Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányság integrációjáról is szó volt a Magyar Katolikus Családegyesület családkongresszusán
2015-11-14 13:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
November 12. és 14. között rendezik a 22. családkongresszust a máriabesnyői Mater Salvatoris házban Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke vezetésével. A második napon többek között Székely János, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke tartott előadást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök Mit tehetünk a társadalom integrációjáért? címmel egy, a magyar nép számára sorsdöntő témáról beszélt: a cigányság integrációjáról. Hangsúlyozta: csak úgy képzelhető el a jövő, ha megtanulunk egymást tiszteletben tartva élni – mi, keresztények azonban nem csak ezért fordulunk a cigányság felé. 

 

A püspök egy édesanyjához odabújó cigány gyermeket ábrázoló fényképet vetített ki, és elmesélt mellé egy történetet egy munkahelyi pszichológiai vizsgálatról, melynek során a pszichológus erősködött és fenyegetett, hogy az anyuka mondja meg, melyik gyerekét szereti legjobban. Az édesanya végül azt felelte: „ha valamelyik elesett és sír, azt jobban szeretem, (...) ha valamelyik beteg és az ágya mellett virrasztok, azt jobban szeretem.” Így van Isten is velünk: mindegyikünket végtelenül szeret, de talán különösen is szereti a gyöngét. „Preferenciális szeretetnek” nevezi az egyház ezt a kitaszítottak, gyengék felé irányuló szeretetet, és ez a szeretet önmagában is gyógyító cigány testvéreink számára.   

 

Székely János beszélt arról, hogy a legtöbb cigány ember átoknak, bélyegnek fogja fel származását, ami érthető is, hiszen ha belép egy szupermarketbe, rögtön biztonsági őrök veszik körbe. Gyógyító a saját méltóságának felismerése, hogy ő is Isten remekműve, az Ő szeretetéből van – a cigánypasztoráció egyik legfőbb célja ennek a felismertetése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendszerváltás utáni időszakban sok cigány fiatal került idegösszeomlással orvoshoz, ennek hátterét kutatva később kiderült: egyrészt a munkahelyek elvesztése okozta ezt, másrészt az, hogy ezek a fiatalok megpróbálták leplezni származásukat, megszakítottak minden kapcsolatot a családjukkal, cigány ismerőseikkel, elvágtak minden gyökeret. A gyökerek hiánya viszont boldogtalansághoz, néhány esetben tragédiákhoz vezetett.         

 

A cigánypasztoráció fontos vonulata, hogy a cigányságot megismertesse saját múltjával – emelte ki a püspök. Fontos annak hangsúlyozása, hogy a cigány identitás nem ellentétes a magyar identitással – egyikről sem kell lemondani. Nem az a kérdés, hogy a „magyarok” mit tesznek a cigányokért, hiszen ők is magyarok. A hazai cigányság javarészét alkotó romungro csoport az 1300-as évek végén érkezett a Kárpát-medencébe – sokunknak a sváb ősei például jóval később.      

 

Más országokkal ellentétben Magyarországon viszonylag kevés konfliktus volt cigány és nem cigány lakosság között, nem voltak olyan üldöztetésnek kitéve, mint például a mai Németország, Dánia vagy az Egyesült Királyság területén. Kivételt jelentett a Mária Terézia uralkodása alatti rendelkezés, amikor kettő-négy éves cigány gyerekeket elvettek szüleiktől és minél távolabb élő magyar családoknak adták oda őket. Ez tragédiák sorát eredményezte. A II. világháború alatt nem tudni, pontosan hány cigány származású ember vesztette életét, félmillióra becsülik az áldozatok számát. Ezt a két időszakot leszámítva viszonylag békés együttélésről beszélhetünk a Kárpát-medencében, és ezt kellene ápolni most is – emelte ki a püspök.            

 

Az 1893-as összeírás idején százezer fő alatt volt a cigányság létszáma az országban; jelenleg a lakosság 7–8 százalékát teszi ki. Több gyermeket vállalnak, és fiatalabb korban válnak szülővé – ez áll a gyors népességnövekedés hátterében.     

 

A rendszerváltás után nagymértékben visszaesett a foglalkoztatás, emellett bezárt sok munkásszálló – azzal pedig senki nem törődött, hogy mi lesz például azokkal, akik állami gondozásban nevelkedtek, nincs mögöttük családi háttér. A roma származásúak kiestek a munkaerőpiacról, és érdemben azóta sem tudott ezen egyik kormányzat sem változtatni. A közmunka jelent némi segítséget az „emberi talpraállásban”, minimális jövedelmet biztosít – ugyanakkor ezek nem igazi munkahelyek. A célzott munkahelyteremtés az állam feladata, a probléma a szabadverseny logikájával sohasem fog megoldódni – hangsúlyozta Székely János.      

 

A vezetékes víz, a fürdőszoba hiánya az első lépés a szegregáció felé; a kicsi szag is azt eredményezi, hogy elhúzódnak a gyermektől a közösségben, ami sok esetben már kisgyermekkorban keserűséget, dühöt vált ki; rossz irányba indul el az élet. A katolikus egyház által működtetett 54 közösségi ház egyik alaptevékenysége a tisztálkodás biztosítása.  

 

A másik alaptevékenység a korrepetálás, amely leginkább önkéntesek segítségével valósul meg. A családban rengeteg szeretetet kapnak ezek a gyerekek, de kevés nevelést, hiszen a szülők maguk sem kaptak irányokat; ez pedig megnehezíti az iskolai beilleszkedést. Figyelembe kell venni, hogy a romák hatvan-hetven éve léptek be intenzívebben a nyugati kultúrkörbe – hangsúlyozta Székely János. Rámutatott: kezdetben a magyarságnak sem volt könnyű az európai normákhoz való alkalmazkodás, például a magántulajdon tiszteletben tartása; őseinket is papok, szerzetesek tanították, segítették a keresztény közösségbe való beilleszkedésben.    

 

Ugyanakkor a cigány népesség iskolázottságára büszke lehet a magyar társadalom; a mutató az egyik legjobb Európában. Csak Spanyolországban tudnak hasonló eredményt felmutatni, ahol szintén régóta jelen van a cigányság, régen letelepedtek, és jó a társadalom hozzáállása.    

 

Az egyház romapasztorációs stratégiája kapcsán Székely János elmondta: a 2005-ös szentszéki dokumentum a cigánypasztoráció minden kérdését bölcsen érinti – ez a dokumentum jelenti az alapot. Emellett az MKPK romapasztorációs terve és a Boldog Ceferino Intézet jó irányba mutat; önálló entitással rendelkezik most már ez a terület, ami nagyon fontos a tevékenység kibontakozásához.        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nélkülözhetetlen három oszlop az oktatás, a munkahelyteremtés és a szív – hangsúlyozta az előadó –: a szív, vagyis az evangélium örömhírének átadása és befogadása. Beszélt a cursillós hétvégi intenzív lelkigyakorlatok áldásairól, a megtérésekről: az evangélium gyógyító, életmegváltoztató hatásáról.                 

 

Nem a szociális segítség a legfontosabb, hanem a befogadás, ez a cursillós találkozások alkalmával is mindig kiderül. Felmérhetetlen hatása van annak, hogy várják őket, hogy a nem cigány testvéreik segítenek vinni a csomagjaikat, figyelnek rájuk – ilyet soha nem tapasztaltak előtte. „A cigány és nem cigány emberek közötti szakadékot ők nem tudják átlépni, csak mi” – fogalmazott Székely János. A papoknak viszonylag könnyen megy ez, mert nagy szeretettel fogadják őket mindig; volt, ahol az segített, hogy a pap kitette a zászlók közé a cigány zászlót is, ez jelezte a falubeli romák számára, hogy szívesen látják őket, és egyre többen jelentek meg a szentmiséken; érezték, hogy itt nem kell a sarokban meghúzódni, mindig a zászlójuk közelében foglaltak helyet.               

 

Hívni kell, elhozni, személyesen segíteni; mint az a tanítónő, aki elsős kis tanítványáért elment szinte minden reggel a cigánysorra, ő ébresztette a gyermeket, összekészítette, elvitte az iskolába, mert az egyébként jó képességű, tehetséges gyerek nem tudta még komolyan venni az iskolába járást.   

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.     

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a követke...ző címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!     

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!    

 

C-PRESS / magyarkurir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek