Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem fehérít a diploma
2016-01-30 11:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
NÓTÁR ILONA MINDEN MOMENTUMÁT vállalja sorsának. A cigánytelepi, mélyszegénységben töltött gyermekkort, a többdiplomás értelmiségi nőt, az írót, aki ma már mentorként igyekszik a kultúrák között közvetíteni. De amikor elmegy a cigány közösségekbe, gyakran megjegyzik: nagyon szép, hogy tanultál, de tudsz-e jól nokedlit szaggatni?

 Nótár Ilona mentorként segíti a roma fiatalokat. Attól hiteles személy, hogy maga is cigány asszonyként él otthon
Fotó:
Üveges Zsolt  

 

Ragyogó, élénk tekintete és megjelenése hordozza azt a hallatlan erőt és energiát, amely kora gyerekkorától átsegítette emberpróbáló helyzeteken. A viszonylag nyugodt, önfeledt cigánytelepi élet után gimnáziumba került, ahol egy másfajta világ mutatkozott meg.

 

– Az első órán az osztályfőnök gratulált, hogy bejutottunk a patinás intézménybe, majd egyúttal azt is kérte, álljon fel, aki cigány. Egyedül én álltam fel, a többiek nem vállalták. A naplóba bekerült a nevem mellé filctollal egy C betű. Addig azt gondoltam, cigánynak lenni a világ legtermészetesebb dolga, nem éreztem, hogy ez bármiben is hátrány lenne. Nekem az volt a természetes, hogy sokszor nincs mit enni vacsorára, és a legkisebb gyerek kapja az utolsó falatot.

 

Egy szobát tudtunk fűteni, de én a hideg szobában tanultam egyedül, sokszor végtelenül magányosnak éreztem magam. Az iskolában senkiházi kis cigánylánynak néztek, otthon meg kaptam a szemrehányást: miért akarok oda tartozni, ahol bántanak, miért akarok olyan lenni, mint ők? Nem ismerték az én szívemet, hogy soha nem akarnék és nem is tudnék más lenni, mint ami vagyok: anyám lánya, és erre büszke. Anyám azt tanította nekünk, hogy bennünket senki és semmi sem bánthat. Hittünk a családunk védelmében, nagyon egészséges önértékeléssel.

 

Vajon innen fakad az a fajta magabiztos és zajos fellépés, amellyel a romák közlekednek a világban? Ilona nem veszi rossz néven a nyílt kérdést, magyaráz és tanít, hogy képesek legyünk megismerni és meglátni egymás különbözőségeit.

 

– Kevesen tudják, hogy a romáknál az egyénnél fontosabb a közösség. Az egyén bánata a közösség bánata is lesz; ugyanígy a fájdalma, betegsége, félelme. Ha az egyén sérül, a közösség is sérül. Látom ugyan ennek a szépségét, de meg is ijesztenek az olyan történetek, amikor harmincan mennek rendet tenni egy vitás ügyben, jegyzem meg. Az egy egészen más helyzet, jelzi Ilona.

 

– Ha egy kismamának szülési fájdalmai vannak, a nagy család nem azzal a szándékkal jelenik meg, hogy szétverje a kórházat. A betegséget és fájdalmat a halállal kötik össze, ami ijesztő és azonnali megoldást követel. Ez természetes emberi reakció. Azzal az impulzussal beszélnek, amilyet otthon megszoktak. Az orvosi, latinul írt papírokat nem értik, csak azt tudják, hogy az egyik családtagjuk fájdalmaktól szenved. Olyan módon fogják megszólítani az orvost, mint ahogy otthon a nagyapát, ezáltal a legnagyobb bizalmukat fejezik ki. Ha ezt tudnák az orvosok és az ápolók, akkor javulhatna a kommunikáció. Ám az a reakció, hogy „itt ne hangoskodjanak, mert ez nem a kocsma, és nem is a cigánytelep”, az a lenézettség érzését váltja ki. Annyit kellene mondani a kórházi személyzetnek, „megértjük, ha most félnek, de a családtagjuk jó helyre került, azon vagyunk, hogy segítsünk”. A félelemből adott reakció soha nem szül jó megoldást, agresszív választ vált ki. Nemegyszer biztonsági őrt hívnak, és kidobatják azt az embert, aki csak segítséget akart kérni…

 

A kulturális különbözőségek miatt számtalan hasonló konfliktus alakulhat ki, ezért fontos fórumot találni, ahol meg lehet beszélni érveket pró és kontra. Ilona számos képzést tartott már az egészségügy szereplőinek, hiszen jól ismeri mindkét „oldalt”, merthogy maga is szülésznőnek tanult.

 

– Azt kell megérteni, hogy nem azért nem akar levetkőzni a férfiorvos előtt az oláh cigány lány, mert idióta és primitív, hanem azért, mert náluk a meztelenség tabu. Kell neki a biztonság, amit például az anyósa jelenléte megadhat számára. Ezt ne írjuk a tudatlanságuk számlájára, mert ez egy fontos tradíció, amellyel az Alaptörvény szerint élhetnek is.

 

Ilonának 13 éves kora óta dolgoznia kellett. Hétvégeken éjszaka ment a gyárba ládát pakolni, dobozolt, söprögetett, pattogatott kukoricát árult. Tudta, hogy ha nem keres pénzt a hétvégén, akkor nem lesz mit ennie. Száz gyerekből 99 nem tudná ezt végigcsinálni, de őt hajtotta valami...

 

– Nem akartam én több lenni, csak ugyanolyan esélyekkel akartam indulni, mint bárki más, aki szabadon álmodhat. Lehetőséget akartam, hogy túllássak a korlátaimon, amit valakik megszabtak, elhitetve, hogy ennyi a cigánylét. Az igaz, hogy százból 99-nek nem sikerül. Mert ezért nagyon súlyos árat kell fizetni. De nem lehetetlen. Én azért dolgozom, hogy minél többeknek sikerülhessen nagyot álmodni.

 

Amikor mentorként találkozik a mélyszegénységben élő fiatalokkal, első pillantásra a városi, modern nőt látják meg. Aztán rájönnek, hogy közülük való, ismeri a szokásaikat. Az adja a hitelét, hogy maga is cigány asszonyként él otthon, így neveli a lányait.

 

Diplomamunkájában a roma értelmiségi nők életútját vizsgálta. Kutatások szerint a cigány férfiak többen vesznek részt a felsőoktatásban, a nők viszont magasabbra jutnak. Ám a munkájuk szinte kizárólagosan a romaügyhöz kapcsolódik.

 

– A diploma nem fehérít. Még nem jött el az az időszak, hogy roma emberek csupán azért tudnak sikereket elérni, mert jók a szakmájukban. Hiszen mi is azért beszélgetünk, mert én cigány létemre jó vagyok valamiben. Rendben, én ezt a zsákot megfogom és viszem, de azért teszem, mert abban bízom, hogy a gyerekeim generációja már tud „csak” nagyon jó orvos vagy tanár lenni, aki mellesleg vállalja, hogy roma. Mert csak az identitásunk megtartásával élhetünk kiegyensúlyozott és boldog életet.  

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / szabadfold.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek