Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vályogvetéstől a tengerpartig: élménygazdagon zárták a tanévet a pécsi gandhisok
2015-07-07 04:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Különleges élmények érték az elmúlt hónapban a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégium diákjait. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményének tanulói egyebek mellett megtanulhatták, hogyan kell vályogtéglát készíteni, de megmártózhattak a tengerben is.

 

A végzősöknél mindez ellensúlyozhatta azt a megterhelést is, amelyet közben az érettségi vizsgák jelentettek.

 

A Gandhiban idén több mint félszázan vágtak neki az érettségi csatáinak: a nappali tagozaton 22-en, a felnőttek (esti és levelező tagozaton) 29-en. Déri Ildikó igazgató azt mondja, a szóbeli vizsgák jellemzően jobban sikerültek, mint előtte az írásbelik; a diákok felkészültebbek, összeszedettebbek voltak, így általában javítani tudtak az írásbeli megmérettetés eredményein. Az érdemjegyek alapján a matematika bizonyult a legnehezebb tantárgynak, a legjobban pedig a beás és a lovári nyelv ment nekik.

 

Az igazgató örömmel számol be arról, hogy a leérettségizettek néhány kivételtől eltekintve folytatni is kívánják a tanulmányaikat: van, aki orvosnak, más óvodapedagógusnak, romológusnak, közgazdásznak, gépészmérnöknek stb. készül, de OKJ-s szakképzésekre is nagyszámban jelentkeztek a Gandhiban végzett fiatalok. Déri Ildikó szerint ugyan a családjaik anyagi és szociális helyzete is meghatározza, hogy továbbtanulhatnak-e egyáltalán, de a diákok tudják, hogy manapság pusztán az érettségi bizonyítvány kevés a jó álláshoz jutáshoz. A jóképességűek ezért könnyebben ösztönözhetők, s ezt a motivációt csak tovább erősíti, ha egyetemi ösztöndíj, szakkollégiumi részvétel, stb. lehetősége is mutatkozik számukra.

 

Ami a közelmúltbéli egyéb gandhis történéseket illeti, május 28-án a Váraljai Csillagrózsa Tanodába járó gyerekek látogattak a gimnáziumba, ahol testközelből is megismerhették az iskolát, az ott folyó oktató-nevelő munkát, az általa kínált lehetőségeket. Ez a tanodai kapcsolat is része a Gandhi mára jól kiépült tanodai szakmai hálózatának, így a remények szerint hozzájárul ahhoz, hogy a gimnáziumba a következő években is mindig elegendő kisiskolás jelentkezzen.

 

Június 4-én az iskolából újabb hagyományőrző útra indult egy csoport, ezúttal is az Esélyháló című pályázat keretében. Az úticél Tiszapüspöki volt, ahol a vályogvetéssel mint régi roma mesterséggel ismerkedhettek a diákok. Mint megtudták, ezen a településen régebben szinte mindenki tudta, hogyan kell vályogtéglából házat építeni, mostanában pedig épp újjáéled a szakma. A módszer a növekvő népszerűségét annak köszönheti, hogy gyors, olcsó és energiatakarékos megoldást jelent, amennyiben valaki – akár önerőből – önálló otthont szeretne teremteni.

 

Június 9-én Egészség- és sportnapot tartottak a Gandhiban. Ez a hagyományos rendezvény több célra is alkalmas – mondja az igazgató. Arra is, hogy „kinyissák” az intézményt: idén például a szintén pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákjai is részt vettek az eseményen, szakemberek tartottak előadásokat egészségügyi témákban, a sportcsarnokban pedig fellépett a Fordan Centrum akrobatikus rock ’n’ roll csoportja. Az szintén fontos, hogy a gandhisok sok olyan információt is kaptak, amelyek otthon, a családjaikban nem ismertek – a szűrővizsgálatok hasznosságától kezdve az egészséges étkezésnek a szervezetre gyakorolt jótékony hatásaiig. A sportprogram pedig természetesen jól átmozgatta a résztvevőket: váltófutás, fekvenyomás, akadály- és biciklispályán haladás, célba és kosárra dobás, függeszkedés, valamint kötélhúzás is szerepelt a feladatok között.

 

Másnap azután újabb hagyományos esemény következett. Az ezévi, immár harmadik Gandhi-túra helyszínéül Orfűt választották, ahol 8,5 km-es út várt a diákokra. A kirándulás egyik célja a gyerekek fizikai teljesítőképességének növelése volt, a másik pedig az, hogy a gandhisok közben még jobb közösséggé kovácsolódjanak. És a heti programsorozat még a következő napon is folytatódott: nagy sikerrel rendezték meg a DÖK- és Tehetségnapot.

 

A gimnáziumban ugyancsak hároméves hagyomány, hogy a tanév végén nagy, közös kirándulást szerveznek. Idén június 14-én egy 98 fős csapat azért kerekedett fel, hogy az Isztriai-félszigetre utazzon. A háromnapos programban Zágráb, Pula, Poreč, Rijeka és Opatija nagyszámú épített és természeti örökségének felkeresése is szerepelt, e nevezetességek maradandó élményt jelentettek a gandhisok számára. Azonban a diákok legalább ugyanannyira élvezték a tengerparti pihenést, a fürdőzéseket is – főleg, mivel többen közülük életükben először jutottak el a tengerhez.

 

Több hónapos felkészülés után a gimnázium 12 fős csoportja a budapesti TérTáncKoncerten vett részt június 18-án. Déri Ildikó igazgató még megemlíti, hogy a gandhisok a közelmúltban számos egyéb kulturális, szabadidős programon is ott voltak: például felléptek a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik eseményén, és színházban, moziban is jártak. Az intézményvezető úgy összegez, hogy zsúfolt, hajtós, sok munkát igénylő, de ugyanakkor sikerekben és – amint az az elmúlt hónap eseményeiből is látható – élményekben gazdag tanévet zártak.

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

c- press -  pecsinapilap
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek