Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Terror és morális pánik: így változhat a közbiztonság
2016-01-30 11:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A budapesti közbiztonságról tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtökön, többnyire oda visszatérve: mesterségesen gerjeszti a félelmet a politika és a média. A szakértők szerint ugyanakkor a terrorveszélyt nem érdemes lebecsülni.

 

 

„Egy fiatalember a Móricz Zsigmond körtéri McDonald’sban belelő a plafonba. Az emberek a biztonsági felvételek szerint háromféleképpen cselekszenek: az átlagpolgár eszik tovább, mintha mi sem történt volna. Megrendelte a hamburgerét, azt tőle nem veszik el. Mások lefagynak, mozdulni sem tudnak. A harmadik típusba tartozó kifut az étteremből, majd megfordul, és néz befelé az ablakon.”

 

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a fenti történettel illusztrálta A Városért Egyesület csütörtöki rendezvényén, hogy a többség mennyire nincs tisztában azzal, veszélyhelyzet esetében miként kell cselekedni. Nem tudják, mit kell ilyenkor tenni, ahogy a harmadik csoport tagjai sem tudják: attól még, hogy egy üveg került közéjük és a fegyveres közé, nincsenek nagyobb biztonságban – nem jutottak fedezékbe. Hamis biztonságérzet van az emberekben, Tarjányi szerint viszont fontos, hogy az ember fejében legyenek elképzelések bizonyos helyzetek kezelésére. Tűz esetén is vannak, akik azt látják, hogy csak a függöny ég, és visszaszaladnak újra és újra értékeikért, majd nem tudnak már kijönni – sokukkal a füstmérgezés és nem a lángok végeznek. Egyetemi lövöldözés is volt már Magyarországon, és a terrorveszély kapcsán sem nyugodhatunk meg: Tarjányi szerint afelé tartunk, hogy több uniós országban egyszerre kövessenek el támadásokat, ebben az esetben pedig mi is célpont lehetünk.

Nem az a kérdés, lesznek-e

„A terrorcselekmények kapcsán nem az a kérdés, lesznek-e Európában, hanem az, hogy mikor” – ez a mondat nem valami fideszes lakosságin hangzott el, hanem az MSZP-s Horváth Csaba moderálta beszélgetésen, ahol a főváros jelenlegi közbiztonsága mellett felmerült az a kérdés is, kell-e félnünk a terrorizmustól.

 

Tarjányi nem igyekezett megnyugtatni a közönséget: szerinte Európa tudott eddig úgy élni, hogy viszonylagos rend van, de ez most megváltozik. Szerinte korábban még az egy támadás – egy üzenet volt a jellemző terrortámadásokra, ez változott a terrorszervezetek, az Iszlám Állam megjelenésével. Utóbbi ma már a bolygó bármely részén támadást tud indítani, felnőtt egy generáció olyan EU-s állampolgárokkal, akik nem épp egy nyugodt Európát szeretnének látni. A harmadik szint pedig az, ami felé tartunk: több EU-s országban egyszerre hajtanak majd végre terrortámadásokat, és hazánk is célpont lehet. És már nem állami intézményeket támadnak a terroristák, hanem tömegrendezvényeket, különböző szórakozóhelyeket.

 

 

 

 

A Rendőrség Különleges Szolgálatának korábbi szakértője, Végh József klinikai szakpszichológus is úgy látta, ha például van egy nemzetközileg jegyzett, nagyobb rendezvényünk, mi is célkeresztbe kerülhetünk. (Itt gondolhatott nyilván a Sziget Fesztiválra is.) Szerinte régen azért hajtottak végre terrorcselekményeket, hogy tudjanak bankot rabolni, ma viszont már azért, hogy a különböző országok magukkal foglalkozzanak. „A szervezett bűnözés és a terrorizmus nem választható szét” – mondta, hozzátéve azt is, hogy mi azért annyira mégsem vagyunk a figyelem középpontjában.

Zajlik a tudatos félelemkeltés

A kerekasztal résztvevői ugyanakkor úgy látták, sokszor szándékosan gerjeszti a félelmet a média és a nagypolitika. Végh szerint például sokkal többen halnak meg közlekedési balesetekben, mint terrortámadásokban, mégis utóbbiakról hallunk többet.

 

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa, Inzelt Éva szerint is megfigyelhető a morális pánik: „leginkább a politika és a média gerjeszti a félelmeket az általános bizonytalanság talaján.” Tarjányi szerint is komoly gond a tudatos félelemkeltés, ami miatt olyan dolgok kapcsán is aggódunk, amelyek saját tapasztalataink alapján nem merülnének fel bennünk.

 

Az Inzelt által bemutatott statisztikák is hasonlóra világítottak rá: az ELTE-TÁTK vizsgálta 2012-ben az emberek szubjektív biztonságérzetét. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek jó része lakhelye környékén biztonságban érzi magát. Arra a kérdésre viszont, hogy miként alakult a közbiztonság az elmúlt években, a többség vagy nem válaszolt, vagy azt mondta, hogy romlott. Kiderült, a rendőrök munkájával összességében elégedettek az emberek, és a rendőri jelenlét az utcán nagyobb biztonságérzetet is ad. A probléma viszont Inzelt szerint, hogy a médiában csak az erőszakos bűncselekmények szerepelnek, a személyiségábrázolás elnagyolt, a bűnözés okai nem jelennek meg, és sok valós és megoldatlan probléma fel sem merül.

Nem korszerűen épül fel a rendőrség

Tarjányi szerint szervezeti gondok is vannak Magyarországon: nem korszerű módon épül fel a rendőrség. Lehet, a Vas megyei rendőrök kevesebb bűncselekménnyel találkoznak, mint a VIII. kerületiek, a kerület mégis integrálódik a BRFK bizonyos szintjére, a Vas megyeieknek pedig jobbak a lehetőségeik. „Nincs ilyen a bűnözésben, hogy fővárosi közigazgatási határ” – mondta, leszögezve, hogy szerinte például Budakalászt és Pomázt is együtt kellene kezelni Budapesttel. Régiókról, így fővárosi régióról kellene szerinte inkább beszélni, elfelejtve a megyerendszert.

 

Végh szerint jobban fel kellene készíteni a rendőröket is: „a rendőri munka szakma”, meg kéne mindent tanítani, nem pedig azt várni, hogy majd az utcán rájönnek, mit hogy kell csinálni. A bűnözők például szerinte azt gyakorolják, hogyan tornázzák le sikeresen az ő szintjükre a rendőröket, smasszereket, és kihallgatás során könnyen hozzák ki a sodrukból a hatóságiakat. Végh szerint pedig a bűnüldözésben is az a lényeg, hogy neki kell állni végre nemcsak a problémákat feltárni, hanem megoldásokat is keresni.

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek