Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

1,5 milliárdról volt szó Debrecenben: a romákra költik
2016-01-17 10:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A roma szakkollégiumok támogatására ebben az évben 1,5 milliárd forint európai uniós forrást biztosít a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Langerné Victor Katalin a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tehetséggondozó konferenciáján elmondta: az idén két új roma szakkollégium alakult - Debrecenben görög katolikus, Budapesten református -, ezzel az országban kilencre nőtt a roma felsőoktatási szakkollégiumok száma, amelyekben összesen mintegy 235-en tanulnak

  

Az Út a diplomához program keretében további 900 roma fiatalt támogatnak az idén 230 millió forinttal - tette hozzá a helyettes államtitkár a Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott tanácskozáson. 

 

Utalt arra, hogy a 2010-ben elindult társadalmi felzárkózási stratégiának, ha lassan is, de már látszanak az első eredményei: a szegénységben, társadalmi kirekesztődésben élők aránya 2014-re 31,1 százalék volt, 2,4 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Azoknak a családoknak az aránya, amelyek nem kapcsolódnak valamilyen munkához, 47-ről 26 százalékra csökkent. A közfoglalkoztatási programokban ötezren vesznek részt, nagy számban romák, és 18 ezer hátrányos helyzetű gyerek kap oktatási támogatást - sorolta Langerné Victor Katalin.

 

A hátrányos helyzetűek foglalkoztatását tekintve korszakalkotónak nevezte, hogy csütörtökön a magyar GDP 40 százalékát előállító ötven hazai nagyvállalat részvételével megalakult a Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum, amely áttörést hozhat az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatásában.

 

A felzárkózási programok közül a helyettes államtitkár az Útravaló ösztöndíjprogramot, a tanodaprogramot, a Második esély programot, a roma lányok végzettség nélküli iskolaelhagyásának megelőzését szolgáló új programot és "az oktatási támogatások szakmai csúcsát" jelentő roma szakkollégiumi rendszert emelte ki.

 

A szakember jelezte: míg korábban a romák többnyire csak zenei és szociális munkás felsőfokú képzésre jelentkeztek, addig a szakkollégiumi képzésnek is köszönhetően ma már többen választják az orvosi, a jogász, az informatikus, a gazdasági mérnök és nagy számban a pedagógus szakokat.

 

"A fiatalok végre elhitték, hogy nem csak egy-két dologra predesztinálja őket az élet" - mondta Langerné Victor Katalin, aki a konferencia címére utalva - Hogyan lehet a hátrányból előnyt kovácsolni? - az élet kovácsainak a pedagógusokat, a kovácsműhelyeknek pedig az iskolákat nevezte. 

 

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője szerint a hátrányok csökkentése érdekében egészséges tudatformálásra van szükség a többségi és a kisebbségi társadalom között, és a kölcsönös bizalomépítő folyamatokban fontos szerepük van az egyházaknak.

 

"Az egyház köteles felemelni a szavát és mozgósítani minden olyan tényezőt, amely elősegítheti a cigányság teljes körű integrációját (...), ami nem vezethet az identitás feladásához" - fogalmazott a főjegyző.

 

Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettese kifejtette: a tehetségek felfedezéséhez "nyitott szemű tanítókra és lelkészekre" van szükség.

 

Hozzátette: egyetemük - az országban jelenleg páratlan kezdeményezésként - a következő tanévtől valamennyi szakon kötelező tananyaggá teszi a romológiai képzést.

 

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese egy nemzetközi felmérésre utalva elmondta: amíg az Amerikai Egyesült Államokban a fiatalok több mint 60 százaléka tehernek tekinti az iskolába járást, addig Bangladesben a fiatalok több mint 80 százaléka a felemelkedését biztosító egyetlen lehetőségként tekint az iskolára.

 

A hátrányos helyzetűek tehát látják, hogy megfelelő oktatással lehet csak kitörni jelenlegi helyzetükből, vagyis "így lehet a hátrányból előnyt kovácsolni" - mondta a rektorhelyettes.

 

(MTI)

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / hajdupress

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek