Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

CIGÁNY KULTURÁLIS ARCHÍVUM KÉSZÜL
2016-01-17 10:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Már javában dolgoznak a Roma Digitális Archívumon. Az Európában fellelhető cigány drámairodalmi, színházi és cirkuszművészeti alkotások összegyűjtéséről és archívumba rendezéséről egy magyar csapat gondoskodik.

Őket vezeti Balogh Rodrigó, ENSZ és Junior Príma díjas rendező, oktató, a Független Színház művészeti vezetője.

  

„Három szinten gyűjtünk anyagokat. Első körben a profi alkotók és csapatok műveit, pl. a 84 éve kőszínházként működő moszkvai Romen alkotásait, második körben az ifjúsági, amatőr csapatokat, harmadik körben pedig az alulról jövő önreprezentációs kezdeményezéseket gyűjtjük be és igyekszünk megmutatni inkább egy kiállítás, semmint könyvtár formájában.” 

 

A magyar csapat 11 országban keresi azokat a roma alkotókat, csoportokat akik a színház eszközeivel dolgoznak. Egy ez idáig feltérképezetlen területről van szó, a mostani "terepszemle" hónapok óta tart, de nem csak itthon. Németországban, Rodrigó társkurátora, Nedjo Osman (TKO, Köln művészeti igazgatója) is ugyanazon elvek mentén, az unió további 10 országát vizsgálja.

 

Ez a kezdeményezés a Német Kulturstiftung des Bundes - vagyis a Szövetségi Kulturális Alapítvány ötlete alapján indult el Berlinből. Év elején kértek fel több szakembert, hogy vezesse az archívum egyes szekcióit. Lesz, aki a vizuális művészetek, a film, fotó területén gyűjt és szerkeszt anyagokat. A kurátorok mindegyike nemzetközi reputációval bíró, roma származású alkotó.

 

„Azt gondolom, ennek az archívumnak nevezett kiállítási anyagnak hosszabb távon akkor van bármi értelme, ha - miután láthatóvá tettük azt a mérhetetlen értéket, ami volt a múltban és történik a jelenben -, igenis létrejönnek roma kulturális intézmények. A tervek szerint két év múlva, 2018-ban mutatkozik be az archívum, épp abban az évben, amikor a romani nyelvű színjátszás a 130. születésnapját ünnepli”.

 

„Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy – még ha a megszűnés határán is, de - léteznek alkotók, társulatok, akik inspirációikat gyakran Sophoklestől, Shakespeare-től kapják -,mondja Balogh Rodrigó, aki színiiskolai tanulmányai alatt, vagy rendezései során többször keresgélt volna egy ilyen - még nem létező - archívumban. 

 

 

 „Figyelj, mi valójában nem is feltétlenül alkotásokat, hanem hősöket keresünk. Miért? Mert a drámai hős döntéshelyzet előtt áll, mérlegel, dönt, ezzel felelősséget vállal és akár bukik, akár nem, mindenképpen aktív. Hát nem az aktív polgárokról szól Európa?

  

Amúgy a lehetőségeikhez képest a legtöbb roma alkotó, vagy alkotócsoport működése is már egy csoda. Azért annak van egy bája, hogy Európában szinte kizárólag a putyini Oroszország tartja fontosnak egy állandóan működő roma színház fenntartását.”      

 

Magyarország előkelő helyet foglal el a vizsgált 11 ország közül. Szinte a legjobbak vagyunk- mondj a hazai munkacsoport vezetője. Bár cigány kőszínház nincs még, de számos olyan alkotócsoport működik, melynek tagjai romák (is). A Tudás6alom, slam poetry csoport, vagy a Cinka Panna Cigány Színház. Mellettük ott van még a Karaván Színház és a miskolci Romano Teatro. Ők többnyire már a rendszerbe beágyazódott csapatok.  

 

Balogh Rodrigó szerint történelmi jelentőségű munkába kezdtek. Naivitás-e azt gondolni, hogy ez rendszerszintű változásokat hoz a kultúra területén a jövőben? Az évek óta sikeres előadásokat jegyző színházi rendező szerint, csak ez az út működik:

 

„Folyamatosan alkotni kell, hiteles, felelősségvállaló hősöket megmutatni, így néhány évtized múlva a romák körében is elindulhat az, amit úgy hívunk, polgárosodás”.

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. 

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!
Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / hirfroccs.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek