Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Forgács István Cigányügy: most vagy soha! Levél a kormányzathoz
2015-10-12 17:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Engedjék, hogy az Országos Roma Önkormányzatban felfalják egymást a tanulatlan képviselők. Bontsák fel a keretmegállapodást. Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására.

 

 Forgács István 

 

 Kedves Kormány!

Hihetetlenül értékes ajándékot, soha vissza nem térő lehetőséget kínál a Sors − azaz, cigányügyben egyszer és utoljára még van lehetőség egy bátrat, merészet és szükségeset lépni; kérem, fontolják meg és döntsenek úgy, ahogyan azt már nagyon régóta elkerülhetetlen lenne.


Ha ez most is elmarad, komoly nehézségeket hozhat már a következő télvíz is, miközben minden egyes ellenzéki párt politikai tőkét kovácsol az Önök gyávaságából, hezitálásából, mellénézéséből.


Ha viszont élnek a semmiből az ölükbe hullott lehetőséggel, akkor a rendszerváltás óta az első olyan kormány lehetnek, amely valóban szembe mer nézni a cigányügyhöz kapcsolódó és az ország jövőjét befolyásoló problémahalmazzal. Nem csak más pártok vitorlájából foghatják ki a szelet, de olyasmit tehetnek, amit egy felelős kormánynak tennie kell: megpróbálják megmenteni az országot attól a katasztrófától, amit a cigányügy meg nem oldása, elodázása, felületi kezelése eredményezhet akár néhány éven belül is. És ez nem radikalizmus, nem pusztító jóslatok hangzatos felvetése. Ez a realitás. És kevés ennél reálisabb dolog van ma Magyarországon. A cigányügy elsősorban gazdasági kérdés. Egyértelműen a magyar gazdaság teljesítményét, pénzügyi lehetőségeit, teljesítőképességét és ezáltal az ország működését meghatározó kérdésről beszélünk. 

 

 

Felesleges bárkit is azzal untatni, hogy részletesen elemezzük most itt hosszan: a cigányok felzárkózását előmozdítani szándékozó folyamatokat miért és milyen botrányok kísérik immár az elmúlt hónapokban is. Korábban is volt ilyen, de most minden korábbinál nagyobb a vihar és a botrány. A tények (amik viszont megkerülhetetlenek, muszáj őket ismerni) egyszerűen csak a következők. 

 

 

Az Országos Roma Önkormányzat a kabinet mindenkori hivatalos partnere abban, hogy a cigányok társadalmi felzárkózása eredményes legyen. 

 

Az ORÖ-t a törvény betűi szerint maguk a cigányok szavazzák meg, elméletben nem lehet kérdéses a legitimitása.

 

Az Orbán-kormány egy fontos, részletes és szakmai alapú keretmegállapodást kötött a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Országos Roma Önkormányzattal még 2011 májusában. 

 

 

A keretmegállapodás szakmai alapú, az abban foglalt célok, elvárt eredmények jók, szükségesek és teljesülésük komoly siker lenne, illetve utat nyitna a valódi felzárkózás irányába.

 

 

A kormány az elmúlt időszakban uniós forrásokat is biztosít, hogy a keretmegállapodásban foglaltak teljesülhessenek.

 

Ugyanakkor az Országos Roma Önkormányzatban és az azt kiszolgálni, szakmai alapú döntések előkészítésére és megvalósítására létrehozott hivatalában többségében szinte csakis kontárok, hozzá nem értők, ellenérdekeltek kaptak tisztséget és feladatot. Nyelvtudás, végzettség, szakmai tapasztalatok hiánya érezhető.

 

 

Az elmúlt hetekben, hónapokban több százmillió forint elköltését találták szabálytalannak az arra hivatott szervek az Országos Roma Önkormányzatnál, miközben a fejlesztési forrásokból több milliárdnyit egész egyszerűen elvett a kormány a szervezettől és a Türr István Képző és Kutató Intézethez csoportosított át. Ez nem csak presztízsveszteség az ORÖ részéről, hanem annak beismerése, hogy rossz helyre adtak pénzt − a kormányzat részéről.

 

 

Ez utóbbi lépésre úgy reagált az ORÖ mostani elnöke, Hegedüs István, hogy megfenyegeti a kormányt, illetve mindenki azt várja a szervezeten belül, hogy majd a kabinet a hónuk alá nyúl és megmenti őket (talán pont a zsarolás hatására), ahogyan azt a korábbi kormányok is megtették már néhányszor.

 

Ha mindezt a szakmai és politikai hozzá nem értést végre a kormányzat is látja, felfogja, elismeri, akkor okkal hihetném azt, hogy erre reagálni is képes lesz. 

 

 

Ha a miniszerelnök bizalma nem is rendült meg Farkas Flóriánban (bár ezt azért kétlem), a rendőrségé biztosan. Az a gond, hogy szóbeli elhatárolódás az egyik miniszter részéről még nem elég ahhoz, hogy a jelen helyzet megoldható legyen. 

 

 

Éppen ezért, Kedves Kormányzat (és egyszersmind Kedves Kormányzópárt!), engedjék meg, hogy újfent felhívjam a figyelmet arra, mit kellene tenniük a következő hetekben.

 

Engedjék, hogy az Országos Roma Önkormányzatban felfalják egymást a sokszor tényleg tanulatlan, egymást egy kanál vízben megfojtani és 3 forintért elárulni képes cigány képviselők. Valami majd lesz, a mostani elnök, Hegedüs István talán vissza tudja szerezni a bizalmat, talán nem − ez az ORÖ belügye, majd jutnak valamire. Ha leváltják, lesz másik elnök, de nyilván őt is meg lehet puccsolni. 

 

 

Bontsák fel a keretmegállapodást. Tényleg. Ne féljenek attól, hogy az ORÖ szembefordul a kormányzattal vagy a kormány ellen fordítja a hazai cigányságot − sokuk annak is örül ma már, ha megtarthatja a képviselői mandátumát a ciklus végéig, és nehezen lesznek arra rávehetők, hogy a kormány ellen forduljanak vagy ellene fordítsák a cigányokat, ez mind munkával, feladatokkal járna. 

 

 

Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására. Olyat, aki nem csak politikai, nem csak szakmai aktor, de egyben képes a többségi társadalom bizalmát is megszerezni, képes végre a többségi társadalom morális támogatását megteremteni a rendrakáshoz. És ez az utóbbi a legfontosabb. A többségi társadalom nagyon várja már, hogy jöjjön valaki, akire a cigányügy rábízható. Aki meggyőzi őket arról, hogy megmenthető még itt valami a jövőből. Nem a titulusa lesz a lényeg ennek a személynek, vagy hogy kap-e és mekkora apparátust a feladathoz. Az egyértelműsége és hozzáértése legyen megkérdőjelezhetetlen. 

 

 

Majd pedig kössék újra a keretmegállapodást 2016 elején. Immár a 2020-ig felhasználható uniós forrásokkal tervezve, megelőlegezett jogszabályváltozások előkészítésével, valamint olyan egyértelmű vállalásokkal az ORÖ oldalán, amelyek a többségi társadalom számára jelenthetnek garanciát arra, hogy változhat a helyzet cigányok és nem cigányok együttélésében a jövőben. 

 

 

A kormánypárt pedig, úgy vélem, most már tényleg eljuthatna oda, hogy elkezdi a saját cigány kádereinek a megtalálását és képzését. Nevetséges dolog, hogy Járóka Lívia korábbi EP-képviselő óta senki, megismétlem, senki nincsen, akire a cigány politikusai közül büszke lehetne egy ekkora méretű párt; ellenben 3 osztályt végzett, lila zakós uzsorások még mindig könnyedén elhihetik magukról azt, hogy politikusok. És a legszomorúbb a Fidesz szempontjából az: sokuk még büszkén hivatkozik is arra, hogy a kormánypárt munkáját segítik.

 

A mostani botrány, a mostani vihar akár el is hozhatja azt a változást, amit régóta várunk. Egyetlen szóba kerülne, és örömmel segítenénk végre, nem csak én, de nagyon sokan mások is ezt az igazi változást, akár pártideológiáktól függetlenül is.

 

 

Ha ez elmarad, és a kormány megint nem lép bátran, határozottan és újító módon, akkor minden marad a régiben. Illetve mégsem. Az ellenzék okkal fogja ezeket a heteket, hónapokat a cigányokkal kapcsolatos rossz kormányzati döntések példájaként felhozni majd a jövőben. 

 

 

Sőt. Lehet, hogy őket sarkallja majd igazi szakmai háttér megteremtésére, alternatívák kidolgozására, gyakornoki programok elindítására, önálló cigány stratégia kidolgozására, tanult, felkészült és hiteles cigány szóvivő kijelölésére, helyi programok elindítására. 

 

 

Nekik csak egy dolgot kell majd szem előtt tartaniuk − hogyan ne foglalkozzanak a cigányüggyel. És ha Önök nem váltanak, akkor ez folyamatosan inspirálja majd őket, hiszen Önök mutatnak arra rá indirekt módon is arra, hogy miként csinálhatnák ők másképpen. Jobban. Hitelesebben.

 

Én azt javaslom, csinálják Önök igazán jól! 

 

 

Döntsenek, cselekedjenek és mentsék meg az országot! Nagyon sokan segítenék ezt a folyamatot, ha végre lehetőséget kapnának.

 

 

Csúnya telünk lesz. 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában. 

 

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá! 

 

 

- Nekünk minden "lájk" számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal! 

 

 

C-PRESS / mandiner

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek