Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó:Nemzetstratégiai dohány
2015-06-29 09:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Eddig azt hittem, a dohánynak csak annyi köze van a sajtóhoz, hogy nagyapáink olykor újságpapírból sodorták az olcsó cigarettát. A dohány és a nemzetstratégia között meg még ennyi kapcsolatot sem tudtam volna kimutatni.

 

Hát már megint nagyot tévedtem! Így aztán ne csodálkozzam azon, hogy megint lemaradtam valami jóról. Nem lehettem például felügyelőbizottsági elnök a dohánybiznisz nagy nemzetközi mamutcége, a röviden BAT-nak becézett British American Tabacco magyarországi vállalatánál. Pedig a szempontoknak akár meg is felelhettem volna, majdnem úgy, mint a posztot elnyert Lánczi Tamás, aki mellesleg Habony Árpád egyik médiacégének ügyvezetője. A BAT készségesen el is magyarázta: olyan embert kerestek a szép pozícióra, „aki egészséges életmódot folytat, nem dohányzik, átlátja a hazai társadalmi folyamatokat és nincs dohányipari előélete”. Isten bizony egészséges vagyok, mint a makk, soha életemben nem dohányoztam, a szagát is utálom, nincs dohányipari előéletem és itt élek a hazai társadalmi folyamatok kellős közepén. Igaz, nem dolgozom kormány közeli médiacégnél, és úgy látszik, a dohányüzletben újabban ez is kell az üdvösséghez.

 

Újabban, pontosabban azóta, hogy a Simicska-háború kitörése után a Hír TV, a Magyar Nemzet és társaik helyett lázas gyorsasággal új, megbízhatóbb médiabirodalmat kellett összekalapálni. A biztonság kedvéért nem is egyet, hanem mindjárt kettőt. Az egyiket „Modern Média Group” néven Habony körül, a másikat a Magyar Nemzet utódaként kijelölt Napi Gazdaságnál. Érdekes módon az utóbbiba is beszivárgott a dohányfüst. Sánta János, a szintén dohányban utazó Continental vezére hirtelen felindulásból egyszer csak megvásárolta a Napi Gazdaság közel 50 százalékos tulajdonrészét. Gyanítom, ő sem staubot akar sodorni belőle.

 

Eddig nem tudtuk, hogy Sánta sajtóban is utazik. Na persze kormány közeliben, hiszen nem bolond. Nyilvánvaló, hogy a háborúhoz, meg a médiához, no pláne a politikai háborúra szánt médiához pénz, pénz, pénz, vagyis dohány, dohány, dohány kell. Úgy látszik, akik az új sajtóbirodalom finanszírozásán gondolkodtak, nem erőltették meg nagyon a fantáziájukat. Ha „dohány” kell, akkor szerezzük meg a dohányból. Nagyon úgy tűnik, a dohánybizniszből készülhetnek a pénzt átcsorgatni a lojális sajtóba. Lehetnek, lesznek is még egyéb források, de ebből máris sok vödörrel lehet meríteni. Hiszen arról is gondoskodtak, hogy a médiával barátkozó két dohánycég: a BAT és a Continental búsás állami üzlethez jusson.

 

A két cég közösen nyerte el az év üzletét: a dohány-nagykereskedelem kizárólagos jogát. Ami több mint 500 milliárdos piac, évi 10 milliárd körüli törvényben garantált, kockázatmentes profitot hoz. Ebből a 10 milliárdnyi talált pénzből igazán csuroghat egy kicsi mindkét vazallus sajtóbirodalomba. Annál is inkább, mert - hogy maradjunk a dohány világában – bagóért kapták az üzletet. A nagykereskedelem kizárólagos jogáért, a több ezer trafik ellátásának monopóliumáért a 10 milliárdos haszonból idén összesen tíz milliót, utána évekig 100 milliót és később is csak 600 millió forint koncessziós díjat kell fizetniük. Gyanítom, hogy amit az állam „elfelejtett” beszedni tőlük a jobb kezével, azért majd titokban tartani fogja a bal markát. Az mehet majd az udvari médiába.

 

Persze nem ment ez csak úgy ripsz-ropsz. Munka van ebben kérem! A színjáték első felvonása tavaly karácsony előtt került bemutatásra. A trafik törvény csak szűzlányok ábrándos hímezgetése volt ahhoz képest, amit az ekkor elfogadott, a dohány-nagykereskedelem állami monopóliumáról szóló törvény jelentett. A kispályás játszogatás után itt már a nagyvadaké volt a terep. Az állam által „megbízhatónak” kijelölt egyetlen vállalat nyerhette el a teljes nagykereskedelem jogát, eszik, nem eszik, a trafikok a jövőben csak tőle vásárolhatnak árut. Az eddig dohányértékesítéssel foglalkozó sok kisebb-nagyobb cég persze tiltakozott, folyamodott, demonstrált. Ez volt az az emlékezetes eset, amikor a tüntetőktől kapott csokoládét a kormányfő mosolyogva elfogyasztotta, miután oda sem nézve tépte szét a csokipapírt a megélhetését a törvény miatt elveszítő miskolci család négy gyerekének képével. A törvény remekül sikerült: a kormány által választandó majdani kiváltságost felmentették az iparűzési adó alól, profitját és árrését garantálták, engedélyezték, hogy szemben a trafikosok 15 napos fizetési határidejével ő két hónapig forgathassa a beszedett pénzt.

 

A második felvonásban tovább egyengették az utat. „Nemzetstratégiai ágazattá” minősítették a dohány-nagykereskedelmet, akkor pedig se verseny, se pályázat. A harmadik felvonásban bejelentették, hogy pályázni ugyan nem lehetett, de egyetlen ajánlat – véletlenül a BAT és a Continental konzorciumától – mégiscsak érkezett, amit gyorsan el is fogadtak.

 

De mindig vannak akadékoskodók, akik elrontanák a heppiendet. A váratlan utójátékban a mellőzött cégek tízszer akkora koncessziós díjat ajánlottak, új, nyilvános eljárást kérve. Ugyan már! Közölték, a dolog már eldőlt. Nix ugri-bugri. Hiába, a dal is úgy szól: „Egy kis cigaretta, valódi finom”. Legfeljebb csípi a szemünket.

 

Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / nepszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek