Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ifj. Lomnici Zoltán: Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
2016-02-17 10:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Sokak figyelmét felkelthette, hogy az egyik ellenzéki párt négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszélyhelyzet, mint különleges jogrendi kategória elrendelését.

 Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

 

 Megjegyzendő, hogy a négyötöd nagyon ritkán alkalmazott eszköz; korábban például egy, a kilencvenes évek közepén, az MSZP–SZDSZ-kormány alatt meghozott szabálynak köszönhetően az új alkotmány előkészítésének szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata volt szükséges, ezt a szabályt azonban 2010-ben az alkotmányozás nemzeti ügyének felelősségét átérző kormánytöbbség egy módosító javaslattal kivette az alkotmányból.


Intő példa ugyanakkor, hogy tavaly szeptemberben, a magyarországi migránshelyzet legkeményebb heteiben többször is hiányzott az ellenzék támogatása a házszabálytól való eltéréshez, a négyötöd hiányában így nem tudtak rögtön határozni a déli tranzitzónáról vagy például arról a módosításról, hogy ne csak a túlterhelt Szegedi Járásbíróság, hanem – dunántúli esetekben, területekre lebontva – a pécsi és a zalaegerszegi is eljárhasson a határzárral kapcsolatos bűncselekményekben. Amint azt Haraszti Gyula (a Magyar Idők cikkírójaként – a szerk.) egy korábbi vezércikkében írta, reméljük, végre lehetősége lesz az ellenzéknek arra, hogy bebizonyítsa, az ország védelmének érdekében képes félretenni a kicsinyes politikai érdekeit.

 

Az intézmény kapcsán szögezzük le, hogy a különleges jogrend jogállami megoldás, mostani formájában gyakorlatilag a rendszerváltás óta a hazai alkotmányos környezet része. Tudnunk kell azonban, hogy egyes liberális jogvédők a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” kategóriájának bevezetése kapcsán már jelezték, hogy az a különleges jogrendekre emlékeztet, sőt szerintük „a különleges jogrendek a diktatúrák melegágyai lehetnek”. Csupán emlékeztetőül, a liberálisok által körömszakadtáig védett, kommunista alapokon nyugvó korábbi alkotmány szellemiségében a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság 1994-ben elfogadhatónak tartotta azt is, hogy a sorköteles magyar polgárok az életüket is feláldozzák, azonban ma már azt sem tudják elfogadni, hogy a magyar emberek néhány szabadságjogukról provizórikusan lemondjanak. Ez több, mint kettős mérce, ez már politikai hangulatkeltés, szakmai köntösbe öltöztetve.

 

Nemzetbiztonsági szempontból mélyen felelőtlennek mondható a liberális jogvédő szervezetek ilyen és hasonló hozzáállása. Láthatjuk, hogy még a felvilágosodás, az emberi jogok két olyan szülőhazájában is, mint Franciaország és az Egyesült Államok, szükség esetén – ha a törvényhozó szerint a nemzet érdeke úgy kívánja – zárójelbe lehet tenni egyes alapjogokat. És ha kell, azonnal új törvény születik, vagy a helyzethez igazítanak egy már meglévő törvényt. Mert az ilyen helyzetekben, terror idején gyorsan kell cselekedni. Az Európai Unióban sem példa nélküli, hogy a hatékony terrorellenes intézkedések érdekében hamar újraszabják a meglévő törvényi szabályozást, ez történt ugyanis tavaly november végén Franciaországban. A francia parlament alig egy héttel a november 13-ai terrortámadás után szinte egyhangúlag lehetővé tette, hogy a francia kormány által a támadás másnapján elrendelt rendkívüli állapot ne 12 napos lejáratú legyen, hanem egy törvényjavaslat elfogadásával meghosszabbítható legyen három hónappal. Magát a vonatkozó 1955-ös törvényt (Loi sur L’état d’urgence) számos ponton módosították, a helyzetre szabták.

 

A rendkívüli állapot bevezetése így lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el. Rögzítendő emellett, hogy az a szemlélet – hasonlóan vélekedik Nagy-Britannia is –, amely az e-mailek, internetes keresőprogramok és hívások folyamatos megfigyelését helyezi a középpontba, egyes titkosszolgálati szakértők szerint nem a leghatékonyabb, a terroristák ugyanis lehetőség szerint már nem ezeken a forrásokon keresztül kommunikálnak. Így ezek a jogszabályi szigorítások csak látszatintézkedések maradnak, amivel legfeljebb a döntéshozók saját magukat tudják megnyugtatni és nem mellesleg kellő muníciót szolgáltatnak a liberálisoknak, hogy diktatúrát kiáltsanak.

 

Ráadásul a nemzetközi terrorizmus megszüntetését célzó intézkedésekről szóló ENSZ-nyilatkozat már 1994-ben arra ösztönözte a részes tagállamokat, így hazánkat is, hogy sürgősen vizsgálják felül a terrorizmus bármely formában és módon történő megnyilvánulásának megelőzésére, visszaszorítására és megszüntetésére vonatkozóan meglévő nemzetközi jogszabályi rendelkezéseket, annak biztosításáért, hogy az ügyre vonatkozóan átfogó jogi keretszabályozás legyen hatályban. Az mára jól látható, hogy az EU, illetve egyes tagállamai nem tettek eleget ennek a nemzetközi kötelezettségnek, és az is érzékelhető az elmúlt évek terrortámadásai alapján, hogy az öreg kontinensnek 2001. szeptember 11. sem volt megfelelő tanulópénz.

 

Egy angolszász, az Egyesült Államok Texas államából származó jogi megközelítés szerint ha a terroristáknak is érthető jogrendet akarsz, kezdd az alkotmánnyal. Mivel a nyugati világ országai­nak manapság egy új, Földi László szerint negyedik generációs hadiállapotra kell berendezkedniük, ennek alapja a permanens háborús jogrend kell, hogy legyen. És bár a latin mondást, Si vis pacem, para bellum – Ha békét akarsz, készülj a háborúra – az elmúlt évszázadokban sokan, sokféleképpen értelmezték, egy biztos: csak az erős, önmagát megvédeni képes társadalmak tudnak ebben az új helyzetben túlélni és fennmaradni.

 

A szerző alkotmányjogász

 

Forrás: Magyaridők.hu

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

 

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / magyaridok.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek