Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Adjunktus lett az analfabéta szülők lányából
2016-02-02 20:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Analfabéta cigány szülők gyereke, mégis doktori címet tudott szerezni Orsós Zsuzsanna. Kitartásról és a magunkba vetett hitről beszélt nemrégiben egy rendezvényen Szegeden - többek között romáknak. Azt mondja: nem csupán szerencséje volt, sokat tett azért, hogy ki tudjon törni.

Zsuzsanna dacból jelentkezett a gimnáziumba. Ő lett az MTA első cigány doktori ösztöndíjasa. Fotó: Frank Yvette

Orsós Zsuzsanna mosolygós, magabiztos, csinos és okos nő. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusaként évek óta biológiai kutatásokat végez, elsősorban a roma népesség egészségi állapotát vizsgálja. Nem véletlenül velük foglalkozik, maga is cigány. Ő használja ezt a szót, azt mondja, kulturális okból. Számára a roma szó nem jelent semmit. Zsuzsanna élettörténete példaértékű, ezért tart előadásokat arról, hogyan jutott idáig. Szegeden is azt hangsúlyozta: analfabéta család legkisebb gyermekeként azért tudott ledoktorálni, mert nem volt hajlandó elfogadni, hogy ő erre úgysem lesz képes.

– Németkéren, Paks mellett nőttem fel. Édesanyám analfabéta, édesapám is csak pár betűt ismer. Óvodába nem jártam, mert nem tudtam beilleszkedni a gyerekek közé, érdekes módon azonban az iskolát egyből megszerettem. Jó volt érezni, hogy mindennap okosodom – mesélte. A falusi iskolában végig az osztály második legjobb tanulója volt, osztályfőnöke mégis a szakmunkásképző felé irányította nyolcadikosként.

 

– Ez felbosszantott, mert tudtam, hogy jó tanuló vagyok, ezért beadtam a jelentkezésemet egy pécsi gimnáziumba, ahová fel is vettek. Míg az általános iskolában néhány tanár éreztette velem, hogy cigány vagyok, a gimnáziumban nem diszkrimináltak pozitívan sem, csak korrektek voltak. Nekem pedig pont erre volt szükségem. 

Az érettségi után technikusbizonyítványt szerzett, majd az orvosi egyetem laboratóriumában helyezkedett el, hogy keresetéből albérletet tudjon fizetni. Hogy 5 évvel később mégis továbbtanult, azt ottani kollégáinak köszönheti, akik biztatták: szerezzen diplomát! Egyetemi éveit Szegeden kezdte, egy év után azonban visszajelentkezett Pécsre, hogy félállásban tudjon dolgozni is. Biológusdiplomát szerzett, majd ő lett a Magyar Tudományos Akadémia első roma származású doktori ösztöndíjasa. Disszertációját summa cum laude szerezte meg 3 évvel ezelőtt.
 

 

 – Vannak, akik azt mondják, szerencsém volt. Én azonban azt gondolom, nem attól változott meg az életem, hogy akadémiai ösztöndíjjal doktorálhattam, hanem attól, hogy úgy döntöttem, tanulok. Tenni kellett azért, hogy eljussak idáig. Lánytestvéreim háztartásbeliek, a fiúk szakmunkásként dolgoznak. Számomra az iskolák nyitották ki a világot, ennek köszönhetően kerültem el előbb a faluból, majd járhattam mostanra konferenciáknak köszönhetően olyan országokban is, amelyekről nem is álmodhattam volna. Természetesen a mai napig szívesen térek vissza Németkérre, és gond nélkül be is tudok illeszkedni az ottaniak közé.


Nem gondolom, hogy távolságot kellene tartanom, csak mert képzettebb vagyok náluk, hiszen ugyanaz az egyszerű cigány kislány vagyok, mint amikor elindultam onnan. Fontos, hogy az ember ne veszítse el az identitását, és tudja, honnan jött, viselkedésével pedig ne alázzon meg másokat. De az is fontos, hogy cigányként se higgyük, hogy nem vagyunk alkalmasak semmire. Sok fiatal él ma olyan családban, ahol a szülők nem tanultak, és nem is dolgoznak, de ezt nem szabad elfogadni mintaként. Nem azt mondom, hogy mindenkinek a doktori címig kell eljutnia. De tegyenek meg mindent azért, hogy felnőttként legyen miből eltartaniuk a családot.

 

A cikk szerzője: Timár Kriszta  

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS /

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 20-tól 26-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-20
  Ma a pontosan, alaposan elvégzett házimunkák napja van. Mivel maximalisták vagyunk, könnyen esünk abba a hibába, hogy az egész héten felgyülemlett munkát egy nap alatt akarjuk elvégezni. Végül nagyon elfáradhatunk! Bőrünk ma fontos szerepet kap, ezért érdemes minél több tápláló ásványi anyaggal ellátnunk. Ma remekül hatnak a tápláló arcpakolások, de eredményes a bőrtisztítás is. Remek a mai nap a szőrtelenítésre, valamint a körömápolásra. Foglalkozzunk magunkkal!
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.február 19-től 25-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-02-19
  Ma lelkiismeretesen látunk neki a teendőinknek, szorgalmasan dolgozunk. Még azt sem bánjuk, ha az átlagnál több, vagy nehezebb teendővel kell megbirkóznunk. A munkánk minősége kiváló, bár kissé lassabban haladunk. Ma reggel nehezebben kászálódunk ki az ágyból, megmagyarázhatatlanul ólmosnak érezhetjük a tagjainkat. Gyanús kis fájdalmakat érezhetünk az izmainkban, - ennek oka, hogy a merevség egész testünkre jellemző lehet.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek