Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vajon mire vittük volna, ha mi születünk cigánytelepre?
2016-01-17 10:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen februártól szabadon választható, jövő tanévtől pedig három féléven keresztül kötelező tantárgyként oktatják a romológiát a tanító, informatikus könyvtáros, teológia, teológus-lelkész, valamint a hittantanári és hitoktatói szakos hallgatóknak.

 

 A képzés szervezésére az egyetem romológia tanszéket állít fel, melynek vezetésére és a szakmai munka irányítására Szabóné dr. Kármán Judit romológus, nevelésszociológus kapott megbízást.

 

– A romológia kurzus célja nemcsak a tudásbővítés, hanem az is, hogy érzékennyé tegye a hallgatót, feltárja előtte az ok-okozati összefüggéseket, így megismertesse a tennivalókat – nyomatékosította Szabóné dr. Kármán Judit, a tanszék vezetője. Mint mondta, a felnövekvő fiatalságban erős a negatív cigányságkép, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a diákok folyamatában lássák a cigányság történetét, megértsék, jelentős részük miért él ma úgy ahogy, tudjanak arról, hogy a múltban ők is rendszeresen dolgoztak, ismerjék meg, mit tettek hozzá hazánk történetéhez, művészetéhez.

 

– Az előítéletek lebontásához szükséges, hogy a diákok találkozzanak velük egykorú cigány fiatalokkal, ismerjék meg életüket, beszélgessenek egymással. Nélkülözhetetlen, hogy kimenjünk általam jól ismert cigánytelepekre, gettóba, melynek köszönhetően a leendő pedagógusok jobban megérthetik, honnan jönnek az iskolába a tanítványaik, mit várhatnak el tőlük, mit kell nyújtani nekik. Sokan odáig is eljutnak, hogy elgondolkodnak, vajon ha ők születtek volna oda telepre, járnának-e most egyetemre, milyen lenne az életük? Természetesen a kurzus részét képezi a mai problémákról, feszültségekről való őszinte beszélgetés; az okok és a megoldási módok tárgyalása, a működő módszerek elsajátítása.

 

Nem etnikai sajátosság

 

A roma gyermekeket tanító pedagógusoktól olykor elhangzik, hogy „harmadik osztályra előjön a diákokból a cigányságuk”. Ezzel magyarázzák a tanuló viselkedésének megváltozását; nem értik, hogy lesz abból a gyönyörű, csillogó szemű elsős gyermekből másodikra leckét nem író, órára nem készülő problémás, harmadiktól pedig szinte kezelhetetlen diák. Ez azonban nem etnikai sajátosság, csak addigra a gyermek már kellőképpen frusztrált a sorozatos kudarcai, számára is egyre világosabbá váló lemaradása, az őt érő negatív minősítések miatt – hangsúlyozta a szakember. Rámutatott: míg a hazai cigányság körében a 70-es években kialakult egy hajszálvékony értelmiségi réteg, a többsége alacsonyan iskolázott, magas a funkcionális analfabéták aránya. Ezek a szülők nem tudnak otthon segíteni a gyermekeiknek. – Tudjuk nagyon jól, én is négy gyermek édesanyja vagyok, ha azt szeretnénk, hogy a csemetéink szárnyaljanak, az első három évben le kell ülni velük tanulni. Azonban egy funkcionális analfabéta, vagy tanulatlan szülő számára az osztás-szorzás már megoldhatatlan feladat.

 

Ehhez hozzáadódnak a nehéz szociális körülmények: a gyereknek nincs hová elvonulnia tanulni, nincs meleg, nem tud megfelelően táplálkozni és sorolhatnánk – folytatta, megjegyezve: számos rétege van a cigányságnak, ahol nincs probléma az iskolai előmenetellel. Maga volt olyan iskolákban, ahol a negyedikes gyerek azt mondja, ő strici lesz, mert a bátyja is az, és nagyon jól megél belőle. A második osztályos gyerek pedig megsodorja a papírt, lereszeli a krétát, majd felszívja a krétaport… Egy cigánytelepen, vagy egy gettóban ez is lehet minta, éppen ezért rettentő fontos, hogy pozitív példákat állítsunk eléjük.

 

Híd a gyerek érdekében

 

Szabóné dr. Kármán Judit szerint a sikerhez a pedagógusnak ismernie kell a tanuló családi hátterét, melynek legjobb módja a – ma már nem kötelező – családlátogatás.

 

– A tanítónak kell először lépnie. A cigány szülő ugyanis nem fog bemenni, mert nincs pénze, vagy esetleg neki is kudarcokkal teli iskolai emlékei vannak, s nem tartja szükségszerűnek az oktatást. A családlátogatáskor, ha tisztelettel bánunk a szülőkkel és elfogadjuk a pohár vizet, kávét, amit olyan nagy szeretettel adnak, s éreztetjük velük, hogy odafigyelünk a gyerekükre, akkor kialakul a kapcsolat, s nem ellenségek leszünk. Hanem a diák érdekében együttműködő partnerek – vélekedett a romológus.

 

Az elméleti és gyakorlati ismeretek révén, a cigány­telepek látogatása alkalmával olyan tapasztalatokat szerezhetnek a hallgatók, melynek köszönhetően más pedagógusok és lelkészek lesznek belőlük. Hiszen, ha már ismerik a helyzetek miértjét, tudni fogják a megoldását is – hangsúlyozta.

 

– Pálfi-Tóth Zoé –

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!
Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / mon.hu

 

Hír-/médiaoldal · 2447 ember kedveli.
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek