Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

ORÖ: Milliós fizetéseket kapnak a botrányos romaprogram vezetői
2015-07-10 18:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Milliós fizetéseket kaptak havonta az ORÖ programjaiban dolgozó, főként nem roma emberek, de uniós pályázati projekt mögé bújtatva kaptak tetemes összegeket Farkas Flórián emberei is - írj a vs. hu

 

Tiszteletdíj helyett az EU-s pénzből finanszírozott Híd a munka világába programból oldotta meg saját képviselőinek fizetését is az Országos Roma Önkormányzat. Farkas Flórián korábbi elnök már 2013-ban nyíltan beszélt arról, hogy a legfontosabb cél, hogy főállásba helyezze képviselőtársait.

 

Drága, budai ingatlan, havonta közel félmillió forintért bérelt Opel Corsák, vagy munkaállomásonként nagyjából ugyanennyiért vásárolt irodabútorok okoztak felháborodást az év elején, amint elkezdtek nyilvánosságra kerülni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által menedzselt, ötmilliárd forint uniós pénzzel megtámogatott, hamarosan véget érő Híd a munka világába program kiadásai. Az ügyben több nyomozás is indult, de még senkit nem gyanúsítottak meg.

 

Az eddig gyanúsnak talált szerződések az úgynevezett dologi kiadásokról szóltak, de ha megnézzük a program részletes költségvetését, egy sor furcsaságot találhatunk a bérköltségek, illetve az igénybe vett szolgáltatások fejezetében is. Ezekből az derül ki, hogy az uniós pénzből létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nagyon bőkezű munkáltató:

 

 • a projektmenedzser fizetése bruttó 1,4 millió forint, 
 • a pénzügyi vezető 1,2 millió forintos havi juttatást kap, 
 • a szakmai vezető fizetése pedig 1,1 millió forint (összehasonlításként: jelenleg a miniszteri fizetés havi bruttó 1,2 millió).

A költségvetésben a „Munkavállalóknak, tagoknak fizetett személyi jellegű kifizetések” sorban az áll, hogy 43 fő részére egyenként havi 316 ezer forintos juttatást adnak. Ennél is nagyobb, 317 ezres juttatás van feltüntetve – megbízási szerződés, vagy munkaerő-kölcsönzés formájában – az úgynevezett Mentor 1. kategóriába sorolt közreműködőknek megbízási díjként. A költségvetésben az áll, hogy 770 hónappal számolnak, ami alapján a projekt 22 havi futamideje alatt 35 ember kaphat ekkora juttatást.

 

MI AZ A HÍD A MUNKA VILÁGÁBA?

A program 2013 őszén indult, amikor az Országos Roma Önkormányzat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciuma ötmilliárd forint EU-s forrást nyert egy fogalkoztatási szövetkezet létrehozására és működtetésére, aminek célja a hátrányos helyzetű munkavállalók helyzetének javítása képzésekkel és munkalehetőséggel. A projektvezető ORÖ feladata volt egyebek mellett a szövetkezet létrehozásának előkészítése, az országos hálózat kialakítása, a résztvevők toborzása.
 
Kritikusai szerint a 2014-ig Farkas Flórián által vezetett ORÖ, majd a szövetkezet (amelynek elnöke szintén Farkas) a pénzt leginkább önmagára költötte. Elsőként az LMP-s Hadházy Ákos tett feljelentést, majd az ORÖ néhány képviselője kezdte feszegetni az önkormányzat szerintük szabálytalan gazdálkodását.
 

KÉPVISELŐKBŐL MENTOROK

A 317 ezret kereső Mentor 1. beosztású közreműködők feladata a helyi hálózatok kiépítése és működtetése, végső soron az, hogy minél több embert vonjanak be a szövetkezet és a közreműködő szervezetek által kínált képzésekbe, nyújtsanak nekik munkalehetőséget. Alájuk vannak beosztva a Mentor 2. kategóriába sorolt közreműködők, akik a költségvetés szerint bruttó 118 ezer forintos juttatást kapnak.
 
A Mentor 1. munkatársaknak a költségvetés szerint 15,4 millió forintért szerveztek „összetartást”, de úgy tudjuk, ilyen rendezvény végül nem volt.

 

Azt sem az ORÖ, sem a foglalkoztatási szövetkezet honlapján nem tüntették fel, hogy kik a fentebb említett munkavállalók, illetve a mentorok, de Lakatos Oszkár, az ORÖ egyik, Lungo Drom-színekben megválasztott képviselője, az önkormányzat gazdálkodását vizsgáló úgynevezett alternatív vizsgálóbizottság tagja azt mondta: a 47 ORÖ-képviselő közül negyvenen kaptak Mentor 1. megbízást – köztük maga Lakatos is –, a második szintre pedig a képviselők rokonai kerültek. Kerestük a foglalkoztatási szövetkezetet, hogy erősítsék meg, vagy cáfolják ezt az állítást, amint választ kapunk, természetesen közöljük.

 

Az mindenesetre Lakatos állítását látszik alátámasztani, hogy az ORÖ 2013 májusi közgyűlésének jegyzőkönyve szerint Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke (aki jelenleg is fideszes képviselő, miniszterelnöki megbízott, illetve a foglalkoztatási szövetkezet elnöke) arról beszél: a cél az, hogy a foglalkoztatási szövetkezet pénzéből „a képviselőket megpróbáljuk felvenni főállásba”, ami már régóta fontos célkitűzésük.

 

Lesz a szövetkezet, ahol megvan a számunkra fontos emberek helye

– mondta Farkas. Bár nagyon kevés a nyilvánosan elérhető információ, abból a kevésből az látszik, hogy az elnök komolyan gondolta ezt: a foglalkoztatási szövetkezet igazgatósági tagjai Dobóvári Ildikó és Bence Gábor Ireneusné, akik korábban az ORÖ titkárságán dolgoztak, mint hivatalvezető, illetve gazdasági vezető.

 

Az Index májusban azt írta, hogy a rendőrségi házkutatások, iratlefoglalások után mindketten távoztak az önkormányzattól, de azonnal átkerültek Farkas mellé, a miniszterelnöki megbízott titkárságára. A szövetkezet felügyelőbizottságának egyik tagja Buri Edina, az ORÖ jelenlegi hivatalvezetője, egy másik tag, Gáspár Szilvia pedig az önkormányzat képviselője.

 

Többször kerestük Farkas Flóriánt, hogy feltegyük neki kérdéseinket, de telefonja folyamatosan ki volt kapcsolva.

PRIMITÍV TÁMADÁSOK

A már idézett jegyzőkönyv egyik érdekessége, mikor Farkas Flórián a közelgő választásokról szólva azt mondja: „ minden négyzetméteren politika lesz, mindenki akarja majd valamilyen úton-módon a cigány szavazókat”, ezért támadásokra kell felkészülni. A roma politikus szerint a támadásoknak két iránya lesz: az egyik „felkészült, professzionális”, de ezeket majd az ORÖ „lekezeli”. A másik fajta támadás viszont „tipikus cigány, primitív” lesz, vagyis cigány vezetők próbálnak majd hatni a képviselőkre. „Ez tipikusan az a helyzet, mikor előjön a barlangjából egy-két liberális vezető, aki mindenkit utál, mindenkit szid”, és botrányt csinál egy településen. Farkas arra kérte a képviselőket, hogy ilyen esetekben ne vegyék fel a kesztyűt, ne reagáljanak, mert nem akarnak botrányt.

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / VS - romnet

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek