Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mindenhol biztosítani akarják a hozzáférést a minőségi kultúrához
2015-07-13 14:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hoppál Péter: A gazdaság talpra állítása után az életminőség emelése a cél. Kétfrontos harcot vív Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára. Egyszerre küzdenek a fővárosi nagy intézmények emelkedő költségvetéséért, és elérték, hogy az 1790 legkisebb, ezerkétszáz fő alatti településen egy minimum kulturális normatíva lépjen életbe, amit történelmi lépésnek tart.

Hoppál Péter: A múzeumok megduplázták látogatottságukat (Fotó: Horváth Péter Gyula)

 

 

"Harcolunk ügyeinkért, de minden kulturális befektetéssel nyerünk is. A Kormány összességében 152 milliárd forintot költ kultúrára a jövő évi költségvetésből, ami az ágazat fontosságát jelzi." (dr. Hoppál Péter) Forrás: Facebook 

 

 

– Orbán Viktor miniszterelnök a kormány céljaként a polgári berendezkedést jelölte meg. Mit jelent ez a célkijelölés a kulturális területen?

 

– Magyarország gazdasági helyzetét 2010-ben Görögországéval együtt emlegették. Mostanra a hellének a csőd szélére kerültek, mi viszont a gazdasági növekedés tekintetében az Európai Unió első három állama között vagyunk. Ennél jobban semmi sem igazolja az elmúlt évek kormányzati eredményességét. A gazdasági válságkezelés után a miniszterelnök a társadalompolitikai célt a polgári berendezkedés kiterjesztésében definiálta. A kormány célja a középosztály megerősítése és szélesítése, a többmilliós létszámú alsó középosztály – amely már munkából tartja el magát – felemelése, megerősítése. Arra törekszünk, hogy mindenki előreléphessen, hogy ez a réteg is kultúrafogyasztóvá váljon. A gazdaság talpra állítása után az életminőség emelése a cél, ezért törekszik államtitkárságunk arra, hogy a kulturális alapellátást megerősítse, tehát az ország minden pontján elérhetővé tegye a minőségi kultúrához való hozzáférést. Nem helyes, hogy ehhez csak a fővárosiak vagy a megyeszékhelyeken élők juthassanak hozzá.

 

– Mi ennek az útja?

 

– A rendszer struktúráját a fővárosból és a megyeszékhelyekből kisugározva építjük ki. A következő lépcsőfok, hogy a 176 járás szintjén szervezzük meg a kulturális alapellátást. Ebben a munkában a közművelődési szakemberek, a fiókkönyvtári hálózat, a múzeumok, tájházak vesznek részt. A harmadik Orbán-kormánynak a kulturális alapellátás szélesítése mellett a kulturális közösségfejlesztés is célja. Azt fogalmaztuk meg, hogy a kommunista, 1948-as teljes hatalomátvétel előtti időszak erős civil társadalmi hálóját alulról építkező közösségeken keresztül újjáépítjük. Ezzel támogatni tudjuk a helyi identitást is, tágabb célként a nemzeti elkötelezettséget is. Emellett azonban a nagy intézményeinkkel, az operaházzal, a Müpával, a Nemzeti Színházzal, a Nemzeti Múzeummal megerősítjük a magas kultúra bázisait. A Balassi Intézet koordinálja az ország kulturális kisugárzását, a külföldi nagyvárosokba, fővárosokba viszi el a magyar zenét, népművészetet, képzőművészetet. A fesztiválélet támogatása is nagyobb hangsúlyt kapott, a Budapesti Tavaszi Fesztivál költségvetését megháromszoroztuk a három évvel ezelőttihez képest.

 

– Ezekhez a célokhoz új szemléletű közművelődési szakemberekre is szükség van.

 

– Az elmúlt tíz–tizenöt évben megmozdult a szakma. A múzeumok, gyűjtemények láthatóan nyitottak az emberek felé, a múzeumpedagógiával, a könyvtár-pedagógiával jelentős szakmai megújulást értek el. A múzeumok megtöbbszörözték látogatottságukat. Ebben nagy szerepet vállal a Múzeumok Éjszakája programsorozat, amely már tizennégy éves. Idén újabb rekordokat döntöttünk a négyszázhúszezres látogatószámmal egyetlen éjszaka alatt. De a digitalizáció segítségével az interneten keresztül is eljutnak a múzeumok tárlatai a háztartásokba.

 

Mindez azt mutatja, van igény a minőségi kultúrára, csak olyan programokat kell szervezni, amelyeknek köszönhetően az emberek bemennek a tárlatokra. A közművelődési szakemberek ma már közösségi művelődésként határozzák meg a feladatukat. Két évvel ezelőtt teljes körű képzés-átszervezés kezdődött. A Nemzeti Művelődési Intézet új struktúrában dolgozik, minden megyeszékhelyen módszertani központot hoztak létre, ahonnan négy-öt szakember segítségével elérik a kistelepüléseken és a kisebb városokban élő aktív közösségeket. A kulturális közfoglalkoztatott szakembergárda hatezres létszámú lett. Ők diplomás, érettségizett munkatársak, akik nap mint nap a „terepen” szervezik a kulturális programokat.

 

– A kulturális államtitkárságnak mekkora költségvetési forrás áll rendelkezésére?

 

– Az államtitkárság költségvetése összességében hatvanhatmilliárd forint. Ennek nagy részét, harmincmilliárd forintot a Városliget fejlesztésének támogatása teszi ki. De azt is meg kell jegyezni, hogy az állam összességében 152 milliárd forintot költ kultúrára. A legnagyobb tételek ezek közül a Belügyminisztérium költségvetésében szereplő harmincmilliárdos önkormányzati kulturális normatívák, a Müpa PPP-számlájának tizenegymilliárd forintja, a Magyar Művészeti Akadémia hat és fél milliárd forintos támogatása. Látszik, hogy a kultúra költségvetési pozíciójában minden évben jelentős lépést teszünk előre. A kulturális államtitkár kétfrontos harcot vív, hiszen a fővárosi nagy intézményeink költségvetéséért is küzdeni kell, de immár a kistelepülések támogatása is fontos feladat. A Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház, a Filharmónia Magyarország lehetőségeit jelentősen bővítik, és jövő évre a Budapesti Operettszínházat is meg tudtuk erősíteni költségvetés szempontjából. A Nemzeti Színház is többlettámogatásban részesül az idén és jövőre is, és a Müpánál is keressük a pluszforrást a büdzsében.

 

– És mi a helyzet a kistelepüléseken élőkkel?

 

– Elértük azt, hogy az 1790 legkisebb, ezerkétszáz fő alatti településünkön egy minimum kulturális normatívát léptettünk életbe a költségvetésben. Ez azt jelenti, hogy egymillió-kétszázezer forint alatt egy falu sem kaphat kulturális támogatást. Egy háromszáz fős településnek 2014-hez képest megnégyszereztük a kultúrára fordítható normatíváját, egy hatszáz fős, iskolával már rendelkező falu is a dupláját kapja a tavaly kultúrára fordítható összegéhez képest. Ez szerintem történelmi lépés. Emellett jövő évtől a vidéki kulturális fesztiválok külön költségvetési soron szerepelnek majd. Tehát nem kell azon aggódniuk a szervezőknek, hogy mennyit kapnak különféle pályázatokból, beleférnek-e a Nemzeti Kulturális Alap támogatásába. Megszűnik az a nonszensz helyzet is, hogy eddig csak az év derekán tudták meg, hogy a nyári fesztiváljukra mennyivel gazdálkodhatnak. A polgári kormányzás alapja és a kulturális költségvetés is azt tükrözi, hogy a Budapest–vidék egyensúlyt meg kell tartani. Ennek eleget is teszünk.

 

– Szükség van önálló múzeumi negyedre a fővárosban?

 

– A Liget Budapest Projekt nem fogja érdemben átrajzolni az eddigi budapesti múzeumi kapacitásainkat. Magyarországot kultúrnemzetként tartják számon még a legtávolabbi országokban is – Puskás Ferencén kívül – ismerik Bartók Béla, Kodály Zoltán nevét. Miért nem használjuk ezt ki? Ezt a célt szolgálja a ligetben felépülő Magyar Zene Háza, amely várakozásaink szerint fantasztikus építészeti alkotás lesz japán tervezőjének, Fudzsimoto Szounak köszönhetően. Nagyon bízom benne, hogy a Bartók-örökséget kezelő új intézmény tényleg világlátványosság lesz a koncepciója miatt is. Az Új Magyar Nemzeti Galéria saját állományának bemutatása mellett az erős nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően a külföldi múzeumokból fogadhat majd cseretárlatokat.

 

– De mi lesz a mostani Magyar Nemzeti Galériának helyet adó budai Várral?

 

– A nemrég megalakult Hausz-mann-bizottság újragondolja azt, hogy az állam miképp vállalhat új szerepeket a Vár épületeiben. Kérdés, erőltetni kell-e, hogy a Várban már így is helyhiánnyal küzdő Országos Széchényi Könyvtár itt maradjon. Azt is át kell gondolni, hogy a galériának is itt, a nem erre a célra készült terekben van-e a helye. Megoldás lehet egy új, jól megközelíthető, parkolási kapacitásokat is biztosító könyvtár. Vagy hogy modern, új dimenziókat nyitó Magyar Nemzeti Galéria épüljön, ahol a régi állományt és időszaki tárlatokat kiegészítheti a kortárs képzőművészet új Ludwig Múzeuma. Ha ez megvalósulna, a megújult Szépművészeti Múzeum és a magyar kortárs alkotásokat felvonultató Műcsarnok kiegészülne, és egy olyan hármas múzeumi egység jöhet létre a Városligetben, amely hatalmas látogatottságot, külföldi érdeklődést érhet el. Szeretnénk, ha a Kossuth téri Kúria-épület visszakapná régi funkcióját. A most itt lévő Néprajzi Múzeumnak – amely egészen egyedülálló Európában – is a Városligetbe kellene kerülnie. Még kérdés, hogy egy következő ütemben az építészeti múzeum és a fotómúzeum megvalósulhat-e a ligetben, ezekről a kormány még nem döntött. A Közlekedési Múzeumot újjáépítjük, az egész Városligetben megnöveljük a zöldterületet, az egész parkot rendbe tesszük. 2018-ra egy új közparkkal és kulturális centrummal lesz gazdagabb a főváros.

 

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / Magyarhirlap.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek