Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elutasítók és elfogadók is vagyunk
2015-07-27 07:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mit szólna a gyermeke, ha cigány, román, zsidó vagy arab padtársa lenne az iskolában? És ha tolókocsival közlekedne? A közelmúltban a győri diákok mássághoz való hozzáállását vizsgálta az Iskolakultúráért-Esélyteremtésért Egyesület egy norvég projekt keretében, s az adatok azt mutatják, többen elutasítóak a más származású, más vallású emberekkel szemben. Azonban szerencsére nyitottak is a fiatalok, ami mindenképp pozitív lehet a jövőre nézve.

 

A felmérést követően negyven diák egy hetet töltött el a Győri Gyermektáborban, s míg más csoportok fociztak és röplabdáztak, miközben a hangszórókból többször rázendített a Bulibáró Kis Grofótól, addig ők előadásokat hallgattak, workshopokat tartottak az elfogadás jegyében.

 

 

 

Az 500 főt megkérdező felmérésben két győri általános iskola, tíz középiskola, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tanuló diákok vettek részt. Az egyesület arra volt kíváncsi, a diákok miként viszonyulnak a „mássághoz”, konkrétan: mennyire elfogadóak a különböző, nálunk élő nemzetiségekkel, a más országból érkező emberekkel és a fogyatékkal élőkkel. Bizonytalansággal és ellentmondások sorával találkoztak a szakemberek, ugyanakkor nyitottsággal, érdeklődéssel is. Kiderült, az iskolák, s a családok többségében egyáltalán nem esik szó a másságról, így jobb híján – gyakran kétes értesülésekre hagyatkozó – médiumokból szerzik az információkat a fenti csoportokról a fiatalok.

 

„Hisznek a híreknek, és nem tájékozódnak körültekintően, a véleményüket nem több forrásra támaszkodva alakítják ki” – mutatott rá dr. Simonik Péter, kutatást vezető szociálpolitikus és szociális munkás, mi lehet az elutasítás egyik alapja. Hogy egy-egy benyomás mennyit számít, jól jelzi, hogy a legszimpatikusabb nemzetnek a németet választotta a többség, őket követik a horvátok és a görögök, akiknél valószínűleg nyaralhattak korábban, s negyedik helyre kerültek a lengyelek, feltételezhetően dereng a sokszor emlegetett lengyel–magyar barátság. Őket követik a négerek, így általánosságban, ami kapcsán dr. Simonik Péter feltette a kérdést, mit gondolnak, a fiatalok többsége ugyanúgy fogadna el egy amerikai feketét, mint egy szudánit? A választ mi is az olvasókra bízzuk. Az ellenszenvességi listát toronymagasan vezetik a cigányok, s a legtöbb megkérdezettnek van véleménye róluk. A romák után a románok, majd az arabok és a zsidók a legantipatikusabbak. Olyannyira, hogy sem szomszédnak, sem pedig iskola- vagy padtársnak a többség nem szívesen fogadná el őket. Róluk már kevésbé van véleményük, nem derült ki pontosan, hogy a negatív berögzülések vajon miből táplálkoznak, egyszerűen csak ne jöjjenek ide, és kész.

 

A cigánykérdésre a kutatás több pontban kitért: a diákok többsége azt mondta, ne támogassa őket a kormány, de a saját ügyeikben se dönthessenek önállóan. A fiatalok 35 százaléka mondta azt, elfogadható lenne, ha szegregálnák őket, szintén ennyien, hogy nem, s azt is állították: a magyar társadalom soha nem fogja befogadni a cigányokat. Dr. Simonik Péter szerint a veszélyes hozzáállás abból ered, hogy csupán néhány eset, hír alapján ítélnek meg egy csoportot, pedig azt kellene megérteni, hogy arról senki nem tehet, hová születik, ahogy arról sem, hogy minden csoportban vannak jó és rossz emberek egyaránt. Akarjuk-e egyáltalán őket, a kultúrájukat megismerni? – tette fel az újabb kérdést a kutató, s szerencsére úgy tűnik, a diákok abszolút nyitottak volnának rá, jobban preferálnák a személyes élményeket a kósza híreszteléseknél.

 

A felmérés rávilágított, a fogyatékkal élőkkel sokkal inkább elfogadóak a fiatalok, s szívesen támogatnák a rehabilitációjukat. Itt is láthatunk azonban ellentmondásos hozzáállást, összességében a látás- vagy hallássérültekkel sokkal toleránsabbak, mint az értelmi sérültekkel szemben. A személyes találkozásokra velük is lenne igényük, s arra is: valaki segítsen nekik, miként kommunikálhatnak a fogyatékkal élőkkel.

 

Dr. Szakácsné Foki Katalin, az egyesület elnöke elmondta, a kutatás céljaként tűzték ki, hogy megtudják, miként lehet a fiatalok véleményét pozitív irányban befolyásolni, milyen módszerekre lennének nyitottak az ismereteik szélesítéséhez.

 

A táborban felkészítették a 40 fiatalt, hogy aktívan kiálljanak az emberi jogokért, s hogy elfogadóbbá tegyék társaikat. Az egyesület pedig a tanulságokat levonva, tart programokat a jövőben, szakmai ajánlásait elküldi az iskoláknak, s lehetővé teszi a találkozásokat, hogy egyre többen láthassák: az emberi hozzáállás a legfontosabb, nem a felszínes ítélkezés.

 

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / gyorplusz

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek