Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elbukott az MSZP boltzáras népszavazása
2015-07-06 09:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hiába volt az MSZP a leggyorsabb, és nyújtotta be ismét június végén a vasárnapi boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint éppen ez volt a baj, ezért Pálffy Ilona, a testület elnöke elutasította az aláírásgyűjtő ív hitelesítését – tudta meg az Origo. A szocialisták jogi nonszensznek tartják a döntést.

 Eddig 20 ezer kiskereskedelmi és idegenforgalmi partnert vontak be.

 

Nem indíthat aláírásgyűjtést az MSZP a vasárnapi boltzár visszavonásáért – így döntött a Nemzeti Választási Iroda elnöke (NVI). A rendelkezésére álló ötnapos határidő utolsó pillanatában Pálffy Ilona az elutasítást azzal indokolta, hogy az MSZP kezdeményezése idő előtti volt. Pedig már úgy tűnt, másodszor szerencséje lesz a szocialistáknak, mivel a korábbi elutasítás után június végén újra megnyílt lehetőséggel élve elsőként sikerült benyújtaniuk kezdeményezésüket. Ez lett a vesztük.

Gyorsak voltak, ez volt a baj

Mint arról az Origo is beszámolt, június 30-án a Kúria ugyan végleg elutasította az ellenzéki pártnak a vasárnapi boltzár megsemmisítésére irányuló népszavazási kezdeményezését, ám ezzel új lehetőség is nyílt, és a szocialisták ismét beadták referendum-javaslatukat, amely eltörölné a KDNP ötletére bevezetett korlátozást.

 

Az MSZP volt a leggyorsabb, és amint a választási iroda honlapjára június 30-án 15:41-kor felkerült a Kúria döntése, benyújtották újra a kezdeményezésüket: az érkeztető megjegyzés szerint 16:15-kor. Erről mondta ki Pálffy Ilona azt, hogy idő előtt, mert a Kúria saját honlapjára a döntés csak 18:11-kor került ki.

 

Az Országos Választási Bizottság MSZP-s delegáltja, Litresits András szerint ez azért értelmezhetetlen, mert egy döntés nem onnantól jogerős, hogy hol-mikor hirdetik ki, hanem onnantól fogva, hogy aláírja a Kúrián a bíró. Hozzátette: az elutasítás kitért arra is, hogy neki, a kezdeményezés átadójának nem volt írásos meghatalmazása az MSZP-s Lukács Zoltántól, a kezdeményezés benyújtójától. Szerinte azonban ezt eddig soha nem kérték.

Bírósághoz fordulnak a szocialisták

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint törvénysértés történt, ezért bírósághoz fordulnak. "Nem tudunk mást tenni, mint bízni abban, hogy a bíróságon még a törvények képzik a döntések alapját, nem pedig a Fidesz politikájának való megfelelési kényszer" - írta a politikus közleményében.

 

Harangozó Tamás szerint a vonatkozó jogszabályok - Pálffy Ilona állításaival ellentétben - nem kötik a jogerőt a Kúria honlapján való közzétételhez. A bíróság határozata annak meghozásával jogerős. Márpedig az NVI a bíróság aláírt, bélyegzővel ellátott határozatának másolatát saját állítása szerint is, a valasztas.hu oldalon 16 óra 5 perckor közzétette. E szerint a döntés 16 óra 5 perc előtt megszületett. "Ha valaki ennek az ellenkezőjét be tudja bizonyítani, az előtt megemeljük a kalapunkat".

 

Az ellenzéki politikus szerint ha az NVI vezetőjének vasárnapi döntése értelmében "az NVB honlapján közzétett információk, dokumentumok csak tájékoztató jellegűek, és azokat nem lehet komolyan venni", akkor nem lehet komolyan venni a tavalyi országgyűlési és európai parlamenti és önkormányzati választások eredményeit sem.

Thürmerék beelőzték őket

A Kúriához korábban egyébként azért fordult felülvizsgálati kérelemmel az MSZP, mert a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a párt kezdeményezését. A szocialisták azért gyűjtöttek volna aláírásokat, hogy népszavazáson dönthessen minden választó arról: megsemmisítse-e az Országgyűlés a kiskereskedelmi szektorra érvényes, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt.

 

 

Thürmerék gyorsabbak voltak Forrás: MTI/Marjai János

 

Az NVB korábban azért utasította el a szocialisták kezdeményezését, mert a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula beelőzte őket, és korábban benyújtotta e tárgyban azt a kérdését. Ez tartalmilag azonban éppen az ellenkezőjét célozta volna. A Munkáspárt a vasárnapi pihenőnaphoz való jogot nem csak megtartotta volna, de az alaptörvénybe iktatta volna.

 

Thürmerék vélhetően tudatosan szabálytalan kérdést nyújtottak be, mivel nem lehet népszavazást kiírni az alaptörvényre vonatkozó kérdésben. Vagyis az MSZP formálisan helyes kérdését - bár időben később érkezett - a Munkáspárt ki tudta ütni, mivel a szabálytalan saját kérdésére hivatkozva az NVB a szocialistákét is megsemmisítette, mondván: a két kérdés azonos tárgyú.

Az MSZP ismét benyújtotta

Időközben a Kúria alapvető szabálytalansága miatt elutasította a munkáspárti kérdést, majd kedden az MSZP felülvizsgálat kérdését is. Ezzel viszont, miután jogerősen már egyik kérdés sem "játszott", a Kúria ismét megnyitotta az utat az előtt, hogy bárki új kezdeményezést nyújtson be a boltzár miatt.
Az MSZP már készült erre és a nagy tolongás ellenére sikerült elsőként benyújtania újra a saját, formailag szabályos kérdését. Időben utánuk még több magánszemély, illetve az Orbán-rendszert népszavazás-dömpinggel lebontani kívánó civilek is benyújtottak népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár eltörlésére.

A fideszeseknek is elegük van

Eközben a KDNP ötletére megvalósított szabad vasárnapról, vagyis a boltok zárva tartásáról szóló korlátozás már a kormánypárti szavazók körében is egyre népszerűtlenebb. Az Origo is beszámolt arról a közvélemény-kutatásról, miszerint bár tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján.

 

 

Van, ahol nyitva lehettek vasárnap is. Forrás: Origo

 

A Medián május végi kutatásából az derült ki, hogy pártállástól függetlenül, minden társadalmi csoport ellenzi a vasárnapi zárva tartást. A fideszesek körében márciusban még kisebbségben voltak a vasárnapi nyitva tartás hívei (45 százalék), májusra azonban már közel kétharmadosra nőtt az arányuk.

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / origo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek