Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A PTE partnerintézménye lesz a Gandhi Gimnázium
2015-11-01 13:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégiumban folyó oktató-nevelő munka elismeréseként az iskola a Pécsi Tudományegyetem partnerintézményévé válik, aminek a gimnázium vezetői nagy jelentőséget tulajdonítanak. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye számos uniós pályázat megvalósításáról és egyéb eredményekről is beszámolhat. 

A PTE partnerintézménye lesz a Gandhi Gimnázium 

 

 Az október is nagy eseménnyel indult a gimnáziumban: névadójuk, Mahatma Gandhi születésének 146. évfordulóját ünnepelték. A diákok osztályversenyen adtak számot a Gandhi életével és India történelmével, kultúrájával kapcsolatos tudásukról. Az azután következő hetek egyfelől pályázatok megvalósításáról szóltak. Az „Esélyháló" című projekt keretében, úgynevezett hagyományőrző úton előbb Hodászon, majd Sajókazán és Bódvalenkén járt egy-egy gandhis csapat. Hodászon ellátogattak az ország első Roma Tájházába, a helyi tradíciókat is megismerték.

  

A kilencedikes Kaposi Melánia így emlékszik vissza az élményre: „Nagyon tetszett, hogy a közösségben mindenki beszélte a cigány nyelvet, Öröm volt, hogy láthattam a régebbi kultúrákat, szokásokat (tésztagyúrás, mosás). Tetszett a családias hangulat, mindenki nagyon rokonszenves volt".   

 

Sajókazán a Dr. Ámbédkar Iskolát keresték fel, amely a Gandhihoz hasonlóan szegény cigány/roma családok gyermekeiből igyekszik képzett, ugyanakkor a gyökereihez, nyelvéhez, kultúrájához hű fiatalokat oktatni, nevelni. A freskófaluként ismert Bódvalenkén pedig a cigány/roma képzőművészet egyedi megjelenési formáit, a lakóházak falát díszítő festményeket csodálták végig. A mesejeleneteket, szokásokat, életérzéseket ábrázoló alkotások a gandhis diákok számára azt az üzenetet közvetítették, hogy a hátrányos helyzetből a művészet révén is ki lehet emelkedni, lehet érvényesülni és akár megélni is.  

 

Közben egy másik, „Az innovatív Gandhi Gimnázium" című pályázat lebonyolítása is folytatódott, sőt, mostanra a végéhez ért. Beásból és lováriból nyelvi témahetet, angolból és németből nyelvi vetélkedőket tartottak, és e sikeres programokon túl az is örömre ad okot, hogy a pályázat keretében beszerzett 15 kerékpár, gördeszkák, túrafelszerelések, laptop és projektor a továbbiakban is rendelkezésre állnak az iskola tanórai, illetve tanórán kívüli tevékenységeihez. 

 

Még mindig a pályázatoknál maradva: egyrészt továbbra is jó ütemben halad a kollégiumi épületegyüttes felújítása és átalakítása, amely közel félmilliárd forint támogatás révén valósul meg az év végére. Másrészt október 10-én a Pécsi Nemzetiségi Ünnepen az emberi erőforrások minisztere beszélt az épülő Nemzetiségi - Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központról. A nemzetiségi kultúra jobb megismertetését célzó, november végén záruló projekt részeként a Gandhiban kreatív digitális információs és alkotóközpont jön létre, magába foglalva egy hang- és videó stúdiót, nyelvi labort, háromdimenziós technikát alkalmazó oktatótermet is. Balog Zoltán úgy fogalmazott: a nemzeti kisebbségek kultúrája csak akkor lehet erős, ha a többség úgy tekint rá, mint ami az övé is.  

 

Számos további sikerről, fontos eredményről is beszámolhat az intézmény: ilyen például, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hirdetett Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjat egy gandhis diák, Orsós Tamás is kiérdemelte. A szintén a gimnáziumba járó Kovács Szilárdnak pedig a Honvédelmi Minisztérium ítélte oda a Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjat. És hogy a gandhisok a sportban is jók, azt jelzi, hogy a városi „Apáczai Kupa" kollégiumok közötti labdarúgó-bajnokság őszi szezonját az ő csapatuk zárta a tabella élén.   

 

- Az iskola büszke arra, hogy sikeresen pályázott a „Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye" címre - ezt már a Gandhi Gimnázium igazgatója mondja. Déri Ildikó tájékoztatása szerint az egyetem tanárképző központja értesítette őket, hogy keret-megállapodást kötnek velük.  

 

Az együttműködés fő területe a pedagógusjelölt hallgatók szakmai gyakorlatában való együttműködés lesz. Az igazgató szerint mindez azért is nagy szó, mert még hitelesebbé teszi, és jobban kinyitja a Gandhit, ráadásul az újfajta elvárások az iskola pedagógusait még nívósabb munkára késztetik.

Forrás: Gandhi Gimnázium           

 

 

 A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!   

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!  

 

C-PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek