. Az első egyetemi szakdolgozatában a crocus heuffelianus (vagyis a sáfrány) különböző populációinak és szövettenyésztett formáinak DNS-összehasonlítását végezte el, a mesterképzésben írott diplomadolgozatához pedig epitóp térképezést végzett (az epitóp az antigén-molekulának az a része, amihez az antitest kötődik).

 

A doktori disszertációjának témája a szájüregi rák megelőzésével kapcsolatos: emberi nyálmintában kutat olyan biomarkereket – jelzőgéneket –, amelyek révén a daganat már korai stádiumban is kimutatható nem invazív eljárással. Ez a téma azért érdekli, mert a magyar társadalom (a nagymértékű alkohol- és sófogyasztás, valamint a dohányzási szokások miatt) a szájrák okozta halálozás tekintetében Európában sajnos az első helyen áll.

Ez az ötödik leggyakoribb betegség az országban, s Horváth József szerint az a legnagyobb probléma vele, hogy nem lehet kellő időben diagnosztizálni, mert az emberek nem járnak fogorvoshoz.

A kutatás hozzájárulhat ahhoz, hogy növekedjen a szájüregi rákban szenvedő betegek túlélési esélye. Ez a betegség óriási fájdalommal és szenvedéssel jár, egy garatrák esetében a beteg sem enni, sem inni nem képes. S hogy miért éppen ezt a témát választotta? Meg sem lepődöm, amikor azt válaszolja, hogy ebben az isten munkájának is része van: olyan együttállásokat teremtett, amelyek kijelölték számára ezt az utat.

 

S nem ért még a végére. „Isten segítségével” az Egyesült Államokba készül, mert nagyon kíváncsi rá, hogy honnét az a nyitottság és pozitív szemlélet, amely az amerikai társadalmat jellemzi. Már most olyan messzire jutott, mint rajta kívül a karcagi déli külvárosból senki – igaz, nincs egyedül, mindig vele van Mihály arkangyal, akit hétköznapi példaképünk az Isten jobbkezének hív.

 

Kortárs szerzők, figyelem: egy fejezetet ez is megérne abban a bizonyos mai magyar regényben.

 

Névjegy

Horváth József

biológus, molekuláris genetikus, PhD-hallgató. 1987-ben született Karcagon, 2009-ben szerezte meg biológusi alapdiplomáját a Debreceni Egyetemen (DE), ezután két évig laboratóriumokban dolgozott, hogy gyakorlatot szerezzen. 2013-ban elvégezte a mesterszakot, majd a DE doktorandusza lett, a debreceni Wáli István Református Szakkollégium tagja. Tavaly számos jelölt közül megkapta az Aranypánt-díjat, amellyel a Roma Sajtóközpont tünteti ki a „hétköznapi példaképeket".

 

 

 A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / NOL

 

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek