Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányvajdák márpedig nincsenek! Nyílt levél a magyarországi médiumok főszerkesztőihez!
2015-07-01 08:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tisztelt Kollégák, Főszerkesztő urak! A cigányvajdák intézménye nem létezik, a mai korban az önjelölt vajdák nem mások, mint egy fekélyes seb a cigányság testén.

 

Tisztelt Kollégák, Főszerkesztő urak!

 

A magyarországi cigányság egyik meghatározó médiumának vezetőjeként úgy érzem, eljött az idő, hogy egy alapvető fontosságú ügyre felhívjam minden újságíró, szerkesztő és főszerkesztő figyelmét: a cigányvajdák intézménye nem létezik, a cigányvajdák kizárólag olyan önjelölt emberek, akiknek semmilyen társadalmi támogatottságuk – esetlegesen saját családjukat és rokonságukat kivéve - nincsen!

 

Tisztelettel kérem Önöket, hogy a jövőben sem magát országos fővajdának, vagy megyei és városi vajdának nevező egyéneket a magyarországi cigányság nevében ne nyilatkoztassanak, az esetlegesen magánvéleményüket ne próbálják a többségi társadalom tagjai és a cigányság felé úgy beállítni, mintha az egy „vezető személyiség” véleménye lenne.

 

Ha valóban objektíven, és nem manipulatív szándékkal szeretnék tájékozatni a közvéleményt, olvasóikat egy fontos társadalmi kérdésről, akkor azt hiteles, választott képviselők, vagy a témakörben megfelelő szakmai tapasztalattal és képzettséggel rendelkező társadalmi szervezet tagjai útján tegyék! A magukat vajdának nevező, kétes erkölcsű és múltú emberek méltatlanok és alkalmatlanok arra, hogy a romák valós társadalmi integrációját elősegítsék. Megnyilvánulásuk közvetítésével Önök, mint a véleményformáló médiumok képviselői, a sztereotípiákat erősítik, amely ellen mindannyian évtizedek óta küzdünk.

 

Tény, hogy a cigányvajdák valóban léteztek, de egy letűnt, eltűnt korban, és joggal nem tart már rájuk igényt sem a cigányság, sem a teljes magyar társadalom. A cigányság kivetette magából a vajdákat, és a mai korban az önjelölt vajdák nem mások, mint egy fekélyes seb a cigányság testén. A vajdák a történelmi tények alapján is tudható, egyfajta kápók, besúgók voltak, akik kiszolgálták az urak, a csendőrök és a rendőrök igényeit, miközben saját bűneik alól cserébe kegyelmet kértek. Javaslom, erre vonatkozóan lapozzák fel a történelemkönyvet, a hiteles forrásokon alapuló beszámolókat, írásokat, tanulmányokat!

 

A jelen korban a magukat vajdáknak nevező emberek sem mások, mint elődeik: kétes körülmények között megszerzett vagyonukkal próbálnak hatalmat szerezni, uralkodni, keresni a „hatalmasságok” kegyeit. Nem járhat élen, nem hirdethet erkölcsi példát az, aki maga is nyakig sáros. Bűnmegelőzésről, vagy oktatási és társadalmi kérdésekről ne a bűn árnyékában élő, iskolázatlan emberek véleményét kérdezzék és közvetítsék! Ha a cigányság élethelyzetén szeretnének pozitív irányban változtatni, jó példák bemutatásával segítsenek lebontani az előítélet falait. Szólaltassanak meg például felkészült, tanult embereket, mert a romák között is találnak szép számmal diplomás, nyelveket beszélő, európai szinten is kiválóan teljesítő szakembereket, vagy évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szervezetek vezetőit. Örömmel üdvözölnénk mindannyian, ha például roma származású közgazdászok elemezhetnék az Önök médiumaiban az ország gazdasági helyzetét, roma származású politológusok kommentálnák a választási eredményeket, ha rasszjegyeket viselő orvosok, tanárok, szakmunkások beszélhetnének fontos társadalmi kérésekről, és nem csak vágóképként, a szegénységet vagy a bűnözést bemutató híradásokban szerepeltetnék a romákat.

 

Tisztelt Kollégák!

 

Szorítkozzunk a tényekre: a magát országos vajdának nevező úr avatási ceremóniáján egyetlen ember sem vett részt, pedig azt egy budapesti sportcsarnokban rendezték. Akkor lehet-e társadalmi támogatottságról beszélni? Magát a fővajdát korábban köztörvényes bűncselekményekért több ízben is elítélték. A megyei vajdaavatásokkal kapcsolatos sikkasztási ügyek miatt a fővajdát két év börtönbüntetésre ítélték, az őt felkenő állami díjakkal is elismert írót szintúgy elítélték. A magukat megyei cigányvajdáknak nevezők közül többet a közelmúltban szintén börtönbüntetésekre ítéltek jogerősen. A „börtönromantika” ellen szót emelő, magát borsodi vajdának nevező férfi mielőtt Miskolcon, vagy az országban élő cigányság nevében beszélne, saját környezetében, családjában próbáljon rendet tenni, ne azzal akarjon példát mutatni, hogyan kellene fogadni a börtönből való szabadulásakor gyermekünket. Tájékozódjanak saját archívumaikban, mert mindezekről Önök is többször beszámoltak.

 

A Magyarországon élő cigányság az Alkotmány, az Alaptörvény szerint is államalkotó tényező, része a nemzet egységének. Köztársaságban, nem pedig monarchiában élünk, nem királyok uralkodnak felettünk, még akkor sem, ha sokan hatalmukat ekként képzelik el. Magyar állampolgárok vagyunk, és identitásunkat szívünkben és lelkünkben éljük meg. A romákra, a cigányokra - ahogy tetszik - Magyarország törvényei, és nem a Romani Krisz, a Cigánytörvény vonatkozik, és magyar állampolgári jogunk és kötelességünk alapján kell, és akarunk élni.  

 

A magyarországi cigányság egy európai közösségben, és nem rezervátumban él, hogy önjelölt vajdák, kápók  befolyásolják, irányítsák életüket. A vajdák egy felvilágosult korban nem lehetnek mások, mint pusztán hagyományőrző egyesületek képviselő, és ehhez mérten kell, kellene személyüket, tevékenységüket a sajtónak és a társadalom tagjainak kezelni. Bizonyára Önök is belátják, hogy rendkívül disszonáns lenne, ha a Magyar Honvédség Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni szerepvállalásunkkal, vagy a magyar katonák külföldi missziójával kapcsolatban egy kistelepülés katonai hagyományőrző egyesületének vezetőjének véleményét hangoztatnák saját médiumaikon keresztül.

 

Nyílt levelem azért fogalmaztam meg, mert a cigányvajdákkal kapcsolatos figyelmetlenségük, vagy uram bocsá’ tájékozatlanságuk hatalmas károkat okoz nem csak a cigányság, hanem az egész magyar társadalom számára is! Ha pedig tudatos cél által vezérelve próbálják befolyásolni  ezen emberek megszólaltatásával a közvéleményt, kérjük ne tegyék, ne ássák alá a nehezen megteremtett és kivívott társadalmi békét, ne ássák alá a demokráciába vetett hitünket!

 

Ha nyílt levelemhez bárki csatlakozni kíván, örömmel veszem jelzését!

 

Budapest, 2014. június 30. 

 

Hidvégi-B. Attila

Főszerkesztő – RomNet

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek